Fórum témák
» Több friss téma |
Pontosan.
A lineáris potis linket elég vaktában ajánlottam. Jobban szemügyre véve a potik középállásában már jelentős az emelés. Szerk.:Bővebben: Link
Miért nem szerencsés? Egy közös emitteres erősítő nem?
De vajon hányszoros lesz az erősítése? A kolléga talán többet tud róla: Bővebben: Link
Köszi!
Egyetlen gondom, hogy kettőt kell építeni belőle, és ahhoz sztereó poti kell, ami kapásból 12 kiló.. nincs rávaló, itthon meg nem találtam hozzá jót, csak 1 db mono-t, úgyhogy visszajelezni nem tudok egyhamar, hogy milyen. Minden esetre, ezt is belepakolom a ládába, ha már ennyi helyem szabadult fel a másik TDA-val.
Mi lenne akkor ha az IC erősítését változtatnám? 30-szoros helyett 50-szeresre. A tranzisztoros jónak néz ki viszont tranzisztor nélkül lehet máshogy szólna mint kellene.
Pontosítanom kell. A 20dB 10-szeres erősítést jelent. A 30x helyett 300x kéne. Rajzolok majd valami javaslatot a probléma megoldására. A meghajtó és a terhelő impedanciák - jól látod - befolyásolják a szabályzó működését. Találtam valamit.
Ajánlom figyelmedbe az LM1036-ot, a legolcsóbb potival is elmegy, 12V tökéletes a számára. Picit zabál (50mA) de négy az egyben
hehe.... vicces...
Valamikor kb féléve vettem HQelektronikától, egy STK4241-et, és egy LM1036N-t Szóval pont van kéznél, csak a kondik kellenek hozzá, mert MONO, 50K-s potim is van pont 4 darab. Ha nem írod be, akkor eszembe sem jut. Köszi!
Röhögő görcsöt kapok az örömtől
Még kondit sem kell vennem, csak megépíteni a hangszínt! Köszi a tippet mégegyszer! (Ekkora mázlit..)
Egy fő bajom van a passzív szűrőkkel. Nincs olyan kapcsolás ami 100%-ig bizonyítottan jól teljesít. Van itthon pár darab LM1036 úgyhogy megoldom azzal. Úgy néztem annak jó a 9 Volt. 1 Csatornához kell csak így az alapkapcsolás fele alkatrészeivel megúszom. Köszönöm a segítséget!
Én kérek elnézést! Az általam közvetített lepke hangszínszabályzó a potenciométerek végállásait (minden kombinációban) leszámítva egyszerűen katasztrófális.
Aki kíváncsi a részletekre itt érdeklődjön. Szívesen teszek fel átviteli ábrákat (erős idegzetűeknek ).
Nem kell elnézést kérned. Erről beszéltem. Ahány kapcsolás, annyi ember, annyi vélemény. Szeretek biztosra menni ezért inkább az említett IC-t használom majd. Az egyszerűség miatt gondoltam a lepkére de így...
Nézegetem az LM1036-os IC adatlapját, és más kapcsolási rajzot is, de sehol se tüntetik fel a két kimeneti csatolókondi értékét. Mennyi lehet?
Nem tudjátok esetleg?
Ezt láttad már? Amúgy a kimeneti csatoló értékét a következő fokozat bemeneti ellenállása határozza meg. Ha a végfok csatoló kondival indul, azt egyből az LM1036 kimenetére kötheted. A részletekkel kapcsolatban a témájában tedd fel kérdéseidet.
Igen, a TDA 1557Q, bemeneti csatolókodival van ellátva.
Akkor oda nem kell raknom semmit igaz? Most egy értékért, új témába szólni... :\ Bocsi, lusta vagyok, és türelmetlen De akkor a választ már megkaptam tőled! Köszi!
Használj fólia kondit a két IC között, mert a polaritás alakulása nehezen kibogozható.
Azzal gond nem lesz, mert a TDA1557 bemenetén 220nF-os kondik vannak.
Bocsi, hogy ide írok, de nem válaszolnak az IC saját fórumján, nekem meg a válasz fontos lenne, mielőtt beruházok rá, arra meg nincs sok időm, a pályázat miatt.
Szóval a TDA1557Q-ról lenne szó. Ami nagyon fontos, mekkora az áramfelvétele? Olvastam az adatlapját, kimeneti csúcsáramnak 4A-t írtak, az lenne a fogyasztás is? Akkor gondolom a 9Ah-s akksiról nem menne sokáig. A másik, hogy készenlétbe magától kapcsol ha nincs jel a bemeneten? Vagy ezt valamivel le kell fixálni, pl egy ellenállás a Vcc-re? Előre is köszi!
Segítséget szeretnék tőletek kérni.
Az a kérdés hogy van 2 db hangfal amit ide is feltöltöttem. RCA csatlakozó van a hangfalon. De ahogy csak simán 2 RCA-Jack csatlakozóval simán rákötöttem telefonra de túl halkan szólt. Tehát azt szeretném megcsinálni, hogy egy olyan erősítőt akarok hozzá csinálni amellyel egy potméterrel lehet a hangot szabályozni. Ehez szeretném tőletek a segítségeteket kérni. Elég kezdő vagyok a témában úgyhogy részletes leírást szeretnék kérni. Előre is köszi a válaszokat.
Az IC nyugalmi áramfelvétele kb 80mA. Szerintem a fogyasztásod elsősorban a rákapcsolt terheléstől és a hangerő nagyságától függ, csak kis eltéréseket fogsz tapasztalni a hatásfok miatt.
Ha teljes kivezérlésen járatod, akkor fogyaszthat 4A-t, de ha az előződ se fogyasztott sokat, akkor ez se fog. Nem láttam az adatlapon ilyen infót, hogy lekapcsolna, szerintem a mute/standby-ra kapcsol be és ki. Sima autós erősítőkbe is kell egy segédszálon feszültséget vezetni, arra kapcsol be.
Túl sokat nem írtál a hangszóródról, de a méretét tekintve egy kisebb teljesítményű IC is elég lenne. Bár át kell gondolni, hogy érdemes lenne megcsinálni. Bemész egy számítógépes boltba és 1000-1500Ft-ért veszel egy beépített erősítős Genius hangfalat.
De ez csak az én véleményem. Ha ezt akarod megcsinálni, akkor azért nézd meg, hogy elfér benne a nyák és a táp, mondjuk lehet adapteres is.
Kösz elis felejtettem hogy egyszerűbb bemenni egy boltba mint megcsinálni ezt.
Nem lebeszélni akarlak, csak a látottak alapján elég kis hangszóróról lehet szó.
Ha belevágsz mégis szívesen segítünk.
Szia!
Köszönöm a választ! Bocsi, hogy csak most írok, nem voltam net közelbe csütörtök óta. Azt tudom, hogy nyugalmi áramfelvétel 80mA, és a néhányszáz uA-es áramfelvételt is, készenléti módban. Más most kaptam választ, elvileg új áramkör kellene ahoz, hogy ha nincs jel, akkor lekapcsoljon készenlétbe, szóval inkább kihagyom ezt a módszert! Így is túlságosan sok lesz a ládikámba a fogyasztó. (TDA 1557 végfok, LM1036N hangszín, dual led-es akkuőr, univerzális USB telefontöltő, Led-es villogó, Az erősítőnek lehet még hűtő ventilátort is kapcsolok, mert azért 4A-hez nagyobbacska hűtés kell) Szeretném, ha egyáltalán nem fűtene, mert egy műanyag villanyszerelő doboz a háza, és ráadásul a hangszóróknak se tenne jót, ha szétfűteném őket. Sajnos máshogy nem tudtam megtervezni a dobozt a helyigény miatt, így az erősítő, az egyik hangszóróm alá kerül, a táp meg a másik alá. A dobozba megy még két fesz stab is, a napelemes, vagy hálózati töltésre. Egyébként, az előző 2030-as Végfok, azért volt gyenge étvágyú, mert szimpla 12V-os akksiról tápláltam. Ugye a bemeneten, a kimeneten is, a táp felének kell lennie, ami így csak 6V. Ez, 8 Ohm mellett, egész csekély teljesítményt ad. Egy itteni kollégával, kiszámoltuk, csak 2,2W-ot adott 10 helyett, ezért volt 0,1A az áramfelvétele 1-2 A helyett. Nem is szólt olyan szépen, mint aztán, a nagy, gyári A osztályú 20W-al... Ég és föld. Valószínű, hogy a nagyobb teljesítmény, nagyobb akksit is kíván majd, úgyhogy következőleg arra gyűjtök Köszönöm a választ!
Nem tudom hogyan számoltátok, de elhiszem.
A ventilátort én kihagynám, csak zajt fog belevinni a rendszerbe és a levegő be és kivezetést úgyis meg kell oldanod, különben csak a meleg levegőt forgatja. Nem tudod valahogy kilógatni a dobozból a hűtőbordát?
Hát nem tudom most megkeresni, de tisztán emlékszek, hogy ennyi volt a végeredmény!
Akkor jobb ha kihagyom.. Sajnos nem! Vékony a fala a doboznak, szétszakadna, mint a rongy, ha kiharapnék belőle egy 50×100×30mm-es darabot. csak az akksi benne 4-5kg, mellette még a toroid mag 1kg, + az egyéb alkatrészek, no meg még a hangszórók (darabonként 1Kg), máris 7-8 Kg-nál tarunk. Így is komoly terhelés esik rá, ha a vállpántot rákapcsolom, és elkezdem cipelni. Te amúgy tudsz segíteni egy picit akksi töltésben? Ha igen, akkor légyszi dobj egy üzit! Köszi! Üdv.: Jax
El tartott egy darabig, de megtaláltam.
Idézet: „tehát 6Vcs/1,41=4,25V Ez kerülhet maximálisan a 4 ? -os hangszóróra. Ez P=U^2/R=4,25^2/4 ? =18/4=4,52W.” mert! Sima 12v-os tápegységet használva, 6V kerül mind a bemenetre, mind a kimenetre. 4Ohm-os terheléssel. Az én esetemben is ugye 4,25V kerül a be-és kimenetre, ahogy az egyik hozzászólásomban le is írtam! Idézet: „Számoljuk ki az előző esetet 8 ? -ra. P= 4,25^2/8= 2,26W” Ez volt az a számítás! Ekkor döntöttem el, hogy ezt a végfokot kivágom a fenébe a dobozomból, majd másra jó lesz! Helyette TDA1557-et használok, és be kell vallanom, kellemesen csalódtam Jó hangja van!
TDA2050-el építettem egy 35W-os erősítőt.12-45V-ig jó csak kicsit recseg.Aki tud segíteni az mondjon már valamit pls. Én nem tudok rájönni mi a baj
Takarítsd meg a panel forrasztási oldalát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |