Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1680 / 3960
(#) c27 hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Mennyire eshet vissza egy autó akkumulátor feszültsége egy 100W-os terhelés hatására úgy hogy ne legyen mélykisülés?
(#) qvasz2 válasza c27 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Miért nem olvasod el, amit neked írtak??
Bővebben: Link
(#) c27 válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Elolvastam, de sohasem mértem még feltöltött autóakkun 12,6V-nál többet. (Én válaszoltam is arra a válaszra, sztem azt te nem figyelted.) Ha egy 100W-os fogyasztót ráteszek egy akkura és addig merítem amíg el nem éri a 10,6V-ot az biztos nem árt az akkunak? Én eddig mást olvastam amit be is linkeltem (12V alatt mélykisütött) ezért kérdezem, hogy tényleg le lehet menni ennyire? A kapcsolásra sem kaptam választ csak azért kérdeznék.
(#) gergo58 hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy alkonykapcsolót, ami 9V-ról működne, és nem csak egy db LED-ed működtetne, hanem mondjuk 5-6-ot. Több kapcsolási rajzot is láttam de mindegyik egy LED-es volt. Kezdő vagyok ebben és segítséget szeretnék kérni, hogy lehet-e ilyet építeni és hogyan??!
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Akkor keress a gyártók honlapjain töltési kisütési görbéket. Láthatod, hogy elég nagy a szórás az értékekben, és egyáltalán nem lineáris egy kisütési görbe. Ráadásul függenek is a terhelés mértékétől. Amilyen értékeket írtam, az egy átlagos autó akksira vonatkozik. A 10, 6 - 10, 8 V az terhelt állapotban mérhető, ha ilyenkor leveszed a terhelést, az akku fesz egyből felugrik 12 V körüli feszültségre.
De van jópár akkutöltős topik, ott keresd a kérdéseidre a választ, esetleg ha beleolvasol, nem is lesz kérdésed.
(#) kadarist válasza Kovadam hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Szia!
Rengeteg LED-es, villogós kapcsolás vanBővebben: Link
Bővebben: Link

Jó kis villogó
Arra ügyelj, hogy a TTL IC-k 5V-r-os tápfeszültségről működnek.
(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
De engem nem az akkutöltés érdekel hanem egy sima mélykisülés elleni védelem csak nem tudom mekkora feszig engedhetem le az akkut. A töltős topikokban nem láttam csak töltőáramköröket. Nekem mindössze csak annyi kellene hogy egy viszonylag kis fogyasztóval terhelve nem nyírjam ki az akkut, úgy hogy nem nézek rá 1 napig.
(#) Medve válasza c27 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
11.9V-ra, de a szulfátosodás már 12.4V alatt megindul. Megfelel ez a válasz?
(#) reloop válasza c27 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
10,5V -nál válaszd le a fogyasztót. A figyelő áramkört a fogyasztó mellé kösd be, hogy az akku feszültség felugrása ne indítsa újra.
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Ahogy reelop mondja. 10, 6 - 10, 8 V -nál történő leválasztás után már semmilyen fogyasztót ne hagyjál rajta.
A témát akkor is jobb lett volna valamelyik akkutöltős topikban tárgyalni, mert a töltés és kisütés az akkumlátor kezeléséhez tartozik, és az itt leírtak, mások hasznára is válhatnának, itt azonban elvész a rengeteg egyéb téma között. Ha te nem vagy hajlandó elolvasni egyik ajánlott topikot sem, ahol pedig szerintem már foglalkoztak e témával, miből gondolod, hogy más, aki szintén hasonló cipőben jár, innen ki fogja mazsolázni. Egy dolgot miért kell százszor, száz embernek újra és újra elmagyarázni, mert lusta elolvasni azokat a topikokat, amelyek pont ezért jöttek létre, amelyekben mindezekről szó van.
(#) reloop válasza c27 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Támogatom pucuka javaslatát. Ide tedd fel képi formátumban a kapcsolási elképzelésed, szívesen segítek korrigálni.
A voltokat nem kell előre tizedekre kiszámolni, úgyis megérdemel egy trimmert a vizsgált feszültség leosztása amit a referenciával összehasonlít egy komparátor. A kapcsolást el tudnám képzelni MOSFET-tel.
(#) cscsaba hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Sziasztok.

a mellékelt kép bal oldalán látható kábeleket szeretnék vásárolni.
Nincsen olyan szerszámom amivel a kábel mindkét végére a pici kábelsarut(?) kulturált módon fel tudnám szerelni, persze úgy, hogy utána a műanyag végződéseket rápattintva azok ne csússzanak le róla.
A fenti megoldás helyett "középen történő" kábelforrasztgatás sem jó, mert nem akarok szigetelőszalagozni, zsugorcsőhöz hőlégfúvóm pedig nincsen.

Az Oktogonnál lehet venni olyan kábeleket amelyeknek csak az egyik vége szerelt, na azok nem jók nekem.
(#) Hp41C válasza cscsaba hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Szia!

Van roszz, kibelezett PC házad? Az előlapra kihelyezett LED -ek, nyomógombok ilyen csatlakozóval rendelkező vezetékekkel vannak szerelve.

A házon velő kivágott részt varrótűvel picit felemelve, a csatlakozó fém része kihúzható a házból. A csatlakozóra rá lehet forrasztani a vezetéket, a kiálló fém kábelrögzítőt lapos fogóval is rá lehet hajtani a vezetékre. Aztán csak vissza kell tolni a csatlakozót a házba. Kevés forraszt kell használni.
(#) srymanka hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Üdv!
Egy egyszerű kérdésem lenne, de valamiért nem jövök rá.
Adott két műveleti erősítő soros negatív feszültségvisszacsatolással. És a kérdésem az Auv lenne. Mármint annak a kiszámítási képlete. Elvileg egy lehetséges vizsgakérdésem lenne a holnapi napon.
A képen ott van minden. Előre is köszi a segítséget!

IMG_1678.JPG
    
(#) zoleeman hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Sziasztok. Az a kerdesem lenne, hogy egy 22 ohmos ellenallas helyett lehetne valami mast rakni? kisebbet vagy nagyobbat?
(#) vilmosd válasza c27 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Itt egy abracska az olomakku kisulesi gorbejerol.
(#) pjg válasza zoleeman hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Lehet! Csak érdemes e?
(#) rocky hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Üdv!

Az lenne a kérdésem hogy transzformátor tekercselésnél a szekunder oldalon lehet e helyettesíteni a 2mm-es drótot 2 párhuzamosan kötött 1mm-es dróttal, úgy hogy menet menet mellé van tekercselve, tehát mintha hosszirányban össze lenne ragasztva a 2 darab 1 mm-es drót, és a két végén összekötve? elviekben ugye lehet, én a gyakorlatra vagyok kíváncsi..
(#) granpa válasza rocky hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Szia! Elméletben nézz utána: 4! szál fele átmérő ad egy egészet! Amúgy természetesen lehet. Tanácsolom: 2 szál párhuzamosan, egyszer; és újra 2szál, még egyszer (azonos menetszámmal). Gyakorlatban 4 szálat nem tudsz jól vezetni.
(#) sanykaraj hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Üdv az a kérdésem lenne hogy miért nem működik amit javítottam. Egy elektromos vízkő mentesítő csak a 4 diódát és egy ellenállást cseréltem. DE ezek után sem működik azaz kijön a diódáktól a 18 V ( bár ezt sokallom révén hogy a trafo eredetileg 9 V adhat ki de ez a fesz sehova nem jut el már vezetékkel is próbáltam össze kötni hátha csak a vezető sávok mentek tönkre de így sem müködik. A kép még a javítás előtt készült .
(#) blackdog válasza sanykaraj hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Hogy miért nem működik neked kellene tudni. Miért cserélted a diódákat és az ellenállást?
Hol/hogyan mérted a 18V-t? Szekunder feszültség? Melyik félvezetőnél veszik el a feszültség? Tramzisztorokat kimérted? IC kap tápot? Eselteg rajz, hogy látni lehessen mi is ez pontosan?
(#) sanykaraj válasza blackdog hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Rajzom nincs hozzá azért cseréltem ki mert be ázott és elrohadt a dióda lába és ezt cseréltem. a két zöld pont közöt mértem a feszt viszont az a lednél már nincs fesz akkor se ha rákötöm tehát kijön a diódákból de valamiért sehová nem megy.
(#) blackdog válasza sanykaraj hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Akkor rajzold le a kapcsolást nem túl bonyolult, de így nem lehet segíteni. Küldesz egy képet ami hiányos és a forr. oldalt sem látni. Vezetősávokat kimérted?
Mekkora a váltakozó feszültség szekunder oldalon?
Így lehetetlen, hogy nem tudni a diódák után mi következik.
(#) sanykaraj válasza blackdog hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Ezeket mértem eddig a vezető sávok jók.
(#) erdgab válasza sanykaraj hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Csak egy apró észrevétel, a led előtét ellenállása nagyon nagy,18V feszültséghez 1,8k ellenállás kell,ha a led árama 10mA és 2,8V a nyitófeszültsége.
(#) sanykaraj válasza erdgab hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Ezt nem tudom. ez eredeti alkatrész szóval akkor lehet hogy jó ? csak nem láttam hogy müködik
(#) blackdog válasza sanykaraj hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Ezek szerint mégis csak van feszültség máshol. Az IC-nél 4,5V-t írtál.
Az viszont sehony sem stimmel, hogy a trafó 9V~ szerunder körrel rendelkezik elvileg, de te18V~ írsz majd a híd után meg 18 V egyent. Ez nem lehet. Sajnos a képrőn nehéz összeszedni, hogy mi hogyan van. A kimeneten mit kellene mérni és ehhez képest mit mérsz?
(#) Khlan hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Üdv! Mostanában kezdtem érdeklődni a téma iránt, ez lesz az első szerelésem...
Szóval a kérdésem a következő lenne vettem egy adaptert és a boltba a következő kapcsolási rajzot adták Bővebben: Link!
A kérdésem az lenne, hogy hogy kéne hozzá fognom? Az adapter 12V - 500mA 6VA és erre kötnék rá egy ventilátort, ami 12V 0.30A és egy LEDet.
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) BárányD hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Üdvözletem!
Kérdésem a következő lenne.
150 Wattos mélynyomó erősítőt fogok építeni, de nincs lehetőségem az annak megfelelő teljesítményű hangfal és az alkatrészek megvételére. A már meglévő , 50 wattos passzív mélynyomómmal használhatom ? Persze alacsony fokon. ( ameddig nem sikerül szerezni nagyobbat )
Köszönöm !
(#) Action2K válasza BárányD hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Szia! Nem!
Következő: »»   1680 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem