Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
"KINEK/MINEK higgyek? " - Magadnak. Vagy is ne szenvedj ezzel a szimulátorokkal. A Spice moduloknál sok esetben a tápfesz nem jól van definiálva. Fogj egy szerencsétlen 555-öt és próbáld ki egy dugipanelen egy Led-el. Már is látni fogod az eredményt. - Ha egyből adással szeretnéd kezdeni, akkor a kondit ne a GND-re kösd, hanem a tápra. Bekapcsoláskor a kondi kisütött állapotban lesz, így a 2-6 magas szinttel kezd, így a kimenet alacsony. Az első adás ciklus hosszabb lesz, mert a kondi normál astabil helyzetben a táp 1/3-ada és 2/3-adsa között "jár". Most meg fel kell töltődnie a tápról, a táp 1/3-adáig, ez kb. kétszer addig tart. Ha ez gond, az időzítő kondit oszd hárommal el, és 2/3-ad részét a táp és 2-6 közé, az 1/3-ad részét a 2-6 és GNd közé tedd. Ekkor bekapcsoláskor feltöltődik a két kondi, és a feszültség a kapacitással fordított arányban oszlik meg.. (Amúgy nem tudom mi jelentősége van, hogy bekapcsoláskor kicsit várni kell, mikor ez után ciklikusan ad majd..) - Tranyókkal lassú időzítésnél, csak szenvedni lehet, legfeljebb Fet a megoldás. - Egy szimulátor arra való, hogy kipróbáld az időzítést, frekimenetet, sorozatszámítást végezzen helyetted. De szimulátort kezelni mindig gond, mert ahhoz is plusz alkalmazkodni kell, és ismerni előnyeit-hibáit. Mint minden másnak.. - A Cont lábat agyon szűrni értelmetlen.. üdv! proli007
Az egész időzítés ehhez kell: LINK
Illetve ennek az adó részéhez. Most pontosabban is megmértem, hogy egy csengetés meddig szól a vevő oldalon, úgy 5 mp.-ig. Egy adás pedig 200ms helyett elég lesz 70ms is azt hiszem, ezért picit állítottam az egészen. (az elején a kondifordítás miatt 70ms helyett 110ms, de az bőven belefér) Lecsökkentettem a 2-6 lábon lévő kondit 1µF-ra, így elvileg mindkét kondi lehet egy sima kis kerámia SMD kondi is, nem kell elkó. Persze emiatt meg kellett többszöröznöm a másik két ellenállást. Ennek eredménye látható a PSpice-TLC555-6s-70ms.png -n. Amúgy a két ellenállás lehet sima <1W (1%) ellenállás mert annyit nem mászkál el a kinti hideg/meleg -ben sem, hogy komoly változást okozzon az időzítésben? Vagy inkább Precíziós fémréteg ellenállás (DIP) -t használjak helyettük? "Amúgy nem tudom mi jelentősége van, hogy bekapcsoláskor kicsit várni kell, mikor ez után ciklikusan ad majd.." - Sok. Fontos, hogy ha a vevővel egy szobában vagyok, akkor azonnal észrevegyem, hogy elkezd adni az adó. (ciklikusan ugye; +egy "kapcsoló" lesz az egész elé kötve) Ciklikusnak pedig azért kell lennie, hogy ha mégsem lennék a szobában, akkor amint visszaérek a szobába, azonnal észrevegyem akkor is. (és akkor mehetek "intézkedni" ) "A Cont lábat agyon szűrni értelmetlen.." - Sima 555-tel az Orcad/PSpice az pedig úgy reagál rá, hogy elkezdi sűrűsíteni a hullámokat az egésznek az elején. Ezért én azt hittem, hogy ez a kondi pont erre is való. Még csodálkoztam is, hogy TLC555-nél miért nem lehet ezzel sűrűsíteni. * ezek szerint akkor ez inkább egy amolyan bug féleség. A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
Üdvözletem,
azért nyitottam ezt a topikot, mert kerestem, de nem találtam megoldást a kérdésemre, bár szerintem alap ötlet. Elnézést, ha mégis lenne, csak a figyelmemet kerülte volna el. A kérdés végül is az lenne, hogy 556-os IC-t hogyan lehet használni arra acélra, hogy: Adott idő után, adott ideig legyen feszültség kimenet. Azaz: A tápfeszültség ráadása után X másodperccel, húzza meg a relét, majd Y másodperccel később ejtse azt. Példa: Megnyomok egy gombot, ami által rövidre zárom az áramkört, majd ezután 3 másodperccel, megszólal egy sziréna. Ez a sziréna szól 2 másodpercig, majd elhallgat.
Na megvettem végre, és megépítettem az előbbi hozzászólásomban lévő ábrát.
Sajnos nem úgy működik, ahogy kéne neki. Ugye 6.5 mp.-enként kéne neki 70 ms időre megszólaltatnia a fogyasztómat. Ezzel szemben mire megépítettem, ezek helyett csinál kb 2 mp.-enként nem tudom pontosan mennyi időre, de elég kevésre, mert nem szólal meg a vevő oldalon egynél többször. Gyanítom, hogy nem csak a szünet lett rövidebb, hanem a 70ms is kevesebb. Ampermérőt kötöttem be, úgy állapítottam meg az időt, persze olyan rövidke ideig kapcsol be (70ms-nél tuti kevesebb), hogy a műszeren alig van kiugrás. (84 mA-ig ki se ugrik, legföljebb olyan 10mA-ig, nyilván azért mert valahány ms átlagát méri a műszer) MIÉRT? Mit csinálhattam rosszul? Esetleg sikerült forrasztás közben megsütnöm az IC-t? Vagy valamelyik másik alkatrészt? Akkor szokott ilyet? Vagy a TLC555 más kondi-ellenállás összeállítással megy? Mit csináljak most? Hogy javítsam a hibát? Cseréljem az 1µF kerámiakondit nagyobb értékűre? Vagy mit? Légyszi segítsetek!
Ja közbe rájöttem, hogy picit hülyeséget írtam, mert a 84 az nem mA hanem mW. 7.5 mA-ig kell csak kiugrania, az meg párszor megvolt.
Persze ettől még a probléma ugyanúgy fennáll, és nem tudom mi az oka, és mi a megoldás.
Ma vettem egy 1µF-os kondit, és párhuzamosan bekötöttem a másik mellé, ez ugye elvileg pont meg kell, hogy duplázza a ciklusidőt.
Rámértem, most azt csinálja, hogy elején egyet megszólal, aztán 6-7 mp. után elkezd KONSTANS 7mA (!!!)-rel fogyasztani!! Méghozzá az 555-ös! Nem is a fogyasztóm, ugyanis rámértem a fogyasztómra, és 0V van rajta. (nem is szólal meg) Hát mi a *** Légyszi valaki segítsen már! A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
Próbáld meg sima 555-el, a TLC alacsony fogyasztású, c-mos változat, annak minden előnyével, és hátrányával együtt.
Ha még nem írták volna, itt az oldal fejléce alatt találsz segédprogramokat, köztük lesz az 555 astabil mód ellenállásértékeinek számolóprogramja is. A fogyasztód mekkora terhelést jelent? Az időzítőkondenzátor fólia típusú legyen, az elkóval csak a baj van, de legalábbis pontatlanabb mint a többi. Hosszabb időzítések esetén pedig fel sem tud töltődni, mert a szivárgóárama esetleg meghaladja a töltőáramot. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
Argh...
Szal kezdhetem előlről a forrasztgatást egy másik panelen. Időzítőkondinak kerámia SMD-t használtam (1uF), ez ugye nem baj? Amúgy ennek az oldalnak az elején ott van a hsz-omban a teljes rajz, amit megépítettem. Ismerem az oldalon az astabil kalkulátort, éltem is vele, aztán Orcad/PSpice -szal csináltam tovább.
Ne forrasztgasd, hanem dugdosd.
De a terhelés mibenlétére nem válaszoltál. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
Hova dugdossam?
A terhelés az igazából ott van a korábbi hsz-aimban. Egy kis rádiós jeladó, mivel ez egy "vezetéknélküli csengő" (elemes) Rf-adó része. 12V-on eszik olyan 7.5mA-t, kb 85mW-ot, kb 1700 ohm-nak felel meg.
Dugdosós próbapanelen könnyen összerakhatod, módosíthatod, majd a végleges alkatrészek számára készíthetsz nyákot.
Wow, ilyen is van?
Most nézegettem Hestore kínálatában, ez királyság. Csakhogy egyetlen helyen sem láttam olyat, hogy a kis SMD cuccokat is bele tudnám rakni. SMD alkatrészeket hogy lehet vele használni?
Sehogy, ha csak nem forrasztasz nekik lábat.
Érdemes lenne megnézni a rádió adót, gondolom van a tápján egy elkó, ez a CMOS555-t könnyen tönkreteszi, ez az egyetlen hátránya a cmos-nak, hogy kis terhelést bír csak, amúgy meg kisebb a fogyasztása, nagyobbak a komparátorok bemenő impedanciái, és nagyon kicsi a késleltetése... A rádióadóban a tranzisztort előfeszítő ellenállást kéne kapcsolni az 555 kimenetével.
SMD alkatrészekhez lehet csinálni kis adapterpanelt, amire felforrasztod az alkatrészt, és valami tüskesoron keresztül meg bele tudod dugni a próbapanelbe. De árulnak is ilyesmit készen, pl. TQFP, SSOP, meg SOIC tokozású IC-khez.
Ez mondjuk nem SMD, de hasonló okból készült (a csatlakozó lábtávolsága miatt nem passzolt a dugdosós panelba): Bővebben: Link
Nem látok rajta klasszikus elkót.
És ha a fogyasztómat leforrasztom ideiglenesen, és helyette rámérek (feszkót) az időzítőm kimenetére? Úgy helyes értéket kell kapnom? (azaz terhelés nélkül)
Dehát nem pont az lenne a próbapanel lényege, hogy az eredeti alkatrészemet ne forrasszam meg?
Inkább olyan adaptert kéne csinálni, aminek tüske lábai vannak, és bele lehet szorítani egy SMD alkatrészt. Vajon gyárt ilyen adaptert valaki? (amúgy nem is értem miért nem olyanok az újabb próbapanelek, hogy van rajtuk néhány hely SMD alkatrészek befogásához is) A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
Szia!
Már a sarki fűszeres is árul ilyen adapter-nyákokat: Bővebben: Link
Ok, SMD IC-khez van. De én SMD0805-ös kondikat szeretnék befogni. (forrasztás nélkül)
Azt mivel lehet? Mert ezen a linken sem látok olyat, amivel lehetne.
Most kipróbáltam, hogy lekötöttem a fogyasztóm, és méricskéltem picit.
2µF és 100k meg 9100k ellenállások mellett kb 5 mp.-enként felugrik 3mA-re az időzítőm fogyasztása. Tehát a ciklusidő már nem jó, mert legalább 12 mp-nek kéne lennie. Aztán rámértem a kimenet és a VDD közötti feszre, kezdetkor picit felugrik, aztán utána 7.5mV (vagyis gyakorlatilag 0) marad örökre. Akkor ezekből már következik, hogy megsütöttem az IC-t? (esetleg vmelyik kondit/ellenállást?)
Hopp, kitaláltam hogyan tudnék SMD kondit befogni próbapanelbe. Most lementem a pincébe, és megnéztem egy régi alaplapot, a rajta lévő régi ISA slotba csipesszel simán bele tudom rakni, a rugós érintkezői szerintem megtartják.
Csak ki kéne forrasztanom az ISA slotot az alaplapból. Amúgy nem értem miért nem lehet egyetlen elektronika üzletben sem kapni sem ISA sem PCI slotot...
Szia.
Tegyél még egy próbát, az eredeti TLC 555-el. A kimenetére sorosan rakj egy diódát, jó az 1N4148 is. Anód a 3-as kivezetésre, katód a rádiós adó pozitív kapcsára, és az adó negativ pontját közösítsd az 555 testpontjával, ezután próba. Ha mégiscsak van tápszűrőkondi a táplált áramkörben, (nem feltétlenül elkó, lehet az kerámia is néhány µF értékű), akkor előfordulhat, hogy az 555 reteszelődik, és az istennek sem akar újraindulni az első ciklus után. A javasolt dióda ezt kivédi, és ha az 555 még működőképes, akkor ezután fog is. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
Ja, ha volna épp kéznél 1N4148. De nincs.
Hétfőn tudok csak szerezni. "és az adó negativ pontját közösítsd az 555 testpontjával" - ??? Dehát ez így rövidzárlat!! (mivel a TLC555 outputja és a VDD közé van kötve a fogyasztóm!) Amúgy mit gondoltok, ezzel a kettővel már le tudok tesztelni rendesen egy TLC555-t? LINK1 LINK2 (kevesebb, olcsóbb átkötőhuzal nincs valahol olcsóbb? mert én nem találtam) Igen. Ezen kéne változtatnod, vagyis az adód táplálását a TLC, (továbbiakban 555) kimenetéről kellene biztosítanod. Ezért írtam, az előző hsz-t. Magyarul az 555 arra az ominózus 70ms-ra biztosítaná a tápfeszültségét, ezután pedig a beállított ideig szüneteltetné. A dióda meg majdnemhogy tökmindegy milyen,(legjobb lenne valami schottky) csak úgy kösd ahogy írtam. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
Hát akkor komolyan nem értem mire gondolsz, hogy hová kössem a fogyasztót. (merthogy éppen így van most ahogy írod, sztem)
Lerajzolnád hogy mire gondolsz?
Nem így gondoltam először, de próbáld ki így is:
Nem lehet, hogy azt kéne csinálni, hogy a TLC555 kimenete ne direktben táplálja a fogyasztót, hanem egy tranzisztoron vagy FET-en keresztül?
Na ez már ismerős, korábban proli007 javallott először v.mi ilyesmit, aztán visszatértünk a sima verzióra.
Jaj nee. Először én is ezt akartam, de végül éppen proli007 meg mások beszéltek le róla, mondván, hogy ilyen kis terhelést simán elbír a TLC555 tranyó nélkül is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |