Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fűrészpor beadagoló vezérlőáramkör tervezése
Lapozás: OK   2 / 3
(#) watt válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Közben némi infóhoz jutottam.
Egy nagy ipari kazánban 4..8%-os O2 szintet tartanak a füstcsőben. Nem közvetlenül van a szonda a kéményben, onnan kiszivattyúzzák a gázt egy szondára.

Ha az égés tökéletlenné válik, akkor az O2 tartalom megnövekszik. A gondom az, hogy akkor is megnövekszik az O2, ha a tüzelőanyag elfogy. Ezért nem lesz jó az O2 mérése a tökéletlen égés detektálására...

A másik infó a CO szintjére vonatkozik. Nem is értem hogy gondolhattam azt, hogy optimális égés esetén nem keletkezik CO. Keletkezik, méghozzá egy jó kazán esetében bükkfa égetésénél kb. 4g/m3 mennyiségben. Ha jól számolok, akkor ez 3500ppm! Ez azt jelenti, hogy nem jó CO mérőt szemeltem ki(az max 1000ppm-et mér). Esetleg ha arányosan lehetne levegőt keverni a füstgázhoz mérés közben, de ez elég nehéz feladat. A másik CO mérő pedig lassúnak tűnik, mert 1 percenként képes átlag adatot szolgáltani. Szép az élet...
(#) yantech válasza watt hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Watt !
Olvasom olvasom de nem értem igazán. Mihez kell a vezérlőelektronika? Fűrészpor-adagolóhoz. Az meg gondolom valamilyen vegyes tüzelésű háztartási kazánhoz csatlakozik. Mi a fenének kell olyan szinten túlbonyolítani, ahogy a kérdés felvetésénél leírtad a szempontokat ? Ha valamelyik űrsiklón lenne ez a kazán, akkor megérteném....
Na ezt hagyjuk.
HALEX3 Kft. Neten keress rá, pontos cím, telefon, elérhetőség van. Fűrészpor-adagolókat gyártanak, nagyon egyszerű (az elképzeléseidhez képest) vezérlőelektronikával, profi módon. Minden lényeges funkciót megold, a fölösleges, házi kazánoknál egyáltalán nem fontos dolgokkal meg nem foglalkozik fölöslegesen. Esetleg érdemes lenne ellátogatni hozzájuk, sok érdekes megoldást lehet látni. (és megjegyezni...) Ismerem az adagolóik teljes felépítését, az égőfejtől az elektronikáig, de pontos, konkrét leírást nem adhatok. (szabadalmi jogok) Úgy általában tudok róla írni, ami bőven elég lehet egy ügyes tervhez és utánépítéshez.
(#) watt válasza yantech hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Láttam a gyári megoldások nagy részét. Van ismerősöm, aki küzd egy gyárival(fűrészporról van szó). A gyáriak nyelves megoldásúak, vagy időosztásos, kézzel beállítható fokozatokkal amik a beadagolást és a levegő mennyiségét változtatják előre megírt arányok szerint.
Nincs olyan jellegű problémám, hogy ne tudnám megépíteni a mechanikát, gyakorlatilag készen van. Időosztásos, vagy nyelves megoldást is simán ki tudnám vitelezni, de nem akarom.

Hogy neked mit jelent az hogy túlbonyolítás nem tudom, nekem nem bonyolult, csak a megfelelő érzékelőket kéne megtalálnom(ami már majdnem meg is van) a többi kialakult már nagyjából bennem, ha csak valaki nem mond jobb elvi megoldást a folyamat kontrollálására. Ha te nem tudsz, vagy nem akarsz érdemben segíteni, akkor nem hiszem, hogy felesleges szócséplés irányába kéne elmenni.
(#) yantech válasza watt hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Műszakilag nincs olyan, hogy bonyolult. Csak van-e értelme ? Mivel határozott elképzelésed van, teljesen fölösleges jó tanácsokat, ötleteket mondani. Amilyen adagolórol nekem ismereteim vannak, az egyszerű, (mechanika és vezérlés egyaránt) bolondbiztos, és stabilan működik. De ha nem, akkor nem. Tehát ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz.
(#) watt válasza yantech hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Szócséplés. Érdekelt vagy egy gyári termékben, ezért nem vagy hiteles. Arról nem is beszélve, hogy ha egy gyárit is jónak találtam volna, akkor nem gondolkodnék más megoldáson.
A gyáriak első szempontja a profit, és nem az, hogy a vevő jót kapjon. Most alakítok át egy gyári vezérlést, mert a vezérlő beállításai nem tudják kezelni azt a fűtőanyagot, amit adnak hozzá, mert más anyagból készült. A forgalmazó azt mondja nem tud mit kezdeni a problémával(ugyanaz a forgalmazó mint aki a fűtőanyagot is árulja A programhoz nem tudnak nyúlni... ). Naszóval nekem ne gyere azzal, hogy bolondbiztos, meg ecet! Kérem, ha nem tudsz, vagy nem akarsz segíteni, vagy nem érted a problémát, akkor ne offolj tovább! Köszönöm!
(#) yantech válasza watt hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Csak egy megjegyzés: Semmi közöm a gyártóhoz. A vezérlő fejlesztője volt jó barátom, haláláig. Bizonyos részmegoldásokban segítettem neki, onnan ismerem az egészet.
(#) Arty44 válasza watt hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

"Ha az égés tökéletlenné válik, akkor az O2 tartalom megnövekszik. A gondom az, hogy akkor is megnövekszik az O2, ha a tüzelőanyag elfogy."

Viszont akkor az égés hőfok csökken + vízhőfok is csökken => v.milyen beavatkozás fog történni.

Ergó, nagyjából ebből a 3 érzékelő adatból bármilyen állapot megfejthető. Akkor is, ha - tételezzük fel - csak távolról látod ezeket a számokat.

Viszont ami még lényegesebb: igazából nem is a szenzorok által visszaadott adott állapot a fontos(hasznos infó), hanem, hogy ezek az értékek merre tartanak(csökken, nő, tartja "t" idő múlva is az állapotát).
Okosan megfogtad a problémát, de ez utóbbit nem véltem felfedezni az okfejtésedben.

OFF

Ezt viszont igen:
"Kérem, ha nem tudsz, vagy nem akarsz segíteni, vagy nem érted a problémát, akkor ne offolj tovább! Köszönöm!"

Semmi közöm hozzá(mindössze érdekesnek találtam, és itt ragadtam), de ha valaki(-k) segítségére/tanácsára szorulsz, akkor szerintem, - már bocs - de nem szoktuk az illetőt elküldeni a halál fa..ára.

ON
(#) watt válasza Arty44 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Idézet:
„Viszont akkor az égés hőfok csökken + vízhőfok is csökken”

Akkor nézzük:
Ha a tüzelőanyag fogy, akkor az O2 tartalom nő, és a hőfok csökken(víz és füsthőfok is).
Ha túl sok tüzelőanyagot tolok be, akkor elfojtom az égést, tökéletlen égés lesz, szintén növekszik az O2 tartalom és csökkennek az említett hőfokok.

Szerintem ebből nem lehet következtetni a tökéletlen égésre, azaz arra, hogy több, vagy kevesebb tüzelőanyag kell-e.

A CO viszont csak akkor növekszik, ha az égés tökéletlen, akkor nem, ha elfogy a tüzelőanyag, akkor csak a hőfok fog csökkenni.

Idézet:
„de ha valaki(-k) segítségére/tanácsára szorulsz, akkor szerintem, - már bocs - de nem szoktuk az illetőt elküldeni”

Ha elolvasod amit írt, nem arról szólt, hogy segíteni akart. Hagyjuk!

Köszönöm az észrevételeidet!
(#) Arty44 válasza watt hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Ott a pont: ennyiből nem eldönthető, hogy elfojtod, vagy már leégett.

Azon gondolkodtam, hogy a cső-hőmérő túl lassú lenne ehhez a szabályzáshoz, mert legrosszabb esetben akár fél-1 perces késése is lehet (keringető éppen hogy vonja el a hőt; a kazánban lévő nx10l víz hőtehetetlensége, hőátadás gyorsasága).

Érdemes lenne egy állapot táblát felvenni (mint dig. technikában a Karnaugh-tábla), ebből rögtön látszana, hogy kell-e még szenzor, vagy nem.
(#) Arty44 válasza watt hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Talán érdemes lenne mindhárom összetevőt vizsgálni: O2, CO és CO2(ha van ilyen) szenzorokkal. O2 vezérelhetné a befújó ventillátort, CO és CO2 arány pedig a tü. anyag bejuttatást.
Jó éjt!
(#) zsema válasza watt hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Szia!

elektronika OFF de hasznos lehet:

Minden éghető por levegővel megfelelő elegyet alkotva robbanásveszélyes. Fűrészpor különösen.
Porok szállításakor menthetetlenül feltöltődnek sztatikusan. Mivel apró szemcsék tömkelege, így hatalmas töltés halmozódhat fel, amely kisüléskor már meghaladhatja a minimális gyújtási energiát. Vedd nagyon komolyan: épületeket, silókat pukkantanak el ezek porok, hatalmas károkat okoznak évről-évre.
Nézz utána, melyik veszélyességi osztályba tartozik a fűrészpor és aszerint kezeld. Magánemberként nem hiszem, hogy kötelezőek lennének az ezzel kapcsolatos előírások, de érdemes időt szánni az átfutásukra,

Üdv
(#) watt válasza zsema hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Köszönöm az észrevételed, mert amit írsz az igaz, csak itt másak a körülmények, mint egy olyan helyiségen, ahol nagy mennyiségben száll a por.
Itt a fűrészpor vagy zsákokban(legalább is nálam abban), vagy a zárt tartályban, illetve nagyon kis része az égőfejben van, ami levegő feleslegben ég, vagy nagyon kis levegővel parázslik("lángtartás"). A rendszer zárt. Az óvatoság azért fontos...

Olvass bele egy ilyen topicba, kérdezz rá, hányan robbantak fel, akik fűrészporral fűtenek.
(#) watt válasza Arty44 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

A gond a sok féle gáz mérésével, hogy drága az érzékelő. A három kb. 50ezer lenne. Persze relatív...

Tegnap beüzemeltem a mechanikát.
Egyelőre még nincs kész az elektronika, ezért kézzel indítgattam a beadagolást és a ventillátor fordulatszámát.

Fúrtam egy 8-as lyukat az ajtóra, amin keresztül kémlelni tudtam a lángot. Arra gondoltam, hogy ezen a lyukon keresztül, irányított optikával rá lehet látni a lángra, ami nagyon sok infót adhat. A kormolódás veszélye csekély, inkább a por, bár igazából nincs szálló por...

Amit látni, hogy ha sok anyagot nyomok bele, akkor füst keletkezik, mint ahogy ez jósolható volt, ami a lángot eltakarja, maga a láng is sötétvörös lesz és kisebb fényű. Kis idő elteltével a füst megszűnik és szép tiszta láng alakul ki, nagy fényességgel. Ez pótolhatná a CO érzékelést. Lehet, hogy a hőfok érzékeléssel és időosztásos módszerrel kombinálva jó lesz!

A venti érdekes dolog. Úgy tapasztalom, hogy egy fordulatszám van ami ideális, mert többet nem visel el a huzat(visszafüstöl), kevesebb meg nem elég. Így gyakorlatilag két fordulatszám lesz valószínűen, egy a lángtartásra, egy az üzemire. Esetleg a kémény füsthőmérsékletével fogom vezérelni a maximumtól lefelé, ha túl magas a füst hőmérséklete.

Kezd összeállni a vezérlő elektronika, és akkor tudok méréseket is végezni regisztráltan.

A hőfokot a füstcsőben fogom mérni és a tűztérben(itt még nem tudom hol), egy-egy K hőelemmel. Ezek elég gyorsak.
A víz hőfoka természetesen lesz mérve, arra egy-egy(visszatérő-előremenő) TC77-et(digi hőérzékelő) teszek, vagy diódákat, mint most az analog huzaszabályzó rendszeren van. Ennek mérése nem kell gyors legyen.

Minden érték ki lesz jelezve helyileg is, egy 4x20-as LCD-n és minden regisztrálva lesz jelenleg percenként(a többi működő rendszerben(házvezérlő...)), talán elég lesz a mérésekhez is, ha nem akkor majd módosítok erre az időre, mert később biztosan nem kell sűrűbben, ha már kialakultak a dolgok...
(#) watt hozzászólása Ápr 28, 2011 /

Sokat keresgéltem, de CO érzékelőt elfogadható áron nem lehet beszerezni abban a tartományban ami képes lenne mérni a kellő mennyiséget. Az optikai érzékelőt elvetettem, nem megbízható.
Sajnos érzékelők híján visszatértem a nyelves érzékelőhöz, amit jelenleg is finomítgatok és kiegészítem némi inteligenciával. Figyelem a nyelv érzékelés ütemének utolsó 10percét és ha ettől eltér a kapcsolási időköz, akkor beavatkozok(megmozgatom a nyelvet). A tapasztalat, hogy a nyelv magától is jól működik(leesik, ha kiég alatta a tüzelő), ha megfelelő kialakítású és súlyú. Jelenleg egy 3,2mm-es hőálló csőből van egy darabból hajlítva(a láng átjárja a nyelvet is, nincs lap, ami takarná a lángot a nyelv alatt). Úgy tűnik nem lesz vele gond.
Azért sajnálom, hogy nincs lehetőség valós időben az égés minőségének mérésével kontrollálni a folyamatot, de ha így is jól működik, nem bánom...
(#) watt válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Szia! Sajnos nem jók a linkek(maga a termék nem látszik, csak hogy Figaro). Az SOS-nál lehet kapni Figaro érzékelőket, csak ahogy azt már említettem, a mérési tartománya kicsi(1000ppm), miközben a füstben alapból 4000ppm van. Az amelyik 10000ppm-et is tud mérni, az meg 1percenként ad értékelhető eredményt. Ha mást linkeltél, akkor érdekelne mit!

Igen, ezt ismerem, beszéltünk itt róla korábban. Sajnos nem jó. Nem csak az a baj vele, hogy kicsi a méréshatára, mert azt talán meg lehetett volna oldani keveréssel, de megkérdeztem az egyik gyártót, aki ilyeneket épít be a gázriasztóiba, hogy nem elég szelektív, azaz minden francra beriaszt, ami a füstben mint összetevő jelen van, nem képes elkülöníteni a CO-t. Persze lehet, hogy arra nem gondolt a tesztnél, hogy a füstben eleve túl sok a CO, na de mindegy...

Ez az a típus, aminek a válaszideje 60sec... Ezzel mindent lehet, csak kontrollálni nem.
(#) zolika60 válasza watt hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Ráadásul nem lehet 70C°-nál melegebb. Ami ebben az esetben szintén hátrány. :yes:
(#) watt válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Bár csak ennyi lenne a gond! A hűtést egy hőcserélő megoldaná... Arra jutottam, hogy csak a lézeres gázkromatográfok képesek valós adatokat küldeni online. De ez kicsit túllőne a célon!
(#) zolika60 válasza watt hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Egy autós lambda szonda nem volna alkalmas? Az a motorvezérléshez is elég gyors.
(#) watt válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Ezt is kitárgyaltuk már:
Bővebben: Link

A hőmérséklet nem ad információt arról, hogy azért csökken, mert tökéletlen lesz, vagy azért, mert elégett az anyag. A lán hasonló okokból tud lelohadni. Ezek az észlelések nem alkalmasak arra, hogy meghatározd, adagolni kell még, vagy vissza kell venni az adagolást. Csak a tökéletlen égés CO-ja adna infót, hogy több az anyag, mint kell, azaz várni kell a következő adaggal az égés kitisztulásáig.

A hőt egyébként 3 ponton is fogom mérni...
(#) erbe válasza watt hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

A ventillátoros kazánok füstgázában nem lehet annyi CO, mint a normál kéményhuzattal működőkben. A Carborobot is jelentős többletlevegővel dolgozik, részben ez nyomja föl 70% körülire a hatásfokát. Nincs is a kéményében korom, kátrány, csak szürkés pernye. Régóta töröm én is a fejem rajta, hogy valahogy szabályoznom kellene a ventillátort, mert amíg igazából be nem gyullad, addig lehúzza a lángot a fáról.
Fontos, hogy az égőtérbe jusson be elegendő szekunder levegő és keveredjen is bele a lángba. Ha már megvan a szükséges hőmérséklet, ezzel lehet lejjebb vinni a CO értéket.
(#) watt válasza erbe hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Elfogadom, hogy kevesebb a CO, bár ezt a 4000ppm-et egy jó hatásfokú kazán adatai között találtam, ahol ezt nagyon jó adatnak vélték. Sok helyen az olvasható, hogy a hatásfok 90% körüli, természetesen az égetésé. Nem tudom, nem is érdekes annyira, viszont az valóban igaz, hogy alig van hamu és ami van az is olyan pille könnyű és apró szürke, ahogy írod, hogy igen meglepődtem először. A régi kátrányos lerakódások szépen leégtek a lamellákról, úgyhogy biztosan jó a hatásfok.
A bemelegedési szakasszal egyetértek, simán le lehet tolni a lángot, illetve szét lehet fújni a fűrészport. Nekem eleve nagy a huzat, így sok esetben nincs is szükség ventillátorra, főleg az elején hagyom, hogy magától felépüljön a dolog. Utána lehet tolni neki, de egy adott mennyiség után a füstgáz hőmérséklete csökken, ami utal arra, hogy sok a levegő. Miután a nyelves szabályzó jól működik, így az adagolással nem kell törődnöm, innen már könnyű a további vezérlés, amit a hőmérsékleti adatokból kiindulva lehet megtenni.
Most a lángtartáson kell még dolgoznom, amit nem nagyon lehet a nyelvre bízni, valamint a visszaégés védelmet kell megoldanom, csak lassan nem lehet begyújtani, ami egyébként nem akkora baj, csak nekem jó lenne eldöntenem, hogy támaszkodhatok-e ősztől erre a fűtésre! Ehhez teszteket kell végeznem, ami érdekes lesz a nyáron!
(#) isti03 hozzászólása Feb 8, 2012 /

Sziasztok. Szerintem az én vezérlőm nagyon hasonlít a fűrészpor beadagoló vezérlőhöz, és segítséget szeretnék kérni tölletek. Egy Hager CP15 Pellet kazánról van szó. A kazán kijelzője és a kézikönyv is német nyelvű, sajnos nem tudok németül. Van egy Störnungen (redellenességek) menü, ahol RAMod-strg felirat Ein-re vált Aus-ból. Ezt még le tudtam fordítani, RA-Modul hibát jelent. Kérdés mi lehet az a RA-Modul? Az alkatrészeket átvizsgáltam a vezérlőn és a kijelző panelén is. Semmi hibát nem találtam. Van még 2 PIC a kütyüben, arra gondoltam hogy valami program hiba lehet hogy mindíg kidobja ezt a hibaüzenetet. A kijelző teljessen jól működik, minden gombnyomásra reagáll. Szerintetek mi lehet a hiba?

1611_020.pdf

(#) watt hozzászólása Feb 28, 2012 /

Sziasztok!
Kicsit magára hagytam ezt a topicot(meg a fórumot is), mert rengeteg dolgom lett, és kazánt is fejlesztenem kellett. Sok minden történt, de a lényeg, hogy november óta a beadagolóval fűtök. először nyelvvel, szakaszosan(lángtartás, stb.) később megoldottam a beadagolást nyelv nélkül úgy, hogy nem kell sem CO mérő, sem lambda szonda. Ilyen módon több mint egy hónapja fűtök nonstop, azaz a láng soha nem alszik ki, a levegővel szabályzom a tűz teljesítményét széles határok között jó hatásfokkal.
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Már hiányoltalak, örülök, hogy sikerült megoldanod a problémát és újra itt vagy !

Steve
(#) Kovács Tibor válasza watt hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Örülök hogy sikerrel jártál!
Megosztod velünk hogy mi lett a megoldás?
Én most készitem a mechanika részt, nekem a vezérlő okoz nagyobb gondot.
Ha segitesz kapcsolási rajzzal vagy akár PIC programmal is azt már meg tudnám épiteni.
Kösz előre is.
(#) watt válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Szept 19, 2012 / 1

Szia! A füsthőfok mérésével, megfelelő mechanikai kialakítással és néhány feltétel kezelésével stabil működést lehet elérni. Gyakorlatilag hónapokon keresztül folyamatosan égett a fejben a tűz, csak a salakot kellett kihordanom alóla és feltölteni a tartályt.
Erről részletesebben itt olvashatsz. www
Rajzot és más megoldást is találsz, de a programot nem adom közre. Segítek a program részleteiben, ha elakad valaki, de teljes kész megoldást nem szeretnék átadni, mert nem vállalom a felelősséget házért, életért és nem tudom az egyedi igényekhez sem igazítani, miután nem egyformák a mechanikák (1, 2, 3 motor, 1, 3 fázis stb.) .
Ez mindenkinek a saját projectje kell legyen.
(#) Kovács Tibor válasza watt hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Szia!
Köszönöm a válaszod! A Totya-féle égetőt már tanulmányoztam korábban is, nagyon tetszik, azok alapján el is kezdtem a mechanikai részek kialakítását.
Minden tiszteletem a hozzád hasonló embereknek, Akik a fejlesztés mellett még "dokumentálják" is, és más számára érthetően közreadják eredményeiket!
Egyébként is érdekel a PIC téma, csak a saját programírásig még nem jutottam el.
Köszönöm a segítő felajánlást, jelentkezem ha a vezérlés részhez érek.

Kösz! ...Tibi
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem