Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Elnezest elfejtettem meg azt irni hogy a 270w os verziorol van szo.Az eloerositon tl071 en +/-10 v van jobbanmondva megmertem a ket db 3.3k ellenalas utan a feszultseget.de meg most sem akar megszolalni,hiaba allitottam a nyugalmi aramon is.
Szia! A legvalószínűbb a BD139/140 hibás beültetése. Az IC kimenetén [6] mérj feszültséget testhez képest. A rajzát azért csatolom, hogy mások könnyebben be tudjanak kapcsolódni.
8 v ot merek a kimeneten.Masvalamit mit merjek?
Az a 8V gondolom negatív feszültség. A BD-ket nem cserélted fel véletlenül? Ha a bázis-emitter feszültség nincs 0,6V közelében akkor ott a tranzisztor nem jó. Használj valamilyen áramkorlátozót, mert ha beindul megszaladhat az áramfelvétel.
Bazis emiter feszultseg 0.6 v.Pozitiv iranyba.. gnd hez kespest mertem 8 v ot.
Most megmertem, tenyleg negativ iranyba -6,53 v van az ic kimeneten.Elnezest a rosz megfogalmazasokert.
Udv!Van hang a kimeneten mostmar,de iszonyat halk,es nagyon recsegve szol...csak veletlenul hallotam meg,hogy szol,mert direkt kozelhajoltam a hangszorohoz.Milehet a baj?A nyugalmi aram allito tranzisztor collector-emiter 0,58 v van.Hol lehet a hiba?
Írtam egy jó hosszút a +8V folyományiról és küldéskor elszállt, legalább nem sajnálom.
Az IC kimenet és a BD139 emitter közötti 1,8k ellenálláson ezek szerint 16V esik. Az átfolyó áram durván 9mA. Ez a 9mA a tranzisztoron áthaladva a 2,2k ellenálláson 20V-ot, a párhuzamosnak tekinthető 1k gate ellenállásokon pedig 4,5V-ot kéne ejtsen. Az IRFP9240-eseknek ettől jelentős áramot kéne produkálniuk. Ebben a körben lesz a hiba.
Minden igy van ahogy leirtad kivele az 1k a 4,5v ott nincs meg ez a feszultseg.Mi a tehendo?Aramkorlatozonak egy izzo van a primerben,remelem eleg.
Az 1k ellenálláson mennyit mértél?
Szerk.: ha 1V alatt, akkor lehet fordítva ültetted be a 12V zener-t.
Az 1k ellenalason egeszen pontosan 0 voltot merek.Zenerek jo iranyban vannak,enis gyanakodtam rajuk.
Ohm mérő mit mutat ugyanitt? 500ohm-ot kéne.
Kivettem az ellenallast,amelyk sorosan van kotve az a teljesitmeny ellenalassal es kiderult h nem 1ksat adtak,hanem 100 ohmosat,szoval mind a ket panelembe 100 ohmos ellenalas van vegig.Ez a baj gondolom.Okozhat a fetek halalat?Nagybaj lenne ha 1,2 k sat tennek? ez van most itthon
A FET nem kapott vezérlést, nem is sérülhetett. Az 1,2k jó lesz, de összesen 5db 1k van panelenként, az mind 100 ohm?
Az egyikben 4 volt 100 ohmos a masikban sajnos az 5 dik is. Amekben most cserelem az ellenalasokat,ez az amelykben az 5 dik is 100 ohmos.
MUKODIK!Koszonom szepen a segitseget.Ezer koszonet.
Egy panelt próbálj le. A nyugalmi áram beállítót feltétlen tekerd a minimális IC tápfesz-nek megfelelő állásba, azaz minimális nyugalmi áramra.
Ugy inditottam,hol tudok nyugalmi aramot merni,sajnos apumnak nem volt ideje elmagyarazani es most foggalmam nincs hogy hol kell merni,csak fulre alitottam rajta kicsit.
Szívesen, gratulálok Gondolom jó lecke volt a beültetés előtti mérés fontosságáról.
Az mar biztos.Holnap jon a kovetkezo panel.Elso fetes erositom,es orulok hogy nem pukkant el a vegfeketek mert gyerekkent eleg szukek az anyagiak,es koszonom mrexnek a nyakot es ventilatorokat.
A 0,33 ohm-on essen kb. 10mV. Remélhetőleg mind a négy közel azonosan alakul.
Eddig 25 mV jarok stabilan mindegyik ellenalason.
Holnapra marad a preciz bealitas mert a 10k ohmos poti van beteve es eleg nehez vele allitani.Koszonok mindent,fogok irni fejlemenyeket a masik panelrol is. Elteszem magam holnapra.
Az 75mA ugyebár, a párjával együtt 150. Üzemmeleg állapotban kell még korrigálni kissé. Az együttes 100mA várhatóan elég lesz a tiszta hangú megszólaláshoz.
Udv!_Felelesztettem a masik panelt is._Mukodott elsore,_de ez minthe jobban futene,_es minthe a belso ket tranyo_[ahogy a nyak terven van] nem melegedne csak a ket kulso,_de ha izzot rakok primerbe akor meg forditva,_ez miert van?_Nyugalmi aramot tudok allitani,_fogalmam nincs mi a baj.
Üdv!
Tervbe vettem egy Conduktoros 2.1 építését, azonban egy helyen elakadtam. Hogyan tudnám megoldani azt, hogy a bemeneti jelszinttől függetlenül a végfokozatra maximum csak az általam meghatározott (1 Vpp, 0.707 Vpp, vagy bármi) feszültség jusson? A célom az, hogy megvédjem az illetéktelen (=buta) felhasználótól a hangszórókat, azaz túlvezérlés elleni védelmet szeretnék. A másik rejtett célja a dolognak, hogy aránylag egyszerűen (kapcsolóval) tudjam állítani az erősítés nagyságát, tehát ha csak kisebb sugárzók állnak rendelkezésemre, akkor a 80W-os végfok max 30W-ot tudjon bármekkora bemenő jel hatására. Arra gondoltam, hogy egy műveleti erősítővel megépített előerősítő visszacsatolását változtatnám egy kapcsolóval. Megoldhatóak ezek a problémák, vagy hagyjam a csudába?
Üdv! Az sajnos előfordulhat, hogy a párhuzamosan kapcsolt FET-ek egyike melegszik csak. Ez az eltérő Ugs -> drain áram viselkedésükből ered. A pár erősebben melegedő tagja ráadásul magára vonja a terhelést, mert minél melegebb, annál kisebb Ugs feszültség kell azonos drain-source ellenállás létrehozásához.
A párhuzamosan kapcsolt FET-eket válogatni kéne, bár általában elég, ha azonos sorozatszámú gyártmányok. Elméletileg segít, ha a jelenlegi 0,33 ohm source ellenállásokat nagyobbra, 0,5 ohm-ra cseréled. Mindenképp fontos a kifogástalan hőkontakt a hűtőborda felé.
Udv!Igen a hokontaktra nagyon figyeltem, es jo is mert a borda eleg szepen melegszik ventik nelkul, de ventivel kezmeleg ala tudom huteni. Ket trafo lesz az erositobe, ugy hogy 2 db 400VA-es de mindegyik lead aszimetrikusan valtoban 55 v-ot,sorbakotom es arrol hajtanam a ket panelt. A mostani teszt trafo ami egyeniranyitva 132 v ad le,de csak egy panel van rakotve es feltolom neki majdnem teljes kivezerlesbe, akkor mar viszaesik 128,5 V-ra.
Valamiert nemnagyon akar reagalni a nyugalmi aram bealitasara, vagyis reagal csak peldaul a teljesitmeny ellenallason nemtudok 25mV ala menni, nemtudom hogy miert. Lehet az a baj hogy azt a tranzisztort ami a nyugalmi aramot alitja, ott van a 12,7Kohmos ellenalas 15k van helyette az lehet a problema okozoja?Korulbelul a ket panel hany wattot fut el maximalisan,mert alig halgatom, halkan es eleg szepen felforrosodik a borda, de amint irtam ventivel kezmeleg,akar az ala tudom huteni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |