Fórum témák
» Több friss téma |
Szia. Multiméter diódavizsgálóval csipogtasd át a közeli forrasztásokat. Ha sehol se ér össze egy egy pici ellenállás a + és - tápágba és próba. Ha baj van akkor az ellenállás elég , ha nincs halkan szólni fog. Csak pár ohmos legyen e lényeg hogy negyed wattos vagy kisebb.
Haló. Ha a hidat 4 ohmmal terhelem az erősebb melegedésen kívül lehet maradandó baja?
A melegedést a hűtés kordában tudja tartani csak nehogy valami belső baja legyen.
Hali! Ha lassan adod rá a terhelést a hővédelem le tud oldani, ha nem - nem.
Vagyis ne legyen hőmegfutás.
Akkor ha ésszel hangosítom (bulikban él órát, órát szoktam járatni, mire ráadom a kakaót), azon kívül hogy a hővédelem leold más nem történhet.
Sziasztok
Építettem egy mono erösítőt TDA7294 IC-vel, első bekapcsoláskor csak a tápfeszültséget kapcsoltam rá (+35--34V) vezérlőjel nélkül is eléggé melegszik az IC. Kimérve a feszültség szintek rendben megvannak. Valamit elronthattam szerintetek?
Szia! Ezt az általad erősnek ítélt melegedést mekkora hűtőborda használata mellett tapasztaltad? Mit tettél az IC és a hűtőborda közé (hővezető paszta, szigetelő)? A bemenetre kötöttél valamit ami esetleg gerjedést válthatott ki?
Hűtőborda méretei kb: 50*200mm tömör.
Természetesen az IC-t csillámlemezzel elszigeteltem a bordától és jól megkentem hővezető pasztával is. Bemenetre eddig semmit sem kötöttem csak próbára kötöttem rá tápfeszültséget.
Alkotó kolléga nyákterve,kapcsolási rajza szerint csináltam meg.
Szia!
Ne haragudj,de a hűtőzászló a negatív tápfeszültségen van! Zs. :wave:
Adatlap, 2ik oldal, pin connection (top view), kép alja, idézem: "Tab connected to -Vs". Eddig úgy tudtam ez a negatív tápfeszültség!
Én inkább LM3886 párti vagyok ,annak is a negatívon van a háza, ezért néztem hamar meg az adatlapot, mert emlékeim szerint ez is ott van. Amúgy ezen én is tűnődtem anno, de belenyugodtam! :wave: Zs.
Idézet: „nálam egyszerű a kérdés, mert fán van az egész holmi .” Erősítő doboznak legjobb a lombos hársfa. Az nagyon jól árnyékol...
A tömör hűtőbordát nehéz értelmezni, ez egy lemez lenne?
Az IC az általad használt tápfeszültségen 2-4W hőt termel nyugalmi állapotban, ez feltűnő melegedéssel aligha járhatna. Ellenőrizd, hogy a bemenet testre zárása okoz-e változást. Ezzel kizárható, hogy az áramköröd valamilyen zavaró jelet erősítsen, esetleg gerjedjen. A kimeneten mérj egyenfeszültséget, ha 20mV-nál nagyobbat tapasztalsz (legrosszabb esetben valamelyik táp is megjelenhet a kimeneten) akkor alkatrész hiba után kell nyomozni.
Kimértem még egyszer a kimeneten 0.02V-ot mértem 14 lábon úgy hogy a bemenetén nem volt jel.
A tápegység primer körébe tégy egy 40-60W-os 230V-os soros izzót, köss rá bemenő jelet és hangszórót.
Biztos én képzelem be magamnak ezt a melegedést, de bekapcsoltam a gyári Technics erösítőmet, és annál egyáltalán még csak langyos sem volt a hűtöborda.
A bordáról csak annyit írtál, hogy 50x200mm és tömör. Mekkora a kiterjedése a harmadik dimenzióban? Ez egy lemez?
Pontosan 200*50*50 a mérete van neki egy 10mm vastag magja arra lesz maga a TDA7294 rögzítve de maga a kinézete lemezes felépítésű.
Remélem, az "arra lesz rögzítve" azt jelenti: "arra van rögzítve" Hűtés nélkül nem ajánlott feszültség alá helyezni.
Kíváncsi vagyok megszólal-e, és mennyire tud felfutni a táp az említett védőizzó használata mellett.
Probálni lehet mert nem lesz semmi baja, söt én mindig ugy probálom ki, csináltam már 8hidat s mindeniket borda nélkül probáltam, labortápro 200mA ra limitálva a betápot, és alacsony jellel, s szépen szoltak, s a hömérséklet se volt olyan extrém(42 fok), ilyenkor könnyebb kiszürni is a hibás icéket me azok hamar behalnak
Természetesen próba ideéig rácsavaroztam.
Szia!
Ma élesztettem az áramkört! Raktam egy-egy 0-6w-os 220R értékű ellenállást mind a két tápágba és nem durrantak el csak melegedtek de 5-6 másodperc után már égették a kezem! Ez nem normális jelenség igaz? Merre keresgéljem a hibát??
Semmi baj, csak túl nagy értékűek az ellenállások. A 220ohm helyett 10ohm-ot használj.
Szia!
Sajnos ezek a legkisebbek amik itthon vannak. Esetleg valami más módszerrel nem lehet megoldani?
Rendben köszi szépen a segítséget!
Ha valami komplikáció lenne akkor az izzószál ég el?
Attól sokkal szerencsésebb a helyzet
Ha túl nagy a végerősítő áramfelvétele, akkor a 220-as izzó egyszerűen csak világít. A bekapcsolás pillanatában mindenképp felizzik, de a pufferek feltöltődése után elhalványul. Az izzószál ellenállása hidegen jóval kisebb mint üzem közben (60~80 ohm), a tápfeszültség az izzó nélküli állapot 70-80%-ára szokott felfutni, ha minden rendben van. A későbbiekben terhelés hatására, mikor próbálod az erősítőt, az izzó a terhelés ütemében felvillan, jelezve a rajta folyó megemelkedett áramot. Ez természetes jelenség, a hangerő csökkentésével ismét kialszik a lámpa. Először is jussunk el idáig
Sziasztok
A kész nyák alját be lehet fújni átlátszó akril lakkal? |
Bejelentkezés
Hirdetés |