Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   46 / 123
(#) csubííí válasza laci6662 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Kösz! Akkor már értem az egészet,meghagyom eredeti állapotában,mert ha nem muszáj nem nyúlkálok bele.
(#) szoftveres hozzászólása Máj 17, 2012 /

Azt nem tudjátok véletlenül hogy mi az a csupasz vezeték ami a trafóházból kijön és egy füllel van odacsavarozva a házhoz? Remélem hogy nem a föld. Egyébként érdekesség hogy (legalábbis az én kütyümben) a ház egyedül a 7815-ről van földelve. Nálatok is így van?
(#) csubííí hozzászólása Máj 20, 2012 /

Mért van vagyis mitől,hogy a Vidi erősítők/rádióerősítők úgymond "lebegtetik" mozgatják a hangszórókat,vagyis nem csak a zenére mozog. Ez a jelenség nagyobb hangerőnél látható jobban. Zárt rendszerű hangfalnál kevésbé reflex nyílásosnál jobban tapasztalható. Ez megszüntethető? Más erősítőknél ezt még soha nem tapasztaltam,csak a Vidinél. Netán ez is a Vidi "betegségek" közé tartozik épp úgy mint a rádió elhangolódási probléma? Megjegyezném,hogy a zene hallgatásában nincsenek oda nem illő hangok "lebegés" közben de mindenesetre nem csak a zene ütemére/ritmusára mozog a hangszóró hanem ez a fura lebegés is van.
(#) csubííí válasza csubííí hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Vagy nem véletlenül gyártották/párosították hozzájuk a zárt hangfalakat? A régi volt párosítás: RA 6363S/DC2050E és EA 6383S DC 2550A
(#) marcus válasza csubííí hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

nekem megvan mind a 2 erősítő a hozzá ajánlott hangfalakkal, csak a dc 2550 a az nekem reflex, mind a 2-nél van lebegtetés. Amúgy meg rádiónál is van, amikor keresek egy adót és megtaláltam akkor eléggé szinte már rángatja a membránt, minél nagyobbra rakom a basszust annál jobban megrángatja.
(#) bekeipeter válasza csubííí hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Sajnos a modul DC stabilitása mondhatni, hogy semmilyen. Kezdetnek javasolnám a becsatoló kondenzátor megfordítását VC04, de a bipolárisra cserélése sem elvetendő, sőt a legjobb. Én egy kicsit ráncbaszedtem a végfok modult, de ebbe a DC problémába beledolgozik a szabályzó modul is!
(#) csubííí válasza bekeipeter hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Kösz! Akkor ezek szerint ez épp úgy problémájuk mint a rádió elhangolódása. Szerintem mint ahogy írtam is,nem véletlenül lehetett a zárt hangfal párosítása (tervezése) ezekhez,mert így kevésbé tudja ezt a "lebegtetést" produkálni. Valamelyest biztos,hogy "beleszólhat" a hangképbe,mert hát a lengőtekercs nem rendesen "jár" mozog és ezáltal nem tud abba a pozícióba visszatérni (lenni) ahol kellene lennie. Még egyszer kösz!
(#) bekeipeter válasza csubííí hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Este teszek fel módosított rajzot. Igazából pár perc alatt elvégezhető az átalakítás a végfoknál! A szabályzó modul tápját pedig stabilizálni kell és sokkal jobb lesz a helyzet!
(#) csiba27 hozzászólása Jún 4, 2012 /

SZiasztok !

A mai napon sikerült jozzá jutnom egy ilyen gyönyörűséghez és rögtön egy alap problémát találtam a legkisebb hangerőn 0 hangerőn is ahol abszolút nem kéne szólnia a hangszórónak ott is elég rendes teljesítményen szól. szerintem kicserélték a potikat tudnátok ebben segíteni nekem? köszönettel Csaba
(#) szilva válasza csiba27 hozzászólására (») Jún 5, 2012 /

Mindkét csatornán szól teljesen letekert hangerő potinál? Nálam nemrég volt egy 6363, amiben az egyik oldal csinálta azt, hogy nem ment le nullára a hangerő. Kiszedtem a potit, és sajnos a poti kivezetése volt szakadt, nem tudtam vele mit kezdeni. Sajnos 4mm-es tengellyel nem tudtam semmilyen potit szerezni, amit be lehetett volna tenni, úgyhogy maradt az eredeti benne... Ötletem sincs, hogy hogyan lehetne értelmesen javítani az ilyesmit.
(#) Kis Csucsu válasza jency94 hozzászólására (») Jún 5, 2012 /

Heló!

Egy kérdésem lenne mivel nem vagyok otthon a hangfalak terén.
Van egy Videoton RA 6360-s erősitőm, és az érdekelne hogy elbirna 1 pár Orion HS 511 hangfalat?
(#) marcus válasza Kis Csucsu hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

Bőven, de én arra inkább Videoton DC 2550 A-t raknék, de a te dolgod
(#) .colin hozzászólása Jún 6, 2012 /

Üdv. Van egy Videoton RA 6363 S erősítőm aminek a fél oldala már müködik de nagyon halkan szól. Mi lehet a probléma?
(#) Beringer 600 válasza .colin hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

Hali! nézd át a hangerő potit és a többit is.Próbáld meg ,hogy mikor rádugod a helyére,érincsd meg kézzel a bemenetét,és ha normálisan érzékel akkor a végfok modulod az jó.
(#) Beringer 600 válasza szilva hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

Heló! Ez a hiba,csak a hangerő poti cseréjével oldható meg.
(#) Beringer 600 válasza csiba27 hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

Szia! 2x4 érintkezős,és 2x100kóhm-os poti kell bele.Ha esetleg nem csere szabatos potit teszel bele,akkor nem fog megfelelően működni a LOUDNES mély hang kiemelés.
(#) Kis Csucsu válasza marcus hozzászólására (») Jún 6, 2012 /

Oké köszi!
Úgy látom te vágod ezt a témát.
Ma néztem meg tüzetesebben az erősitőt és a baloldali végerősitő elfüstölt vagyis nem biztos hogy elfüstölt dobok róla föl egy képet.
A bekarikázott résznél az a kettő "tekercs" fekete. ezzel lehet valamit kezdeni vagy kuka?
Mert mikor bekapcsolom a biztositékot egyből kivágja.

Kép038.jpg

(#) bekeipeter válasza Kis Csucsu hozzászólására (») Jún 6, 2012 / 1

Sajnálattal közlöm, hogy a védelem-meghajtó-végtranyók elszálltak! Valamint a védelem 150 Ohm-os ellenállásai is!
A következők csereesélyesek! A pozíciószám mellé írtam a sokkal jobb és kapható helyettesítőt!

VT10,27 - BC337-40
VT22 - BC327-40
VT05 - BD139-16
VT32 - BD140
Felső végtranyó - BD912
Alsó végtranyó - BD911
VR11,23 - 100 Ohm
VR14,19 - 0R15 min. 2W
(#) .colin válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jún 7, 2012 /

Nem a poti hibás.
(#) bekeipeter válasza .colin hozzászólására (») Jún 7, 2012 /

Egy ultrahangos fürdő csodákra képes...
(#) Kis Csucsu válasza bekeipeter hozzászólására (») Jún 7, 2012 /

Köszi szépen!!!!
Akkor ezeket csak kicserélem és elvileg életre kel a kicsike?
(#) bekeipeter válasza Kis Csucsu hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

Igen, de nem árt az óvatosság!
(#) Gránátalma hozzászólása Jún 24, 2012 /

Nem tudja valaki, hogy milyen áramkör felel azért, hogy amikor megfogom a bekapcsológombot, vagy bármelyik másik gombját. akkor elhallgat az erősítő?
Erre lenne szükségem a quad405-ben.
(#) szbjoe hozzászólása Júl 16, 2012 /

Üdvözletem.
("fizikatanári" ismereteim vannak, elektronikában nincs nagy gyakorlatom, inkább érzésből javítottam meg ezt-azt.)
Egy barátom RA6363S készülékének egyik oldala kinyírta a hangfalat.
Kérdésem rögtön a végfoknál adódik: Az innen letöltött rajz szerinti BF244A helyett egy BC337-25 bipoláris van a bemeneten, a bázisa 10k-val földre kötve. Én úgy látom hogy gyárilag.
(?)
Akkor van másik rajz is?
(#) laci6662 válasza szbjoe hozzászólására (») Júl 16, 2012 /

Szia!

Ha biztosan RA-6363S-ről van szó akkor ez a rajz jó kelle legyen hozzá Bővebben: Link

Kinyírta a hangfalat és magát is a végfok (elégette a 2 ellenálláshuzalból tekert (ha ránézel olyan mintha 2 tekercs lenne) ellenállást?
Ha bekapcsolod (hangfalakat ne köss rá persze, akkor a hangszórókimeneteken hány V-ot mérsz (DC-t, mindenféle kivezérlés nélkül)?

A bemeneten én még nem találkoztam BC tranyóval, oda a rajzon lévő BF244A-s FET kellene, de szinte biztos, hogy nem emiatt vágta tönkre a hangfalat, VT26, VT27-et ellenőrizd (vagy legjobb ha kapásból cseréled is) először, továbbá a VT33, VT36 illetve a végtranyók is gyanúsak lehetnek.
De egyik legjobb és leggyorsabb javítási módszer (főleg esetleges műszerezettség/tapasztalat hiányában) ha az összes tranyót újra cseréled a hibás modulban.
Jobb boltokban (pl. Lomex) fillérekért kapható hozzá minden.

Ha a végtranyókat cserélsz, mindenképpen a BD911-BD912 párost javaslom mint helyettesítőt.

Ha bármi felmerül, kérdezz bátran, sok sikert a javításhoz!
Üdv: Laci
(#) scooby_ válasza szbjoe hozzászólására (») Júl 16, 2012 /

Ahogy azt lent írta a kolléga, oda BC337-et nem igazán tehetsz, mert ott eredetileg egy J-fet szokott lenni. Feladata, a bemenetet összekapcsolni a földeléssel, mikor a "Mute" funkciót élesítik. Ha a kimenetre feszültség került, az nagyon valószínű, hogy a végtranzisztorok meghibásodása miatt lehet. Lent írt a kolléga egy helyettesítő típust. Nem tudom, hogy kapható-e. Én a sajátomban BD243-244 párost használtam, szerintem tökéletesen megfelelnek. Viszont Én mind a két oldalon cseréltem őket, így legalább egyformák. Egyébként a BC337-et benne hagyhatod, azzal is működni fog a MUTE funkció. Volt egy ilyen fajta "buherálás", hogy aki nem tudott, vagy lusta volt ilyen fetet venni, az hogyan válthatná ki ezt a funkciót bipoláris tranzisztorral. Aztán megszületett az ötlet.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 16, 2012 /

És még valami! Ugye itt van az élő példa rá, miért rossz, hogy "kifelejtették" a hangfalvédelmet ebből a készülékből. Engem ez a dolog nagyon aggasztott, így hát a fejhallgató kimenetet kiiktatva, terveztem bele egy hangfalvédelem-modult. Nagyon jól működik, bááár az érzékenysége lehetne kisebb. Nagyobb kivezérlésnél, nagyobb mély hangok hatására hajlamos lekapcsolni. Viszont cserébe a hangfalaink épek maradnak! Ugyan a rádió-erősítő belsejét nem igazán ismerem, feltételezem sokban hasonlít az EA6383S erősítőhöz.
Bővebben: Link
(#) reloop válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 16, 2012 /

A védelem panelen azt a kondit amelyikre a kimenetekről az ellenállások mennek, cseréld eggyel nagyobbra.
(#) scooby_ válasza reloop hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Igen, tudom, hogy azokat kéne nagyobbra cserélni, mert túl gyorsan töltődnek fel. Attól félek, hogy úgy meg túl kicsi lesz az érzékenysége.
(#) bekeipeter válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

A DC időállandót beállító ellenállásokon kívül én még a modul DC stabilitásán is javítanék, mert nagyobb kivezérlésnél már igen csak beleng és emiatt is leoldhat a védelem. Majd teszek fel rajzot, ha érdekel!
Következő: »»   46 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem