Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el
 
Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   204 / 274
(#) reloop válasza golem hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Mennyi a tápfeszültség és hány ohm-osak a hangszórók?
(#) golem válasza reloop hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
2 Genius hangfal van rajta 8 omos mélyközép van benne meg 8 ohmos magas van. a táp jelenleg 15,7 Volt
(#) golem válasza golem hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
A kicsatoló kondi menyit jelent a teljesitménye 2200µF helyet csak 1500µF van most?
(#) reloop válasza golem hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
A 15,7V és a 8 ohm 2,5W teljesítményt tesz lehetővé. A Genius-nak teljes szávszélességben ez talán túl sok is. Lehet a hangszóró torzít.
A 8 ohm-os hangszórónak már 1000µF kicsatoló is elég lenne.
(#) golem válasza reloop hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Gyárilag TDA7269A kellene de nem kaptam igy választotam a tda2030 at és 2030a kaptam a boldban.
(#) mezei dávid válasza Takee hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Szia!
Megépítettem ezt a tda 2030 ast ,de nem stimmel valami,ugyanis nagyon melegszik az IC a hűtőbordát sem tudtam megfogni.Szerinted mi lehet a hiba amit elkövettem?.
üdv:dava
(#) reloop válasza mezei dávid hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Szia! A kérdésed egy hat évvel ezelőtti hozzászóláshoz fűzted.
A kapcsolásod vagy gerjed, vagy a kimenete túl van terhelve. A gerjedés jobbára a bemenet és a kimenet vezetékeinek közelsége miatt szokott bekövetkezni.
(#) mezei dávid válasza reloop hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Szia!
A helyzet az ,hogy elfelejtettem még hozzá tenni egyáltalán nincs semmi hang. Mikor hozzá kötöttem az előerősítőt egy darabig ment szépen aztán kezdett el torzítani félhangerőn. Mikor újra indítottam már csend volt és azért kapcsoltam ki mert forróvolt az IC.ezt így kellett volna leírnom.bocs.
üdv?dava
(#) reloop válasza mezei dávid hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Válaszd le a kimenetet és a tápot. Mérj ellenállást 3-4, 3-5 és 4-5 lábak között. Ha zárlat van közöttük az IC tönkrement, vagy a lábakhoz menő vezetősávok átvezetnek.
(#) Dedave hozzászólása Júl 2, 2012 /
 
Üdv! csináltam egy hídkapcsolásos tda2030-as erősítőt a gépemhez, és zúgott mint állat. Felraktam rá egy 100k-s potit - jack gnd-re, és egy 47-est a baloldalra, kicsit csökkent, de még mindig zörögve búg kicsit. gerjedés okozhatja? és milyen előfokot ajánlanátok hozzá? csináltam tl072-vel valamilyet, de elég furcsa eredményeket produkált. kivezérlésjelzőket is raktam rá, de azok csak a sima tda2030-assal müködtek jól, ez a hídkapcsolás túlvezérli, vmi fesz-osztás kénje rá? olyan sok megválaszolatlan kérdésem van, segítsetek legalább némelyikben! Ded
(#) reloop válasza Dedave hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Üdv! Hangkártya és TDA2030 közé nem kell előerősítő, 20-30x-os erősítést nyugodtan beállíthatsz rajta. A hídkapcsolásod és annak a tápját linkeld be.
(#) Dedave válasza reloop hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
http://bsselektronika.hu/index.php?w=3A2sQoy0SZ

ez volt a kapcsolás. akkor mi elé szokták a preampot? mondjuk mikrofonok elé? elektrethez csináltam egyet és az jól müködik ezzel a végfokkal, búgás sincs.
(#) Dedave válasza Dedave hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
tápnak van egy stabilizált kites cuccom, de nem arról szoktam, hanem egy atx-es pc tápot alakítottam át egyszer próbaképp, és azzal néztem meg, hogy megy. elvileg az stabil nem? vagy elé rakjak egy 7812es stabilizátor kapcsit? olvastam hogy a rossz táp meg minden, de azt hittem az oké, persze csak ideiglenesen
(#) reloop válasza Dedave hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Az előerősítő akkor válhat szükségessé, ha kicsi a végerősítő érzékenysége, vagy a bemeneti impedanciája.
A mikrofon jelét értelem szerűen erősíteni kell.
A hangkártya akár háromszor akkora jelet is képes torzítatlanul kiadni mint amekkora a kapcsolásod teljes kivezérléséhez kell.
A zúgás ebben a felállásban a bemeneti jel árnyékolatlan vezetésére utal.
(#) Dedave válasza reloop hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
értem, köszi . tehát elvileg egy árnyékolt kábellel meg tudom oldani. és mi a helyzet a földeléssel, sokat olvastam róla, de nem igazán értem, hogy egy ilyen egyszerü jószágot hova kötögessek, mert ugye a komolyabb dolgoknál csillagpontosan kell földelni mindent külön külön, földhurok stb. de ennél ugye ez nem jelenbt gondot? még egy fura és kellően idióta kérdésem lenne hozzád, aztán beindul talán a saját agyam is. szóval most tele vagyok müveleti erősítőkkel(tl072, ne5532-34), nincs valami ötleted, mit építsek velük? esetleg egy hangszínszabályzó kapcsolást(egyszerüt) ehhez a végfokhoz tudnál adni? ha jól tudom, abba is elkél egy ilyen. na szóval vmi tanács az amatőr fejemnek?
(#) reloop válasza Dedave hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
A csillagpont kialakítása alól nem adhatok felmentést Ahol a táp negatívja megjelenik, ott egy pontba kell gyűjteni mindkét csatorna testpontját.
Öntsd a műveleti erősítőket ebbe.
(#) Dedave hozzászólása Júl 3, 2012 /
 
köszi mindent, részben megvilágosodtam!
olyan létezik egyébként hogy torzító áramkör mikrofonhoz(elektret)? olyasmi mint a gitártprzitók, effektek, csak nem hangszedőről kapná a jelet. vagy a gitártorzító áramkörre mikrofonról adok jelet az úgy hatásos lenne?
(#) Vacok hozzászólása Júl 3, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, hogy az interneten fellelhető sok TDA2030 kapcsolás közül melyiket építsem meg?
Ami van: szimmetrikus 14V táp, TDA2030A IC
Működni pedig számítógépről, mp3-lejátszóról vagy egyéb digitális hangeszközről fog, 2x22k potival kétszer osztott a bemenete (mélynyomó miatt).
Az első kapcsolás, amit kinéztem az EZ volt, végül nem ezt, hanem EZT építettem meg. A hangjára panaszom nem volt, de most építkezek egy újat, és szeretném a legjobbat kihozni belőle. Nem akarok tunningolni, és a végletekig kihasználni az IC-t, csak egy light-os erősítőt, amin lehet zenét hallgatni. Végezetül még ott van az adatlapon található "Typical application" kapcsolás.
Van-e hangzásbeli különbség a 3 kapcsolás között?
Melyiket építsem meg?
ui.: tudom, hogy a 2. nem szimmetrikus tápról működik, az alkatrészek értékei a lényeg.
(#) bencikusz válasza Vacok hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Szia!
Én a mellékletben csatolt rajzot építettem meg (és meg is fogom megint). Nagyon szerettem a hangját. Egy 47VA-es Makrai trafóval hajtottam ami leadott 2X12 V-ot ami egyenirányítás után 2X17V- lett.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv. B

IMAG0221.jpg
    
(#) reloop válasza bencikusz hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Szia! Ezt javítottam bele az egytáposba: Bővebben: Link 4 ohm-on C4 2200µF legyen (ez lemaradt).
Vacok figyelmébe ajánlom!
(#) bencikusz válasza reloop hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Szia!
A szimmetrikus tápellátású rajz jó így ahogy van ?
(#) reloop válasza bencikusz hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
C21 polaritás hibáját leszámítva igen. Remélhetőleg fólia bemeneti csatolóval épülnek után.
(#) bencikusz válasza reloop hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Jéé azt észre se vettem.
Köszönöm szépen hogy szóltál!
(#) Vacok válasza bencikusz hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Szia!
Igen tudtál segíteni, ez az alapkapcsolás, ami az adatlapban található. Erősen e felé billent a mérleg, de most már biztos ezt építem.
Köszi.
(#) Lacaboy hozzászólása Júl 3, 2012 /
 
Sziasztok!
Én építettem TDA 2030 IC-vel erősítőt, de 7-8 W-nál többet nem igen tudtam kihozni belőle, fölötte már hallhatóan torzított és dinamikáról nem is beszélhetek. A táp egy saját készítésű kapcsolóüzemű táp 17V/10A szóval nem hiszem,hogy azzal lenne a probléma. Ezek után már csak LM és STK IC-kel építek azok tényleg hifi minőségűek, a TDA-k meg csak tanulgatni és sikerélményt szerezni jók szerintem.
(#) reloop válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Szia! A 17V-ból 4 ohm-ra 8W teljesen korrekt, más topológiával sem lenne több, esetleg hidalva.
A TDA2030 a kategóriájában nagyon megállja a helyét. Kérdés jól van-e megépítve?
(#) Lacaboy válasza reloop hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Jól van megépítve gyári kapcsolás alapján csináltam. Tényleg megállja a helyét a kategóriájában csak számomra nem felel meg a minősége se a dinamikája esetleg régebbi tv-ben vagy kínai minihifiben tudom elképzelni. Az iagzság az,hogy az összes TDA erősítő IC adatai hatalmas túlzások, mert ki hallgatja 10% torzítással a zenét? Egyébként nem írom le ezeket az IC-ket én TBA810AS-el kezdtem diszkózni 1db al és elég volt a hangereje persze jó érzékeny hangszórókból volt építve a hangfal.
(#) accaboj válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Idézet:
„TBA810AS-el kezdtem diszkózni 1db al”


ezt nem gondolod komolyan
(#) Lacaboy válasza accaboj hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Halálosan komolyan gondolom! Ez megtörtént jól szólt ott és akkor, az emberek jól érezték magukat a bulik jók voltak, a hangerőre nem volt panasz soha. Nem SAL és MNC kategóriájú hangszórókra kell gondolni. Ezzel a témával kapcsolatban több hozzászólásra nem vagyok kíváncsi,mert végtelen vitákba mehetnénk bele,hogy a TBA miért nem jó stb, hozzáteszem,hogy ez nem manapság volt,de akkor megfelelt. Utána jött a 2*15W-os tesla lemezjátszó ami ugyanazokkal a hangfalakkal szét bontotta a termet, ott már azért volt panasz,mert túl hangos volt. Az a baj a mai világban,hogy elöntött mindent a 85dB érzékenységű kínai szemét ezzel együtt a szükséges erősítő teljesítmény is drasztikusan megnőtt. Szóval komolyan gondolom,mert megtörtént és ha meg tehetném sem csinálnám másképpen. Hozzátenném,hogy 2db 16 videoton hangszóróból álló hangfalat hajtott. Persze idővel rájöttem az IC hibáira azért lett lecserélve a teslára.
(#) Dedave hozzászólása Júl 5, 2012 /
 
hali! nemrég építettem egy tda2030as erősítőt. később egy hídkapcsolást ugyanezzel az ic-vel. már végül a zúgászukat is sikerült megszüntetnek inputra rakott potikkal, és stabilizált táppal. DE aztán mindkélt esetben jelentkezet pár nap múlva ugyana az a jelenség: elkezdett kásás lenni a hang, recsegós lett a mély, és az egész olyan fura hangú lett. lehet hogy vmi csak arra várt az áramkörben hogy elégjen? nyugalmi áramot hol is kell mérni? én a táp és a cucc között nem tudtam kimérni, túl nagy értéket jelzett. Mi lehet a gond?
Következő: »»   204 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem