Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   22 / 399
(#) Skori válasza BTomi hozzászólására (») Szept 30, 2007 /
 
Az általad említett RC tag valóban a sebességet (és a TIM-et) korlátozza, emiatt felesleges lenne gyorsabb opampot berakni. Zaj szempontból bizonyára jobbak ezek az IC-k, aki erre akarja kihegyezni a végfokot az tegye bele - bár azt hozzátenném, hogy ha a szokásos ic-kkel jól hallhatóan zajos a végfok, akkor ott valószinüleg egyéb probléma is van... A torzítási értékben a sok 0.00 nem hat meg, mindenki tudja, hogy a hangminőségnek (tizedszálakékos tartomány alatt) már nem sok köze van ehez. Tehát mégegyszer: nem mondom, hogy nem jó hozzá az általad említett ic, biztos jól müködik azzal is, azt viszont állítom, hogy lényegesen jobb nem lesz tőle. Azonkivül amit már korábban is írtam: ki lehet próbálni, csak egy-egy normális ic foglalat kell. Az olcsó tipusokból nem gáz megvenni párfélét, és belepróbálni, a többiből meg lehet mintával próbálkozni, illetve ha valamelyik tetszik akkor vásárolni.
Az az 1...4,7nF az alsó végtranyón sajnos szükséges, viszont a gyakorlatban szerencsére nem okoz hallható problémát. Mondjuk aki meghallja a hangban, hogy jobbra vagy balra sodort vezeték van a hálózati csatlakozóban az biztos ezt is kapásból... de azt csak sajnálni tudom aki ezzel foglalkozik zenehallgatás helyett

Úgy vagyok vele, hogy az erősítő akkor jó ha nem is tünik fel, hogy van, egyszerüen csak teszi a dolgát és szól, és azért nem tünik fel mert úgy szól ahogy kell, mégpedig akkor is ha CD, rádió, MP3 szól, vagy éppen a tv-t, vagy DVD-t hangosítja. Le lehet szólni a quadot, hogy elavult, és sok jobb van már, de azokat a jobb cuccokat kicsit sokba kerül megvenni. Az "átlag bolti hifit", és/vagy házimozit, meg bármikor kenterbe veri egy normálisan összerakott barkács quad is. Szerintem ebben sokakkal egyetértünk.
(#) Skori hozzászólása Szept 30, 2007 /
 
Idézet:
„.....meggátolja a túl gyors vezérlőimpulzusok okozta tranziens torzítást (ez az egyik egyszerű és alapvető módszer a tranziens intermodulációs torzítás ellen)......”

Ezt muszály volt idéznem. Mikor is tervezték a quadot? Hol lehettt vajon olvasni akkoriban TIM-ről? Gyanitom, hogy sehol. Ilyen és még sok hasonló apró részletből derül ki, hogy a tervező "tudott valamit". Sok éve jót nevettem a Technics egyik "uj találmányán" sajna a cikket nem tudom idézni, de hosszasan ecsetelték az újszerű működési elvet.... az ábrákat és a blokkvázlatot megnézve lényegében ugyanaz volt mint a quad működési elve, csak fetből csinálták meg. A végén majd kiderül, hogy a D osztályú végfokok elve is ezer éve a fiókban pihent, a mai megfelelő félvezetőkre várva....
(#) Árpy hozzászólása Szept 30, 2007 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszát a kérdésemre.
Úgy döntöttem, hogy az egyik panelba veszek egy foglalatot, és majd kipróbálom az NE5534, és TL071-t úgy, hogy a másikban a TL081 marad, és hogy mi a kettő közötti különbség, aztán marad a jobbik. Többezer forintos IC-kre pedig nem tudok és nem is nagyon szeretnék költeni.
Megnéztem a texas instrument és az analog devices honlapját, de samplet nem lehet rendelni a BTomi által említett IC-kből.
Annak tényleg nincs értelme, hogy most ezüst kábelt és társait használjon az ember, kissé olyan hatása van már ennek, mint a sámáni harctáncnak, hogy jobban sikerüljön a vadászat.

(Off: Szerintetek annak van haszna, ha valaki CAT kábelen vezeti az audio jelet, vagy ez is csak haszontalan próbálkozás? Mert már láttam, hogy valaki szerint így jobb volt a hangminőség.)

Skori, be tudnád rajzolni valamelyik quad rajzba, hogy hova gondoltál diódát/zénert a visszacsatoló áramkörbe?
(#) Őrült Ödön válasza Árpy hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
Ha próbálkozni akarsz az IC-kkel, akkor sztem kizárólag a TL 071 és az NE 5534 jöhet számításba a te esetedben. Ezekkel nincs gond, nincs gumicici, berakod, meghallgatod, oszt ennyi!

Személy szerint inkább azon gondolkoznék el, hogy a műveleti erősítőnek hogyan lehetne vmi kulturáltabb tápellátást adni, mint ez a Zeneres vacak..

Nektek mi a meglátásotok erről? Hiszen a zenerek miatt a táplábakon egy rakat zaj bejöhet, meg ami még hátravan...
Ez sztem egy lehetséges plusz zajforrás, csak hát ugye a kiktatásához másik paneltervezés, stb...
(#) Árpy válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
Hát igen, ez a zéneres megoldás eléggé komersz elgondolás. Nem tudom, hogy mivel lehetne megoldani a zener helyett (talán stabIC? vagy valami tranyós?)
ÉS érdemes vele foglalkozni? Mennyit javulhat tőle a hangzás?
(#) janika002 hozzászólása Okt 1, 2007 /
 
Szerintem is az ic tápja elég silány!Én most cseréltem OPA134-re és a két tápkondit is kicserélem 10mikro tantálra mert szerintem rohadtul füti a két 510ohmos ellenállás és kiszáradnak(végtranyóval lefelé van szerelve)az ic táplábaira ráforrasztok közvetlenül 2x100nf-ot!!!!!!
(#) BTomi válasza Skori hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
Nekem az a tapasztalotom, hogy az IM torzításoknál van jelentősége annak, hogy 0,5%, vagy 0,05%.

A hókusz-pókusz dolgokkal kapcsolatban teljesen egyetértek. Ha a sok marhaság és csicsa helyett a gyártók a tényleges fizikai tartalommal foglalkoztak volna, akkor ma a kommersz készülékek is más szinten zenélnének.
Ebből a szempontból a Quad akár igazi példa is lehet.
A Quad-ban egy nagyon jó ötlet van, amiben szerintem vannak még tartalékok.
(#) janika002 hozzászólása Okt 1, 2007 /
 
Küldök pár képet a házimozierősítőmről!Teljesen saját gyártmány az utolsó csavarig(A trafót mint már irtam éppen most fürdetem azért hiányzik)
(#) BTomi válasza Skori hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
Tudomásom szerint Matti Otala 1974-ben publikálta a TIM-mel kapcsolatos nézeteit (Transient Intermodulation Distortion in Commercial Audio Amplifiers). Olvasni pedig az AES publikációikban lehetett róla.

A Quad 405 úgy 1975-1976 körül jelenhetett meg.

Üdv.


BTomi
(#) Árpy válasza janika002 hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
Szép munka, minden elismerésem
Jól ki tudtad használni az összes helyet a dobozban. Elég a hűtés a quadok számára? Milyen anyagból van a quadok doboza?
(#) Skori válasza Árpy hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
A diodák benne vannak a weblapomon levö rajzban.
Ha már kisérletezel próbáld ki az LF356-ot is az is filléres cucc.
(#) Skori válasza BTomi hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
´74-ben még az óvodában játszottam, és nem tudtam róla hogy egyszer még quadot fogok építeni A TIM-el kapcsolatos írást újabbnak hittem quadnál, de ezekszerint nagyjából egykorúak
IM torzítást is megadnak az opampok adatlapján ?
Mert a leírt értékek alapján azt gondoltam, hogy sima THD-rol van szó - annál meg tökmindegy hogy 2 vagy 6 nullával kezdödik.
(#) janika002 válasza Árpy hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
3 miliméteres aluminium lemezből készült az egész doboz.A hűtése szobai használatra bőven elég a ventik is csak ritkán kapcsolnak be 50fok felett!Ja és én kizárólag 8ohmal terhelem a Quad-jaimat!!!!!
(#) Árpy válasza Skori hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Be fogom még rakni azt a 2 diódát is, csak az lenne a kérdésem, hogy a mellette lévő 2x220µF->110µF os kondinak muszáj polárisnak lennie? Nem lehet továbbra is elektrolit kondi?
(#) Árpy válasza janika002 hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
A dobozban csak a végfokok és egy áramkör van a venti számára, ugye? Lehet, hogy érdemes koppanásgátlót is betenni mellé, hogy védjed vele a hangfalakat.
(#) Skori válasza Árpy hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Az erösítö müködése közben az alacsonyfrekis komponensek pártized volt feszültséget ejtenek a kondin. Tehát ha alacsony is fesz de mégiscsak AC fesz van rajta, erre az elkó nem feltétlenül a legkorrektebb, ha 2db-ot szembekapcsolsz akkor valamivel jobb a helyzet (legalább nem asszimmetrikus), azért rakztam bele tantált mert annak hosszabb az élettartama és kisebb a belsö induktivitása. Ha sima elkót raksz be (vagy 2db elkót szembekötve) akkor célszerü egy 100nF-os müanyag szigetelésü kondit is párhuzamosan kapcsolni vele.
(#) hapro válasza Árpy hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Szia!

ha nem tévedek, és ha nem értettem félre valamit akkor a poláris kondi az az ELKO mivel van polaritása. Nem a bipolárisra gondolsz?
Olyat egyébként készíthetsz te is síma elkokból. Egyszerűen két ELKO-t összekötsz mondjuk a pluszt a plusszal, és a két minuszon ott lesz a bipoláris kondid. Persze amekkora értékű kell, annak a duplája értűkű kondikat kötsz sorba mert ugye így kapod az általad kívánt értéket. De ez nem túl elegáns megoldás. Lehet, hogy ezért páran megpróbálnak majd leszúrni, de vállalom, mivel úgysem tudnak.

:wave:


Zoli


(#) Skori hozzászólása Okt 2, 2007 /
 
A koppanásgátlóval kapcsolatban: a quadhoz mindenképpen kell, nagyon durvák a be/ki kapcsolási tranziensei. A saját quadomban saját tervezésü, igen gyors DC védelem is van. A sima elkós megoldások lassúbbak, pedig minden pillanat számíthat - jellemzö hogy régebben egy véletlen elkötés miatt a véldelem olyan gyorsan oldott le, hogy a tápban levö 2db F-es bizti közül csak az egyiknek volt ideje kiolvadni. (semmi sem szállt el) Néhányan már utánépitették sikerrel.
Kicsit félreesö helyen van a weblapon, mert csak a quadnál szerepel, holott elvileg bármilyen végfokhoz fel lehet használni.
(#) Árpy válasza hapro hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Igen, az bipoláris kondi akarna lenni, köszi a helyesbítést. Véletlenül összekutyultam, mert hogy elko van ott és hogy nem figyeltem = összejött a hülyeség
(#) Árpy válasza Skori hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
És mi a véleményed a reflex rx500-as védelméről? Ezt készülök elkészíteni majd elkészíteni (már a panel ki van maratva). Ezt a VF2-höz szeretném használni. Miben kellene módosítani, hogy a Quad tápfeszén is boldogan müködjön? (+-50volt)
(#) janika002 válasza Árpy hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Van benne 3db stereó védelem felülnézetből látszik(a táp és a hőtőborda között van mind a három)természetesen az egyik át van alakítva monora!B..ki ezzel a dióda kérdéssel már megint jól beleraktátok a bogarat a fülembe komolyan mondom.Most már vagy hatodszor cserélek alkatrészt és alakítom át a nyákot(ahelyett ,hogy halgatnám) mert mindig valaki mond valami okosat,értékeset!!!Azthiszem ezt még megcsinálom mert elég drága műv van bennük!Megint szedhetem szét!
(#) janika002 válasza Skori hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Skori az lenne a kérdésem,hogy nekem az urbános nyákom van(a végtranyók vannak csak módosítva) az ic körül egy kicsit más az ellenállások értéke mint a te kapcsi rajzodon.Azért berakhatom ezeket a diódákat+a két tantálkondit????????Urbán Pista bácsi 100mikróval megoldotta ezt!
(#) Árpy válasza janika002 hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Tényleg.... Azthittem arra, hogy az a vezérlés a ventik számára... furcsáltam, hogy kettő van belőle ( a 3. szinte alig látszik a képen )

Te milyen fajta műveleti erősítőt használtál fel benne?
Milyen átalakításokat csináltál már korábban a panelokon?
(#) BTomi válasza Skori hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
Szerencsére vannak gyártók, akik bizonyos op amp-okra megadják az IM mértékét.
Pl.: LME4971-re az IM torzítás 0,0005%.
OPA134-nél az IM torzítás szintje -98dB, ez megfelel 0,0005-0,001%-nak. Ezek diagram szinten is ábrázolva vannak az adatlapon.
(#) Skori válasza Árpy hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
A reflex rx500-as védelmét nem igazán ismerem, be tudod linkelni, vagy már szerepel itt valahol?
(#) Skori válasza janika002 hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
Igy kapásból nem teljesen emléxem az urbános kapcsrajzra, de azthiszem ott sem okoz gondot a két dióda. De ha 2db szembekapcsolt 3V körüli zenert használsz az semmiképp sem okozhat gondot.
A tantálkondikat nyugodtan berakhatod az elkó helyett.
(#) Skori válasza BTomi hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
Nekiálltam keresgélni, hogy vajon a TL071-nek mekkora a torzitása. A THD szerepel az adatlapján (3 nullával kezdödik) az IM-röl nem találtam számadatot, néhány weblapon ugyan írnak róla, de ott sincsenek konkrét értékek, csak annyi hogy jó.
(#) janika002 válasza Árpy hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
igazából a panel van átalakítva TO-3-as végtranyók fogadására.Az enyémben 2N3773 van a többi rész Urbánéval megeggyezik.A TL071-et most cserélem OPA134-re de még megcsinálom Skori diódázását és azthiszem még az összes elkót kicserélem tantálra és ennyi!!!!!Mást már nem csinálok rajta!Majd megirom a tapasztaltakat!
(#) Árpy válasza Skori hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
Nekem is az urbán quad féle kapcsolás alapján van elkészítve a quad, de még a faterom által tervezett Sipos féle kapcsoláshoz való nyákban. Úgyhogy néhány pici módosítást kellett csinálnom az opamp kerül, mert kicsi különbségek voltak.
Felrakom az Urbán féle quad és a Reflex rx500-as rajzát, lehet, hogy a moderátorok megköveznek érte, mert már többhelyen is fent van már, csak most nincs időm a kapcsrajzot keresni.
(#) Árpy válasza janika002 hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
Köszi, hogy leírtad a munkálataidat
Következő: »»   22 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem