Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Szia!
Idézet a cikkből: Idézet: „PCF8583 trimmer kondenzátor hangolása: - A PCF8385 a táp bekapcsolása után 1 Hz -es jelet ad ki az INT kimenetén. Ezt a nyitott nyelőelektródás kimenetet nem használja az óra, a méréshez 4k7 ellenállással a PCF8385 tápjára kell húzni. - Az óra bekapcsoláskor olvassa ki az RTC -ből az időt, attól az időtől maga számolja, az idő állításánál az RTC adatait is beállítja. Beállítás úgy történhet, hogy beállítjuk az órát az infra távirányítóval, esetleg a DCF77 segítségével. Ezután magára hagyjuk egy hosszabb időszakra (DCF77 lecsatlakoztatva, távirányítóval nem állítunk időt). Kikapcsoljuk az órát és kis várakozás után ismét bekapcsoljuk. Leolvassuk az időt, kiértékeljük a késés vagy sietés nagyságát, ennek alapján módosítjuk a trimmer kapacitását.”
Szia !
Természetesen a cikk alapján próbáltam állítani. A trimmert azért cseréltem mert ami benne volt az 8-35pF fésűs tip.és nem éreztem azt,hogy a max. kapacitásnál az óra sietett volna. Most 3-15pF van benne ,és a másik végértéknél,min kapacitásnál is késik. Az RTC -öl veszem le az elválasztó glimek jelét természetesen tranzisztoros vezérléssel,erről itt a fórumon volt már szó. A mérés alatt pontos frekvencia mérést gondoltál(1Hz)?
Szerintem picit félreértetted Hp41C mondandóját.
Ha az óra folyamatosan tápot kap akkor a PIC saját maga számolja az időt és nem foglalkozik az RTC-vel. Ha nem kap tápot egy ideig akkor bekapcsolás után a PIC kiolvassa az RTC-t és onnantól számolja saját maga az időt. Egyébként a 8-15 pF kevés szerintem, nekem 10-40 pF van benne és mindkét irányban el állítja az RTC-t rendesen. Tehát: beállítod az időt hagyod menni mondjuk egy napot (ennyi idő alatt nem téved nagyot a PIC) elveszed a tápot, kis idő múlva visszaadod. Megnézed, hogy mit mutat az óra a valósághoz képest. Ilyenkor kell tekergetni a trimmert. Illetve nem tudom, hogy nézted-e az elemet, hogy jó-e még. Ha te is így gondoltad és simán üzem közben is késik akkor ott szerintem a PIC melletti kvarc +22pF kondik körül lehet gond, de ehhez már kevés az én tudásom, csak tipp. Az összerakásnál próbáltam, hogy a visszajelző villogása észrevehető-e a trimmer forgatása közben, de nem láttam semmit. Valami pontosabb mérés talán jó lenne, de az 1Hz-t nem egyszerű eset pontosan mérni. Remélem nem hordtam össze sok hülyeséget! ![]()
Még mindig nem jutottam sokkal előrébb a kialvó csöveimmel kapcsolatban. Kísérleteztem picit és a 4028-at kivéve a helyéről az össze kimenetét +5V-ra húztam, aminek az lett az eredménye, hogy mind a 6 cső üzemelt, de mivel a multiplex nem tudott érvényesülni, a csövekben több szegmens is egyszerre világított és ment a másodperc kijelzés is. Ebből arra következtetek, hogy a 74141 jó és inkább a 4028-nál van valami.
Kérem, hogy akinek van valami ötlete, hogy merre keressem a hibát, ne tartsa magában! ![]()
Szia! Most, hogy mondod és nézem a paneltervet, szerintem lemaradt a CD4028 alatti átkötés ami a D lábat köti a földre. Nem vagyok biztos benne, mert nincs előttem az óra, de ez okozhat ilyen jellegű hibát?
Szia! Ismét nagy voltál!
![]() Csupasznak és Vicsysnek is köszönöm a segítő hozzászólást!
Szia!
Gratulálok, most már megy rendesen...
Egy kis finomság a csőkedvelőknek, igazi ritkaságokkal
![]()
A háttérben azok a nagyok milyen típusúak és hol szerezted ha szabad kérdezni?
Azok a nagyok z566m-es csövek, és ismerősömtől kaptam.
Gratula, szép gyűjtemény, valahol nekem is van a csöveimről korábban egy ilyen egybe-kép.
![]() ![]()
Szép! Nemrég volt a vaterán valami hasonló nagy 14000-ért darabja! :csodalk:
![]()
És az még nem is volt vészes érte. Már ahhoz képest, hogy meddig is felmehetett volna. Azok z568m-ek voltak. Na megtaláltam közben amit régen linkeltem be.
Köszi, igen uv fényben fotóztam, így gyönyörűen látszanak a csövekben a karakterek
"Na megtaláltam közben amit régen linkeltem be"
Fúú azért te is szerencsés vagy, ott virítanak a z568m-es csövek, nem könnyen juthattál hozzájuk. ![]()
Meglehet, de nekem annyit nem ér az biztos!
Van egy pár Z570 csövem amin elkezdett lekopni a festék. Lemossam a maradékot is vagy maradjon inkább úgy?
Szia!
Légyszíves segíts helyre tenni a dolgokat az RGB világítással kapcsolatban. Találtam egy komplett tervet Z573 csőhöz amin a vezérlőpanelon vagy 4 db tüske az RGB számára és hozzá a kijelzőpanel is meg van csinálva. Viszont egyszer beszéltünk már erről a témáról és akkor adtál egy paneltervet amin csak a ledek vannak az ellenállásokkal és van rajta valami smd ic is. A kérdésem igazából az lenne, hogy az első változat működik-e úgy magában (nincs rajta az az ic ami a külön panelon) vagy ha nem akkor a külön panel ehhez a vezérlőhöz csatlakoztatva működik-e? A vezérlő panel huzalozása eléggé eltér a cikkben lévőtől, de ha jól látom a 4db tüskén és azok huzalozásán kívül lényegében megegyezik. Ezt jól látom?
Szia!
A mule_v2 rgb.lay valamiféle RGB led vezérlőhöz készült, nincs róla információm. A RGB led Mule 4.lay (MCP23017 I / SO van rajta) áramkörét kezeli a program.
Szia! Az RGB led Mule 4.lay működik,tesztelve van. A másik az egy kínai RGB vezérlővel működik teljesen különáll a program nem kezeli.
Sziasztok Hp41C, patexati!
Akkor már csak azt kérdezném, hogy melyik emule vezérlőpanel illik hozzá?
A mule v2 rgb lay, az egy "kínai" rgb vezérlőhöz lett tervezve. Csak rá kell dugni. A másik az a Mule hoz lett tervezve, vezérli a mule programja. Amit belinkeltél mule tervet az is vezérli az rgb led mule 4 -et. Patexati rátette nekem is.
Szia!
Amin megvan az I2C busz 4 pólusú csatlakozója.
Sziasztok.Megépítettem az órát és működik is úgyahogy.Legnagyobb gond vele hogy üzem közben több szám is halványan világít.Nem tudok rájönni a gondra.Adhatnátok pár tippet.
Szia! Nem sok az anódfeszültség? Próbáltad levenni kicsit? Lehet a nyákon a forrasztómaradvány (flux,gyanta) okoz némi gondot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |