Fórum témák
» Több friss téma |
Még mindig tehetsz egy diódát az 555, és az adó közé, úgy ahogy a jóelőbb írtam. Úgy biztosan nem tud visszahatni a működésre az adóban (esetlegesen) levő tápszűrőkondi.
De könyörgöm csinálj is valamit, mert a morfondírozással nem mész sokra. Ha lenne fénypostám, akkor már az ablaküveg szilánkok közt találnál jónéhány 555-ös tokot.
Mindenképp szeretnék, de hétfő előtt nem tudok szerezni diódát. Nincs nyitva semmi.
Sziasztok.
Most lett időm hogy neki áljak a Step Up konventeremnek. Terveztem hozzá egy nyákot valaki meg nézné hogy jó-e? Előre is köszönöm
Sziasztok!
Teljesen amatör vagyok a témához, csak érdekelne ennek a BLK01-es áramkörnek a használata! Csatoltam még képeket az áramkörröl... Ezzel ugye lehet frekit meg kitöltési tényezőt is állítani a jumper segítségével. A kitöltést nem értem, azt tapasztaltam csak hogy fele-fele arányú villogási időből/ciklusból hol több részt kap meg az egyik oldal hol kevesebbet.remélem érthető, de ti ezt már úgy is tudjátok Mit kellene a kivezetésre tenni vagy az áramkörben cserélni hogy a kimeneti áramerősséget 12V-on 200mA-ről 2-4mA-re tudjam csökkenteni fixen.A 200mA az csak egy elméleti maximum, ezt sem tudom hogy mitől függ. A fő kérdés tehát 200mA to 2-4mA, hogyan?
Helló mindenki. Segítséget szeretnék kérni, nem tudom hogy lehetséges e de gondolom hogy egy NE555-el monostabil bekötésre van szükségem. A lényeg - van egy indító jelem kb 1 sec. pozitív 12V. Az eddig talált monostabil bekötések között láttam olyat amin egy START gombbal van elindítva a ciklus (a gomb földeli a 2 lábat ezt megoldom relével amit a 12V indító jelem ad). Az általános bekötéssel az a gondom hogy az indítás után a kimeneten megjelenik a feszültség annyi ideig amit az R és a C határoz meg. Én viszont a fordítottját szeretném, vagyis az elindítás után 10 másodperccel később legyen a kimenetem áram. Mindegy hogy az milyen hosszú csak egy relét kel behúznia 100mA. A monostabil 12V ről működne NE555-öt használnak mert az 200mA - ig terhelhető így a relét elbírja de azért védő diódát teszek. Szóval ha valaki tudna segíteni hogy ez megoldható e, esetleg egy kapcs. rajzot mellékelne nagyon megköszönném. U.I: Nagyon-nagyon kezdő vagyok csak most ismerkedek az IC-vel.
Hello!
- Ha a Jumper az 1-2 pontok között van, akkor ez egy PWM generátor, vagy is a poti kitöltési tényezőt változtatja. - A kitöltési tényező annyit jelent, hogy milyen arányban van a négyszögjelnél a magas és alacsony szint. Ha a poti középen van, akkor 50%, vagy is az idő felében H, míg a másik felében L szintű a kimeneti jel. - Ha a 2-3 között van, akkor a poti a frekvenciát változtatja. (Ekkor is változik a kitöltési tényező, de nem jelentős mértékben.) - A 200mA azt jelenti, hogy az 555 3-as kimenete maximálisan ekkora árammal terhelhető. (Ez az IC végfokozat kialakításának függvénye) De az semmi képen nem kötelező. (Sőőt) A két Led, áramát, a két soros R4/R5 ellenállás korlátozza. A kapcsolási rajzon is látszik, hogy a kimenet akár a plusz, akár a mínusz táp felől is terhelhető. Tehát korlátozni úgy lehet, hogy a fogyasztóddal (amit rá kötsz) sorba kötsz egy ellenállást. üdv! proli007
Hello!
Szerintem már számtalan "meghúzás késleltető" van itt. Pld. ez.. Ha a relét meg tudja húzni az IC, akkor a tranyót kihagyod. De a relé másik vége a tápon maradjon. üdv! proli007
Értem, tehát fogyasztóval azaz ellenállással kell terhelni az áramkört hogy csökenteni tudjam a véglegesen kimenő áramerősséget.
Ez hány ohm-ot jelent pontosan, vagy mekkora ellenállásokat kell bekötni? Bocsi, de mint írtam full amatőr vagyok
Hello!
Semmi gond, nem kell elnézést kérni. De nem érthető amit írsz, mert nem tudni mit szeretnél meghajtani az 555-el. Ha elárulod, akkor biztos lehet segíteni a dolgon. Mert az ellenállást a tápfeszültség, és szükséges áram határozza meg. De amit táplál, annak is van ellenállása, ami beleszámít a soros ellenállásba. Egyébként az OHM törvényét kellene használni, ami egyszerűen R=U/I. De mint látható, az ellenállás megadásához, nem csak az áramot, hanem az ellenállásra jutó feszültséget is ismerni kell. No, ez az ami nincs még meg. üdv! proli007
Végre szereztem próbapanelt, meg másik TLC555-t, de sajnos még mindig nem tudom kiprószálni az áramkörömet.
Az ISA-slotos trükk sajna nem jött be, mert nem tudom normálisan belerakni a kondit. Továbbra sem tudom, hogy hogy a fenébe fogjak be próbapanelbe SMD0805-ös méretű kondikat, ellenállásokat, cuccokat. Volna rá esetleg valakinek ötlete?
Szia!
De tulajdonképpen miért is kell SMD alkatrészekkel bajlódnod? Idézet: „Továbbra sem tudom, hogy hogy a fenébe fogjak be próbapanelbe SMD0805-ös méretű kondikat, ellenállásokat, cuccokat.” Szerintem eléggé hiábavaló ez a törekvésed. Kondiból, ellenállásból, diódából a nem SMD kivitellel pont ugyanúgy lehet a próbapanelon tesztelni, ahol pedig a két kivitel közötti különbség az áramkör működését érdemben megváltoztatja (pl. kapcsolóüzemű tápegység), ott a dugdosós próbapanel meg amúgy is felejtős. Amiből nem szokott lenni csak SMD (pl. bizonyos IC-k, FET-ek, SD kártya slot), ott szóbajöhet az adapterpanel.
Mert amit építeni akarok az nagyon pici kell legyen, hogy elférjen. Az IC mellett másnak már nem nagyon van hely, csak néhány SMD cucc fér el csak.
Meg kerámiakondiból 1 µF-os nincs csakis SMD kivitelben. Mi a frászért nem csinálnak a próbapanelekre SMD befogó részt is? Vagy legaláb lehetne kapni valami nyüves konvertert.. Idézet: „Meg kerámiakondiból 1 µF-os nincs csakis SMD kivitelben.” Dehogynem. Még 2.2µF-ost is lehet kapni, 1µF-osból még válogatni is lehet, hogy Y5V-t vagy X7R-t óhajtasz...
Egyrészt nekem a fiókban nincs semmi ilyen, nem tartok raktáron csak úgy semmilyen elektronikai alkatrészt úgy, hogy nem tudom biztosan előre, h fog-e kelleni.
Másrészt valahányszor ha építek valamit hasonló helyzetben ahol SMD kell, akkor ott vegyem meg mindig az összes alkatrészt duplán? (SMD+normál ugye) Nem szeretnék dupla költséget mindenen.
Más boltok is vannak... A Lomexben vettem már 1µF-os nem SMD-s kerámiát.
Ott 2000FT a minimális rendelési összeg. Nem fogok ennyit fizetni egy kondiért.
Bevallom, nem értelek.
Elképzelsz/találsz a neten egy kapcsolást, és pontosan annyi és akkora ellenállást veszel, mint ami kell hozzá? Összerakod, kiderül, hogy 1kohm helyett 1.2kohm kéne inkább oda, akkor megint mész a boltba? Egy ~1-2 forintos ellenállásért? Ez nekem, budapestiként (minden kerületben van bolt) sem lenne szimpatikus, pláne annak, aki csak rendelve tud igazán alkatrészt venni. A próbálgatásokhoz van itthon kb. 30 értékben, darabonként 10-20 darab ellenállás, meg kondiból is van hasonló mennyiség. Ez a készlet szumma max. 1-2000 Ft lehetett, a drágább alkatrészek inkább az IC-k meg az izgalmasabb FET-ek, még egy sima tranzisztor sem több, mint 10 Ft. Ha kitaláltam, hogy pontosan mit is szeretnék (ez tipikusan egy vagy több áramköri részlet próbapaneles tesztelése után derül ki), akkor ráérek kitalálni, hogy vegyek-e a végleges célra másik alkatrészt (mondjuk a próbapanelen 680 ohm helyett jó 3 darab 2kohm is párhuzamosan kötve, vagy összerakhatom kisebbekből is), vagy elhasználjak inkább a meglevő készletemből. Ha vásárlás mellett döntök, akkor pl. 0805-ös 100nF-os kerámiából nem 8 darabot fogok venni, ha mondjuk ennyi kell az adott áramkörbe, hanem gondolok rá, hogy legközelebb is kelleni fog ilyesmi, és veszek mondjuk 20-at. Vagy ha olyan az árazása, akkor veszek 50-et vagy 100-at. Mert simán lehet, hogy a 100-as pakk alig kerül többe, mint 20 darab.
Akkor beteszel két darab 470nF-ot párhuzamosan kötve. Vagy 10 db 100nF-ot...
Na a szimulálgatás az már elég lesz szerintem.
Nézd meg az előző néhány oldalt, erről tartottam a "diskurzust". Idézet: „Elképzelsz/találsz a neten egy kapcsolást, és pontosan annyi és akkora ellenállást veszel, mint ami kell hozzá? Összerakod, kiderül, hogy 1kohm helyett 1.2kohm kéne inkább oda, akkor megint mész a boltba?” Így van! Miután a Hestore itt van tőlem gyalog 3 percre, miért ne? Ha raktárat tartanék, az szerintem nekem nem 1-2 ezer Ft lenne, hanem legalább 10-20e. Annyira széles már a termékpaletta. A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2012
Köszi proli007, szerintem az jó lesz már csak annyi hogyha kihagynám a tranzisztort akkor az IC-ből ugye pozitív feszültség jön vagyis akkor a relé másik lábát a testre kell kötnöm.
Hello!
Nem! mert ez az IC terhelhető a pozitív táphoz képest úgy mint a negatív táphoz képest. Vagy is a relé lehet a kimenet és a +táp között, és lehet a kimenet és a GND között is. A kettő között az a különbség, hogy amikor pld. a kimenetnek magas a jelszintje, a táp felé kötött relé ejtve van, GND felé kötött meg húz. Mivel a tápfesz bekapcsolásakor az időzítő kondiban nincs töltés, ezért azon ekkor a feszültség nulla. Ha az 555 bemenetén nulla szint van, akkor a kimenete magas. Mivel Te pont azt szeretnéd, hogy a késleltetési idő letelte után húzzon meg csak a relé, a relét a táp felé kell kötni. A tranyó, közös kollektoros kapcsolásban dolgozik. Annak feszültség erősítése egyszeres, fázist nem fordít, így kizárólag csak az áramot erősíti, a működést nem fordítja meg. Azért használtam, hogy kisebb ellenállású (nagyobb tekercsáramú) relét is rá lehessen kötni az időzítőre. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok,hogy van egy PWM 555-ös IC-vel,és a motor fordulatszáma állandóan alacsony,és nem reagál a potméterre.A Reset lábnál még van sorbakötve egy 1M ellenállás,és egy 10µF kondi a testre a lágyindítás kedvéért.Valószínű,hogy ez lehet a hiba?Túl nagy neki az 1M ellenállás? Egyáltalán hiba lehet-e hogy a Reset lábra nem jut elegendő feszültség az ellenállás miatt? Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv: Inox
Meglehetősen könnyen választ kapsz a kérdésedre, ha megméred egy digimultival a reset lábon található feszültséget. Ha 1V feletti az érték, akkor működik a PWM , ezalatt pedig az 555 alapállapotban van.
Ha sima 555, akkor a 10u elkó lehet a ludas, a szivárgóárama miatt.
Hali. 555ös ICvel valósítanák meg egy olyasmit, amivel az autók fordualtszámát mérik villantós módszerrel. Gondolom világos miről van szó. A léyneg, hogy az 555ös IC olyan kimenetet adjon, hogy ha mondjuk 1Hzes a jel, akkor 1msig legyen HI, 999msig LO. Tehát a kimenet minnél kisebb ideig legyen aktív. Ehez lenne szükségem valamilyen számításokra, ahol meg tudnád adni milyen legyen ez a kimenet, nem pedig csak az alkatrészek értékeit adom meg, és abból számolja a kimenetet.
Hello!
Lefordítanám: Monostabil multiról és gyújtásbeállító stroboszkópról beszélsz.. A számítás az adatlapon rajta van, segédprogram pedig pld. itt a fórumon. üdv! proli007
Nagyon köszönöm a gyors választ.
Az az érdekes,hogy a probléma nem állandó,hanem csak ha éppen rájön a hoppáré. Az a biztos ha kicseréltetem az ellenállást 1k-ra és akkor ha jól értelmezem már ilyen fürgén nem szivároghat el áram az elkón. Normál esetben addig cserélgetem itthon az alkatrészeket amíg jó nem lesz,és nem maszírozlak titeket ilyen alap dolgokkal,de sajnos ez esetben ezt nem tehetem meg,mert én is afféle távsegítséget nyújtok e-mailben fényképekről,és hirtelen ezt láttam meg mint hibalehetősséget. Még egyszer köszönöm. Szép napot! |
Bejelentkezés
Hirdetés |