Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hi
Van egy kapcsolás(LINK),amit megszeretnék építeni! Csupán a 10 darab dióda hiányzik,max pár darab van itthon Az lenne a kérdésem,hogy mi lenne akkor,hogyha nem az IC elött lenne 10 darab,hanem utána mindeggyik lednek egy közös? Tudom,hogy akkor nagyobb diódára lenne szükségem,ami a 10 darab led áramát elbírja! De csak ennyi lenne? Nem károsodna eggyik IC sem,attól,hogy nem elötte lenne 10 darab,hanem utána egy közös? UI:Bocs ha sokat kérdezek,de miután tudom a választ,tudni is fogom,és ujból nem fogom megkérdezni... Köszi Tomi
Jaja azok ellenállások, méghozzá 470 ohmosak, (negyed wattosak vagy még kisebbek) és nem szabad spórolni belőlök, mert akkor ha egy led világítana mindig, akkor ok, de igy ha mind a 8nak kéne egyszerre akkor azok nagyon halványak lennének.
Bocs
Ennyire nem vagyok kezdő A történet az,hogy ezt(LINK) akartam berakni példának,de megváltoztattam az "ellenállásos" változatra,mert a a diódás változaton nem "szedhetem"ki a diódákat,és rakom a led után,mert valamelyik dióda visszamegy az IC-be is,igy kicseréltem az ellenállásos változatra,a dióda szót elfelejtettem átirni ellenállásra a kép url-jét azonban nem Különben külön-külön meg szeretném csinálni mind a 2 kapcsolást,mert egy fényjátékhoz kellenek! A propeller clock-ot szeretném elkészíteni,de nem tudom mert nincsen PIC ismeretem,és arra gondoltam,hogy ide oda villogó ledek amolyan spirált alkotnának,vagy egyre nagyobb köröket rajzolnának ki,megfelelő sebesség,és a ledek léptetése mellett!(valamelyik kapcsolást ugyanugy rászerelném a ventilátorra) Tudom lézershow-al is lehetne ilyen fényjátékot létrehozni,de ez a fajta módszer érdekesebb,és trükkösebb! UI:Nem lehet valakinél vásárolni beprogramozott PIC-et a hobbielektronikás propeller clock-hoz? 2 kérdés:Lehetséges a #125650 számú hozzászolásomban beli elképzelés? Tomi
Bocsánat,közben modositottam a hsz-omat,igy tettem fel a "2 kérdés:"-t
nem lehet itt sem a diódák mennyiségét csökkenteni, mert logikai szerepük van. De szerintem keress valami más ic-t ami futófényhez van kiatlálva. hirtelen nemtom a tipusát, nézd meg a gyűjteményben.
beprogramozott picet szeritem lehet vásárolni, megkérsz valakit szépen és beprogizza neked.
Ha 12 v ra rakok zener diódát és elé 500 ohm os ellenálást.
Ez befojásolja hogy mekkora áramot tudok kiveni az áramkörböl vagy csak stabilizálja a 12 v ot? És kivehetek 200 miliampert 12v on?
Az ellenallat erteke befolyasolja, persze. Meg ehhez valasztanak megfelelo teljesitmenyu zenert.
A pontos szamitast nem ismerem, egyszer kezdtem szamolni es picit meglepo eredmenyt kaptam, igy nem kozlom, nem tom jo-e, inkabb a hozzaertokre bizom.
Adott BCD kimenetekkel egy áramkör (digit óra). Ezt kellene 7 szegmens kijelzőhöz illeszteni. Én a CD4543BE-re gondolotam, de mivel ez maximum csak 10mA/szegmensig jó, kellene még az ULN2003AN is. Hol lehet egy kapcsolási rajzot felllelni ehhez? 6db. közös anódos 57 mm-es kijelzőről van szó, szegmensenként 15mA és 6V.
Ez csak azért marhára, iszonyatosan vicces, mert saját magad zárod ki a helyes megoldók közül azokat, akiknek nincs telepítve a MultiSim...és mért is lenne telepítve? Ez nem kötelező...az értelmesebbek JPG-ben szokták feltenni a dolgokat...
sztem igen.
a kapcsolótranyó adatait nézd meg, hogy bírja-e az égő teljesítményét, esetleg az emitterkörbe kell- e áramkorlátozó ellenállás.
egy nixicsövet kéne vele vezérelni optón keresztül
akkor az árammal nem lehet gond (a rácsáram nem jelentős...) - feszültségre pedig meg kell nézni a konkrét cső adatait.
itt a galvanikus leválasztás a fontos, az pedig az opton keresztül megtörténik.
hi
bocsi, ha kérdésem béna, de milyen program ez, amivel a kapcsolást csináltad? honnan lehet letölteni? üdv
Multism a progi neve, keress rá gugiban, van próbaverziója.
Igazad van, köszi a helyreigazítást! :worship:
Természetesen MULTISIM a becsületes neve. (Bocsánat a félrevezető információért! )
nagyon szívesen - csak van egy kis bibi
a nixie csőnél NEM a ráccsal kapcsolunk! itt a katódfeszt kell figyelembe venni, tehát olyan tranyó kell, amelyik azt bírja!!
tudom, az MPSA 300V-os tranzisztor tehát bőven jó ide.
250V egyennel kívánom majd használni
Szia !
Az MPSA adatlapjaban nezd meg a BE nyitofeszultseget. Azt allitsd be ellenallasosztoval. A Collector korbe rakod a NIXIt az anodon elotet ellenallassal. Az ellenallat erteket kiszamitod a folyamatos uzem mellett ajanlott aram, feszultseg viszonybol.(nixi adatlap) Cikkemben van pelda ra.
Szükségem lenne 3 féle feszültségre egy digit órához. Lehet ezt ennél amit rajzoltam egyszerűbben ésszerűbben, vagy jó lesz így?
Ennél egyszerűbben nehéz. Lehet, hogy a stabkockákat hűtened kell majd.
Sziasztok!
Ebben a kapcsolásban a kétszínű Led milyen fajta? Közös katódos, vagy közös anódos?? Köszi
Mivel a katódjuk van összekötve, azaz közösítve, így szerintem könnyedén leolvasható az ábráról, hogy Közös Katódos...
Az a láb, ahová be tudsz rajzolni egy "K" betűt ( ahova a nyíl mutat) az a Katód. Ahová egy "A" betűt tudsz rajzolni (ahonnan a nyíl mutat) az az Anód.
hi
köszi, letöltöm
Hmm, ez a "K", "A" dolog nekem még nemtünt fel de télleg milyen jól olvasható A jelölést direkt csinálták vajon így vagy ez csak a véletlen műve?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |