Fórum témák
» Több friss téma |
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ahogy írtátok összekötöttem rátettem a müszer két végét egy-egy csipesszel és megmértem terheletlenül a primer majd a szekunderen a feszültségeket külön.Ez jött ki : Primer=27.5 szekunder=0.77v.A számításból,amit leírtatok,nekem 5.2k jött ki.Feltételeztem,hogy egy 4ohm-os hangszóróval jó egy 6aq5-höz.A hangszórón nem csak torz volt a hang,de nyekergett is.Ezért írtam,hogy csak nyekergett.
Ha hangszóró volt a terhelés , akkor érthető , 50Hz eléggé zavaró . Azt meg mindig nem tudjuk miért mertel nagyobb feszültséget, második merésnel a primer oldalon.
Ez az,amit én sem.Pedig mindkét mérést ugyanúgy csináltam,azzal a kivétellel,hogy először rajta volt a 4-ohm-os ellenállás,másodszor nem.
Ha megismetled a ket merest, ismet ez lesz az eredmeny?
Mekora traforol hajtottad, milyen meretu kimeno?
Olyan 3cm2 vasmag keresztmetszetü a kimenő trafó.A másik olyan 50va-s lehet több szekunderrel.
Még nem ismételtem meg,idő hiányában.
Végül is félre raktam.Majd előveszem,ha már csak ez marad.Tudtok nekem segíteni,egy 6p14p-hez kellene tekerni egy kimenőtrafót,hasonlót,mint a hammond 125dse.Segítségeteket előre is köszönöm.
Idézet: „Tudtok nekem segíteni,egy 6p14p-hez kellene tekerni egy kimenőtrafót,hasonlót,mint a hammond 125dse.” Lekoppintani csak azonos vasmag felhasználásával és tekercsadatok alapján lehetne. Itt: Bővebben: Link érdeklődhetnél, lehet, hogy be tudják szerezni.
Szia.
Nem lekoppintani akarom,hanem meglévő vasra szeretnék egyet,csak hasonló hangzásvilágút.
Ha már a vasmag sem lesz azonos, hangzása is más lesz.
Akkor úgy kérdezem,hogy van egy 3.3cm2 vasmag keresztmetszetű trafó,ami anno pcl86-hoz volt tekerve,azt érdemes lenne átalakítani 6p14p-hez,és mit várhatnék tőle,ha igen?
Hogy valami konkrétumot is tegyünk fel.
Az nvcs.k jelű tekercset nyugodtan elhagyhatod, nagy szükség nincs rá. A 4, 8 Ohm -os megcsapolásokat sem kell feltétlenül úgy kivitelezni (ha 8 Ohm -ra használod, nem kell a 4 Ohm -os leágazást megcsinálni, ha 4 Ohm -ra, akkor felesleges rátekerni a további meneteket).
Szerintem az a mag kicsi EL84 csőhöz.
Persze ez attól is függ, hogy mi az igényed. Ha 40-50Hz alatt nem kell hogy átvigyen és 2W körüli teljesítmény is elegendő, akkor használhatod.
Köszönöm a rajzot.Akkor le kell tekercselni az összeset és újból az egészet?
Az E-húr 41Hz,akkor elméletileg jó gitárhoz,viszont 2w-nál többet nem lehet kihozni belőle.4-5w-hoz mekkora lenne az ideális vasmag keresztmetszet?Ja.EI magról van szó.
Szerintem is kicsi az általad emlegetett mag. Arra nagyobb menetszám kéne, de nem fér el. Ezért a rajz szerintit is megcsinálhatod. Ott van a magméret is.
Igen.Láttem,hogy 7.5cm2.Az én trafóm kicsi hozzá.Valahol írták itt a HE-n,hogy az EI mellett mi az a két szám,de már elfelejtettem és nem találom.Meg tudnád mondani?
A vas fizikai méretei. Az egyik a lemez szélességét, míg a másik a köteg vastagságát adja meg. A többi méret következik ebből, a lemezeket szabvány szerint készítik.Sajnos, látható is a szabvány változása. A táblázatban a 84a felelne meg az igényeknek.
Köszi.A menetek között használhatok zsírpapírt?Prespánom van a primer és a szekunder közé.Van 92mm szélességű vasam,az nem lenne jó,ezekkel a tekercsszámokkal?A lemezeket mivel érdemes szigetelni egymástól,hogy ne érintkezzenek közvetlenül egymáshoz(olaj,ilyesmi)?
Egyébként még kielégítő eredményt ad a ketté osztott primer, közé tekert szekunderrel(egyszerűbb elkészíteni). Több ilyen trafót használtam, nem volt vele igazán gond. Volt köztük 92-es is.
[OFF]Én szakműhellyel készíttetem a trafóimat, a házi technológiában mások járatosabbak.
A szakműhely biztos drága,bár nem tudom mennyibe kerülne.Majd csak ír olyan is,aki maga készíti a kimenőit,de már ez is nagy segítség.Köszönöm nektek.
Milyen minőségi igényeid vannak, frekvenciaátvitel, torzítás, stb.
EL84 SE estén 4W már közel 10% torzítás mellett jöhet össze csak. Vasmag minimum 6 cm^ kellene, mivel légrés is szükséges, nem nagyon lehet spórolni a maggal.
Egy készülő gitárerősítőhöz kellene.Nem baj,ha kisebb a teljesítmény,egy szobába nem kell,hogy feltétlenül ordítson.Bár most csak egy somogyi (állítólag széles sávú 100w-os hangfalam van,zúg is rendesen).A 92-es vasat azért írtam,mert olyanom van itthon.
Sziasztok!
A Videoton r656 rádió kimenőtrafójáról tudtok valami infót adni?Ha 15ohm-os hangszóróval használom,akkor nem megy tönkre?
Sziasztok!
Az alábbi trafót szeretnénk leméretezni: 5 kW teljesítmény-t szeretnék átvinni, 10 kHz-es frekivel, de a primer tekercs impedanciája: 10-15 ohm lehet csak. Nekünk sajnos örökké nagyságrendekkel nagyobb impedanciák adódnak. Meg lehet ezt oldani egyeltalán?
Ez kapcsolóüzemű cucc? Meg lehet oldani biztosan, milyen magot akarsz használni hozzá? Szerintem valamilyen ferrit kéne.. De ahhoz meg lehet, hogy kevés a freki, vagyis nem biztos, hogy találsz elég nagy magot hozzá. Írd le pontosan mi a feladat, és mi van meg hozzá, úgy talán jobban tudunk tanácsot adni.
hello !
tud valaki segíteni trafó tekercselés ügyben:menetszám,vasmag,huzalvastagság,ilyesmi mellékelem a paramétereket.köszi
A kimenő számítása:
A számítás nem egyszerű dolog. Egy kis morzsa a menetéből. A kimenőtranszformátor számításnál a számítás kiinduló alapja a cső üzemmódja és az optimális külső impedancia. A kimenőtranszformátor tulajdonképpen egy impedancia illesztő a cső és a terhelés, (a hangszóró lengőtekercs) ellenállás között. Ami egy áttételi viszony. áttétel = gyök Za/Zh ahol Za a csőoptimális külső ellenállása. Za= Utáp/Ia Utáp a csőanódfeszültsége ( Uanód célszerűen 0.9 x Utáp de a csőre megadott max anódfeszültséget ne lépje túl.) Ia a csőanódáram ami a rácsfeszültséggel állítható. egy példa. áttétel = a cső k_impedancia = 2000 Ω hangszóró 5 Ω áttétel = gyök 2000/5 = gyök 400 = 20:1 Az egyenáram miatt előmágnesezés van emiatt légrést kell használni. (Itt kezdődik a bonyadalom. ) Az egyenárammal előmágnesezett transzformátor számítása bonyolult ez itt terjedelmes lenne. A kimenőtranszformátor primeroldali induktanciája a lemezcsomagtól és a menetszámtól függ. Értéke az átvinni kívánt legalacsonyabb frekvenciára legalább a Za- val legyen egyenlő. De kedvezőbb a 3..5 Za érték. A kimenőteljesítmény kiindulási alap a transzformátor kiválasztásánál. Folytatom. Ellenütemű kimenőtranszformátor számítás. Szóval a cső a kindulási alap. Ott már néhány dolgot leírtam. A lényeg a primertekercs induktivítása: L= Ra ( a cső optimális anódellenállása) / 7 x Falsó ( a legalacsonyabb átvinni kivánt frekv. L (H) R (Ohm) , Falsó (Hz) Minimális magkeresztmetszet A= (15..30) x P /Falsó, A (ncm) P maximális váltakozóáramú teljesítmény (W) Célszerű a 30-t használni. Primer menetszám: mpr = 450 x gyök L x lm / A lm= mágneses fluxus közepeshossza cm-ben. A kapott menetszám a kétcsőre vonatkozik. Pl ha a kapott érték 2400 menet akkor az 2 x 1200 menete jelent. áttétel = Gyök Ra /1.2 x Rh, Rh a lengőtekercs ellenállása. (Ohm) Szekunder menetszám: msz= mpr/áttétel Primer huzalátmérő dpr = 0,0022 Gyök Ia0 négyzet + Ia négyzet/2 , Ia0 = cső nyugalmiárama, (mA) Ia = csőváltakozóáramának csúcsértéke (mA) , dpr huzalátmérő (mm) Szekunderhuzal dsz= 0.7 x Gyök P/Rh Kapacítás és szórásszegény tekercselési mód: Na ezt már rajznélkül nemtudom elmagyarázni. A lényeg a tekercsek azonos arányban szétosztva. Úgy hogy a primerre az osztott szekunder , majd a primer, arra szekunder, meginta primer. pfhűű na leírtam.. A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
Sziasztok!
Segítséget kérek egy kimenő megtervezéséhez. A "monstrum" 14000/4-8ohm kéne illesszen olyan 0,6W kimenő teljesítmény mellett. Elméletileg 9,7mA anódárammal. Ha tudtok valakit aki segítene kiszámolni, vagy egy linket ahol ezekből az adatokból kiindulva megkapnám a primer/szekunder menetszámokat, azt nagyon megköszönném. Amúgy a 6J1P-t használnám SE módban. Segítségeteket előre is köszönöm.
Vasmag mérete is szükséges a számoláshoz .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |