Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Aktív hangváltó
Hali! Szóval aktív mélyhangváltóra lenne szügségem... Kapcs.rajz, magyarázat, ilyesmi jóljönne. Köszi
Hali!
Találtam egy viszonylag jó cikket: [link=http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/kapcs.php?id=23&pg=1]http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/kapcs.php?id=23&pg=1[/link]
Háááát, őő, remélem meg tudom csinálni! (korábban már nézegettem ezeket a témákat, csak nem tudtam, hogy ez Aktív mélyhangváltót is tartalmaz... )
Ehez az aktív mélyhangváltóhoz, amihez tartozik NYÁK rajz annak mekkora a panelmérete??
Üdv!!
Nem akartam ezért új témát nyitni, remélem így lesz aki észreveszi. Nos. A kérdéseim ezzel kapcsolatban szólnak. http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/subwoofer_-_alul_ateresz...o.html Átnéztem a kapcsolást, és látom, hogy a hangfrekis jel földpontja egyáltalán nincs bekötve a bemenetre és a kimenetre se. A földpontot csak egyszerűen tovább kell vinni anélkül, hogy a szűrőáramkörbe bevezetnénk? Szimulálni se tudom TINÁban, mert dupla műv. erősítő nincs... Aki megépítette megkérném írjon pár sort. Fontos lenne, mert félévre ezt szeretném megépíteni a suliba, mint projektfeladatot és azért szeretném tudni, mielőtt belevágok, hogy működik-e rendeltetésszerűen.
Hali
Nem epitettem meg, de ha szimulalni akarod, be lehet rakni ket sima TL061 erositot is a Tina-ba. Csa Vili
Hello
Nekem már lassan két éve megy itt a hátam mögött, gond nélkül teszi a dolgát. A gnd-t csak simán tovább viszed, nincs rá szüksége. Üdv: Zoltán
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget. Sokat segítettetek. Puding próbája az evés. Majd meglátjuk.
Sikerült összeforrasztanom. Néhány alkatrész kicsit eltér (poti 47k helyett 50, és a két elkó 4
7 helyett 10u) Kettős tápról menettem, kaptam a "cápauszonyt", de nem volt túl frankó. A földpontot nem vittem rá a kapcsolásra, tehát a jelgenerátor földpontját a szkóp földpontjára tettem. (1kHz-es sinus volt a mérőjel) A jel nem változott szinte semmit a potik eltekerése után. Se erősítésben, se máshogyan. Pedig minden jó, mert átnéztem többször is. Műv. erősítőnek TL 062. Kinek van ötlete?
Ezt a nem tettem a földpontot az áramkörre, ezt hogy érted?
"A gnd-t csak simán tovább viszed, nincs rá szüksége. "
Ezt tanácsolták. A szkópnak szüksége van földpontra ha jól tudom, ezért a bemenő jel földpontját tettem rá. Az áramkörre ez nincs rávezetve. Így értem.
Üdv!
Van egy Logitech X 230 hangfalrendszerem ami nagyon szuper de a mélyláda néha kopog mert kiadja a középhangokat is. Szeretnék bele építeni egy aktív hangváltót ami kb 150-50 Hz-ig tudja szabályozni a frekvenciát de nem tudom hova építsem bele mert nem találtam meg a mélyhangszóró erősítőjének a bemenetét. Kapcsolást már találtam, minden van ami kell csak az a bemenet kellene. Ha van még ötletetek tuningra azt szívesen fogadom THX
Helló! Érdeklődni szeretnék, hogy szerintetek ez a kapcsolás jó lehet-e, mivel én megépítettem és nem működött. Köszi!!
Szia! Ez valami felüláteresztő szűrő. Gondolom pont az ellenkezőjére lenne szükséged.
A földet azért illene bekötni, a rajzon is össze vannak kötve a földpontok csak nem vezetősávokkal ,hanem a maradék terület lett meghagyva földterületnek.
Helló! Szerinted, hogy kéne csinálnom, mivel én még nagyon kezdő vagyok ebben. Köszi!!!
Szia! Ha nekem szántad a kérdést, akkor írd meg mi a hiba vele. Nem szól, vagy csak annyi, hogy a mélyet vágja a magas hangok helyett?
Átnézni nem tudjuk helyetted , lehet ,hogy működnie kell, nem tudom ,de az tény hogy a BSS elektronikán elég sok hibás kapcsolás szokott fent lenni. Másrészt először jó volna tudni mire is van szükséged ,ha mélynyomó elé kell aktív hangváltó, akkor ezt lenne érdemes megépítened, a potik helyére számolhatsz fix értékeket is .
Bővebben: Link mód.: Tl072-nek efféle bekötését nem nagyon láttam idáig, ki kéne próbálni + - táppal.
Helló! Az az igazság, hogy egyáltalán nem ad ki semmién hangot, és megmértem a kollektor ellenállását, és alig mértem valami minimális feszültséget. A tranyót megmértem és működik. A bétája 422 körül van.
TDA 2005 mellé szeretném mélynyomóként. Egyenlőre külön raktam össze a kettőt, viszont azt sem tudom, hogy hogyan hozzam össze őket. Azt olvastam, hogy a végfok elé kell kötni, de azt nem tudom, hogy hol van a TDA 2005-ön.
Ez az áramkör arra való, hogy a mély hangokat kiszűrje, és a magasakat átengedje. Mivel mélynyomót szeretnél építeni, pár alkatrészt fel kell cserélni benne. Mielőtt erre kitérnék tisztázzuk, hogy ennek a kimenete és a hangszóró közé egy erősítőt kell iktatni. Ez lehet a TDA2005 egyik csatornája, vagy a teljes IC híd kapcsolásban. Jelenleg hogy áll TDA2005-öd, nem tudod melyik a bemenete?
A "basszus" kapcsolásod működőképességét ellenőrizheted: 12V táp esetén testhez képest a tranzisztor emitterén kb. 5V, az IC kimenetén 6V feszültségnek kell lennie.
A TDA 2005 megépítettem és tökéletesen működik. Itt a kapcsi rajza:
Íme a szub csatorna. A bemeneteit a meglévővel párhuzamosan kötheted.
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet! A héten amint lesz időm összerakom. Még egyszer köszi!!
Szevasztok! Megépitettem az alul áteresztő szürőt amit itt találtam a forumon http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/subwoofer_-_alul_ateresz...o.html tényleg jó kis cucc, egyszerü és nagyszerü is egyben. Az lenne a kérdésem hogy azt az aktiv szürőt lehet használni kisebb hangositásokra? Nem lesz gond ha 300-400w-os erősitőknek szüröm vele a jelet?
Arról lenne szó, hogy szükségem lenne (építeni szeretnék) egy aktív 2 utas hangváltóra. Nézegettem témákat, de eddig csak vagy passzív vagy 3 utas témát találtam. Google-ban is kerestem, de nem találtam sajnos. Igazából számomra nagyjából mindegy, hogy változtatható-e a keresztezési frekvencia, avagy nem, ugyanis nagy az átfedés (szerencsére).
Udv,
Itt talalsz kapcsolast es infot is. Az egesz oldal alapbol ajanlhato mindenkinek aki audiotechnikaval foglalkozik.
Átfutottam, de az létezik, hogy 310 hz-et ír vágási frekvenciának? Mert az nekem egy "kicsit" alacsony.
Igen, 310Hz a vagasi freki azokkal az alkatreszekkel amiket a kapcsolasi rajz mutat. Amugy ha elolvasnad vegig az iromanyt akkor rajonnel, hogy lehet sajat igenyeidre formalni ezt a bizonyos ketutas valtot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |