Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   283 / 1210
(#) zenetom hozzászólása Júl 19, 2012 /

Hali!
Olvastam valahol még régebben (talán ebben a totyikban), hogy a PCL értékét nem ajánlott módosítani 18F széria esetén (pl.: "ADDWF PCL").
Csak én emlékszem rosszul, vagy tényleg van valami indok rá?
Szerk.: az adatlapban van rá példa hogy lehet használni, csak nekem valamiért rémlik, mintha óvatosan kéne vele bánni.
(#) Hp41C válasza zenetom hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Szia!

Minden további nélkül, ugyan úgy használható, mint a 16F -eken.
Két apró eltérés mégis van:
- A 18F -eken egy utasítás általában 2 byte, a call , goto, movff, lfsr és még néhány azonban 4 byte. A memória pedig byte -osan számolódik. Páratlan címre nem szabad ugrani.
- A movf PCL,w utasítás feltölti a PCLATU, PCLATH regisztereket. Sajnos az addwf PCL,f nem.
(#) zenetom válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Köszi a választ!
Tulajdonképpen a RETLW utasítással akartam tömbkezelést megvalósítani, de nem olyan egyszerű, ahogy azt az adatlap írja (legalábbis az MPLAB szerint).
Az adatlap ezt írja:
  1. Example:
  2. CALL TABLE ; W contains table
  3.                    ; offset value
  4.                    ; W now has
  5.                    ; table value
  6. :
  7. TABLE
  8. ADDWF PCL  ; W = offset
  9. RETLW k0     ; Begin table
  10. RETLW k1
  11. :
  12. :
  13. RETLW kn     ; End of table
  14.  
  15. Before Instruction
  16. W = 0x07
  17.  
  18. After Instruction
  19. W = value of kn

Ezzel a mintával az MPLAB SIM nulláza a PC felső bájtját, és oda ugrik, ami az alsó bájtban van.
Tudom van a táblás módszer, azt szoktam használni, de mondom kipróbálom már ezt is...
(#) Hp41C válasza zenetom hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

- A Table címke után mentsd el a W -t, olvasd ki a PCL -t a W -be, aztán hozd vissza a mentett értéket. Máris működni fog az addwf PCL,f.
- A Table címke után mentsd el a W -t, töröld a PCLATU regisztert, töltsd fel a PCLATH -t a retlw k0 címének magas byte -jével. Hozd vissza a mentett értéket. addwf pcl,w (átvitel kezelése a PCLATH regiszterben) movwf PCL.
(#) Pepebá válasza marek hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Hali!
Javaslom Neked az icserny PICCOLO projektjét. Ott példaprogramokkal illuszrálva ilyen feladat. (Én is hasonló projekten ügyködöm, PIC18f4550-l.)
USBDeviceTasks(); meghívása interrupt szinten történik, a ProcessIO(); pedig a főmenü végtelen ciklusában.
A PICCOLO projektben saját függvénnyel történik az adat küldés a PC-fele pl: outdec(Aadat2,0);
Üdv.
(#) marek válasza Pepebá hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Köszi a tippet, a PICCOLO tényleg nagyon jó, már dolgoztam vele. A hello-int projektet kipróbáltam, de van néhány dolog amit nem értek.

1. Ki van kommentezve a piccolo_config.h-ban a USE_INTERRUPT, ennek ellenére fordításkor mégis azt írja hogy "USE_INTERRUPT:definiált". Próbáltam megkeresni hogy melyik másik file-ban van elhelyezve ez a definíció, de nem találtam meg.

2. Nem értem hogy az interruptos változat miben más a pollingosnál. Mert itt is megvan a while(1) hurok, a c=usb_cdc_getc(); függvényhívással. Én pont ezt szeretném megoldani, hogy a főprogramban ne kelljen várakozni az usb_cdc_getc()-vel az adatra, hanem ha jön adat, akkor azt lekezelem, de előtte és utána fusson tovább a főprogram.
(#) yoman917 hozzászólása Júl 19, 2012 /

Sziasztok!
Nem találtam olyan témát, ahová ez beférne, és olvasott is lenne, ezért itt teszem fel a kérdést.
Van egy tönkrement motorgyujtásom, és szeretném ujjraépíteni. Van benne egy MB88503H mikrokontroller. Tud valaki segíteni, aki foglalkozott már hasonló kontrollerel?
(#) Pepebá válasza marek hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Hali!
1. Az interrupt definiálása az MPLAB project opciójában történik, ezért definiált fordításkor.
2.
Idézet:
„while (!usb_cdc_kbhit()) {
}”

ha kiveszed a karakter várakozó ciklust, akkor nem fog várni. Persze a ProcessIO(); hívásának maradni kell.
A projekt USB használata fejezet részletesen leírja a ProcessIO() és az USBDeviceTask() függvények működését. Lényeg az hogy a ProcessIO () az USB buffert kezeli, a DeviceTask () pedig a kapcsolat fenntartását.
Üdv.
(#) marek válasza Pepebá hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Köszi, tényleg ott van definiálva, ez így világos. Viszont a második kérdésemet egy kicsit lehet hogy félreértetted. Nekem nem azzal a várakozással van gondom, hanem ami utána következik:

c=usb_cdc_getc();

Mert ha a számítógépről nem küldök semmi adatot, akkor a program itt megáll, és vár akár végtelen ideig. Én azt szeretném megoldani, hogy ha netán nem küldök adatot a számítógépről egyáltalán, akkor fusson tovább a főprogram, és ha pedig van bejövő adat, akkor azt fogadja.
(#) Pepebá válasza marek hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Hali!
Nem értettem félre és nem ott várakozik hanem abban a ciklusban amit beidéztem. Amennyiben azt kiveszed (a ProcessIO() marad) akkor folyamatos a program.
Üdv.
(#) icserny válasza marek hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Idézet:
„Ki van kommentezve a piccolo_config.h-ban a USE_INTERRUPT”
Ha nem kell minden projektben, akkor kényelmesebb projektenként beállítani, a Project/Build options/Project menüben. (Ezért nem találtad az állományokban!).

Hasonló a helyzet az USE_USB-vel is: az is definiálható a konfigurációs állomány helyett a projekt opciók között...

Idézet:
„Nem értem hogy az interruptos változat miben más a pollingosnál.”
Csak annyiban, hogy az USBDeviceTasks() függvény meghívása megzsakítási szinten történik. A felhasználói program main() függvényében nem vehető észre a különbség, mert az idevonatkozó részletek a ProcessIO() függvényben vannak elrejtve (feltételes fordítással iktatjuk be azt, hogy pollingos kezelés esetében a ProcessIO() minden lefutáskor hívja meg az USBDeviceTasks() függvényt. Lásd: piccolo_usb.c).

Akár pollingos, akár interruptos a kezelés, a főprogramban rendszeresen hívogatni kell a ProcessIO() függvényt, mert a karaktereket az USB buffer és a felhasználói karakterbuffer között ez közvetít. A különbség annyi, hogy interruptos esetben nem időkritikus a dolog, pollingos esetben viszont elakad az USB kapcsolat, ha túl sok idő telik el a ProcessIO() két meghívása közben.

Idézet:
„a főprogramban ne kelljen várakozni az usb_cdc_getc()-vel az adatra”
Erre használható az usb_cdc_kbhit() függvény. Arra azonban ügyelni kell, hogy a ProcessIO() hívásra rendszeresen sor kerüljön.
1. Vagy usb_cdc_getc(), usb_cdc_putc() hívás által,
2. Vagy a delay_ms() függvény meghívása által,
3. Vagy explicit módon, beiktatva egy ProcessIO() hívást a főprogram végtelen ciklusába. (A te programodból ez kimaradt, azért nem működött rendesen.)
(#) zenetom válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Köszönöm a választ, ezt ki is próbálom!
(#) zenetom válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

No ki is próbáltam, így már kicsit körülményesebb a használata, maradok a táblás módszernél.
(#) marek válasza icserny hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Köszönöm a segítségeteket! Egyedül az nem világos még az USB interrupttal kapcsolatban, hogy tulajdonképpen mi is a megszakítást kiváltó ok? Ha küldök egy byte-ot a PC-ről, akkor végrehajtódik a hi_isr() függvény?

Viszont arra jöttem rá hogy egy kicsit más az oka annak hogy nem működik az áramköröm. A nyomógomb tökéletesen működik ha nem használok USB-t, de ha rá van kötve a PC-re, akkor multiméterrel mérve azt tapasztalom, hogy "lebeg" az RD1-es láb 0-5V-ig. Ez mitől lehet? Lehet valahogy segíteni rajta?
(#) icserny válasza marek hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Idézet:
„Egyedül az nem világos még az USB interrupttal kapcsolatban, hogy tulajdonképpen mi is a megszakítást kiváltó ok?”
Ezt ne feszegessük, mert én sem ismerem minden részletét. A PC rendszeresen küld valami üzenetet az USB vonalon (akkor is, ha nem küldesz adatot, de hogy mi az, amit lekezel a hardver, és mi az, ami kiváltja az interruptot az számomra is homály. Mindenestre ha küldesz adatot, az biztosan okoz megszakítást.
Idézet:
„Egyedül az nem világos még az USB interrupttal kapcsolatban, hogy tulajdonképpen mi is a megszakítást kiváltó ok?”
Ehhez valami kapcsolási rajzot kellene látni.
(#) Hp41C válasza marek hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Idézet:
„...Egyedül az nem világos még az USB interrupttal kapcsolatban, hogy tulajdonképpen mi is a megszakítást kiváltó ok? Ha küldök egy byte-ot a PC-ről, akkor végrehajtódik a hi_isr() függvény?...”

Az USB nem byte szintű kommunikácó. A kommunikáció alapja egy távirat (frame). A kommunikáció buffereken keresztül történik. Akkor lesz megszakítás kérés, ha változik az USB busz állapota, egy távirat vétele befejeződik, hiba törtlént stb. A lehetséges megszakításkéréseket szépen leírja a 18F2550 adatlapja a 17.5 fejezetben...
(#) marek válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Köszönöm a válaszokat!
Tényleg nem akartam annyira belemenni a mélységekbe, és az adatlapban tényleg minden benne van, igazából csak arra vagyok kíváncsi, hogy meg lehet-e azt oldani, hogy a main függvényben nem foglalkozok az USB-n érkező adatokkal egyáltalán, hanem helyette átrakhatom-e az adatok feldolgozását egy olyan függvénybe (talán ez lenne a hi_isr() ?), ami majd akkor hajtódik végre, ha tényleg van bejövő adat az USB-ről?

A másik problémámra van esetleg valakinek valami ésszerű magyarázata? Hogy miért gajdul meg egy különben tökéletesen működő digitális bemenet pusztán az USB használatától?
(#) Pepebá válasza marek hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Hali!
Idézet az ominózus projekt leírásából:
Idézet:
„Az USB kapcsolat programmegszakításos üzemmódja azt jelenti, hogy a hardver események bekövetkeztekor (például amikor a host kezdeményez egy USB tranzakciót) a főprogram futása félbeszakad és a vezérlés a hi_isr() eljáráshoz kerül, amelyikben meghívjuk az USBDeviceTasks() eljárást, vagyis elvégezzük az USB tranzakciók kiszolgálását.”

Milyen tápot használsz? Stabil táp kell, a dugasz tápokkal csak óvatosan. A 100nF kondik a PIC tápoknál meg vannak?
A táp és az USB +5V-ja nincs összekötve?
Amennyiben jó a kapcsolásod (nincs benne zárlat és biztos vagy magadban) esetleg megpróbálhatod a PC USB-röl az áramkör táplálását.
(#) Pepebá hozzászólása Júl 20, 2012 /

Hali!
Biztos egyszerű, de pillanatnyilag számomra ismeretlen kérdéseim vannak:
1. hogyan lehet tudni az USB, vagy USART bufferben lévő karakterek számát?
2. kiolvasás után hogyan lehet kiüríteni a buffert?
Az a gondom hogy jelenleg kiolvasás után ott maradnak az adatok mindaddig amíg nem érkezik következő. Folyamatos adatérkezés esetén nem lehet tudni mi a helyes adat.
Üdv.
(#) marek válasza Pepebá hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Ja, hogy ezek gondot jelenthetnek? Mert amiket leírtál lehetséges hibákat, azok mind megvannak, de eddig nem jelentett semmi gondot. Az USB-ről megy a táplálás, ebből kifolyólag össze van kötve a táp és az USB +5V-ja, de nincs 100nF kondi. Most nem tudom ezeket kijavítani, hétvégére elutazunk, utána javítgatok rajta, remélem megoldódik ettől a probléma, köszönöm a segítséged!
(#) Balagemann2031 hozzászólása Júl 20, 2012 /

Sziasztok! Van egy 18F4550 es bootloaderes pic-em és hozzá egy fejlesztőkörnyezet. Régóta írok rá progikat. Egy hete pwm es ventillátor vezérlésre használtam kb folyamatos üzemben, de semmi gond nem volt, a hardverrel nem lehet gond, viszont ma írtam egy más jellegű programot, de nem tudom feltölteni, mert nem áll fel az USB kapcsolat... Van egy pickit2 klónom, a bootloadert beégettem mégegyszer a 18F4550 be, de miután belép bootload módba a pic, csak a D port 0 ledje világit... A minap tettem fel a Nod32 vírusírtót, lehetséges hogy az usb drivert blokkolja? vagy mi lehet a gond? Kérem segítsen valaki! :O Köszi!
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

A VUSB lábon a 470 nF-os kondenzátor renben van (nem szakadt le)? Rendes tápfeszültséget (3,3 V körül) mérsz rajta? A D+/D- vonalakon nincs szakadás, vagy zárlat? Az oszcillátor jó frekvenciával üzemel?
(#) aroxol hozzászólása Júl 20, 2012 /

Sziasztok!

Adott program ami elég szertagázóan figyel egy bemenet. Hogy tudok ennek a bemenet "virtuálisan" elid
nditan?
Még tisztábban jelenleg IN1 RB1- figyel (több helyen a programban) ezeket nem szeretném modositani.
Amit szeretnék: IN1 RB1- változtatás (idozités, magas alacsony szint stb.) -figyel.
Vagy esetleg RB1- változtatás (idozités, magas alacsony szint stb.) - IN1 -figyel.
(#) Balagemann2031 válasza icserny hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Igazából nem mértem ki, mert az eredeti programot futtatta rendesen, és nem volt az áramkör olyan környezetben hogy sérülhessen fizikailag... Tehát minden működött, csak miután bootload módba léptettem, nem villognak a portd 0 és1 ledjei (amik ilyenkor szoktak) hanem csak a portd0 világít folyamatosan... Próbáltam úgy hogy pickit 2 vel töröltem a bootloadert, és rátettem egy "nyers" teszt progit az működött rendesen... De Valamiért arra gyanakszom hogy a vírusírtóm blokkolhatja, mert a legutóbbi sikeres bootloados feltöltés óta csak a vírusírtó változott. :/ Egyébként a 18F4550 5V os pic
(#) Hp41C válasza Pepebá hozzászólására (») Júl 20, 2012 / 1

Szia!

- A pic uart -ja esetén valamelyik PIR regiszter RCIF bitje jelzi, ha van karakter a vételi bufferben. Egyes típusokban a vételi buffer egy fifo, az RCSTA regisztert az RCREG előtt kell kiolvasni (a további feldolgozást egy mentett értékkel végezni). Az RCREG kiolvasása lépteti a fifo -t, az RCSTA és RCREG már a következő adat szerint áll be.
- A CDC USB uart esetén a getsUSBUSART() függvény visszatérési értéke megadja az átmásolt karakterek számát.
(#) AZA hozzászólása Júl 20, 2012 /

Üdv!
Szeretném egy 10 bites A/D átalakitó eredményét egy 4 számjegyű multiplexált kijelzőre kiirni.8 bit-ig megy is a dolog,itt viszont elakadtam.Nem programot,vagy macrot kérek,azzal majd megszenvedek én,csak valami útbaigazitást.
(#) Hp41C válasza marek hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Szia!
Két kivezetést használhatnak fel a USB -rutinok:
#define usb_bus_sense PORTAbits.RA1
#define self_power PORTAbits.RA2

Nézd meg a beállításukat. Véletlenül nem a nyomógomb bemenetére van valamelyik beállítva?
(#) Hp41C válasza AZA hozzászólására (») Júl 20, 2012 / 1

Szia!

A 10 bites bináris értéket 4 digites BCD kóddá kell alakítani. Egy kis segítség...
(#) AZA válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Kössz ez gyors volt,pont ilyesmire gondoltam!
(#) Hp41C válasza AZA hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Hányszor, de hányszor belinkeltem már... Nekem az osztás és kivonogatás nélküli, léptetős, pakolt BCD megoldás tetszik a legjobban. Rugalmasan bővíthető akármekkora számokra...
Következő: »»   283 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem