Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem 12v dc ből kellene nekem 10v dc mivel lehetne ezt megcsinálni.
Sziasztok!
Ennél: Bővebben: Link a páknál meg van adva, hogy mekkora lehet a páka hegyén a max. feszültség a földeléshez képest (2 mV) . Szerintem ez a feszültség úgy alakulhat ki, hogy a fűtőszálnak is van némi induktivitása és a hegynek is lehet némi induktivitása és a kettő csatolásba kerül egymással, mint ha egy (jó kicsi feszültségre transzformáló) trafó lenne. A kérdésem az lenne, hogy helyes az elképzelésem vagy teljesen más az oka? A másik kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy meg van adva még az is, hogy a pákahegy ellenállása a földelés felé max 2 ohm. Ezt miért adják meg? Elektrosztatikai szempontból ha 1 M ohm lenne, akkor se tudna feltöltődni a páka hegye, ha le van földelve. A választ előre is köszönöm. Üdv, mate_x
Ebbe inkább nem akarok belemenni. Jónéhány emberöltővel ezelőtt már bizonyították nagy koponyák, hogy a fény elektromágneses hullám. Azért van eltérés a fény és pl. a rádióhullámok között, mert a fény jóval kisebb hullámhosszú, ezért máshogy viselkedik az annyaggal való kölcsönhatás során.
A részecske/hullám kettősség meg csupán látszólagos dolog. Nincs olyan hogy ez is meg az is. Gyakorlatilag egyik sem, pusztán annak látszik, vagy akként modellezhető. (A tesztkörnyezettől, ill. a szemléletmódtól függ hogy minek látod.)
Pedig a fény hullám és részecske is! Mindkettő. Az is bizonyítható, hogy hullám, és az is hogy részecske. Általában terjedéskor hullámként viselkedik, kölcsönhatáskor pedig részecskeként(fotonként). Egyébként minden mikrorészecske egyszerre hullám és részecske is, hogy mekkora a hullámhossz azt a de-Broglie féle képlettel számolható.
Kevés minimum 3A kéne.
Sziasztok!
Lenne egy hibás erősítőm! Egy Kenwood KA-550D-ről lenne szó. Eleinte semmi baj nem volt, csak néha nem akart szólni a bal oldala huzamosabb idő után, de kikapcsolás, és újra bekapcsolás pár mp-t követve, megoldotta a problémát egy darabig. Ez után már az újbóli bekapcsolás után is olcskor recsegve is, de halkabban szólt ez az oldal. Most pedig kb amikor már igen komoly hangerőt kellene produkálnia, akkor épp hogy megszólal. Egy leírás alapján lemértem a végfokok terhelés nélküli alapfeszültségét, az erre kialakított pontokon, mindkettőt rendben találtam. Mi lehet a gond? Talán a hangfalvédelem adta meg magát? Olykor a kábel igazgatása is segített, valami kontakthiba lehet talán, de már se a kábelmozgatás, se a be-ki kapcsolás, se a kábel cseréje nem segít. :|
Annyi előrelépés van, hogy mindent széthúztam, majd össze, másik bemeneten szól újra mind a két hangfal. AUX-TUNER_CD-ről váltogatva, ha az egyik nem szól, másikra csatlakoztatom a gépet, és már jó. A bemenetválasztó relé lenne kontaktos talán?
Mondjuk arra tényleg nagyon kevés, viszont akkor sajnos én nem tudok segíteni...
Az hogy valami micsoda valójában, és hogy minek látszik, az két külön dolog. Hogy minek látunk/érzékelünk/mérünk egy jelenséget, miként tudjuk modellezni, az függ a tesztkörnyezettől/elrendezéstől, az adott helyzettől, és függ a tesztet kiértékelő személytől is. Pont ez mutatkozik meg a részecske-hullám kettősségben is.
Sziasztok!
Én tényleg hobbista vagyok, azaz autodidakta módon tanulom a dolgokat, úgyhogy ez egy amatőr kérdés lesz, de hátha van rá jó megoldás. Szóval ha mondjuk a számítógép LPT portjához szeretnék egy erősítő fokozatot készíteni, és ahhoz egy buffert, vagy line driver (olvastam már így is, úgy is) szeretnék felhasználni, amivel szemben lenne pár követelmény (pl. nem invertáló, nem 3 állapotú, gyors <0.5us, kimeneti árama az egyes portoknál minél nagyobb), akkor hogy lehet utánanézni, hogy mik vannak, és azok közül melyik milyen paraméterrel bír? Van valami katalógus? Mert eddig azt csináltam, hogy a neten itt is olvastam valamit amiben ilyen IC-t használtak, máshol mást, kikeresgéltem ezeknek az adatlapját, és megnéztem. Nincs valami gyorsabb megoldás ennél?>
Tisztázzuk az alapokat mert az elektromágneses hullám a fémekben vezetőkben terjed ugye? A gond az hogy a vákum az nem vezető , a fény mégis a leggyorsabban terjed benne.A másik gond az hogy tegyél egy elekrtomágnest a lézer nyaláb mellé és kapcsold be mi történik ? semmi de ugyan ez állandó mágnessel is . Nézzük csak meg a rádióhullám vevő antennákat mi van előttük ? polarizátor és fókuszáló tányér ami egy fém anyagra irányítja a részecskéket a hullámhoszuk függvényében.Vagy ott a szemüveg ami megint csak egy szigetelő anyag és semmi mást nem csinál mint megtöri a fény haladási irányát. A keverésből is kiderült hogy míg a vezetőben kevert hullámok összeadódnak és kivonódnak , a levegőben kevert hullámok ilyen törvényt nem követnek és erre egyértelmű bizonyíték van a szín keverés.
"Tisztázzuk az alapokat mert az elektromágneses hullám a fémekben vezetőkben terjed ugye?"
Nem terjed, a fémek, vezetők leárnyékolják. Vezetőben nem jön létre keverés, ahhoz nemlineáris elem kell, ahogy az előzőekben írtam. De szerintem ezt a témát egy másik topikban kellene folytatni...
Elég rég ismert, és kisérlettel is bizonyított a fényinterferencia, ami sok mással együtt a fény hullámtermészetét is igazolja. Az "anyagi" részecske-mivoltát alapvetően a rövid hullámhossza magyarázza. Ezeket tkp. már Einstein is bizonyította(pl. az a tétel, mely szerint az energia is valójában anyag).
Azért mert a köztudat a fény azon spektrumát ami nem látható de jól lehet vele szállítani az információt rádióhullámnak nevezi az nem azonos a hang hullámmal. Ugyan akkora melléfogás mint a mikrosütőben lévő fényhullámot mikrohullámnak nevezi. Vagyis minden ami nem látható fény az ember költ neki egyedi jelzőket pl röntgensugár gammasugár mikrósugár rádióhullám mikor mindegyik fényhullám csak más frekvenciájú és soha nincs elektromágneses tulajdonsága egyik esetben sem.
Ez jó Az elektromágneses hullám a vezetőkben nem terjed ? Valamiről lemaradtam vagy ma már azt tanítják hogy az áram szigetelőkön jut el a lakásokba... A 230v 50Hz az mi ? mert én úgy hallottam hogy elektromágneses hullám de bocsánatot kérek ha nem az.
Hogy az elektromágnest ne is említsem.
"A 230v 50Hz az mi ?"
Váltakozó áram jellemzően, nem elektromágneses hullám. Akkor lesz elektromágneses hullám, ha egy jó nagy antennán (legalább 3000 km hosszú) kisugárzod. Alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában...
Valószínűleg azért ír így, mert Romániai David, mint ahogy én is, csak lehet ő nem tud olyan jól írni Magyarul mint ti, és ezért nem illene ki gúnyolni, hanem szépen el magyarázni neki hogy írjon helyesen Magyarul, már ha tud. Ide a Hobbielektronikára írnak angolul is azokat miért nem szólítsátok meg hogy írjon Magyarul helyesen?. Bocs a felindulásért. Segítsünk egymásnak ne pedig gúnyolódjunk a másikkal. Köszönöm.
Te írtad:
Idézet: „Rádióhullám amit hallgatsz” Mutasd már meg hol elektromos és hol mágneses a levegőben haladó rádióhullám. köszi!
Azt még én is tudom hogy egy vezetékben amikor az elektronok gyorsan haladnak akkor kelt egy mágneses teret és amikor a végén megállnak a maximumon majd megfordulnak abban a pillanatban lesz egy elektromos pl 230V feszültségű állapota ez mérhető a vezetéken ,így működik az elektromágnes : egy tekercs amibe 230v 50Hz van vezetve és odavissza rángatja az elektronokat a tekercsben és ettől a tekercs elektromágneses lessz ez oszciloszkóppal mérhető hullámjelenségű.
Egyenáramú vezetékben folyó áram is mágneses teret hoz létre mivel áramlanak az elektronok benne , de az nem hullámzik. A mágneses teret max pár cm re tudod kisugározni de te azt állítod hogy km rekre lehet sugározni elektromágneses hullámokat. Hogyan???
Itt az ideje elővenned a fizika tankönyveket. Az elektromágneses hullámok bizony terjednek a levegőben, és a vákumban is. Vezetőkben viszont nem. Viszont az
elektronok akár vezetőben, akár vákumban haladnak, maguk körül elektromágneses teret keltenek, és visszafelé is igaz, az elektromágneses tér mozgásra bírja az elektronokat pl. egy vezetőben. Ezen az alapon működnek az adó, és vevő antennák. Az elektromágneses hullámok rezgését, nem lehet összekeverni az elektron áramlás rezgéseivel, és pláne nem a levegőben terjedő hangnyomás rezgéseivel.
Az elektromágneses hullámnak (így a rádió hullámnak is) van elektromos, és mágneses összetevője is, a két mennyiség vektora merőleges egymásra, és a haladás irányára is. Az elektromágneses hullámok terjedésére igen jó példa a műholdak 36000 km magasságban keringenek, és a földre sugározzák az elektromágneses sugárzásaikat.
Szia! Azért a rádiók sem csak az adó pár centis körzetében működnek. A hogyan kérdésedre választ kaphatsz ha egy kisit utánaolvasol az antennának.
Üdv!
Csak annyit: ,,Bármilyen,, kondenzátor használható motor indításra vagy muszáj direkt motorindító kondenzátort szerezni? Egyenáramú motorról lenne szó.
Egyenáramú motorhoz legfeljebb zavarszűrő kondenzátor kell. Indításra nem kell kondi.
Helo!
A kérdésem a következő:Van 3 led(1,2,3).Hogy lehet megcsinálni hogy először bekapcsol az 1 utána 1mp múlva a 2 és utána a 3?De ez úgy hogy a végén mind világít csak ilyen sorrendben kapcsolnak be.
Hello! 2 lehetőség van. Vagy PIC vagy más MCU programozol. De szerintem fölösleges programozni stb.. Második módszer 4017-el meg tudod csinálni kell 4 kimenet adol neki egy órajelet akár Ne555-el. Majd 0-3 rárakod a ledeket ellenálásal és diódákkal a 4. kimenetre meg pedig az összes ledet összekötve rákötöd tranyóval kapcsolva pl Bc547.Úgy kösd hogy a dióda előtt kösd őket össze,a dióda szerepe hogy ne nyírd ki az Ic.t Ha bármi kérdésed van írj...
Sziasztok!egy kérdésem lenne,nagyjából fél éve vettem egy pár pioneer cdj 100 s párt,az egyik 1998 as, a másik 1999 es évjáratú.Nem is szaporítom a szót,diszkóban klubbokban voltak püfölve stb.Mikor hozzám kerültek tökéletesen működtek ezidáíg.
Jeladót mikrokapcsolókat már cseréltem egyikben.Namármost a hibajelenség:Beteszem a lemezt elkezdi forgatni,majd összevissza ugrál a track,de ha megy pl fél órát utána már(nem mindíg de általában jól műkszik).Van hogy pl a második tracktól már jól olvassa a lemezt,de van hogy pl csak a 10 es trackmár megint kezdi az ugrálást,olyan hangja van mint amikor beletekerek egy trekkbe.Mivel nem szedtem szét még ilyen szerkezetet(mechanikai részét) ezért az lenne a kérdésem esetleg van e valakinek ötlete mi lehet a baj?Bár látatlanban gyanakodom arra hogy fejhibás lesz.Szívesen fogadnék pár jótanácsot tapasztaltabbaktól mielött nekiugrok szerelni.
Szerintem félreértettél .Én nem azt állítottam hogy az emg hullámnak nincs elektromos és mágneses tulajdnonsága hanem hogy a FÉNY nem emg hullám és így a többi nyelvi megoldás sem így a mikró,rádió,röntgen, és társai sem hisz ezek is mind a FÉNY kategóriájába tartoznak csak nem láthatók de ettől függetlenül nem igaz rájuk hogy két frekvencia keveréke ugyan úgy számítható mint amikor a vezetékben elektronként hullámoznak és keltik az elektromos és mágneses teret. Erre vonatkozott az is hogy a mágneses tér csak pár cm ig hat el mint ahogy a fénynek és társainak ami nálad rádióhullám szintén nincs mágneses tere és elektromos tere sincs mivel az fény,függetlenül attól hogy te rádióhullámnak nevezed.
Érdekesen nézne ki a világ ha a rádió hullámoknak volna emg összetevője de nincs,ha lenne egy mágnessel a kezemben eltudnám téríteni a lézerpointerem sugarát. |
Bejelentkezés
Hirdetés |