Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   96 / 189
(#) mex válasza Lestate hozzászólására (») Júl 13, 2012 / 1
 
Lehet, hogy rosszul látom, de a panel alsó oldalán a relétekerccsel párhuzamos dióda katódja és a fólia közt szakadás van. Elkötés nincs.
A panelterv azért hagy némi kívánnivalót, de a főbb szempontokat jópár hozzászólással ezelőtt már leírtam.
De mindenesetre azt a 100-220nF kerámiát forraszd a táplábak közé (1-8).

Szakadás.jpg
    
(#) mex válasza Lestate hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Egyébként forraszd ki a tranzisztor bázisára menő kivezetését az 1k ellenállásnak, erre kösd egy led anódját, a katódot pedig a negatívra. Így relé nélkül ellenőrizheted az időzítés működését, egyben kiderülhet, hogy a relétekercs vadítja-e meg az áramkört, vagy sem....
(#) Lestate hozzászólása Júl 13, 2012 /
 
Tehát akkor összegezzük, hogy miket is kell tegyek:
1. Az 1k-s ellenállás Tranzisztor B-a felöli lábát kiforrasztom helyére LED: GND - B közé
2. Megpróbálom azt, hogy kiemelem a relét, hogy távol legyen minden alkatrésztől-> teszt (szerintem, ha ezt megcsinálom, akkor feleslegessé válik az ellenállást forrasztok a relé helyére dolog)
3. kerámia kondi 100n-os az 1-8 lábakra forrasztom->teszt
4. 100n-os kondit kicserélem az eredeti kerámiára(barna)-> teszt
Ebben a sorrendben fogom végrehajtani, de csak holnap.
Ja és mex ott nincs szakadás, csak mikor takarítgattam, megkarcoltam!

NAGYON-NAGYON KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGETEKET!
(#) mex válasza Lestate hozzászólására (») Júl 13, 2012 / 1
 
Nem jól értelmezed. Az 1k ellenállásnak a tranyóra menő lábát kiforrasztod, és erre az ellenálláslábra kötöd a led anódját, a katódot pedig a GND-re. Így leválasztod a tranzisztort, és a relét is az áramkör többi részéről, viszont az időzítő működését a led kijelzi, (annyi időtartamig világít, mint amennyire a relé behúzna).
(#) Lestate válasza mex hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Ja hogy a kiforrasztott ellenlábra forrasszam a led anódját! -És lőn isteni szikra -
Okés!
(#) frici.hu hozzászólása Júl 13, 2012 /
 
Üdv!
Szükségem lenne egy érintéskapcsoló rajzára NE555-el. Régen megépítettem és működött is, még meg is van, de azt visszakövetni képtelenség lenne (vízhatlanítottam).
Köszi
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Hello!
Félreértettél. Én írtam rosszul, hogy hogyan olvasható a szöveg, ő meg megerősített ebben a Te hozzászólásod után, hogy úgy olvasható. Vagy is az alapján rosszul lett volna berakva az IC.
Vagy is a hozzászólás második fele nem neked/rólad szólt. De lényeg, hogy valami alakul..
üdv! proli007
(#) mex válasza proli007 hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
OK, de sajnos átnézve a nyákrajzolatot, még mindig nem derült ki mi okozza ezt az összevissza működést, a referencialáb feszültségének vándorlását.
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Hello!
A kék100nF alatt elég ronda a fólia. ÉS ráadásul a felső oldalon van, és mint ha bemenne a relé alá.. De minek is? Hiszen csak a kondihoz kellene mennie..
üdv! proli007
(#) mex válasza proli007 hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Ezért írtam, hogy ki kellene venni egy próba erejéig, bár a hidegítés megszűnne, talán közelebb hozna a megoldáshoz.
(#) Lestate válasza proli007 hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Nah még vagyok egy kicsit. Igazad van elég ronda, de legyen mentségemre, hogy majd' az összes alkatrészt legalább kétszer-háromszor kiemeltem,cseréltem,stb... Csak azért tűnik úgy, hogy be megy a relé alá, mert szabad kézzel rajzoltam egy eléggé nyüstölt maratásálló filccel! Ha gondolod, holnap úgyis kiemelem a relét, csinálhatok egy képet úgy is! És mint mondtam már, azért van felül a vezetés, mert alul nem tudtam hol elvezetni, vezetékkel meg utálok átkötést csinálni, így "kétoldalas" lett a panel Ha azt a kondit kiveszem, akkor az 5-ös láb nem lesz rákötve a GND-re, ez nem gond? Vagy vegyem ki és hidaljam át?
(#) Lestate válasza Lestate hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Nagyjából hasonlóra összedobtam a beültetésit, mint, ahogy most kinéz az általam készített. Ha ez segít valamicskét...
(#) proli007 válasza Lestate hozzászólására (») Júl 14, 2012 / 1
 
Hello!
Alapvetően jó a nyák, csak perverz, nem sok célszerűsséget mutat. Mert az nem elégséges, hogy minden oda megy ahova kell, hanem az áramutakat is figyelembe kell venni.
Az alap, a 100µF-os tápszűrőkondi. Ahhoz kell bekötni az áramköri részeket (fogyasztókat), IC, relémeghajtó tranyó, relével. De úgy hogy vagy nagyon közel legyenek egymáshoz és vastag vezetősávval, vagy mindenki külön-külön sávval csatlakozzon a kondira. Az nem jó általában, hogy a betáp a baloldalon, a kondi meg a másik sarokban van. A relé diódáját is közvetlen a relé mellél illik tenni, hogy az ellenindukált feszültséglökés, amit a dióda nyel le, ne haladjon át más áramköri részleteken, vezető sávon.
Na de ettől még ennek működnie kellene, főleg ha a relét ideiglenesen Led-el helyettesíted. A 100nF-os kondi lábát kissé széthúzva, átmehetett volna közte a 8-as lábra menő plusz vezetősáv, és akkor nem kellett volna kétoldalas. (Ha a tranyó balettezhet, akkor a kondi miért nem?)
Az 5-ös lábat nem szabad lekötni sehova, maximum szabadon hagyni. De meg kellene ismerkedni az 555 működésével, akkor nem kérdeznél ilyen dolgokat..
üdv! proli007
(#) Lestate válasza proli007 hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Sajnos ilyesmiket nekünk nem tanítottak anno a szakmunkásban, de érdekelne! Tudsz a neten olyan címet, ahonnan ilyesmi tanulmányokat lehet betanulni, netán könyv? Tehát az eddigiek: Beraktam a LED-et mex leírása szerint. Ugyan az volt a gond mint, eddig. Eztán kicseréltem a multilayer kondit barna kerámiára proli007 tanácsa szerint. Ekkor jó volt. LED ki, 1k vissza a bázis körbe, ekkor is jó volt, de úgy 20 perc után egyszercsak visszakapcsolt, na akkor jöhet a kerámia kondi 1. 8. lábakra, így most kifogástalanul működik 41 perce!
A behúzva tartott idő, pedig ~10-30 mp között állítható. Az eredeti rajzhoz képesti változtatások: 100u elektro kondi helyett 220u(csak, hogy az idővel játszak), BC337-es tranyó BD139 helyett(igen, tudom elírtam a múltkor BC139-nek, de 337-es az), IC 1-es 8-as lábakra párhuzamosan egy db 100n-os kerámia. Mellékelem az új rajzot, az eddigiek szerint nincs probléma vele!
(#) mex válasza Lestate hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Tehát akkor: a rendellenes működés oka a kék 100nF multilayer kondi elsősorban.
Második hiba:átgondolatlan panelterv, és az alapvető szűrési hiányosság (100nF kerámia a táplábakra).
Most még tegyél próbát, szikráztass az áramkör mellett piezogyújtót, kapcsolj be egy porszívót, vagy hajszárítót, esetleg kapcsolgasd fel-le a helyi világítást. Ha nem reagál ezekre az "inzultusokra" akkor akár véglegesítheted is.
De szerintem kérd meg Proli mestert, ha ráér rittyent neked egy normális nyákot, márcsak a szemléltetés végett is megérné.
(#) Lestate válasza mex hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Eredetileg is a kék helyett az a barna volt benne, ami most is! Szerintem az igazi gond a BD139-es és a 100n-os szűrő kondi hiánya a táplábakra(emiatt ne okolj, én csak egy rajz szerint haladtam, ami itt van megadva, asszem a 90. oldalon izzítónak). Természetesen örömmel veszem, ha valaki megadja a rendes beültetési rajzot, bár jobban örülnék, ha én csinálnám meg, mert akkor tudom, hogy értek legalább a beültetési rajz készítéshez! Épp ezért kérdeztem, hogy valahonnan be tudnék-e szerezni, erre irányuló tanulmányokat! Most el kell mennem, de holnap ismét tesztelgetek(porszívó, stb...)!
KÖSZÖNÖM MINDEKETTŐTÖKNEK!
(#) Lestate válasza Lestate hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Nah megérkeztem. Nemrég kapcsoltam be újból, de kb 10 perc után megint adott feszkót a relének néhány másodpercre! Már komolyan nem értem. Tényleg az elhelyezés lenne a gond? proli007, ha lennél oly szíves és összedobnál nekem egy normális beültetésit, azt megköszönném! Csak az a baj, hogy a filcemmel kb 2mm-es vonalat tudok húzni, úgyhogy a vezető sávok megtervezését ez eléggé húzóssá teszi.
(#) proli007 válasza Lestate hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Hello!
Valami kontakt hiba van. Vagy a tápnál, vagy a paneleden. Ha a kondi fel van töltve, nem sülhet ki.
Rajzot most ne tudok készíteni, mert más gépéről írok, ezen nincs semmi.
üdv! proli007
(#) Lestate válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Hát én már komolyan nem értem. Most meg egyfolytában ki-be kapcsolgat. GND-5 lábak között folyamatos 7,2 V van, a 220u-os C2-n relé meghúzásakor 5,6V, kiejtéskor lemegy 3,2V körülre.
(#) mex válasza Lestate hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Mérj rá a tápfeszültség értékére az ic 1-8 lábánál, működés közben változik-e? A 4-es láb rövidzárban van a 8-as lábbal biztosan? Ezt is ellenőrizd.
Ahogy előttem írták, a 220µF nem sülhet ki, fel kell, hogy töltődjön az időzítés lejárta után a pozitív tápfeszültségig, és csak akkor sül ki, ha a tápfeszültséget megszakítod egy rövid időre.
Tápszűrő kerámia felforrasztva az ic lábakra?
(#) Lestate válasza mex hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
1-8 lábak között behúzott és szakított állapotában stabilan 10,6V, 4-8 lábak rövidzárban, 1-8 lábakhoz forrasztott kondit rövidzárvizsgálattal ellenőriztem, megfelelően forrasztottam.
(#) mex válasza Lestate hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Helyettesítened kell egy próba erejéig a100k potmétert egy ellenállással, hátha az kontaktozik....
(#) Lestate válasza mex hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Nem nagyon akarom elkiabálni, de most úgy tűnik(megint), hogy jó. Kicseréltem a trimmert egy 25k ellenlábasra, de nem volt jó, eztán, pár centis vezetékkel meghosszabbítva kivettem a relét, úgyhogy most kb 30-40mm-re van az IC-től és no problem! Kíváncsian várom a holnapot...mert ugye mindig másnapra van baja. Azért köszi a tippet mex!
(#) mex válasza Lestate hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
Mondom én, hogy másik nyákterv kell.
Azért ez már állatorvosi lóra kezd hasonlítani
(#) Lestate válasza mex hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Nah csináltam egy másik nyák tervet! Remélem, ez már a Ti tetszéseteket is elnyeri, legalábbis az elrendezés. Azt hozzá kell fűznöm, hogy a C1 és T1 lábai szét lesznek húzva, a relé nem olyan, mint a beültetésin, de méretben és lábelhelyezésben megfelel, tehát a működését ne nézzétek, mert nem úgy fog szuperálni, mint a rajzon. A kimeneten azért van 4 csatlakozó, mert nem tudom, hogy hogyan kell egymáshoz képest távolabb tenni az alkatrészek lábait, úgyhogy furat csak 1. és 4. csatlakozó pontokon lesz, itt vastag vonalvezetés lesz, hisz Amperek fognak folyni rajta(ha minden igaz). Próbáltam a relét elég távol tenni a többi alkatrésztől és megfogadtam a tanácsokat, miszerint, minden alkatrésznek külön vezetésen vittem a negatívot, a 47µF-os kondiból indulnak ki a vezetések, illetve a D2 közvetlenül van rákötve a relé tápcsatlakozóira. Ja és lusta vagyok, úgyhogy trimmer helyett, szimpla ellenállás lesz, mondjuk így akár lehetne R1 és R2 közösítve is... No mit szóltok, mehet a kloridba? Ui.: 140x60-as lemez lenne a teljes méret.
(#) poros válasza Lestate hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Igazán nem akarlak megbántani de ez nem valami átgondolt tervezés. Elég durva hibák vannak ezen a nyákon így első ránézésre. PL a 4-8 láb rendben de a 2-6 miért kap pozitívot?
(#) Lestate válasza poros hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
A 2-6 úgy vannak bekötve, ahogy a kapcsolási rajzon is látszik. Rá vannak kötve a C2 pozitívra, az R2 és a D1-re. De mellékelem a kapcsolásit, így talán tisztább lesz a dolog.
Jajj értem, már, a fekete-fehérben nem látszik, felteszem színesben, hátha így még tisztább lesz!
(#) djadji hozzászólása Júl 20, 2012 /
 
Hello!

Tudom kicsit hülye kérdés, de már nagyon nem tudok mit kezdeni. Egy sima monostabil multivibrátort raknék össze. Tesztpanelen összeraktam, működött. Szétszedtem,összeforrasztottam (szintén ilyen csíkos teszt NYÁKra) nem működött. Szétszedtem, megint összeforrasztottam, nem működött. Szétszedtem, tesztpanelen összeraktam, működött. Szétszedtem, összeforrasztottam, megint nem működik.
Tud valaki mondani valami tipikus "idióta" hibát, amit elkövethetek?
(nem létezik, hogy minden háromszor elforrasztom!!)
(#) Erick válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Helló!

Most kellene összedobnom egy újabb ledes fordulatszámmérőt! Amit javasoltál bemeneti fokozatot, akkor azt használjam? Azon hogyan lehet állítani, hogy mennyit mutasson a kijelző? Illetve, ez az óra most egy 6V-os rendszerű motorra kellene, mivel oldjam meg a tápellátást?

Köszi a választ!
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Hello!
De létezik. Te mondtad, hogy teszt panelen mindig működött.. Inkább egy képet raktál volna fel, a kész áramkörről, vagy mértél volna valamit. Mert a "megy-nem" megy, csak egybit információ. Ennél a világ azért komplikáltabb..
üdv! proli007
Következő: »»   96 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem