Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanykapcsoló bekötése

Témaindító: peti80, idő: Aug 1, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 8
(#) Dudus válasza tatabike hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

A villanyóra alatti kismegszakító a fázist bontja? Ha nem, akkor a nulla megszakítása fázisfeszültségre helyezi a vízcsövet ( Jártam olyan lakásban, ahol a nullát bontotta és ELMU szerelte!! ) Kapcsold le az összes fogyasztót is, pl. tűzhely, bojler...stb. és nézd meg akkor is, mert valamelyik testzárlatos. Valamelyik lakásban, lehet, hogy a vízvezetékre testeltek és van egy rossz gépük, (nem biztos, hogy ebben a lakásban), bár gyanús, hogy a villanyóra alatti megszakítóra nő a feszültség.
(#) Macsek71 válasza Dudus hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

OFF

Pár éve valahol volt egy halálos áramütéses baleset.
Egyik lakásban elszállt a gázvezetéken földelt eszköz, s pár lakással arrébb +rázta az éppen zuhanyzó áldozatot.

(#) Fery válasza Macsek71 hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

Ez MIÉRT off ???
Nagy valószinüséggel valami hasonló - ha nem is pont ugyanez - történik éppen ennél az esetnél. Biztos, hogy valamilyen földelési probléma, akár elkötés is lehet vagy,szakadás,vagy valami amatőr előzőleg belepiszkált és most a kolléga sziv vele. Én már találkoztam olyannal is amikor nem épitették ki a védőföldet hanem a konnektorban összekötötték a védőföld csatit a nullával.
Annyi pancser nyúlkál a villany hálózathoz, hogy az hihetetlen. Aztán amikor megvan a baj, akkor csak sápitoznak, hogy ők jót akartak. Sajnos a védőföld hiánya, vagy hibája miatt bizony nagyon könnyen megtörténik a halálos áramütés.
(#) tatabike válasza Fery hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

Sziasztok,

köszi a hsz-eket. Most épp az Elmü-nél van a laszti, én megmondtam a főnökömnek, hogy innentől nem nyúlok ott semmihez, természetesen megértette. Focizza le a társasház a szolgáltatókkal, én nem vállalok felelősséget a továbbiakban semmiért. Mondjuk vérlázító, hogy a lakást menedzselő cégnek annyira nem volt ez sürgős, hogy csak másnap, (ma) volt hajlandó foglalkozni ezzel a dologgal. Ezért (is) felejtős részemről a dolog. Megmondtam a lakónak, hogy véletlenül se használja a kádat. Mást nem tudok tenni.

TaTa
(#) Fery válasza tatabike hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

A vicces az lesz a dologban amikor kijön az ELMÜ és az ÓRÁIG mindent rendben talál, széttárja két kezét, hogy innentől neki semmi köze hozzá. És ez bizony igy van, az ő illetékességük az óráig tart, ez benne van a fogyasztói szerződésben. Annyit viszont tehet ha bizonyithatóan életveszélyes a hiba akkor lekapcsolhatja a házat az elektromos hálózatról és a helyreállitás után köti csak vissza. Úgyhogy az ügyfelednek sem lesz egyszerü dolga.
Fut még egy két kört mire ezt lefocizza.
(#) scoobydoo hozzászólása Aug 9, 2007 /

Hali!

Olvastam előbbre ebben a témában, hogy a kapcsolót a fázisra kell kötni (azt zárja-nyitja). Miért a fázisra, a null nem jó?Akkor is szakadna az áramkör!Köszi!

Scooby
(#) Fery válasza scoobydoo hozzászólására (») Aug 9, 2007 /

Azért nem szabad mert akkor a foglaltban amihez nyúlkálsz, mondjuk izzócserénél, a fázis maradna ami a földhöz képest ráz, sőt meg is ölhet.
(#) _JANI_ válasza Fery hozzászólására (») Aug 9, 2007 /

:felkialtas: :yes: S ezért kell a foglalat alsó talpérintkezőjére kötni a kapcsolt fázist! H. ha mégis lenne fesz foglalatban, (és szakadt az izzó) akkor a szoknyán (a menetes részen) nemlesz fesz jelen. Persze az ördög nem alszik (s ezért karikásak a szemei! ) ! Valamint, egy kis megrázó élményre, mindig fel kell készülni!!! ... :felkialtas:
(#) potyo válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 9, 2007 /

Idézet:
„Valamint, egy kis megrázó élményre, mindig fel kell készülni!!!”

Illetve a hálózat minden azzal a feltételezéssel kell nyúlni, hogy az feszültség alatt lehet.

"A feszültség alatt levő vezeték ugyanúgy néz ki, mint a feszültségmentes, csak más a fogása."
(#) Fery válasza potyo hozzászólására (») Aug 9, 2007 /

"A feszültség alatt levő vezeték ugyanúgy néz ki, mint a feszültségmentes, csak más a fogása."

Ez nagyon tettszik, nagyon jó duma.
(#) potyo válasza potyo hozzászólására (») Aug 9, 2007 /

Idézet:
„Illetve a hálózat minden azzal a feltételezéssel kell nyúlni, hogy az feszültség alatt lehet.”

Most nézem, hogy kimaradt egy szó.

Illetve a hálózat minden pontjához azzal a feltételezéssel kell nyúlni, hogy az feszültség alatt lehet.
(#) pmatthew hozzászólása Szept 10, 2007 /

Sziasztok!

van egy kontakta érintős dimmelős kapcsoló. Bekötésére kérnék megoldást: van 3 kontaktusom, az első "szinusz hullám jobbra fel mutató nyíllal áthúzva" jelölve(ez lehet a szabályzott kimenő fesz?) van egy lefele nyilallal jelölt kontaktus és egy A betűs kontakt.

kössz a segítséget!
(#) szabogez válasza pmatthew hozzászólására (») Szept 10, 2007 /

Szia!
Amelyik nyíl a kapcsoló belseje felé mutat értelemszerűen az a bejövő fázis, a kifelémutató nyíl a szabályzott feszültség .Az "A" kapocsra csak sejtésem van .Ezeket a kapcsolókat készítették alternatív kivitelben és elképzelhető , hogy a társ kapcsolóra menő pontról van szó.Azért ha nem sürgős várj meg még egy két véleményt ,esetleg dobj egy képet róla , mert ez a lapcsoló már nem mai gyerek mivel a Kontakta márkanév már ~20éve megszünt (Kontavill->Legrand)
Amit még tudj erről a kapcsolóról a benne levő cuccok szórt terei szerették zavarni egyes készülékek működését(TV,rádió) és az éjjeli csenben halk 50Hz búgást produkáltak( legalábbis ezek közül elég sok)
A szerelést pedig csak körültekintően végezd nehogy "megrázó" élményed legyen
(#) Fery válasza szabogez hozzászólására (») Szept 10, 2007 /

Igy igaz a harmadik az alternativ üzemmód csatija.
Szereltem már egy "pár" darabot belőle. A bemeneti csatira feltétlen a fázis kerüljön. Ugyanis ezek nem használhatók abban az esetben ha a nulla van megszakitva kapcsolószálnak.
(#) Frankye válasza Fery hozzászólására (») Szept 10, 2007 /

Idézet:
„Ugyanis ezek nem használhatók abban az esetben ha a nulla van megszakitva kapcsolószálnak.”

Ami egyébként tilos és életveszélyes is. (Csak a pontosság kedvéért.)
(#) pmatthew válasza Frankye hozzászólására (») Szept 10, 2007 /

Jelentem élek

nem tudtam megvárni a hozzászólásokat, úgyhogy kisérletezésbe kezdtem. A síma nyílra tettem az L-t, a szinuszos áthúzóst L outnak használtam. A-t kihagytam
és műxött

kipróbáltam fordítva, hogy N-t dimmelem, hát tényleg nem műxik :

Kössz a segítséget azért! Az alternatívos ötlet jól jött. ugyanis otthonra is kell majd egy hasonló kapcs.
(#) Sebi válasza pmatthew hozzászólására (») Szept 10, 2007 /

Az "A" bemenet ugyanolyan hatású, mint a szenzor, pl lépcsőházi világításhoz létezett "szolga" egység, amiket párhuzamosan köthetők erre a bemenetre. A magam részéről ide betettem egy optocsatolót, amit a régi Videoton TV-be épített távvezérlő-kiegészítő áramkör hajt, így a TV-távval tudom működtetni.
(#) Poci hozzászólása Szept 11, 2007 /

"Villanyszerelő" ismerősömnél láttam már, hogy a konnektorban a védő érintkező össze van kötve a null. vezetékkel. Senkinek sem ajánlom!
Sajnos tapasztalnom kellett a saját lakásomban, hogy milyen is egy null. szakadás. nálunk három fázisú az elektromos hálózat. A villanyóránál megszakadt a null vezető. Mivel a kertes házunkban a szobák különböző fázison vannak, így a null. szakadást követően mivel bekapcsolt a fagyasztó szekrényünk, a 220V helyett 380V jelent meg. A hűtő motor tekercsén keresztűl két különböző fázis volt a konnektorban :eek2:
Ráadásul a védő vezető is ott volt összekötve a null vezetékkel a villanyóra mögött! Szerencsére tragédia nem történt. Nem ugrott ki a dauer senki hajából. Somogyi lévén az akkori dédász orvosolta a problémá, egy csavart nem húztak meg kellőképpen.
(#) potyo válasza Poci hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Mit értesz az alatt, hogy az óra mögött volt összekötve. Az óra lakás felőli oldalán vagy a szolgáltató felőli oldalán?
(#) Andris1982 válasza peti80 hozzászólására (») Okt 2, 2007 /

Sziasztok!
Van egy gondom.
Vettünk egy házat és a konyhában úgy volt megoldva az áramellátás, hogy a falból 4 vezeték jön ki, ebből egynél világít a fázisceruza, a többinél nem. Ez és másik kettő fekete, a negyedik sárga-zöld.
Ezekből jött egy lámpa és 2db konnektor. Viszont ezeket leszedték és nem tudom visszakötni!
Tudnátok segíteni hogyan kezdjem? Melyiket vigyem a lámpához illetve a konnektorokhoz?
Előre is köszi
Helló
(#) Andris1982 válasza Andris1982 hozzászólására (») Okt 2, 2007 /

Másik probléma, hogy nem tudom bekötni sehogy sem egy dupla villanykapcsolót.
Itt csak két vezeték van, egyikben van fázis és erre a kettőre kéne rákötni két lámpát.
Bárhogy kapcsolom, mindig az egyik világít csak. Egyszer világított mindkettő,de akkor meg nem lehetett lekapcsolni
A kapcsolónak 3 csatlakozása van.
Légyszi segítsetek hogy csináljam, hogy mindkét lámpát kapcsolja, az se baj, ha egyszerre,csak le is tudjam kapcsolni
Helló
(#) zsoltee0001 válasza Andris1982 hozzászólására (») Okt 2, 2007 /

hi
asszem neked ez kell
(#) Andris1982 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 2, 2007 /

Igen, ez tényleg jó, köszi
(#) patexati válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 2, 2007 /

Amelyiken világít a fázisceruza az a fázis a zöldsárga a védőföld amásik két fekete közül egyik a lámpa kapcsolószála a másik meg a nulla lehet minek kéknek kéne lenni vagy nézd meg jobban mert létezil kékben nagyon sötétkék is mi megtéveszthet!

bekötés.jpg

(#) hard válasza Andris1982 hozzászólására (») Okt 2, 2007 /

Hello
vegyél ki abból a négy huzalbol kettöt,egy fázist,és egy nult,ezek lesznek a konector huzaljai.Na de a fázist még használnod kell a lámpához is,egyik huzal gondolom földelés lenne a másik megmaradó meg a megszakitot kapcsoló a lámpához a lámpa a falba van beszerelve?ha igen akkor szinte biztos hogy vagy a nul vagy a fázis megszakitója,ez atól füg mi mérsz a foglalatban,ha fázist akkor nul megszakitó.
(#) _JANI_ válasza potyo hozzászólására (») Okt 2, 2007 /

[off]A villanyóra, a villanyórát vébő biztositék (kismegszakító), és azok bekötései valamint a szerelőtábla "mögötti" kötések az áramszolgáltatóhoz tartoznak. A plombák felbontása áramlopásnak minősül és azok szerint járnak el! Szóval oda magánszemély nem nyúlhat! Még akkor sem ha éri a dolgát! Tehát a villanyóra MÖGÖTTI terület (KÖTŐDOBOZ) az áramszolgáltató fenhatósága...
(#) potyo válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 2, 2007 /

Most ezzel mit akarsz?
(#) Andris1982 válasza patexati hozzászólására (») Okt 2, 2007 /

Köszi a segítséget nektek is, hard és patexati!
Ezekből remélem össze tudom hozni, megyek haza majd és megnézem...
(#) _JANI_ válasza hard hozzászólására (») Okt 2, 2007 /

Mindenesetben a fázist kell megszakítani, s a hulla, az megyszakítás nélkül kell h. a fogyasztóhoz menjen.
Persze itt is van kivétel. A kétsarkú kapcsoló, melyet leválasztásra használhatunk fel, PL "Időszakosan nedves" és "Nedves" helyiségeknél.

Úgylátszik h. most nagyon OFF hangulatban vagyok.
(#) _JANI_ válasza potyo hozzászólására (») Okt 2, 2007 /

Idézet:
„Mit értesz az alatt, hogy az óra mögött volt összekötve. Az óra lakás felőli oldalán vagy a szolgáltató felőli oldalán?”

Ezért lett "OFF"-os...
Következő: »»   4 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem