Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   55 / 132
(#) gammabuta válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Értem, tehát jó lesz a toroid is az LM2576-hoz.

Jelenleg ilyen tekercseim vannak kéznél:
SFT 1240 64uH 5A
SFT 1030 40uH 3A

(Nem mondanám, hogy elég sűrűn vannak tekercselve ellentéten a gyári dc-dc-sek tekercseivel.)

illetve axiális:
DLB-230M 23uH 3A

Az IC 3Ampert tud de én inkább átlag 1-2 amper körüli kimeneti terhelést tervezek.
Most olyan változatot szeretnék csinálni, ahol kapcsolóval tudom váltani a kimeneti feszültséget 3V, 4,18V, 5V és 9V-ra.
(Esetleg még valami köztes 6volt körülit is beiktatok a régi nokia mobilom töltéséhez)

Ki is számoltam, ehhez R1 1,5kOhm lenne fix illetve átkacsolhatóan R2 értékek:
2,2KOhm, 3,6KOhm, 4,7KOhm és 9,4KOhm lennének.

Így majd kb. minden készülékem meg tudom hajtani 12voltról ezen keresztül vagy direktbe
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
(#) luluzulu hozzászólása Nov 2, 2012 /

Sziasztok.

Simán step-up-al megoldható a 6v-12v to 300v? Kb 100mA árammal?
(#) gordonfreemN válasza luluzulu hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Ic-ben szerintem ilyet nem találsz, de attól, hogy én nem tudok róla, még lehet.
Ha van bemenő 5-8A-ed és készítesz egy kapcsolóüzemű tápot, szerintem kivitelezhető.
(#) _vl_ válasza luluzulu hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Én tuti, hogy trafóval csinálnám, inverter + egyenirányító kapcsolásként, ilyen kapcsolást szerintem készen is találsz itt is meg a neten is bőven.

De step-upként is össze lehet hozni szerintem.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Kipróbáltam fele akkora sönttel, akkor kétszer akkora áramnál kezd el csökkeni a kimenő feszültség. És ahogy Skori is leírta, a bemenő feszültségtől függ az áramkorlát értéke. Nagyon tetszik ez a kapcsolás. Ha még ki lehetne egészíteni egy szabályozható áramkorláttal, akkor maga lenne a tökéletesség, persze a kapcsolóüzem hibáival. Terheltem már 24W-tal, és míg labortápom ventilátora már régen bekapcsolt, a csupaszon álló FET még mindig hideg maradt... Köszi Skori a megosztást! Remélem olvasod...
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) luluzulu hozzászólása Nov 2, 2012 /

Nem gondoltam fix icével...

mondjuk: 555+FET+tekercs+diódák+puffer Alapon?

Nem szükséges annyira pontosan hogy tartja...
(#) Pulyka válasza gammabuta hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

"a régi nokia mobilom töltéséhez"
Tehát egy mobiltöltő szeretnél építeni?
Mert erre az esetre elkészült a DC-DC konverteres, Li-Ion-os mobiltelefon töltőm.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) jammy hozzászólása Nov 6, 2012 /

sziasztok!_kezdőként vagyok itt,,_bár már sok mindent lehet készen kapni ,de szeretnék magam is épiteni dolgokat,, tom a net tele van kapcs rajzokkal,, de valaki tudna nekem olyan működő és naoneccerű dc dc konverter rajzot ami 12 v ból csinál független (12?os bemenet testjétől) 9v ot,,_csak trafósat lehet ilyet ?,,vagy van más megoldás is,, a nemtúlbonyolultat azért mondtam mert perpill csak raszternyákom van,, nem tok rendes panelt késziteni,,, köszi ha valaki segit,,,
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
(#) bbatka válasza jammy hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Sok fajta van. Általában az MC34063-as IC-s kapcsolásokat részesítem előnyben megszokásból és olcsó. Van saját fóruma is. A Google is sok találatot fog feldobni rá.

Neked annyi ha valamelyik moderátor ide téved és meglátja az írás stílusod.
(#) foxi63 válasza jammy hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Szia!
független 9v-ot csak tényleg trafóval tudsz csinálni, de nem olyan bonyolult...
sg3525 vagy tl494 IC egymagában tudja,ha 1-200mA elég lenne.Azonban az adatlapjukból kiderül. Egy PC tápjában minden megvan, ami kell , egész 200W-ig.
üdv.: Foxi
(#) jammy válasza bbatka hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

annyira rosszat írtam hogy máris lecsesznek?? szerinted,??, ááá remélem nem ,, a válaszból máris sokat tanultam,,pl milyen irányba menjek,, köszönöm neked,, de mint mondtam kezdő vagyok ,és_hogy tanuljak ha nem kérdezek?? ,, vagy nem ezért van a fórum?? itt csak mérnökök vannak??,, na jó rajz nem kell ,, csak indítson el valaki a megfelelő úton,,, és ha már amit kérdeztem azt se szabad akkor zárjanak ki,, most mit mondjdak erre,,nem vagyok profi,, biztos vétkeztem,, ,,,mindent köszi azért,,
(#) kadarist válasza jammy hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Szia!
Nem azzal van gond, hogy mit szeretnél, hanem azzal ahogyan írsz. Nézd meg, hogy mások hogyan csinálják és hasonulj hozzájuk. Például ez a ,, mi lenne?
(#) jammy válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

foxi63!,, neked meg külön köszi!!_tl494 témában már régebben is segítettél._(24 v os dc motor szabályozás,,). az teljesen tuti a mai napig is!!,, köszi az ötletet,,,.. megpróbálom,,,
(#) jammy válasza kadarist hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

ne haragudj,,_elmagyaráznád mire gondolsz??,, enézést nem értem,, bennem van a hiba gondolom,,

Jól gondolod. Hasonló a helyzet, mintha egy tisztán tartott szoba közepére ürítenéd a székleted, miközben útbaigazítást kérsz a bennlévő emberektől.
(#) mps válasza jammy hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Szia! Gondolom arra gondol, hogy a mondatot nagybetűvel kezdjük, Az írásjeleket egyszer kell kiírni. A mondatot nem zárjuk vesszővel. Stb. Itt erről bővebben is olvashatsz.
(#) jammy válasza mps hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Jó! Így már értem . Elnézést mindenkitől ! Köszönöm !
(#) bbatka válasza jammy hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Nézd csak itt találsz egy általam kipróbáltat.
(#) jammy válasza bbatka hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Köszönöm szépen!_kiindulásnak jó lesz._Gondoltam 555 ös re is ,valami meghajtott kimenőtrafóval,_egyébként 9v 50 mA kellene nem több, de független a működtető táptól,, na átnézem amit küldtél,,_még egyszer köszi!
(#) gammabuta válasza Pulyka hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

igen, a régi nokia töltés az még nem sikerült nekem a stepdown-al mert hiába löttem be 6voltra mindig azt írta "Nincs töltés"

Majd utánanézek mi a trükkje mert azt hiszem valamit tesztel a töltőn a régi nokia...
még direktbe napelemről is töltött de stabil 6voltról meg nem akarja.

Addig is egy kérdés, step-down-hoz akarok venni 100uH-s toroid tekercset, ilyet találtam ami dupla vezetékes:
Bővebben: http://img.dxcdn.com/productimages/sku_143490_2.jpg

Jó az ilyen dupla vezetékes fajta is?

Ha mégsem akkor még ezek 100uH-sak de nekem nem tetszik, hogy nem egyenletesen van rajta a tekercs:

Bővebben:
http://img.dxcdn.com/productimages/sku_142741_2.jpg
(#) _vl_ válasza gammabuta hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Én olyat választanék, aminél lehet tudni a paramétereit. Azaz van
- gyártója
- típusszáma
- a fentiek alapján pedig adatlapja, amiből kiderül a megengedett maximális áram és a DC ellenállás.

Ránézésre amúgy mind a kettő jó lehet.
(#) bbatka válasza gammabuta hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

"Majd utánanézek mi a trükkje mert azt hiszem valamit tesztel a töltőn a régi nokia...
még direktbe napelemről is töltött de stabil 6voltról meg nem akarja."

A választ megmondom én neked. pl. a 3210-esnél, (én azzal küzdöttem) a töltőbe nincs pufferkondi ami elsimítsa az egyenirányított jelet. A mobil figyeli a 100Hz meglétét. A 3210-es cs-cs feszültsége úgy emlékszem kb.11V, de ez már régen volt. Lehet tévedek.

Alternatív megoldás a pufferelt tápot FET-el szaggatni 100Hz-re, nem lépve túl az előírt töltőfeszültséget.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2012
(#) gammabuta hozzászólása Nov 9, 2012 /

Egyelőre a nokia töltős témát hanyagolom, meg nem is ide vág.

Most majd szétszedek pár hibás ATX tápot, az abban lévő toroid-ot nemlehet valahogy felhasználni stepdown-hoz tekercsnek?

Ott nem egy vezeték van hanem több rátekerve gondolom különböző menetszámokkal.
Mit lehetne vele kezdeni?

Közben kipróbáltam a módosított stepdown-omat, és sajnos a hatásfoka még mindig csak 62%, próbáltam 12voltos bemenettel ezeken a kimeneti állásokon: 3V, 4,2V, 5V, 8,5V (ez utóbbi 9volt lett volna de nem bírt annyit adni mert a tápomat ígyis túlterheltem mert akkor már 1.7ampert vett fel az 1amperre tervezett adapteremtől.)
A kimenetre 4,7ohm 5w kerámiatokos fűtőellenállást tettem fogyasztónak így a feszültség emeléssel a terhelő áramot is növeltem.
(#) _vl_ válasza gammabuta hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Honnan tudod, hogy mennyi a hatásfoka a konverterednek?
(#) gammabuta válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Onnan tudom a hatásfokát, hogy megmértem minden állásban a kimenetet 4,7ohmos ellenállással terhelve a bemenő feszültséget és ampermérővel az áramot illetve a kimenő feszültséget és ampermérővel az áramot.

Ezeket párba összeszorozva kaptam a teljesítményt watt-ban, a kimenő teljesítményel osztottam a bemenőt és kb mindig 0.61-0,62 jött ki, pár század különbséggel.

Az IC adatlap szerint maximum 80% lenne a hatásfoka ha minden alaktrész a legjobb és az elrendezés is megfelelő és a bemenet kb. 30volt lenne, a kimenet pedig 14volt, így a kimenő diódán lévő feszültségesés sem lenne jelentős veszteség (ami 5volton már 20% is lehet).

Én most nem tudtam ügyesen megoldani pl. az állítható ellenállássoromat, mert a kis dobozkában csak a tekercs mellett volt helye a DIP kapcsolósornak és vagy 4-5cm-nyi vezetéken keresztül van átvezetve a kimeneti feszültséget beállító ellenállássor, aminek elvileg minél kisebb vezeték kellene minél közelebb lennie az IChez és nem a tekercs mellett lennie a vezetéknek...
Mentségemre szolgájon, hogy amikor még csak 5volt kimenetre fixen forrasztottam be az R2 ellenállást akkor is 62%-ot mértem csak, tehát az is lehet nem ezen romlik el, hanem a ellenállása tekercs vagy túl erős a schottky dióda amit a kimenetre tettem és gyengébbel hatékonyabb lenne, esetleg mégis valami elrendezés a ludas.

Így most csak akkor érdemes a step-down-t használnom ha több mint a fele feszültségszintre akarok átalakítani, különben meg egy stab IC gazdaságosabb.
(#) _vl_ válasza gammabuta hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

A kapcsolóüzemű tápnak gyakorlatilag nincs olyan alkatrésze, aminél tiszta DC vagy színuszos AC lenne az áram. Oszcilloszkóppal vagy TrueRMS mérőeszközzel lehet valós eredményeket kapni, egy mezei multiméter hülyeségeket fog mutatni.
(#) Pulyka válasza gammabuta hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Egy nagyon primitív kérdésem van, de miért nem használsz különböző output feszültségű stabilizátorokat, esetleg szabályozható tápot? vagy egy LM317-est?
A félreértések elkerülés miatt mondom, hogy nem elhajtani akarlak, és lebeszélni sem, csak az utóbbi lehetőségek nagyon egyszerűek, és az ampert is bírják, ráadásul a 12V-os bemenettel sincs gond, bár én is egy olyan elektronikabarát vagyok, akit nem mindig hoznak lázba az egyszerű dolgok..

Más..
Az akkutöltőmmel nem nagyon haladok, vagyis már kész, működik, világít, de két hét pihenés után előveszem, és megnézem, lemérem, hogy mennyi enerdzsi maradt benne..
Idáig nem bírtam magammal, mindig pár pillanatra töltöttem vele a telefonom, és úgy néztem a li-ion feszültségét, most más projecten is dolgozok, így a jövőhétig nem nyúlok hozzá, mivel akkor lesz tizen 2-3-4.-e, és úgy lesz meg a két hét.. A hónap elején töltöttem fel fullra.
(#) gammabuta válasza Pulyka hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Mi a problémád a LM2576-al amiből én építettem a step-down-t?
Szerintem ez is szabályozható táp, és nem egyszerű megoldás legalábbis nem egyszerűbb mint amit te ajánlottál az LM317
Az nem tud 3Ampert a kimeneten hanem csak 100mA-t akkor hogy jöhetne szóba?

Nekem olyan dc-dc kellett ami jó hatásfokkal állítható kimenő feszültséget is tud a 12volt körüli bemenetemből mégpedig ha akarom 3voltot is 3amperen.
(#) Pulyka válasza gammabuta hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Értelek.
Semmi problémám nincs az LM2576-tal, és itt meg is jegyezném, hogy nem is ismerem.
Konkrétan van az lm317-hez hasonló táp icé, ami még 5 ampert is tud.(NA, ha nem lenne egy rakás ... ) csak mert instabil, és nem mindig tartja a feszkót, az áramerősséget pedig főleg nem.
De ott már "megbuktam", hogy ennek nem valami jó a hatásfoka(az lm137-nek, és társainak).
Nem szóltam.
Sok sikert.
(#) Mikee91 hozzászólása Dec 8, 2012 /

Sziasztok!
LM2576-al megépítettem az adatlapon lévő alapkapcsolást Bővebben: Link Ha nincs leterhelve, akkor akkora feszültséget ad ki, amekkorát az ellenállásokból kiszámolok. Terhelve viszont jelentősen lecsökken a kimeneti feszültség. (3.7V-ról 2V-ra 0.5A esetén).
A kapcsolást biztosan jól raktam össze, a táp elég áramot ki tud adni, kimeneten a kondi elég nagy, és ilyen tekercset használtam: Bővebben: Link Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a probléma? Elég olcsón vettem az IC-t, lehet hogy néhány dolgot kispóroltak belőle?
(#) bbatka válasza Mikee91 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

A betáp trafónak nem esik le túlzottan a feszültsége?
Következő: »»   55 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem