Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Aha de valójában mit is szolgál a motorindító kondi?
Ezek szerint rosszul tudtam!
Sziasztok!
Megoldható valahogy egy 1 szekunderes trafóval, hogy mondjuk 8 x 5V-ot állítsunk elő úgy, hogy a földek függetlenek legyenek egymástól? Kvázi úgy tűnjön, mintha 8 szekunderünk lett volna. 8 Graetz-híd és 8 fesz stab IC nem lenne elég? 500mA kellene 8x.
Szia! A földfüggetlenséghez sajnos nem. Miről szól a történet?
Szia! Tulajdonképpen 8db sorba kötött akksit kellene egyszerre töltenem, az itt látható módon.
Olyat tehetsz, hogy minden stabilizátor a cella negatívjáról vegye a referenciát. Ezzel az a baj, hogy cellánként külön kell folyni a töltőáramnak, és az 5V feletti részt el kell disszipálni. Még rágondolni is rossz. (8x0,5Ax35V=140W)
![]()
Köszönöm az ötletet, ez elég durván hangzik
![]() Igazából van 8-9 db kapcsolóüzemű adapterem, mobiltöltő, és egyéb, esetleg arra gondoltam, hogy azokkal megoldhatnám a feladatot, ezek közül a leggyengébbek 5,3V-500mA tehát éppen hogy elég. A b. terv pedig, hogy áttekerek egy trafót ![]() Köszi.
Valaki?
Sziasztok!
A következő lenne a problémám! Jelenleg egy autópályán (1:43) dolgozom!Az autók egy sínen mennek miközben az áramot abból veszik! És az én tervem az lenne hogy a sínben állandóan folyna az áram és mikor rárakom az autót nem indulna el!Ezután lenne egy vezeték nélküli karom amit ha megnyomnék az autó elindulna azaz lenne a karban egy adó és az autóban egy vevő. Az adó adná a jelet és az autó fogná és a motor beindulna. A kérdésem: mivel, hogyan tudnám ezt megoldani, esetleg kapcsolási rajzot kaphatnék? ![]() ![]() Üdv: T.Alex
Ha az autók sínen mennek, akkor ugyanúgy lehet kezelni őket, mint a modellvasút mozdonyait. Javaslom nézd át a DCC vezérlést, ötleteket biztos tudsz szerezni belőle.
Bővebben: Link Vagy analóg megoldás Bővebben: Link
Autó hifinél a kondenzátornak tényleg az is a szerepe ha pl nincs beindítva az autó akkor nem meríti le az akkumulátort? Ha igen akkor egy 1 Farados kondi egy 25A felvevő erősítővel meddig bírja? Hogyan tudom ezt kiszámolni?
Szia!
De lemeríti, mert a kondenzátor csak pufferel és az energiát az erősítő az akkumulátorból veszi.
És meddig tart egy 1 farados kondit 25A-el lemeríteni?
Szerintem kevesebb egy másodpercnél...
![]()
Sziasztok!
két darab 12V 12AH elektromos kerékpár akksijának töltéséhez megfelel egy régi orosz 12V-os akksitöltő? Ha igen, akkor milyen módon, és mekkora töltőárammal? Külön töltsem őket, vagy párhuzamosan kötve? Köszi előre is!
Hello!
Te is kiszámolhatod. - A kondenzátorban tárolt töltés mennyisége, a kapacitás, és a feszültség szorzatával arányos. Azaz Q=C*U - A töltésmennyiség, az idő és az áram szorzata. Azaz Q=I*t Behelyettesítve a töltésmennyiséget I*t=C*U, amiből az idő t=C*U/I - Természetesen az alapmértékegységekben kell számolni, vagy is kapacitás:Farád, feszültség:Volt, áram:Amper és az időt így szekundumban kapjuk. - A valósághoz képest annyi eltérés lesz, hogy az általad emlegetett 25A áram, vélhetően az erősítő maximális hangerőn mért csúcsárama, mivel a zene (amit Te hallgatsz ![]() üdv! proli007
Hello!
Természetesen megfelelő, de a töltőáram az aksi kapacitásértékétől függ. Ennek tizedével érdemes tölteni, mintegy 12-órán keresztül. Célszerűbb külön-külön, de ha egyformák, akkor párhuzamosan is lehet. Ekkor persze a töltőáram szükséglet a kétszerese lesz. üdv! proli007
Sziasztok lenne egy távirányitom és van egy alkatrészem amit nem tudok hogy mi tudna ebben valaki segiteni? a beültetési oldalon X el jelölik a hejét? köszönöm!!!
Idézet: „Erre vonatkozott az is hogy a mágneses tér csak pár cm ig hat el...” A mágneses-, ill. villamos tér végtelen messze elhat, viszont az ereje a távolsággal négyzetesen csökken. Idézet: „...a fénynek és társainak ami nálad rádióhullám szintén nincs mágneses tere...” A fény maga a (váltakozó) mágneses és villamos tér. Idézet: „Érdekesen nézne ki a világ ha a rádió hullámoknak volna emg összetevője...” Ha nem volna, az antennák sem működnének, így nem hallgathatnál rádiót, nem nézhetnél televíziót, nem beszélhetnél mobiltelefonon. Szerintem te most csak szívatsz minket; megjátszod a hülyét, és közben meg jót röhögsz magadban.
Sziasztok,
a csatolt kapcsolásban jól értelmezem az alábbiakat? - az R2 (3.83K) testre - test és az 5-ös láb között a signalnak van a helye ?
Szia,
a csatolmány lemaradt... Utólag szerk: Elkészítettem a kapcsolást de eddig nem világít egy led sem. A Vled kivezetésnek kell adni külön feszültséget?
Sziasztok!
Szakembert keresek a távirányítós kapum rendbetételéhez. (a motoros nyitást nem használtuk mióta megvettük a házat) A motor Proteco Aster 3, Az egyiknél akad a hajtómű, illetve mindkettőt át kellene nézni, hogy rendben van-e. A régi fotocellák kuka, az újakat már megvettem, ezeket kellene felszerelni, illetve beprogramozni az egészet. A helyszín Budapest XX. kerület. A motorokat leszereltem már, ha valaki csak abban tud segíteni az is jó, szállítani tudom. Tudtok valakit javasolni? Illetve milyen összeg reális ezért a munkáért? Előre is köszönöm a segítséget!
Szevasztok!
Valaki tudna segíteni?? Az lenne a gondom h akartam venni egy 4009-es IC-t de azt mondták h ez már nem kapható.Szóval kellene nekem egy helyettesítő IC ebbe a kapcsolásba http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/files/474/futofeny.jpg Itt mindegyik 4009-nek a 1 és a 16-os lábak a +-ra van kötve. Minegyiknek a 8-as lába meg a --ra van kötve. Ha kérhetném még oda írná valaki a helyetesítő IC lábak kötési helyét is. Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok,
Körmönfont tervem megvalósításában kérem a segítségeteket, nyeretlen kezdőként: Egy sztereó erősítő vásárlását tervezem. Az erősítőnek lesz optikai kimenete. Össze kéne kapcsolni a pc-vel illetve notebookkal. Így le tudnám játszani az mp3 mellett a flac filekat is. A jó technika révén nyert hangminőséget nem kéne lerontani semmiféle, az összekötésből származó konverzióval, ha lehet. Vegyek valami speciális hangkártyát erre a célra? Ha igen, milyet célszerű? A beépítettnek nincs optikai kimenete, a notebookénak sem. Ha kéne, praktikusan külsőt vennék, így a notebookkal is össze lehetne kötni. Kábelek tekintetében is a sötétben tapogatózom. Felesleges vásárlásokba persze nem, bocsátkoznék. Köszönöm előre is.
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni. Van egy két db AA ceruzaelemből összeállított áramforrásom, és az áramforráshoz egymással párhuzamosan csatlakozik két ág. A két ág mindegyikében egy kapcsoló. Az első ágban egy darab 2V 20mA piros led és 56 ohm ellenállás van. A második ágban (két darab ugyan ilyen led és a hozzá tartozó ellenállás) melyek párhuzamosan vannak kötve. Célom az, hogy az első áramkörben lévő kapcsoló bekapcsolásával tudjam a másik ágat is bekapcsolni.
A valóságban ezt egyszerű átkötéssel nem oldhatom meg sajnos, a két kapcsoló és az áramforrás egymástól 80cm távolságban vannak! Valamilyen tranzisztoros megoldásra gondolok, de sajnos nem értek hozzá. Segítségetek előre is köszönöm.
Szia!
Nem ártana, mert különben hogy folyna áram a LED-eken át. Előző kérdésedre: Igen, jól értelmezed. (A magyarban a megszólítás az felszólító mondat, ezért felkiáltójel van utána.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |