Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   32 / 126
(#) mate_x válasza wakond hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
Nézd meg nem-e csapattad ki a multi biztosítékát Egy akku rövidzárási árama sokkal több mint 10 A, ezért "kiakadhatott" a műszer, a vezetékeidet pedig melegítette a nagy áramerősség.
(#) pucuka válasza wakond hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
Idézet:
„egy robogó akkuját szeretném megmérni, hogy mennyi az áramerőssége”

A robogód akkuja rövidzárra jó nagy áramot képes leadni, ami már régen túl van a műszered méréshatárán. Légyszíves tanulmányozd az ohm törvényt, és rájössz, hogy az akkumlátornak nincs "árama". Az áram akkor folyik, ha a egy feszültséggenerátort, és egy ellenállást sorba kötünk, és így kialakítunk egy áramkört. Ebben folyik az áram. A multiméternek árammérő állásban igen kicsi az ellenállása, hogy ne befolyásolja a mérendő áramkör áramát, és ha ezt rákötöd a kis belső ellenállású feszültség forrásodra, rövidzárási áram fog folyni, ami tönkre teheti az árammérő műszeredet.
(#) wakond hozzászólása Jún 22, 2012 /
 
óóó bakker Ti nagyon kenitek a dolgot)
am. jó helyre kötöttem a kábeleket,
hogyan tudhatom meg, hogy hány amper van az akkuban?kössek rá valami fogyasztót és azon keresztűl?
vagy megint hülyeségeket írok?
(#) Gabi válasza pucuka hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
És az akkut is, bár a műszer előbb az örök füstbe megy
Wakond:
Inkább köss az akkura egy izzót és akkor mérj feszültséget és áramot.
(#) pucuka válasza wakond hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
Nem az áramát kell mérni, hanem a kapacitását. (már ha nem hiszed el, ami rá van írva) Az akkura köss rá egy izzót, avval sorba az árammérőt, és mutatni fogja az izzón átfolyó áramot. Ha közben időt is mérsz, megtudhatod, hogy mennyi az akku kapacitása. Arra figyelj azért, hogy a műszer max 10 A -t tud mérni, (külön dugaljban) tehát ne terheld túl. (ha még nem végezted ki) A biztosítékot is nézd meg, mert szinte biztos kiverted, már ha normál állásban nem mér.
(#) Gabi válasza wakond hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
Nincs olyan, hogy hány amper van az akkuban.
Általában van valamekkora üres járási feszültsége (terhelés nélkül).
Ha például felkapcsolod a lámpát, akkor tudod mérni sorosan az izzókon átfolyó áramot és akku sarkain a feszültséget. Az a jó, ha minél kisebbet csökken a feszültség a terhelés bekapcsolásakor.
(#) pucuka válasza Gabi hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
Akku azért többet bír.
(#) Gabi hozzászólása Jún 22, 2012 /
 
A 10A-es méréshatár nem mindig van biztosítékkal védve és általában meghatározott ideig viseli el a 10A-es méréshatárban a mérést (az átfolyó áramot).
(#) Gabi válasza pucuka hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
Nem mindenkinél
(#) pucuka válasza Gabi hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
Nem, hogy nem mindíg, nincs is. Szinte biztos felizzott.
(#) JoeCity hozzászólása Jún 25, 2012 /
 
Heló! Aki Bp-i és jártas a Multiméterek terén az nem tudja véletlen, hogy a google miért dob ki kevés találatot a MX-25201, 25202 típusokra? Talán már nem gyártják?
Mindenképpen Maxwell-t vennék, talán tudnátok tanácsot adni Budapest belvárosában hol , melyik üzletben érdemes szétnézni? (Conrad, HQvideo, HRelektronik, Lomex) itt vagy nagyon drágák vagy nincs az a típus amire szükségem volna.
(#) abcdabcd válasza wakond hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
Tudom már sokan leírták, csak gondoltam ezt nem hagyom ki, a Kandón Óbudán az egyik labor mennyezetére volt fellógatva egy analóg műszer, amivel valaki a konnektor áramerősségét akarta megnérni (na jó lehet nem szándékosan a pontos sztorit nem tudom) egy a lényeg ilyet ne csinálj
(#) blackdog válasza JoeCity hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Miért ragaszkodsz az MX multiméterhez?
(#) megaohm válasza JoeCity hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Azért, mert a kereskedelem átalakult az elmúlt 10 évben. Élelmiszeren kívűl, ha kell valami "speciális" dolog, akkor szinte csak webshopos rendeléssel tudod megvenni. Ha nincs neted, akkor "így jártál". 1db / 0db raktárkészletről dolgoznak a boltok. 1-2 alkalmazottal. Sajnos nem úgy van mint régen, hogy a kék köpenyes szaki bement a raktárba és levett a 200 db doboz közül egyet. Azt meg már ezen a fórumon felvetettem, hogy Magyarországon nincs választék alsó és középkategóriás műszerből. Szinte mindenki ua. a 4-5 leggyengébb, kategóriák alatti típust forgalmazza és csodálkoznak, hogy "nem megy a bót". Ezt egyesek fejlődésként aposztrofálják, én szimplán a kapitalizmus haláltáncát látom benne.

Mindenképpen ragaszkodsz ahhoz a típushoz? Ha visszaolvasol, többnyire inkább más műszereket ajánlanak. Gyártót már nem is merek írni, mert egy "kedves" kolléga rögtön elkezd az általa végletekig ismert minőségbiztosítási rendszerről beszélni tapasztalatok helyett. Szóval szerintem még gyűjts rá kicsit, és keress jobb gyártót. Nagyjából 10-20e Ft ahol már elfogadható minőséget kapsz, pláne ha hosszú évekre tervezel és nem egy szerszámosládába kell a fandli meg a kalapács mellé.
(#) Thom_88 válasza Jáger László hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Nagyon szépen köszönöm a tippet!

Tamás
(#) eisbaren777 hozzászólása Júl 20, 2012 /
 
Üdv

Otthoni barkácsoláshoz kinéztem a voltcraft vc150 digitális multimétert: Van bármiféle tapasztalat bárkinek erről a műszerről? vagy estleg tudtok jobbat ajánlani? válaszokat előre is köszi
(#) balzsi hozzászólása Júl 26, 2012 /
 
Kedves Szakik!

Az lenne a kérdésem, hogy egy egyszerű multiméterrel lehet-e földelési hurokellenállást mérni, vagy a műszer el fog szállni? Ugyanis a használati utasításban azt olvastam /Maxwell MX-25 201 / "ellenállás méréskor feszültséget ne mérjen!" Volt egy gagyi multim és az is feszültség alatti ellenállás mérésnél adta meg magát. Nem szeretném ha az új műszerem is elszállna. Segítséget előre is köszönöm.
(#) _vl_ válasza balzsi hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Amúgy sem lehetne vele megmérni, semmi értelme próbálkozni, csak a készüléked mehet tönkre.
Vannak erre való célirányos mérőműszerek, azokat kell használni.
(#) balzsi válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Köszönöm a választ. A régi műszeremmel azért bátorkodtam próbálkozni, mivel egy villanyszerelő mester mondotta nékem, hogy ilyen műszerrel is be lehet mérni, ezek szerint ez átverés volt. Pusztán kíváncsiságból tudsz nekem típust írni ami erre alkalmas?
(#) _vl_ válasza balzsi hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Pl. ÉVÉ Univerzál Bővebben: Link
Léteznek modern, digitális mérőműszerek ilyen célra, de azok inkább a sokszázezer forintos kategóriában mozognak.
(#) pucuka válasza balzsi hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Feszültség alatt semmilyen ellenállást nem lehet mérni. Már ha azon az ellenálláson külső feszültség hatására áram folyik. Viszont számítható a rajta átfolyó áramból, és a rajta levő feszültségből. De gondolom egy földelési hurokellenállás mérésénél nincs külső feszültség, ha lenne pont zárlat lenne. A földelési hurokellenállás mérésének speciális feltételei vannak, amit egy közönséges multiméter nem teljesít. Az ellenállás mérés minden ilyen egyszerű módszernél egy adott áram által okozott feszültségesés módszerén alapul, de nagyon nem mindegy, hogy az áramgenerátor üresjárási feszültsége 1,5; 9; vagy 500 V, vagy még nagyobb, és az áramgenerátor árama néhány mA, vagy néhány Amper.
Pusztán ennyi a különbség, de külső feszültség alatt levő ellenálláson nem működik, és tönkre is teheti az ismeretlen irányú áram a műszered.
(#) ötfelezős válasza balzsi hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Kicsit leegyszerűsítették a válaszokat. Néha a régi villanyszerelő mesterek is mondhatnak igazat.

Rövid válasz: lehet.
Hosszabb válasz: lehet, de nem vele, hanem a részvételével. Elsősorban nem az ellenállásmérő állásban! Ha így kezdted, akkor nem ajánlom a mérés elvégzését, mert nem vagy eléggé benne a dolgokban.

Egyébként: tényleg földelési hurokellenállást akarsz mérni? Vagy csak félrevezettek a szakkifejezésekben? Földelési hurokellenállás csak védőföldelést alkalmazó hálózaton (TT) lehetségesen előforduló fogalom, ma meg ebben az országban a nullázás (TN) a kizárólagos, tudomásom szerint.
(#) ötfelezős válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Akartam még írni, csak megzavartak, hogy a megoldás, mint Pucuka írja, a terhelés függvényében mért feszültségesés.
(#) balzsi válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Köszönöm mindenkinek a választ!
Valóban nem vagyok benne a szakma rejtelmeiben, viszont így felnőtt fejjel egyre jobban érdeklődöm az elektronika iránt (alapszinten). Ezért is olvasgatok ilyen fórumokon, valamint próbálok egyre több információt megtudni szakemberektől. Jelen esetben arról lenne szó, hogy a felújítás alatt álló lakásomban kéteres vezetékrendszer van, ezt szeretném lecserélni és az itt létesítendő földelőszondát bemérni. Az ismerős villanyszerelő az mondta, hogy a leverés után, még mielőtt bekötném a PEN bontáshoz, akkor kell ellenállást mérnem - "erre bármilyen műszer jó, amivel lehet ellenállást mérni", a földelés és valamelyik fázis között, melynek az értéke lehetőleg 10 Ohm-nál ne legyen nagyobb. Remélem érthető voltam. Várom továbbra is a laikusnak is érthető válaszotokat
(#) Bigpeterson válasza wakond hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Szia!

Na pontosan azt követted el amit NEM szabad. Te azt művelted, hogy a max 10A méréshatárú műszerre ráengedted a motorod teljes indítóáramát. ez 10Ah-s akkunál is közel 100A! Örülj, hogy a vezeték csak melegedett, de az valószínű hogy a műszer meghalt. Ha ezt a mutatványt autó akkun hajtottad volna végre, akkor akár 700A-t is bele engedhettél volna.

Az akku sarkain ezentúl csak feszültséget mérj! Javaslom neked, hogy alaposan olvass utána, hogyan is kell használni egy műszert. Hogy megtanuld kezelni, arra elég a 830-as. Még egyszer, áramerősséget SOHA nem mérünk az akku sarkain!!
(#) ötfelezős válasza balzsi hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Lám, csak nem volt igaza az öreg villanyszerelőnek.
Nos, ez erősáramú mérés, szakképzettséget, segítőt, gyakorlatot igényel... Nem titkolózom én, a neten sok tananyag van, hogyan kell földelési ellenállást mérni, pld a szabvány 1. sz. ábrája. Mert ezt így hívják.
Hanem. Általában a hálózatok nullázottak, az érintésvédelemben ez a szonda szerepet játszik, de csak kiegészítőt. Erre a 10 ohm is utal, mert ez az érték csak akkor megfelelő, ha nullázás van...
(#) pucuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
A földelési ellenállás mérésére én is ilyen kétszondás módszerre emlékeztem, de nem voltam biztos benne, azért nem írtam. A mi szakmánkban ilyesmit az antennák földelőhálózatának mérésekor használtunk, és abban nem voltam biztos, hogy ez a villanyászoknál is így van.
(#) balzsi válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 2, 2012 /
 
Köszönöm szépen a választ.
Az általad linkelt MSZ tanulmányozása után úgy gondolom, nem is akarom majd bemérni a földelő szondámat.
(#) ármin27 hozzászólása Aug 3, 2012 /
 
Sziasztok!
Régen is tudtatok segíteni, ezért most is kérnék egy kis segítséget! Vettem egy CIE 2606-os lakatfogót, de nincs meg a használati utasítása. Google nem sokat segített. Nagyon örülnék, ha valaki beszkennelné és elküldeni nekem a használati utasítását. Esetleg, ha valaki mégis netten megtalálja annak is örülnék,ha linket elküldené! Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét, aki veszi a fáradságot és segíteni próbál!
Üdv.: Ármin27
(#) ötfelezős válasza balzsi hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Mérés híján nézzük a méreteket. Most hirtelen nem tudom a keresztmetszetet és az anyagot (épp felfordulás van idehaza), de milyen a talaj? Talajvíz? Átlag talajban egy 4 méteres szonda leverése nullázás esetén elég. Sziklában nem, mocsárban meg 3 méter is jó. Tehát nullázás esetén. Védőföldelés esetén méretezett ellenállásnak kell megfelelni.
Következő: »»   32 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem