Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Hűha :eek2:
Lehet hogy félreértettem ezt a féle tekerést most hogy így belegondoltam Mert a gyáriknál úgy szokott lenni hogy faltól falig megy a huzal és utána nem megy ki a lábkiosztásra hanem elindul visszafélé. Nah énis így csináltam a primert hogy mikor megvolt 5menet akkor nemvezettem ki a lábra hanem elindultam vele visszafele ugye 3szor. Nemtom értitek-e mire gondolok, a lényeg hogy akkor ez most nemjó mi
ja akkor félrenézted neked a rétegeket párhuzamosan kellett volna kötni és nem sorosan
csá
hát 100adjára is benéztem, elég jó vok
Nah mind1 mostmár gyorsan fog menni
NAh megcsináltam a primert már azt se tudom hanyadgyára, mostmár biztos jó
Csak néztem hogy a 18 menetes secunder nemtom hogybhogyfog ráférni mert bár igaz hogy csak 2X18 db huzalt vezetek egyszere majd 3 rétegbe, ami a sima testre bár ráfér de mivel a képen látszik hogy ahol a lábról lejön a rengeteg huzal ott nagyon vastag és kitolja a secundert ... Nah mind1 majd megpróbálom megoldani, ja és ha van ötleted, vagy esetleg a képen észrevettél valami hibárol árolkodó dolgot légyszi szól
Nah harmadik próbálkozásra sikerült 16menetet rátekerni, de ennél többet nemnagyon lehet rá rakni. Vajon elég lenne 5menet primer és 16menet secunder +-40V-ra, hisz a feszültséget az egyik ellenállásal állítom nem? Mert akkor elméletileg jó lenne...
Itt vannak a képeke az elsőn jól látszódik hogy a primer milyen vastag, mondjuk itt még csak egy sor secunder van.
csá a menetszámot nem babrálhatod, főleg nem lefelé, mert a mag elmehet telítésbe....
az ellenállásssal a kitöltési tényezőt állítod... anyit tehetsz, hogy feljebbmész a frekivel pl: 100KHz re és meg is van oldva (de ide már nem jó a 0,6 os CuZ) N= Ui/(4*Bmax*Ae*f) alapmértékegységbem behelyettesítve
Az a két menet is ilyen sokat számít, a fenne
Akkor még megpróbálok ráeröltetni 18menetet valahogy... Amúgy az nembaj hogy a primernek a bemenete jó vastag ugye és ott tulajdonképpen összeér a secunderrel?, persze csak a huzal szóval rövdzár nincs...
Nem. Akárhogy próbálom 18menetet nemtok rátekerni úgyhogy 2db huzalt vezetek egymás mellet, mert túl vastag a primer :no:
Most micsináljak? Arra gondoltam hogy milenne ha 9menetet rátekernék, majd sorosan vele(nem vágom le hanem tekerem visszafelé) megint 9et? Igaz így meg nemtölti ki 100%osan a teret, de jobb ötletem nincs... Mit gondolsz?
Ha újra tekered, használj vékonyabb primert!
Oh, de a primert nemakarom mégegyszer újratekerni
Biztos nem lehet megoldani az én ötlettemmel, vagy valahogy? Mert tudom már annyit vacakoltam vele hogy hihetetlen, már felis akartam adni, de az lenne az igazi hogy ha én csinálnám, mert venni bárki tud, és csak pénz kérdése hogy mekkorát, nade csinálni...
Hmm.... De akkor Pafi azt mondja hogy használjak vékonyabb primert. De mennyivel? MOst 2x9db huzal van primernek. Gulyi88 meg 2x10-et mondot és még ígyis eggyel kevesebb van rajta. Mostmár én nemtom micsináljak kezdek összezavarodni
HA te 0.4-es huzalbol 2X7 menetet raktál akkor én 0.6-osbol mennyit rakjat?? De meg én 150Wattra csinálom. Akkor most megvárom mindenkinek a hsz-ét és akkor sztem beszéljük meg
Ezt a tekercset kb 10 perce kezdtem el, a primerje 2x5menet 24szál 0,355-ös huzalból, a secunder 1-es huzallal 4x20 menet lesz.
sziaszok!
én is a SAL-os kapcsitápot akarom megépiteni.Trafóm már van ETD 49-es maggal. kérdéseim a következők lennének: 1. mivel én nem csak fix feszültségeket akarok, hanem 30-50 voltig lehessen állitani, meglehet-e oldani azt, hogy a 27k-s ellenállás helyett (mondjuk) 50k-os potit tennék be a feszültség állitásához? 2. vagy esetleg a fekvenciáért felelős 3k-s ellenállás helyett tegyek be valamekkora potit, hogy a frekit lehessen felfele állitani kb. 100-120Khz-ig,és akkor ugye bár növekednie kéne a fesznek? :nemtudom:
pedig 20-22 menet neked kellene ha 50V -ot akarsz, az enyém 18 menetes és 45V-os.
Ha nem fér el a tekercs, és nem azért mert sz@rúl van tekerve, akkor szerintem 3 dolgot tehetsz: 1: veszel nagyobb vasat (nem túl költséghatékony) 2: nagyobb frekire méretezed(kevesebb menet mind a primer, mind a secunder oldalon, csak bírja a vasad, de ide lehet hogy vékonyabb huzalból kell több) 3: hagyod a vasat, hagyod a menetszámokat és kevesebb huzallal készíted a primert is meg a secundert is(nem bír majd annyi ampert, tehát kisebb teljesítményű lesz)
én amallett vagyok, hogy dupla freki és vékony drótból sokat..
más normális megoldástnem látok ( a primer rétegei közé nem fontos szigetelés, csak a sec vs pri közé kell) zoz11 sztem a sec tekercset is csináld a 0,35 ösből, az nem számít, hogy 150db kell majd... csá
24K körüli ellenállat és egy 20k poti sorbakötve a 27 k ellenállat helyére.
De a mellékletben a 9. oldal első ábráján ott van a kiszámítási mód.
gulyi erre azt mondta, hogy ezzel a vas telitettségét változtatjuk,ez nem lesz magy baj?
nem lenne jobb ha a frekit változtatnánk?
igen a frekivel jó lenne a feszállítás ha a menetszám képletébe a minimum ferekit írod be (egyenesarány)
Ui=N*Ae*4*Bmax*f ... freki állító ellenállást egy soros poti-elenállásra kell lecserélni +a stabil kimeneti feszt PWM el megoldjuk.. huzalaz az vékony legyen.. egész jó ötlet (talán használni is fogom alabortápomnál majd, ha eljutok odáig köx) csá
Nos, én nem csináltam ezen a tápon kívűl másikat, nincs sok tapasztalatom, DE:
1:potit ha lehet én nem raknék egy autós erősítőbe, ha lehet inkább fix ellenállás 2:nem értem mi köze van a hibajel erősítőnek és a secundernek a vasmag telítettségéhez 3:ha csak frekit kéne állítani akkor gondolom a többi tápban 1-2 menetes tekercsek lennének 4-500 Khz-en 2*-es freki kb 0.7*-es menetszám, de a vasmagnak is kéne bírni a kétszeres frekit + vékony huzalok + nem ártana esetleg fet meghajtó se, tehát a "működő tápnak" alakítsuk át az egész elejét a dióda hidig kísérletezésből. Ez mind szép és jó csak úgy látom 3 olyan embernek tanácsolod akik még nem csináltak ilyet. Nem bántani akarlak, de ha valamit kitalálsz ahhelyet hogy azt írod hogy az az etalon, inkább próbáld ki, és utánna írd! Gerryt már szerintem teljesen megkeverted, gondolom más olvasót is. Többiek: keressétek meg valahol megvan powerpityu tápja, részletesen leírja hogy mi mit állít, hogy kell tekercselni a trafót. Ez a táp erősebb mint amit felraktam, és többen is megépítették, és működik... Meg is van:
Bocs a nagy képekért, de nem akartam konvertálni, így is eléggé rosszúl látszik
Gulyi: tényleg eszem ágában sincs bántani.
Nézd meg gery-t, a tekercselésen nem jut túl, még gyötörjük a frekivel is.(egyébként szerintem is emelni kéne, csak egész idáig nem mondtad neki) Az én tápom sem ugyanaz mint a sal-os, sokat módosítottam rajta, volt amit a te segítségeddel. Nagyon szépen köszönöm(tényleg).
nemtom kit keverek össze van egy képlet és csak azal játszottam eddig , átrendeztem.... csak a képletből vontam le következtetéseket
ahoz, hogy a tápot tudjam szábályozni 30--50 V között a frekit csak 1,6 szorosára kell növelnem tehát ha pl Fmin 70KHZ akkor Fmax 120KHz, amit egy ETD magnak bírnia kell (TALI-s magok is bírják) a kimeneti fesstabilizálás meg a hibaerősítőkkel megoldható..PWM.. mindkét változóval freki és kitöltés -el a feszültséget változtatom , de nem teljesen ugyan az a kettő.. a vékony drótot azthiszem nem kell magyaráznom.. Idézet: „nem értem mi köze van a hibajel erősítőnek és a secundernek a vasmag telítettségéhez” hát ezt így énse (( maximum ayt ha gerz le akart syedni 2 menetet a primerb[l.. na az téleg nem jo én csak az ötletre mondtam, hogy használható, de azt nem montam, hogy erre a kapcsolásra.. (FETmeghajtó nélkül nem csinálok semmilyen tápot) egyébként meg egy kis utánajárást mindenki meg tud tenni..
Az ötlet jó, csak Gery meg azt hiszi hogy ennyi elég is. Hurrá csak freki!
Meg csak másik huzal, fet meghajtó, és még a frekit is állíthatósra csináljuk... Szupi, Gerinek nincs othon 3k potija a frekit állítani, beletesz 100k-ost, jaj..... Érted hogy mit akarok mondani? Nagyon jó ötlet (kipróbálom én is) de aki először csinál ilyet, annak ne bonyolítsuk túl, igy is bonyolúlt neki.
jaja értem amit mondasz.. (ez az ötlet még bennem is csak most fogalmazósik meg...)
viszont gerinek 3 élehetősége van -vagy kevesebb drótot teker fel--> kisebb teljesítmény -vagy vesz új magot ami mint mondtátok neméppen költséghatékony (én mindenképp torroidot használnék ide ETD helyett) -vagy megemeli a frekit, amivel kisebb lesz a menetszám és így simán felfér még nagyobb keresztmetszettel is, ami nagyobb teljesítmény, de ennek az ára a vékony huzal !! (0,6 os 50KHz re is sok..).... hát igen, ha nincs rendes alkatrész, akkor nem lehet építeni semmit.. én úgy gondoltam, hogy a frekit csak 50-120KHz között lehessen állítani, ez tökéletesen megoldható egy fix R és egy potival... ez a salos kapcsolás nemkem egyébként nem tetszik.. csá
Az enyém sem u.a. mint a salos.
Most hogy ezt megbeszéltük.. Mi a véleményed erről:
Húúúú!!
nem gondoltam volna hogy 1 felvetésből olyen "veszekedés lesz" :eek2: gcu: amióta feltetted a tápodról aképet nem mondtál róla semmit,mi a helyzet vele,hogy működik? mekkora teljesitményt ad le? gulyi88: irod itt hogy 0.6-os vezeték 50Khz-re sok,de gcu-nak a SAL-os tápjába 60Khz-re vannak 1-es és 1.5-os vezetékek,akkor fegyük fek hogy 90-100 Khz-re mekkora keresztmetszetű kellene 0.1-es ? és abból mennyi db?
A sal os tápnak kb 60khz az oscillátor frekije,ez egy push pul táp, ez azt jelenti hogy a kapcsolófreki=osc freki/2, tehát kb 30Khz(pontosabban 25khz)
A tápom jól működik,kb 4,5 W a fogyastása üresjárásban, Kb 8A-t eszik, 100W kimenetnél. 3 órás járatásnál csak a vas langyult fel(venti nélkül,és éppen hogy), bár itt kb 40W terhelés volt rajta. Ha valami konkrétan érdekel, csak kérdezz! 100khz en 0,22 mm a behatolási mélység tehát 0,44mm átmérőjű vezeték kell (Skin hatás: f=100Khz Behatolási mélység=2.2mm/(gyök(freki)) Behatolási mélység=2.2/gyök100=0,22 0,22 a sugara a vezetéknek, átmérő sugár*2 0,44mm vezeték ha ennél vastagabb a vezetéked az nem baj csak felesleges ugyan ez a salosnál f=25khz Behat.mély=2.2/gyök25=0.44 tehát 0,88 átmérőjű vezeték az ideális )
Gery:
a te 0.6-os huzalod a skin hatás miatt max 55khz-ig jó, 55khz-en kb 2*4 menetes primer kell neked(szerintem) és ha 1 huzalra 1,4 A-t számolunk, akkor minimum 10 szálra lesz szükséged 1 primerhez. A secunder 2*18~2*20 menet, hogyha +-50V-ot akarsz. A secunder (csücskösen) minimum 2 huzalbó legyen. Na. Persze ha 55khz-re lesz
Találós kérdés:
Ha a primer feszültség 12 V, a szekunder feszültség 48 V és az áttétel 5, akkor hová lesz a 12*5-48=12 V a szekunderen? |
Bejelentkezés
Hirdetés |