Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   12 / 91
(#) exian válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Köszi, elosztóm már van, kábelt kell még gyártanom megfelelő méretűt, na meg az elvezetést kell megoldanom... majd ha nagyon ráérek. De köszi!
(#) marone hozzászólása Aug 27, 2012 /

Sziasztok !
Arra gondoltam hogy befogom a régi FM tv antennákat rádió vételére. Arra gondoltam hogy az a kábel, ami a rádióig menne az antennától, az nem-e lenne jobb ha litze huzalból lenne, mivel MHz-ekről van szó.
Vagy fölösleges ?
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Szerited milyen az az FMtv antenna?
A TV nagyfrekvenciás jel, amit az antenna vesz, összetett modulációt alkalmaz. A TV jel csonka oldalsávos amplitudó modulációt, míg a hang F M modulációt alkalmaz. Mindezeknek semmi köze az antennákhoz, A lényeg, hogy milyen frekvenciára van hangolva, annak megfelelő jelet tudsz vele venni. A TV sávokban pillanatnyilag még semmilyen más adást nem tudsz fogni.
A Litze huzalt hatékonyan 0,1 - 3 MHz között tudod használni, ezen frekvencia felett már mindegy, inkább ezüstözött huzallal tudod csökkenteni a vezeték veszteségét.
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Merthogy azt olvastam hogy az FM rádióantennák azok hasonlóak a régi tv antennákhoz.
Na mindegy, majd kipróbálom, aztán kiderül.

A műsorvevő antennáknál gyakori a Yagi típusú antenna a viszonylagos egyszerűsége, és jól kidolgozottsága miatt. Az analóg rádió műsorszórás FM modulációval a 87,5 - 108 MHz sávban történik, és erre a sávra méretezett antennát kell használnod. De a modulációnak semmi köze az antenna kiviteléhez. Ugyanilyen antennákat használnak a TV műsorszórás vételére, de azok a magasabb frekvenciák miatt kisebbek, Az UHF V. sávnál már egész kicsik, míg a VHF I. sávúak meg jóval nagyobbak a szükségesnél. Ezek használatávak kb. ugyanazt az eredményt éred el, mintha egy darab drótot dugnál az antenna csatlakozóba.
(#) zolika60 válasza marone hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Itt egy kis irodalom, és minden világos lesz:Bővebben: Link
(#) marone hozzászólása Aug 27, 2012 / 1

Ok. Kösz !
Akkor már csak az a kérdés hogy a Yagi-ból milyet érdemes építeni ? Mert vannak ilyesmik hogy " CCIR meg OIRT " ?
(#) zolika60 válasza marone hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

A könyvben benne van a csatornák kiosztása is. OIRT gyakorlatilag már nincs. Az a KGST országok rendszere volt.

:worship: , mindenkinek !

Szóval akkor egy ilyen antennát csak simán egy dróttal rákötök a rádió bemenetére ?
Nem kell hozzá semmi plusz kütyü ?
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Nem. Az antennát tápvonallal kell a vevőberendezés bemenetére kötni. A tápvonalnak illeszkednie kell az antenna, és a vevő impedanciájához. Ha nem illeszkedik megfelelően, előállhat az az eset is, hogy semmit nem ér az antenna. A Yagi antennák általában szimmetrikusak, ilyenkor a vevő bemenete is szimmetrikus, akkor azonos impedanciájú (általában 240 - 300 ohmos) tápvonalat (szalagkábel) kell használni. Ha a vevő bemenete aszimetrikus, akkor 75 ohmos koax kábelt kell használni, és a szimmetrikus antennát aszimetrikussá kell tenni, balun transzformátorral, vagy az antenna aszimetrikus (gamma tagos) táplálásával.
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Ez ilyen bonyolult ?! *
Néztem a tunerem, 75 Ohm meg GROUND csatlakozó van a hátulján.
Ezek szerint aszimmetrikus. Akkor most olyan antennát kellene csinálnom, nem ?
És ha csak simán egy aszimmetrikus antennára huzalt kötnék ? Vagy ennyire nem lehet leegyszerűsíteni ?
(#) marone válasza marone hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Néztem ezt a balun trafót nem is olyan bonyolult/drága.
Na mindegy, egyelőre jegelem a projektet.
(#) cableboy válasza marone hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Helló!
Hát az is benne van az antennakönyvben...
(#) kovacsj76 hozzászólása Aug 28, 2012 /

Sziasztok
Egy olyan kapcsolást keresek, amivel lehetne fogni a mindig-tv 7-ingyenes csatornáját,
szkárt, vagy HDMI kimenettel,
viszonylag olcsón lehet már kapni, de hátha mégis olcsóbban lehetne kihozni.
köszi elöre is
(#) zolika60 válasza kovacsj76 hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Attól tartok ilyen kapcsolás nincs. Ha mégis tud valaki én is kíváncsi lennék rá.
(#) pucuka válasza kovacsj76 hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Már egy analóg színes TV építése is meghaladta egy amatőr hobbista lehetőségeit. Egy digitális TV -jé pláne.
Másolj le egy gyári digitális TV kapcsolását, a képcső áramköreit kivéve.
De mi köze ennek az antennákhoz?
(#) marone válasza cableboy hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Nem tudtam sajnos letölteni, mert nem engedi, csak ha... mittomén...
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Balun trafó:
Bővebben: Link
A k tényezőt 0,66 ra veheted RG59, vagy hasonló koax kábel esetén.
(#) kovacsj76 válasza kovacsj76 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Sziasztok
nem jól fogalmaztam, DVBT vagy minek hívják,
egy olyan vevő kéne, már sok tv-be, integrálva
van, sajnos az én tv-m, még csak digitális,
nem full HD-s, nincs be építve, épp ezért kéne a rajza
de utána nézek a neten, hátha találok valamit róla,
(#) kovacsj76 hozzászólása Aug 29, 2012 /

sajnos csak többnyire jel szétosztókat látok,
amivel az antenna jelét lehet szétosztani,
erősítő -nek írják, de a legtöbb,csak egy jel szétosztó
semmi több.
(#) zolika60 válasza kovacsj76 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Ilyen vevőt nem fogsz tudni építeni. De már 10000Ft alatt kapható.
(#) zolika60 válasza kovacsj76 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Mit szeretnél erősíteni?
(#) pucuka válasza kovacsj76 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Nem a TV -be van integrálva, hanem maga a TV vevő. A vevőben levő dekóder vagy alkalmas a HD TV adások dekódolására, vagy nem. Hasonlóan, mint régen a rádióknál a sztereo dekóder, csak ezesetben sokkal bonyolultabb.
De ez a topik antennákról, antenna rendszerekről,, és tartozékaikról szól, a kérdésed nem itt, hanem a földfelszíni digitális adások vétele c topikba való. Ott folytasd a tudakolódásod, bár mint mondtam egy ilyet otthon nem fogsz tudni megépíteni, mert túl sok céláramkört tartalmaz.
Bővebben: Link
(#) marone hozzászólása Okt 2, 2012 /

Helló !
Ha a rádióm antennacsatlakozója 75 Ohm-os koax, akkor az úgy elfogadható megoldás hogy egy vékony huzalon hozom a jelet, és annak a végére egy koax csatlakozót kötök ?
Merthogy koax kábelnek (vastag) nem lenne hely, csak valami vékony vezetéknek.
Kösz !
(#) zolika60 válasza marone hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Közeli adókra jó egy darab drót. Távolihoz kell egy antenna és akkor kell a koax is.
(#) Ge Lee válasza marone hozzászólására (») Okt 3, 2012 /

Létezik 3mm átmérőjű koax is. Az más kérdés hogy mivel ritkán használják szinte sehol sem kapható. Pl. itt.
(#) mazsola hozzászólása Okt 5, 2012 /

Tisztelt fórumozók!
Kaptam két régi rádiót: LAUSITZ 2011 és SATURN MR 422 asztali készűléket. Mindegyik működik, de az URH-n antenna nélkűl csak a Petőfi adó jön be. Halvány gőzöm sincs, hogy a hátlapon lévő /URH/ antennadugaszt hogyan csatlakoztassam. Ha valaki járatos ebben a témában, megköszönném ha tippet adna. A többi frekvenciákon minden adó bejön, pedig a hátlapon ott is van föld és antenna bemenet dugalj, - /szintén nem tudom milyen antenna kellene hozzá, a föld az egyértelmű/- amibe nem dugtam semmit.
(#) zolika60 válasza mazsola hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Ez még keleti normás rádió. Gondolom valamilyen mértékig áthangolva, mert különben a Petőfi sem jönne. Az antenna helyére dugj egy darab drótot. Az eredeti csatlakozó ilyen volt.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
Következő: »»   12 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem