Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziasztok, egy kérdéssel fordulnék hozzátok, a haver szeretne vásárolni othonra egy HI-FI erősítőt, vagy Pioneer-t, vagy egy Technics-et. A lényeg az hogy MOS-FET-est szeretne. Na most én leltem is egy jó párat ami meg felelne de van egy bökkenő velük, nagyon kicsi a fogyasztásuk amit fel vesznek a hálózatból, például ITT VAN EZ 2x80W-os és csak 140W-ot vesz fel a hálózatból, vagy ITT VAN EZ ez is 2x120W-os 4 ohmon és csak 285W-ot vesz fel a hálózatból, elméletileg 2x 80W-hoz legalább 400W-os trafó kellene, 2x120W-hoz pedig 600W-os trafó. Nem magyarázná el nekem valaki hogy miért tesznek ezekbe az erősítőkbe ilyen kis fogyasztású tápokat?. Ezek így szerintem nagyobb hangerőnél fulladnak, mert össze omlik a táp. Válaszotokat előre is köszönöm.
Egyrészt lehet, hogy kapcsoló üzemű tápjuk van és nem kell akkora trafó. Másrészt a teljesítmény adatok is gondolom kicsit kozmetikázottak.
Szia! Egy átlagos műsor anyagban a dinamika csúcsok kb. 30%-ot tesznek ki. Nem hallgat senki 80, vagy 120W-on színuszt A felvett teljesítmény átlagérték, s mint ilyen teljesen korrektnek tűnik.
Szia!
Ezeket az erősítőket nem arra tervezték, hogy folyamatosan szinuszos jelet szolgáltassanak. (Természetesen vannak kivételek, lehetséges erre is tervezni, de a gyakorlat nem indokolja.) Normál zenehallgatásnál /max kivezérlésnél is/ a felvett teljesítmény körülbelül harmada a szinuszos teljesítménynek. Ráadásul sztereó rendszereknél ritkán megy mindkét csatornára ugyanaz a jel. például: AB osztályú végfokozatnál a tápegységet általában a következők szerint méretezik: szinuszos teljesítmény x 1.5 (vagy 1.6) x a csatornák száma. Így egy csatornánként 100W szinuszos teljesítményű sztereo végfokozathoz 300-320W teljesítményű tápegység javasolt. A osztálynál már egészen más szorzókkal kell számolni, D osztálynál szintén más számokkal. És így tovább... A gyakorlat azt mutatja, hogy ennél kisebb tápegységgel is megfelelően működik. Ráadásul költséghatékonyabb!
Idézet: „így szerintem nagyobb hangerőnél fulladnak, mert össze omlik a táp” A rövid ideig tartó, de nagy energiát igénylő dinamikacsúcsokat nem a transzformátornak, hanem a benne lévő puffereknek kell kiszolgálniuk. Ha van elegendő puffer, akkor nincs probléma!
Köszönöm a válaszotokat. Akkor sem teljesen értem, például itt van nekem egy Memorex stav-3100-as rádiós erősítőm ami 2 x120W-ot tud és 650W-ot vesz fel a hálózatból, akkor ennek miért tettek ekkora tápot?. Vagy ott volt a Delia (Unitra) erősítő is ami 2x20W-os és 90W-ot vesz fel a hálózatból, ennek is korrekt tápja van ehhez a teljesítményhez. ITT VANNAK az adatai. Én akkor sem vagyok ki békülve ezekkel az erősítőkel nagyon keveslem a tápot. :no: A memorexről is teszek fel képeket.
Alesis RA 300 tipusú erősítőmben olyan probléma van!
Hogy az egyik oldal nagyon melegszik!De nagyon -nagyon!Viszont működni jól működik!De perceken belül tűz forró a hűtőborda.S a tápfeszt is leveszi -+3 volttal!Főleg a pozitív oldalon levő két végtranyó az ami nagyon melegszik pillanatokon belül. 2SC5200 már ki is cseréltem mind a kettőt!Ennek ellenére iszonyatosan melegszik!A másik problémám ezzel az erősítővel!A másik oldalon -4,8 Volt egyenfeszültség van a kimeneten.De ennek ellenére működik!De ez sem normális!Ha valaki tudna segíteni!?Hol tapogatózzak?A végtranyók jónak tünnek műszeresen! Köszönettel!A válaszokat! Sajnos a kapcsolási rajzokról csak fényképeket tudtam készíteni!nem tudom hol található a neten.De így is kivehető a kapcsolási rajz.Tehát a problémák a fentiek szerint.Talán tud valaki segíteni!Köszönöm előre is!A sgítséget!Közben sikerült a rajz helyét megtalálni!Az alábbi linken. Alesis RA 300 tipusú erősítőmben olyan probléma van! Hogy az egyik oldal nagyon melegszik!De nagyon -nagyon!Viszont működni jól működik!De perceken belül tűz forró a hűtőborda.S a tápfeszt is leveszi -+3 volttal!Főleg a pozitív oldalon levő két végtranyó az ami nagyon melegszik pillanatokon belül. 2SC5200 már ki is cseréltem mind a kettőt!Ennek ellenére iszonyatosan melegszik!A másik problémám ezzel az erősítővel!A másik oldalon -4,8 Volt egyenfeszültség van a kimeneten.De ennek ellenére működik!De ez sem normális!Ha valaki tudna segíteni!?Hol tapogatózzak?A végtranyók jónak tünnek műszeresen! Köszönettel!A válaszokat! Sajnos a kapcsolási rajzokról csak fényképeket tudtam készíteni!nem tudom hol található a neten.De így is kivehető a kapcsolási rajz.Tehát a problémák a fentiek szerint.Talán tud valaki segíteni!Köszönöm előre is!A sgítséget!Alesis RA 300 tipusú erősítőmben olyan probléma van! Hogy az egyik oldal nagyon melegszik!De nagyon -nagyon!Viszont működni jól működik!De perceken belül tűz forró a hűtőborda.S a tápfeszt is leveszi -+3 volttal!Főleg a pozitív oldalon levő két végtranyó az ami nagyon melegszik pillanatokon belül. 2SC5200 már ki is cseréltem mind a kettőt!Ennek ellenére iszonyatosan melegszik!A másik problémám ezzel az erősítővel!A másik oldalon -4,8 Volt egyenfeszültség van a kimeneten.De ennek ellenére működik!De ez sem normális!Ha valaki tudna segíteni!?Hol tapogatózzak?A végtranyók jónak tünnek műszeresen! Köszönettel!A válaszokat! Sajnos a kapcsolási rajzokról csak fényképeket tudtam készíteni!nem tudom hol található a neten.De így is kivehető a kapcsolási rajz.Tehát a problémák a fentiek szerint.Talán tud valaki segíteni!Köszönöm előre is!A sgítséget! Bővebben: Link
http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0...XxXr4w
Bocsi!Megkeveredtem a linkekkel!Ez lenne az Alesis RA 300 elérhetősége!Bocsi mindenkitől!
Szevasz, felteszem neked a rajzot pdf formátumba.
Szia! A melegedést valószínűleg nagyfrekvenciás gerjedés okozza. Egy oszcilloszkóp kellene a javításhoz.
Valamint meg kellene mérni a nyugalmi áramokat is mindkét csatornán, pl az emitter ellenállásokon feszültséget mérve... (R150,R151,R153,R154)
Elsőnek az emitter ellenállásokon mérj, és keress különbséget.
Sziasztok.
Tegnap sikerült bemérnem (10Khz !) a dobozolásos hibridet. A végeredmény kielégítő számomra. 8 Ohm-s műterhelésen, 29V rms feszültség van - A megcélzott 100W tehát tudja. A csöves fokozat 50X erősítésre van állítva. 0.6V környéke már teljesen kivezérli az említett műterheléssel terhelt feszültségig. A hangja remek lett!
Nagyom szép lett bocsi hogy igy irok de a hobbi jobb oldala nincs meg,mintha levágták volna.
De tényleg remek,ha én annyit tudnék mint Te.
Volt benne egy hosszú link, javítottam. Köszi, hogy szóltál, bár nekem a FF szépen tördelte és nem látszott.
Szia, belinkelnéd nekem a NYÁK tervét a 9,5V AC-s hangsugárzó védőnek. (Nem igazán találtam.) Mindegy hogy az Alkotós vagy a tied. (Bár jó lenne olyan, ami még szerkeszthető, mivel az én reléimnek nem hiszem hogy a kontakt kivezetései olyanok, mint amiket ti használtok. Tegnap feltekertem 10 menetet a trafóra. pont 1V/menetre jött ki. Ma elkészítem a hangsug. védőket + a lágyindítót és akkor mehet a komolyabb teszt.
A limitert majd később rakom össze. Bár a NYÁK-ot lehet lemaratom ahhoz is. Üdv.: Miki
Gyönyörű profi munka, húj de meghallgatnám!
Igen, ami profi az profi! Remek lett! Kíváncsi vagyok a hangjára én is!
A készülékeken feltüntetett teljesítmény (vagy áramfelvétel) érték, nem azt jelenti, hogy annyit vesz fel, hanem azt, hogyha ekkora terheléssel számolsz, akkor a villamos hálózatod bírni fogja.
Ugyan ez van egyébként minden villamos készüléknél: mosógép, körfűrész, kávédaráló.
Sziasztok ,a végerösitömben 1-2 ora használat után olyan 50c fokra melegszik a trafó ez normális?Nincs kergetve a végerősitő.Ez egy Peavey 400 trafoja 2x48v Ac,épitett végfokban.Köszönöm
Szia!
Azt hittem hogy a készülékek hátoldalán feltüntetett teljesítmény érték azt jelenti, hogy az adott készülék maximálisan ekkora teljesítményt vehet fel a hálózatból!Ezért egy picit nagyobbra szokták tervezni a tápokat pl. az erősítőkben a trafót!! Ha pl. a hátoldalán az erősítőnek mondjuk 300w van írva, akkor kb 320-350-es trafót tesznek bele!! Persze elképzelhető hogy tévedek, mert már sokféle variációt hallottam ezügyben!! :hide:
Nem lehet esetleg az öreg pufferektől?Bár nem tapasztalok semmi rendellenest.Köszi
Szia!
Nem hinném hogy a pufferek miatt melegedne ennyire! A melegedés oka lehet szerintem..: Vagy a paneljeid teljesítmény felvételi igény nagyobb, mint amit a trafód, tápod el tud látni, vagy esetleg trafó hiba! Nekem is melegszik picit a trafóm, de csak langyos mégha órákig járatom a végfokom, akkor is! Persze csak ötletelek, hátha akad másnak ötlete!!
Maga a trafó 500-600w lehet a vég az 200-250w kb,ugy hogy gondolom az elég neki,de max 30w használom
Értem!!Akkor így látatlanban nem tudom!Elképzelhető az is ha nagyon öregek a kondik hogy beterhel esetlegesen a kondi lábai (fegyverzetei) picit zárlatosak, de ez is csak tipp!!A lényeg hogy valami beterhelhet neki!
Szia! Ez a melegedés nem vészes.
Könnyen meglehet, hogy a transzformátor még 220V AC feszültségre készült...
Az lehet 2x110v os a trafó,de tény hogy egy 8cm venti hüvösebben tartja olyan 35-40 fok max,csak már sok a venti a házban nem akarnák mégegyet betenni.De ha kell akkor kell.Köszönöm
Mérj áramfelvételt a primeren, szekundereken, az egyenrángatás pufferelés után, és számolj. Az adatok elmondják ha gond van.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy erősítőt, ki is néztem hozzá a TDA2052-es végfokozatot, és az az elvi kérdésem akadt, hogy Faterom említette, hogy akkor szól szépen egy rendszer, ha a hangszórók erősebbek az erősítőnél... Tehát nekem van egy ill. két ~70W-os, 6 Ohm-os hangfalam, és hogy a választásom megfelelő-e hozzá? Köszönöm!
Hát azért ennyire nem értek hozzá,ezeket megteszem de az adatokkal nem tudok mit kezdeni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |