Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Megint azt tudom mondani, hogy ha csak így tudsz videót csinálni akkor ne csinálj, mert borzalmas.
A feliratra meg tényleg figyelhettél volna, mert erre így rossz ránézni (legalábbis nekem), hogy ekkora helyesírási hiba éktelenkedik rajta... Összességében szép munka!
Na, akkor mindegy. Dísznek jó oda. Amúgy valaki ötletet adna a hibák orvosolásához?
Pepe: bocsánat. Majd egyszer azt is megtanulom... Köszi a dicsértetet !
Attól nem félek, hogy nem sikerül,35 - 40 évvel ezelőtt sok csöves készüléket építettem. Többek között szkópot is. Csak az idő hiánya dolgozik ellenem.
Sziasztok! Már régóta olvasom a fórumot és sok segítséget kaptam munkáim elkészítéséhez. Be is mutatnám most az egyiket, ami egy általam tervezett ponthegesztő. Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Íme a képek:
Ilyesmin gondolkozom én is. Mennyi áramot tud? Az a behúzómágnes szerűség (?) miből származik?
Lakatosként kezdtem, ha teszi a dolgát több százezertől mentetted meg magad. Ötletes.
Zárlatban lakatfogóval 1500 Amper körül mértem. Az a behúzótekercs egy önindítóból származik.
üdv!
Le a kalappal csak gratulálni tudok.
Az érintkező csúcsok egy régi transzformátorból való vörösréz csavarokból lettek esztergálva ha jól tudom
Jó ez a behúzó tekercses megoldás de kérdezném , hogy nem e kevés az a nyomaték amit ki tud fejteni , mert ugye nem csak az számít mennyi az amper hanem , hogy valamilyen szinten az anyagot is össze kell nyomnia , és itt most nem aluminiumra gondoltam.Mert ha annyira megmelegszik a két anyag úgy lehet elég , de a pont hegesztés 1 perc ről szól vagy még annyi sem?De ötletes kis szerkezet csak bírja a villanyóra is.
Nekem egész jónak tűnik a behúzó tekercs, mivel mikor működik, kézzel nem tudom szétfeszíteni a két csúcsot. A hegesztés maximum 5 másodpercig tart pontonként és a villanyórát is alig hajtja.
Üdv mindenkinek!
legutóbbi szerkezetem nem tartalmaz elektronikát, bár az áramot vezeti. Tegnap készültem el vele. Ez egy beültető keret 15x15-ös alu zártszelvényből. Méretre ŕllitani 2 csavar oldásával, és az "oszlop" arrébbrakásával lehet, a finomhangolást a rugó elvégzi. A másik oszlopon a bordás anyával a dőlésszöget lehet fixálni.
Egyszerű 12V/20W flyback dugasz TOP223Y IC-vel. A vasmag egy 12V/1A-es, 66kHz-en ketyegő dugasztápból bontott példány, sk újratekerve. Határeset, ugyanis eléggé ki van hajtva szegény vas (Al=160, Ae=25mm2, PC40), még a TOP 100kHz-én is, jelentős melegedése van, több menet azonban nem fért rá. Így a picit szellőző dugasztáp dobozban kb minden egyformán meleg, de órákig stabilan üzemképes, élettartama (a kondikat is fűti a többi melegedő cucc) meg a hatásfoka cserébe valószínűleg nem a legjobb. Végülis csak az első saját magam méretezett flyback, működik, a második példány alaposabb méretezést, és nagyobb vasat kap. Ez a korlátozott járomkeresztmetszet és az adott légrésmagasság (egyben Al) bár CCM-ben, de közel a boundary módhoz, nagy áram-hullámossággal működik.
Ja és még valami: az alkatrészek 95%-a bontott, egyedül a hálózati graetz új, bár az is a fiókból való.
Szia
Ez nagyon durva. Ez az ember egy zseni.
Hát ez jó lett! A rajza, esetleg panelterve és tekercsadatai publikusak? Ha igen engem érdekelne!
Persze hogy publikusak. A rajz a TOP223Y gyári alapkapcsolása, 10V-os zener diódával, plusz vele még sorban egy 1N4148, így ad ki névleges terhelésen 12V-ot, még megfelelő stabilitás mellett. A primer puffer 82uF, a szekunder puffer egy OST gyártmányú 105°C-os 2200u/16V, a szekunder dióda egy SR560 tipusú 5A-es shottky. A trafó adatai:
- vasmag: PC40 anyagú, 25mm2-es légréses mag dugasztápból bontva Al=160. - primer: 120 menet, 2x0,2mm-es zománchuzalból, 6 rétegben, 3 réteg belül, 3 réteg kivül, közrefogva a szekundert - szekunder: 7 menet, 12x0,2mm-es zománchuzal, összesodorva - segédtáp: 8 menet, 1x0,2mm, legkívülre tekerve. - az azonos tekercshez tartozó egyes rétegek egy réteg öntapadós mylar szalaggal elszigetelve, primer és szekunder között pedig 4 réteg (a mylar szalagért köszönet Illés Lacinak) - primer oldali szórási induktivitás 60uH, mágnesező 2,4mH Snubber: 10nF+68k+velük sorban FR157
Ennek fényében már nem is tűnnek drágának az Audio Note cuccok
Egy nullával elvan irva a villámár
Igazad van, az arányokon nem is gondolkodtam..
A nyákterv meg lemaradt. Íme. Bár nem egy nagybonyolultságú valami. Szerintem aki kicsit is konyít a témához, semmi perc alatt megtervezi.
Igazad van ebben a tervezésben, de mintha írna valamit az adatlap az IC beforrasztásáról, meg a C5-ös kondi elhelyezéséről.Ezzel kapcsolatban nem volt vele problémád?
Valóban, kicsit hosszabbra hagytam a lábait (ahonnan kiszedtem, ott is így volt), valamint bár törekedtem a csillag topológiára, pici difi maradt, viszont nincs vele semmi gubanc, tökéletesen működik.
Ácsi!! El van rontva!!!!!! A 100n kondi az optó elé kell, én meg párhuzamosítottam a 47u elkóval! Így is működik végülis De kijavítom a hibát.
[OFF]Gondoltam nem csinálok neki schematic-ot, nem valami bonyolult kapcsolás.. hát sikerült elnéznem Bár végülis nagy gondot nem okozott az IC-nek.
Egyébként ha valaki ilyesmin gondolkodik, szerintem jobb megoldás lehet a Fairchild KA5M0365 típusú IC-je. Kb. harmadakkora az RDS_ON-ja, és a Lomex-nél 310Ft+ÁFA, és hasonlóan egyszerű kapcsolás. Annyi, hogy 67kHz-en megy, nem 100-on.
Gyönyörűséges, Gratulálok!
Nyilván Szépen is szólhat.
Az 1500 Amper nekem soknak tűnik,persze ha a Kubisevi erőműre vagy kötve akkor elképzelhető.Akkor viszont a csúcsokat cseréld le mert hamar elfognak égni.Fiatal segéd koromban dolgoztam ponthegesztő gépen innen a bátorságom.
Ez a zárlati áram volt, ha akkor a vezeték ellenállása miatt pl 1V esik rajta, akkor ez csak 1500W. és ez elképzelhető egy mikró trafótól.
Köszönöm a linket, élveztem minden másodpercét.És valószínű ha ez az ember meghal oda a tudománya, nem lesz még egy ilyen meg szállott.
A mikrótrafóból hány Volt jön? Kb 3-4000 nem tudom ebből esik 1 Volt?
A ponthegesztőgép 100 Volt alatti feszültséggel és kb 350 Amper árammal működik. Persze ez szabályozható mert a lemez vastagság függvénye az áram erősség. |
Bejelentkezés
Hirdetés |