Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek

Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   61 / 82
(#) Hury válasza djadji hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Üdv!
Lehet hogy tönkrement a multimétered, innentől már ember nem tudja megmondani, hogy mit mutat.
Elvileg a 200mA tartományban van biztosíték vagy védelem a műszerben és talán javítható. FUSED feliratnak kéne lenni a COM és Volt,Ohm mérő csatlakozó közt.

A 10A-es módban nem szokott lenni védelem: COM és 10A-es luk közt "unfused" felirat.

Nem is értem, hogy miért kell 16-20A és kijelzéshatáron tartósan túl űködtetni, ha elvileg 10A a méréshatár.
(#) djadji válasza Hury hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Mert gondolod, hogy egy 9V-os elem 12-16 ampert ad le egy 5Vos motornak? Mert szerintem nem. Ezért nem is működtethettem "tartósan" 10 A felett.
Mellesleg a másik motornál ,méri a 0,1 A-t, Ami szerintem jó értek. Ennél a motornál mutat 7-16-t. Nem hinném hogy a műszerben van a hiba.... Akkor mindkettőnél hülyeséget mérne...
(200mA-nél meg nem mér... azt nem tudom miért... de 10A-nál jó, azt használom)

De LEHETSÉGES egyáltalán ez az adat? Nekem az az érzésem, hogy ez egyszerűen nem lehet 7-14 A...

Üdv!
A 12-16 azért túl sok szerintem. Nézzünk 300-400mA-t, azt nem tudom, hogy ki bírja-e 200mA-es méréshatáron a műszer...

Ha csak 100mA volt, azt mindennek ki kellett volna bírnia. A 200mikroA és 200milliA méréshatárt nem cserélted fel véletlenül?

Kéne tudni, hogy hány Wattos a motor, abból lehet saccolni.

kínai játékban láttam már 3-4A-es áramot, és nem is volt kimondottan modell-motor.
(#) Hury válasza Hury hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Már nem tudom szerkeszteni: Még lemaradt, hogy üresjáratban kisebb áramot vesz fel, mint terhelve.
(#) szitko válasza djadji hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Idézet:
„200mA-nél meg nem mér... azt nem tudom miért... de 10A-nál jó, azt használom”

Pedig rém egyszerű, hogy miért nem mér. Ha olyan műszerrel dolgozol amit lentebb "linkeltél", akkor a mA-es állásba kell rakni a mérőzsinort, és nem a 10A-be. De az a motor kb 300mA-t vesz fel üresjáratban, így ha 200mA-es állásban mérted akkor a 200mA-es biztinek annyi. Tehát vagy kiment a bizti, vagy rossz helyen van a mérőzsinor, de igazából mindegy, mert 200mA-es állásban nem fogod tudni megmérni! 10A-es állásban pedig kb 0.3-at kellene mutasson az a műszer.
(#) sargarigo válasza szitko hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Ráadásul ezek a műszerek eléggé érzékenyek az elem állapotára is, ha merül az elem képesek fura dolgokat összemérni. Próbáld meg egy másik műszerrel is!
Tovább megyek:
Fogj egy 10 ohm /10W-os ellenállást, kösd sorba a motorral, és mérj az ellenálláson feszültséget! Ohm törvényből ki tudod számolni hogy mi folyik rajta, de ez csak tájékoztató érték, hogy össze tudd hasonlítani a két motort. Ugyanis a motor tekercsének is van ellenállása, ráadásul az áram időben nem állandó, mert lefogott tengelynél lesz az áram maximális, forgás közben lecsökken
Próbának ez is jó.

De most akkor legalább az egyik motorral jó már a cucc? Mert úgy érzem csak ugrálunk egyik hibából a másikba!
A jó munkavégzés alapja hogy tételenként ki tudd jelenteni: "ez garantáltan jó". De ha semmi sem biztos, akkor a fene megette az egészet, mert csak mész faltól falig.

szerk.: Bocs, ez természetesen djadji-nak ment
(#) puli122 hozzászólása Aug 26, 2012 /

Elkészült az ingyenes robotika tanfolyam tematikája: HobbiRobot
Ha van még ötletetek írjátok meg nyugodtan!
(#) sargarigo válasza puli122 hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Olvasom, de máris egy észrevétel:
Idézet:
„nyáktervezés ( egale )”
Eagle lesz az! Tessék odafigyelni, mert a nívót eszi meg ..
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Több hibát nem találtam. Elmennék én is, de Pestország nekem nem bejövős. Majd a vidéki kurzusra
(#) skoda555 válasza puli122 hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Én is szívesen mennék, ha nem kellene 100%-ot fizetni a vonatra, így a játékra se érdemes jelentkeznem, kár érte.
Esetleg később online megtekinthető videóanyag készül az előadásról?
(#) Hury válasza puli122 hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Üdv!
Tudom, nincs tele pénzzel senki sem.
Valahogy máshogy fogalmaznám meg, hogy ingyenes programra lehet belépőt nyerni. - pl. az első sorban foglalhat helyet az a 15 ember. Vagy az egy másik következő tanfolyamra szól?

Célszerű lenne kiírni, hogy milyen hosszú az előadás, ha mind a 9 felsorolt témát csak kicsit érinti - az se lehet rövid. Arduino, Eagle lehet nagybetű is.

Nekem is messze van.
(#) djadji válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Hát kipróbáltam az ellenálláson mérek feszültséget, s abból számolok áramerősséget. Mivel nincs kis ellenállásom, ezért egy potit beállítottam 68 Ohm körül.
Az első egy teszt volt a "kis" villanymotorral. Ezen 0,1 A-t mértem, most 0,036 jött ki. Nagyságrendben mondjuk ok.
A második mérésnél rákötöttem a modell motort (tudjátok, amin 10-18 A-t mértem korábban. Amit láttam nem hittem el.
Ideteszek egy LINKET, ahol feltettem videóban a mérést. Szerintem érdemes megnézni. (18 MBos AVI) HOgy mérhet 600 és még magasabb feszültség értékeket? Kiakad 600V-os álláson is...
Csatolt képen lehet látni mi mivel van összekötve, 9Vos elem, poti, motor. Nem akarom elhinni az eredményt.
Két eset lehetséges: Vagy totál tönkrevágtam a mérőmet (de akkor a másik motoron és minden más esetben miért mér tökéletesen), vagy az új motorok tényleg így működnek és ennyi áramot vesznek fel... de ezt meg nem tudom elhinni. (de az is igaz, hogy a "kis" motorral minden működik, az újakkal meg nem.. .akkor mégis csak az új motor körül lehet valami gubanc...)
sargarigo: Egyébként működik. HA a képen külön látható "kis" motort kötöm rá a vezérlőre, akkor azt szépen forgatja előre hátra, minden klappol, tökéletesen működik. De abból csak egy motorom van, se áttétel, se semmi. Épp ezért vettem HEstore-ba ezt a két motort direkt ERRE a célra és PONT ezekkel nem működik.
Most vagy ki kellene találnom mi a hiba és megoldani, vagy a motorvezérlő helyett kell 4 relével csinálnom egy motorvezérlőt (de az akkor még csak egy motor, és 4 relé nem kevés pénz se...), vagy kidobhatom az új motorokat, és megint ott vagyok, hogy nem tudom milyen motort tegyek bele. Hiába vettem meg ezeket.

IMG_1932.JPG

Üdv!

Tisztázni kéne, hogy mit mérsz és mit számolsz, és milyen méréseket végeztél újra. Csinált két teljesen egyforma mérést, csak cseréld ki a motorokat. Ha számítás van, akkor ugyanígy.

Szerintem a műszer rossz, 600V nincs ott állandó jelleggel.
(#) puli122 válasza Hury hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Sziasztok!

A rendezvény valóban ingyenes, egyszerűen csak a hely befogadó képessége véges. Nyilván több az érdeklődő mint a hely, így kellett valami sorsolás, és erre talán a legegyszerűbb a facebook. Persze az is nyilvánvaló hogy szeretnénk ha terjedne az oldal is ezzel.

Rövidnek én se mondanám, de nem is tudom megjósolni. Szívesen maradunk, ha már egyszer összegyűltünk, ha sok lesz a kérdés akkor sokáig...

Videóanyagot igyekszünk készíteni, ha meg tudjuk oldani normális minőségűre azt mindenképpen publikálni fogjuk.

Ezen kívül ez egy nyitó rendezvény is, hosszabb, több alkalmas sorozatokat tervezünk, és remélem vidéki nagyvárosokban is tudunk majd előadni.

Ha minden jól megy a gyakorlati tanfolyamoknak ( workshop-ok ) is lesz helyük, így tudunk majd forrasztani, mérni, építeni, egyszóval mindent ami a robotikához tartozik.

A hibákért elnézést!
(#) pixels válasza djadji hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Próbáld ki egy db ceruzaelemről a motort... Szerintem túl sok neki a 9V. A leírásában 1,5V .. 5V van írva. A 600V talán valami pillanatnyi dolog, lehet "visszarúg" a motor..
(#) djadji válasza pixels hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Most 9Vtal ment, de amikor használnám, akkor 5V-ot kap a 7805ről. És nem tudom mit művel ez a motor, de 1 perces működés után a 7805 is jócskán melegszik... holott két "hagyományos" motorral semmi baja nincs.. .ebből pedig nem bír el egyet sem. Ami működik másik motorral, az ezzel a két motorral nem működik.
Másik motorokat kellene beszereznem... de honnan tudjam milyen ne vegyek?? Ha megint veszek két ugyanilyen "varázsmotort" ....
(#) Hury válasza djadji hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Üdv, mennyire melegszik az IC? ha megfogod ujjal, akkor azonnal el kell engedni olyan forró? - Akkor ne használd így 1 percig se...
Vagy tudod tartani rajta 3-4 másodpercig?

A 7805 adatlap szerint 1A áram mehet rajta, valamelyik változaton 1,5A.
Hűtőborda / legalább valami fémlemez rácsavarozása se árt, zárlat ne legyen, arra figyelj.

Elnézést, hogy így fogalmazok, nem más eszközökre lehet szükséged, hanem több ismeretre.
(#) szitko válasza djadji hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Idézet:
„holott két "hagyományos" motorral semmi baja nincs”

Gondolom a "két hagyományos motor"-on nem volt áttétel. Az viszont már terheli a motort. Próbáld meg a hagyományos motor tengelyét forgás közben kicsit megfogni /terhelni/ és akkor nézd meg az ic-t!

Az ic "melegedése miatt kellene kideríteni, hogy pontossan mennyi áramot vesz fel a "varázsmotor"-od. Én is csináltam már ilyen motorokkal + l293-al + PIC-el robotot, és tökéletesen ment/megy.
(#) matheattila válasza djadji hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Szerintem szerezz be egy 4.5V-os laposelemet, mert az nagyobb teljesítményt tud leadni és a feszültsége is megfelel a motornak. 9V-os elemet lehetőleg ne használj ilyen teljesítményű dolgokhoz, max egy mikrovezérlő vagy led-ek meghajtására, mert azok az elemek nagyon gyengék /tapasztalatból mondom/.
(#) Ven válasza matheattila hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Szerintem valami normális táp kellene először. Aztán majd valami akkumulátor is, ha már működik a dolog. Pazarlás elemeket ilyen célra használni.
(#) djadji válasza Hury hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Világos, én is úgy gondolom, hogy valamit nem jól csinálok, de álmomban sem gondoltam, hogy ott akadok meg, amikor kicserélem a motorokat.
Lehet valami olyan, hogy a motorok "nem jók"? Zárlat.. vagy valami ilyesmi? Ami miatt átfolyik rajta az áram... (de mondjuk mindkettőn, amit egyszerre vettem?!?)
7805 1A-re bőven elég kellene legyen egy ilyen kis vacak motorhoz, áttétel ide, vagy oda.. És mégis melegszik. Ha megfogom, és működik a motor akkor szépen kezd langyosodni, 1 perc használat után már határozottan meleg (azért meg nem éget, de meleg). A "kis" motor (mit egy kínai gyerekjátékból szedtem ki) egy kicsit sem melegíti, míg ez a másik határozottan melegíti. Eygszerűen nem értem...
Ami tény: az a vezérlés ami működik az egyik motorral, az nem működik ezzel a másikkal. Vagy motort kell cserélnem, vagy a motorvezérlőt kell megcsinálnom máshogy. Relékkel mondjuk... (H-híd? vagy valami ilyesmi... ha jól emlékszem...)
(#) pixels válasza djadji hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

A melegedés lehet hogy nem gond.

Kis elmélet: Arra van a 7805-ös a stabilizátor, hogy a felesleges teljesítményt elfűtse. Ha 9V-os elemről járatod, akkor 4V lesz a felesleges feszültség. Ezt kell felszorozni a motor áramfelvételével, és megvan az elfűtött teljesítmény. Az IC hűtőborda nélkül minden elfűtött watt után kb 50-60°C fokot fog melegedni a környezetétől. Szóval az áramfelvétel növekedésével egyre több lesz az elfűtött teljesítmény, és az IC egyre jobban fog melegedni.

A motor áramfelvétele többek között a benne lévő tekercs ellenállásától függ, nem a méretétől. Láttam már alig 100 grammos modellmotort, ami 150W teljesítményt vett fel, 12A árfolyó áram mellet, pedig az is egy "kis vacak motor", ami elfér a tenyeremben.

Szóval még mindig azt tudom tanácsolni, hogy meg kell nézni az áramfelvételt úgy, hogy a motort egyszerűen egy vagy két ceruzaelemre rákötöd, az talán adna egy reprezentatív mérési eredményt, amiből már ki lehet indulni.
(#) Massawa válasza djadji hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Ezek a motorok szerintem 1,5V-sak és elég nagy áramot igényelnek. Igy ha öket 5V-al stb. hajtod meg akkor a 7805 kipukkan, és lekapcsol (a melegedés mellett).
A motorok is eléggé melegednek 5 V-ra (nekem is van néhány).
(#) djadji válasza pixels hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Hello!

Tanácsot megfogadtam, és rákötöttem a motort 1, illetve 2 ceruza elemre.
2 cerka elemnél az egyik motoron 4-11 A-t mérek, a másikon 7-19 (és kiakad a mérő)
1 elemnél: 02-1 A, másik motoron 0,1-03 A-t.
Ez jelentheti azt, hogy ezek a motorok 1,5 V-on szeretne működni (a két motor közötti eltérés azért furcsa)
A gondom csak az, hogy a L293-ra a 8-as lábra 1 ceruza elemet kötök, akkor a vezérlőn csak valami 0,3 V jön ki (amivel a motor kiröhög természetesen). Ha két elemet kötök rá, akkor a kimeneten megjelenik a 2,5-2,7 V feszültség, de a motor valamiért nem akar rá reagálni. Néha elindul, néha nem... (de a PICet nem zavarja össze, nem rángatja mindenfelé). Csak nem megy a motor, csak néha, és akkor nagyon-nagyon lustán mozdul.
A motorvezérlőre nem tudok 1,5 Vot adni, hogy az ki is jöjjön belőle? Bár a 3V kijön.. mégsem mozgatja rendesen a motort.
MI a fenét csináljak?
(#) djadji hozzászólása Aug 28, 2012 /

Idézet:
„1 elemnél: 02-1 A, másik motoron 0,1-03 A-t.”

Itt persze kihagytam a tizedes vesszőket.
Szóval igazából:
1 elemnél: 0,2-1 A, másik motoron 0,1-0,3 A-t.

Megj: De egy elemnél azért nagyon lassúnak és gyengének tűnik....
(#) sargarigo válasza djadji hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Amit most mértél, közben a motor mit csinál? Forog, lassan/gyorsan, erős/gyenge? Próbáld már módszeresen leírni mindazt amit tapasztalsz, mert így csak próbáljuk kihúzni belőled az infókat!
(#) djadji válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Amikor mértem persze forgott, szerintem 3V-nál teljesen normálisan, erősen (már ahogy ezt kézzel lefogva lehet értelmezni). Az 5Vos használathoz képest lassabban, de szerintem nem jelentősen.
1,5Vnál szerintem gyenge volt. Az véleményem szerint már alatta van az ideálisnak mondhatónak. Lassú is, gyenge is.
Én úgy gondolom, hogy a 3Vot "szereti".
Ami még furcsa volt (bár folyamatosan ezt tapasztalom), hogy ha nem fogom a motort, akkor is ugrál a mért eredmény, egy pillanatra sem áll be egy értékre, hanem fel-le mozog. Még csak egy percre sem nyugszik meg, hiába működtetem 30-40 másodpercig, hátha beáll egy értékre...
(#) Hury válasza djadji hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Üdv!

Az L293 adatlap szerint legalább 4,5V-ot igényel csak az IC működéséhez. A motorokat hajtó feszültség pedig az IC tápfesz Min (4.5V), és 36V közt lehet.
Így a 2,7V-tal hajtani nincs értelme.
(#) djadji válasza Hury hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Ájvé.. és ezt olvastam is.. .most hogy mondod....
Nos.. bármi is van ezekkel a motorokkal, úgy fest nem tudom meghajtani. Marad a motorcsere azt hiszem.
De jó... 2 hétig keretem motort, aztán rááldoztam pénzt, hogy rendelek "rendes" motort.. és lett a vesztem.. szép.
Majd igyekszem biztatni a fiamat, hogy az elemes játékokkal játsszon. 1-2 nap és biztos összetör valamit...
Veszek neki valami mást.. ő is jól jár.. és én is...
Más ötletem nincs...
(#) szitko válasza djadji hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

A személyes véleményem.
Elsőre egy másik műszert szerezz be, és ne a motorokat cseréld le. Szerintem a motoroknak semmi bajuk. Mint lentebb írtam nekem is vannak ilyen motorjaim, és én 7.6voltal hajtom őket, PWM szabályzással.

Próbáld meg rákötni a 9voltos elemet (7805 nélkül) az l293-ra, és a PIC-el 25%-os PWM jelet adni neki.
Következő: »»   61 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem