Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Relé kérdés

Témaindító: M.Béla, idő: Szept 15, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 42
(#) elektroton válasza trumbi hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Szerintem relé ide bőven megfelel. Kérdést eldöntheti az is, hogy mekkora feszültségről kívánod vezérelni mert az SSR kb.3...30V bemenettel müködik. Relé esetén még a típust meghatározza az is, hogy NYÁK panelra kell-e vagy csavarbekötéses megoldás. Mlyen lenne a kivitelezési forma, feladat?
(#) elektroton válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Konkrétabban hogyan gondolod? Ha egyszer megnyomtad úgy is maradjon vagy egy bizonyos időn belül ne tudjon újra húzni?
(#) CsemanAttila válasza elektroton hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Konkrétan jelre behúz, egy másik jelre elenged és ezután ha jelet kap, akkor se tudjon behúzni. Valami Reset is kellene, hogy azért amikor kell még egyszer tudjon húzni.

Itt egy szokásos öntartó relés kapcsolásra godolok mely megfelelne és egy időkapcsolóval kibővítve. Még jobban pontosítani kellene az elvárást.

Lényegében egy kocsit szeretnék indítani távirányítóval. A gyújtást már megoldottam öntartó relével.(védelem beépítve, csak akkor van gyújtás távirányítóról ha a kézifék be van húzva, és a váltó üresben van) Az is megvan, hogy ha kikapcsol az izzítás reléje, akkor egy másik relé indít. Ha beindult akkor ugye megint kapcsol az izzítás reléje az utóizzítás miatt. Ez a jel kapcsolja le az indító relét. Azt szeretném elérni, hogy ha vége az utóizzításnak akkor ne indítson rá megint. Esetleg ami még hasznos lehet, hogy amikor nincs izzítás, akkor a kapcsoló szálon, és a kimenő oldalon test van. Dióhéjban ennyi

Diesel motorok indítását kellő mélységben nem ismerem. Mi az hogy utó izzítás? Ez üzemszerű, ennek is müködni kell vagy ez már egy helytelen szituáció? Izzítás tudtom szerint csak megforgatás azaz idtítás elött kell. Milyen kiviteli megoldást használsz? Elektronikát, IC-t vagy csak csupán reléket kötsz össze. Esetleg tudsz rajzot küldeni az eddigi áramkörröl mert akkor könnyebb volna továbbfejleszteni a kapcsolást.

Igen működnie kell ennek is. Ez egy régi 94-es Lancer, kb fél percig izzít, majd kikapcsol ekkor lehet indítani. Ezután újra kapcsol és még 3 percig megy az utóizzítás rajta. Sajnos annyira nem értek az elektronikához, hogy IC-t vagy valami nagyon bonyolult dolgot készítsek, így csak reléket használok. Készítek egy móricka rajzot.

Remélem érthető valamennyire Annyi lenne a lényeg, hogy másodszor már ne tudjon ráindítani. Most arra gondoltam, hogy egy 5lábú relét kötök be. Ugye alaphelyzetben a 30-as láb, és a 87a zárva van, amikor behúz akkor a 30 és a 87-es zár. Szóval, úgy kötöm, hogy a 87a lábon keresztül kapja a másik relé a gyújtás utáni +12-őt. Amikor az első relé 87-es lábán megjelenik a 12V akkor behúz az 5lábú, így szakítja az áramkört. Ha leveszem a gyújtást akkor pedig vissza áll alaphelyzetbe, és az egész kezdődik elölről. Így másodszor már nem tud behúzni! Húúú, érthető ez valahogy?

indítás.JPG

(#) elektroton válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Az autóvillamossági számozásokat csak részben ismerem, így a képen lévő relé lábakat sem tudom pontosan beazonosítani. A 30-as direkt akku feszt jelent, ezt ismerem. A szöveg és a kép számozásai nem passzolnak. Melyik két láb a relé tekercse? Továbbra is várok egy eddig megvalósult kapcsolási rajzot, amit küldtél az csak egy relé nézeti rajz.
(#) Ro1i hozzászólása Jan 31, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Következő lenne a problémám, napelem és akkumulátor közötti váltást szeretném megoldani egy relével egy robothoz. A napelem kapcsolódik a tekercshez, szépen meg is szakítja az akku körét, csakhogy amikor nincs feszültség a napelem felől és a relé visszakapcsol az(gondolom én valami rugós megoldással) akkura, egy minimális ideig megszakad a tápellátás(érthető módon),és ennek kiküszöbölésére, vagy az átkapcsolás gyorsítására keresek valami megoldást, pl. valamilyen kondenzátor ami egy minimális ideig áthidalja a szakadást, ugyanis ez a pár milisec elég ahhoz hogy újrainduljon a robot vezérlése. A segítségeteket előre is köszönöm
(#) Inhouse válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Ha beindult, elindul a töltés, esetleg lehetne figyelni, hogy ha a feszültség nagyobb, mint 12,7-12,8V, akkor már ne engedje a relét behúzni.

Üdv
Inhouse
(#) Sebi válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Épp erre gondoltam... Ha van töltésjelző lámpája, talán egy pici relét lehetne vele párhuzamosan kötni. (hogy maradjunk a relés megoldásnál...)
(#) CsemanAttila válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Üdv. Önindító lekapcsolása nem probléma. Van egy lámpa, ami akkor jelez ha sok víz van már a gázolajszűrőben. Tökéletesen kapcsolja az önindítót. Töltéslámpám halványan parázslik alapjáraton, úgyhogy az kiesett. Már csak az előizzítást kell megoldani, mert így elég nyögve nyelősen röffen csak.
(#) molnijo hozzászólása Feb 4, 2012 /

24vdc relé 220vról dióda elenálás felhasználásával segitsetek
(#) didyman válasza molnijo hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Ennyi sok adat alapján aztán lehet segíteni! Meg írásjelek, ilyesmik? Valami igényességet mutass legalább, hogy a válaszadó is úgy gondolja, hogy megtiszteled őt!
Ekkora eltérést ellenállással amúgy nem célszerű áthidalni, kapacitással célszerű operálni, mögé egy graetz+pufferkondi és mehet a relére. Kondit számolni szükséges a relé adataiból, amiket nem nagyon adtál meg..
(#) didyman válasza CsemanAttila hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Akkor azt a generátort erősen ki kéne venni és átnézni, mielőtt az akkud bánja! Az izzó rendszerint a generátor gerjesztésésének tápfeszültséghiányát jelzi, vagyis ha pislákol, a generátor kimenete és a segédüzeme között eltérés van, a szabályzás nem működik helyesen! Továbbá ez teszi lehetővé az indításkor a felgerjesztést.
Előizzítás: A műszerfali lámpa és az izzítógyertyák nem párhuzamosan kötöttek, ezért van utóizzítás (ami hőfokfüggő) lámpa jelzése nélkül. Ha a relélogikához ragaszkodsz, akkor egy relés ÉS kapcsolat lesz, mégpedig An*B felállásban (A az izzítás visszajelzője, B az indítózás). Ekkor ha gyújtást adsz+indítasz, a lámpa világít, nem lesz indítózás. Amint a lámpa elalszik, indít a kocsi. Az indítózás kikapcsolását fülre intéznéd? A felgerjedt generátor és egy biztonsági időzítő (fel nem gerjedő generátor esetére) együtt alkalmas lehet erre.
(#) trumbi válasza elektroton hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Hello!

Köszönöm a válaszod. Igazából csak az érdekelt hogy van e értelme ssr-ben gondolkodnom. Egy hőkülömbség érzékelő 5V-al vezérelné a relét. A vezérlésen kívül még semmi sem fix, valószínű sima relét fogok használni.
(#) sztojanov hozzászólása Máj 2, 2012 /

Segítsetek kérlek! Olyan kisfesz relére lenne szükségem, ami impulzus hatására zár, de csak egy impulzust ad le, nem tart benn! Gondolom van valami speckó neve is az ilyen reléknek, de én nem tudom sajna. Most ilyen van a kapcsolásomban: SONGLE srd-12vdc-sl-c , de ez benntart, és ez nekem nem jó. remélem fogok találni hasonló méretűt, mert nem szeretném kidrótozni a nyák fölé... Előre is köszi, aki segíteni tud!
(#) kadarist válasza sztojanov hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Szia!
Milyen hosszú a működtető impulzus és milyen hosszú időtartamú legyen a kimeneti impulzus?
(#) sztojanov válasza kadarist hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Helló. Gyakorlatilag mindegy, mert ez egy hozzáépített kapcsolás egy másik elektronikához, és az impulzus egy másik relét kapcsol gyakorlatilag. 0,5 - 1 mp teljesen oké, a lényeg hogy átkapcsoljon egy másik relét!

Ha a kimeneti impulzus lehet olyan hosszú, mint a bemeneti, akkor egy sima, egyszerű záró-kontaktusos relé is jó lenne.

Tudnál ajánlani konkrétan egy olyat, ami a fentebb írt tipus tokozásához hasonló (vagy ugyanaz), és csak ki kellene cserélnem? azt nem tudod esetleg hogy mi a pontos neve a záró-kontaktusos relének? Tulajdonképpen ez egy kis elektronika amiben a relé van, kaptam hozzá egy kis távirányítót, és ha megnyomom a gombot rajta, akkor a nyákon lévő relé behúz, ismételt nyomásra kinyit. na ezt szeretném úgy átalakítani, hogy gombnyomásra csak egy impulzust adjon le. remélem érthető mit szeretnék

Na hát akkor mégsem olyan hosszú a bemeneti, mint a kimeneti, hanem egy állandó feszültség jut a relére, amiből egy impulzust kell csinálni. Az időzítős topikban találsz több feszültségre induló impulzuskimenetű kapcsolást. Böngéssz egy megfelelőt.

Jajj... nekem ez zsákutca... De lényegében igen, jól leírtad, egy állandó feszből szeretnék egy impulzust!

Nézd meg ezt a hozzászólást.

aham! nézgetem, és szerintem ez jó megoldás nekem, egyetlen baj van vele, hogy ugye a relé mindkét kimenetére meg kellene építenem. Azt írja hogy "bekapcsolás után T ideig meghúz a relé" de mennyi a T idő? Én tényleg azt hittem hogy van ilyen impulzus-leadó relé amivel meg tudnám ezt csinálni frappánsan... előre is köszi.

A "T" időt ki tudod számítani egy programmal.
(#) atis28 hozzászólása Máj 4, 2012 /

Sziasztok!
Relé használattal kapcsolatban lenne egy kérdésem. Kerestem megoldást korábbi hozzászólásokban és témákban, de sajna nem találtam. (Ettől függetlenül még lehet, hogy van.
Egy 5V-s Hamlin HE722A05-10 típusú relével szeretnék 12V-ot kapcsolgatni. Később PIC (egy lábán lévő tranzisztor) fogja vezérelni a relét. Jelenleg csináltam egy teljesen alap kapcsolást még mikrovezérlő nélkül: 12V tápfesz be, ebből csinálok stabil 5V-t 7805-ös IC-vel. Aztán viszont, amikor a relé tekercseinek lábára ráadom a +5V és a GND-t, onnantól már az eredetileg stabil 5V helyett csak 4,4V-t mérek. Mi okozhatja ezt a feszültségesést?

A relé adatlapja, nekem sajna túl sokat még nem mond, be tudtam kötni ez alapján és annyi ..:
Bővebben: Link

Stabilizálásra használt kapcsolás: (oldal közepe)
Bővebben: Link

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv,
Atis
(#) nedudgi válasza atis28 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Erős a gyanúm, hogy valamit rosszul kötöttél be. Nem melegszik valami? Lehet, hogy a 12V áramforrásod gyenge, kontakthibás egy csatlakozó. A jelfogót úgy kötötted be, hogy a dióda záróirányban van?
(#) Sebi válasza atis28 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

A Te típusod vége 10, tehát van benne dióda, így a pozitív csak a 2-es lábra köthető.
Az 1-es lábat kis benyomódás, pötty jelzi, olvasható felirat esetében a bal alsó...

rel.GIF

Következő: »»   9 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem