Fórum témák
» Több friss téma |
Ha a forgókapcsolós "szabályzás" elég, akkor diódákkal meg tudod oldani a kevert színek beállítását.
( Diódás VAGY-kapcsolat. )
Üdv
Meg lehetne oldani valahogy, hogy a led végigmenjen a színskálán valamennyi idő alatt, poti tekergetés és mikrovezérlők nélkül?
udv
mikrovezérlők nélkül ! ha belegondolsz ez kizárt, ha csak nem építesz analóg ic bol de az felejtős. de van szerintem csomó kész pwm es ic erre a célra
3 darab szinkronizált fűrészjellel megoldható a dolog.
Én inkább maradok a PIC-nél, valamivel egyszerűbb. Esetleg egy színváltós 2lábú LED? pl: OS-TB-5131A
sziasztok!
most vettem egy rgb színkeverőt a hestore.hu oldalról összeszereltem a leírásnak megfelelően de valami gond van baloldali jobboldali és középső potméter a két szélső mozgatására változik a szín de a középső potira meg se nyikkan! nem tudom mit szúrtam el ha tudtok segítsetek
Szia!
Nézd át a nyák-ot, hátha találsz valamilyen elkötést, vagy fordított beültetésű alkatrészt.
köszi
gondolom a kerámiakondenzátorok mindegy hogy hogy állnak az egyiken 102 a másikon 473 számjelölés van vagyis az egyik 1nf a másik 47nf még van a SCHOTTKY DIÓDA na gondolom az nem mindegy hogy van beültetve
Az is, meg az IC-k.
Szia!
Nekem ugyan nincs meg ez a KIT, de a kapcsolás alapján összeraktam próba panelen és működik. Valamit biztos fordítva tettél be. Szerintem valamelyik 1N4148 diódát vagy schottky-t.
átnéztem de semmit nem találtam amit forditva rakhattam volna be az az érdekes ha nézted a képet hogy a két szélső poti tekerésekor változik a szin de a középsőn semmi
Akkor cseréld át az egyik szélső IC-t a középsőre.
Feltéve, hogy valóban mindent jól kötöttél. Ha ekkor sem jó akkor a FET lesz a hibás. Feszültséget mértél az IC 3. lábán?
az icét átraktam de semmi a feszültségek az ic k 3. lábán
9v 9v 9v mind a három ic nél a feteknél a baloldali 9 volt a középsőnél 11 volt a jobboldali: 9 a diódáknál ha jól tudom van egy kis fekete jelölés az a pozitív vége azok megfelelően vannak beültetve BAT42 SCHOTTKY DIÓDÁK VANNAK
Küldj egy-egy jóminőségű képet forr. oldalról és beültetési oldalról.
Olyan nincs, hogy minden jó, de mégsem jó. RGB LED-et cserélted már?
szia!
jelenleg nincs fényképezőgépem de mihelyt tudok szerezni teszek fel képet róla! addig is köszönöm az eddigi segítséget!!
Szia! A nem működő áramkör IC-jét távolítsd el.
Egy vezeték darabbal a középső FET GATE bemenetére adj az egyik működő IC-ről vezérlést. ( Kösd párhuzamosan a két FET GATE bemenetét, lehetőleg kikapcsolt áramkörnél. ) Amennyiben a FET reagál a vezérlő jelre, akkor az őt vezérlő IC körül ( esetleg a potméternél ) kell a hibát keresni. Arra figyelj, hogy a FET GATE bemenete még véletlen se kapjon statikus töltést, mert az a FET azonnali halálát is okozhatja!
Hali!
Valami olcso - gyors - egyszeru megoldast szeretnek 1 db 3w-os power led (HPR8F-4K3RGB/WPCB) vezerlesehez, ami vagy usb vagy valamilyen guberalt toltorol, esetleg elemrol (talan pc tapegysegrol) kapna az aramot. A fo szempont az egyszeruseg es mobilitas a halozati csatlakozo kozvetlen kornyezeteben, persze olcso is legyen Tovabba kerdes: mindenkepp erdemes hutobordat felrakni extra hutesnek, vagy eleg az alap csillag hoelvezeto? Vagy mondjuk felrakom egy nagyobb (pl 50x50mm) rezlapkara, vagy csak marassam meg a csillag huto hatoldalat bordazottra? (uzemidot tekintsuk ugy hogy allandoan be van kapcsolva) Masik kerdesem: tartok a forrasztastol, hogy atfolyik az on es osszeer mas szinek anod vagy katodja, esetleg van mas rogzitesi megoldas ami tartos, vagy valami ugyes forrasztasi technika? Segitsegeteket elore is koszonom!
Szia! Gyors és egyszerű megoldás talán egy PIC-es vagy AVR-es áramkör lenne. ( Igaz csak hardver tekintetében. ) De van OPA-s RGB LED vezérlő.
PIC-es (Bekötés): Link, PIC-es (Az áramkör): Link Ez csak példa a közös katódos LED vezérlésre. TLC272-es elvi kapcsolás: Link ( A te LED-edhez kell majd méretezni... ) USB-s táplásnál at USB MAX 500mA-t terhelésére ügyelni kell. Az RGB LED-ed elvileg MAX 3*350mA-t ( ~1A-t ) igényel. Szerintem a tesztek idejére szereld hűtőbordára. Később kiderül hogy mennyire fogod kihajtani a LED-et. Az adatlapban van egy grafikon, hogy milyen hőfokon mennyi árammal lehet terhelni a LED-et. ( 25°C = 350mA, 75°C = közel 100mA! ) Sajnos a forrasztás tűnik a legegyszerűbb megoldásnak. Kis gyakorlással rá lehet érezni. Mire elkészíted a vezérlő áramkört a gyakorlat is meg lesz. ( Ha a közös pontnál kezded kivezetések ráforrasztását és összefolyna a lábnál az nem is gond. Megúszol egy két átkötést. ) Remélem sikerült segíteni.
Hali!
Koszonom gyors valaszod, szerintem is jo a pic-es megoldas, mert csak pic-et kell vennem hozza, az ahhoz tartozo programozoi hardware van suliban, meg tanulok is programozni mikrokontrollert, ez jo lesz beadandonak - csak elektronikaval van gondom, azt csak jovore kezdjuk el tanulni, de ez tenyleg nem tunik bonyolultnak, csak kicsit utana kell jarnom.
Üdv Mindenki
Egy olyan kapcsolásra volna szükségem ami képes 6db 5W-os RGB ledet villogtatni külön külön.Ha valaki tudna segíteni egy rajzzal azt megköszönném. Üdv Norbi
Szia! Egyenlőre csak egy linkkel tudok segíteni. RGB LED Mood Light: Link.
Üdv
Köszi a linket de ezt már láttam.Sajnos ez nekem kicsi.Ahogy írtam is 6db 5W-os RGB ledet kellene külön külön vezérelni.Ha esetleg ebben tudnál segíteni azt nagyon megköszönném. Üdv Norbi
Pontos infó nélkül csak találgatni tudok én is, hogy mi lenne jó. Ha teljesen külön kell a LED-jeidet vezérelni, akkor talán az önálló áramkörök is megoldanák. ( Kis keresgéléssel a FET-es áramkör is megtalálható a témában. )
Amennyiben egy kontrollerre szeretnéd a 6-LED vezérlését bízni, úgy a mátrix vezérlés adhat megoldást. Lásd PL:RGB LED-es futófény PIC-kel : Link. Remélem ez az áramkör már közel jár az elképzelésedhez. Sajnos a program átírásában nem tudok segíteni, de vannak megfelelő PIC-es fórumok. S az áramkör készítője is biztosan segítene.
Valami ilyesmire gondoltam igen.Köszönöm a segítséget.Felveszem a kapcsolatot a cikk írójával.
Sziasztok!
Tanácsot/segítséget szeretnék kérni. Megépítettem a csatolt RGB kapcsolást(rmdschematic). Működik rendesen.A gondom az hogy a ledek áramát ellenállással kell beállítani.Próbáltam LM317-tel is de az is melegszik. Építettem 3 led meghajtót PT4115 ic-vel.Ennek van dimm lába melyen az adatlap szerint 100Hz-20kHz-ig, 0,3-6V-ig fogad PWM jelet. Az RGB vezérlőben lévő pic 12F629 165Hz 5V-os pwm jelet ad ki 0-100% kitöltés mellett(program függvénye).Ezt a jelet a dimm lábra kötve nem változik a fényerő. Fet-ek R1,2,3,4,5,6 kiszerelve. Van valakinek elképzelése miért nem működik? üdv
Sziasztok,ezt a kapcsolást megépítettem és a segítségeteket szeretném kérni.Most ugyan ezt szeretném megépíteni,de 9Wattos RGB-vel.Az lenne a kérdésem,hogy úgy megvalósítható-e a kapcsolás,hogy nem egy,hanem négy stabilázátorral építeném meg.Külön kapna 5V-ot az áramkör az egyik stabról,a másik három meg táplálná az RGB led színet külön.Úgy gondoltam,hogy összekötöm a stabilizátorok bemenetét +,gnd,és a kimeneteit meg külön kötném a led színeire,plusz az áramkörre.Ez így működhetne? Előre is köszönöm a válaszokat.Mellékelve sprint layout terv.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
Sziasztok
Egy RGB led szalaghoz szeretnék szín és egy fényerő szabályozót készíteni tolós potméterből, ez megoldható lenne ? Kapcsolási rajzokat nem nagyon találok.
Sziasztok.
Lassacskán pár hónap múlva itt a barátnőm születésnapja. Arra gondoltam, hogy meglepném egy egyedi ajándékkal, LED szalaggal ami úgy tetszik neki. RGB keverésre gondoltam. Közben ahogy olvasgattam itt a korábbi hozzászóllásokat, felmerült bennem a kérdés, hogy érdemes lenne a PWM jellel áramgenerátort hajtani? Amiket idáig csináltam RGB cuccokat, azokat feszültséggel/PWM el hajtottam direktben. Nem is ez most a lényeg, az SW-t megkellene tudnom oldani és a HW-t is. A legkézenfekvőbb talán az lenne, ha a fénykapcsolgatást stb. a mobiljával tudja megoldani. A legegyszerűbb az lenne ha bluetooth/uarton küldenék parancsokat. Ehez ugye kell egy androidos program. Én android programozáshoz egyáltalán nem is értek. Talán egyszer, de a közeljövőben nincs erre időm (sajnos). Ismertek hozzáférhető android programot erre a feladatra, esetleg fejlesztett valaki hasonlót és megosztaná velem? Eszembe jutott olyan is, hogy zenére villogtatás funkció. Ilyennel nincs tapasztalatom, de valahogy úgy tudom elképezleni, hogy a mikrovezérlő AD kovertere mintavételez 3 sávot, ez átalakít PWM re. Tudnátok esetleg tanácsot adni? Február elejeig késznek kell lennem vele. Köszönöm.
Szia! Tudom, hogy nem sokat segít a problémád megoldásában a linkem de legalább azt lehet tudni belőle, hogy meg lehet oldani! Android controlled RGB-LED... : _Link_, Google: RGB LED bluetooth uart _Link_
|
Bejelentkezés
Hirdetés |