Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Billentyűzetvezérlő
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Boldika hozzászólása Okt 21, 2007 /

Sziasztok!

Találtam egy bill. vezérlő kapcsolást 2*7 gombra, ami kiadja az oszlop és a sor címet. Azt tudom, hogy hol adja ki a sort(gondolom), de az oszlopot szerintetek hol?
Bocs, lehet hogy ezt a kezdő kérdéseknél kéne feltenni!

Íme a kapcsolás:

Bővebben: Link
(#) hezso válasza Boldika hozzászólására (») Okt 21, 2007 / 4

nézd csak meg, ezt az ICt használja.

amugy S0-S2, méghozzá "binárisan kódolva" az oszlop,
az O1, O2 meg a sor, mert ha zárod, akkor a kimenet le van húzva nullára.
(#) Boldika válasza hezso hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

Große danke!

A 3 bináris láb 0,1,2 vagy 1,2,4?
(#) hezso válasza Boldika hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

nemértem a kérdésedet, de neked segít a linkelt datasheet.
(#) Boldika válasza hezso hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

Bocs, az utolsó kérdés hülyeség volt!
[b][u][i][color=red][size=18]Köszi a segítséget!
(#) Rafaell hozzászólása Ápr 21, 2008 /

Sziasztok! :wave:
Egyszerű kérdésem lenne! Találtam egy pofásan kinéző (Win 2000-hez készült) billentyűzetet, de nincs rajta kábel már a vezérlőpaneljéről hiányoznak a vezetékek. (gondolom PS/2 -es lehet)
Viszont van egy régebbi AT billentyűzetem amiben egy 5 eres vezeték van. Piros, sárga, zöld és 2 fekete, ebből az egyik a gomok alá rakott nagy fémlemezre van kötve.
De az újabbon amit szeretnék beüzemelni azon csak 4 lyuk van ahonnan hiányoznak a vezetékek.
A CON1 feliratnál van ez a négy betű: V C D C . Az lenne a kérdés, hogy melyik vezetéket hova kössem? AT és PS/2 átalakítóm az van; azzal nem lesz gond. És keyboard connentor bekötési rajzokat is találtam, de hova megy a vezetékek másik vége a panelon???
Köszi...
(#) pipi válasza Rafaell hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

ugye a kábelt ki tudod mérni a gép földjéhez, meg az 5V-hoz. a billenytűzeten keresel elkót, annak a lábaihoz ha ki tudod csöngetni a csatit akkor a 2 táp vezék meg van, a maradék kettő a két jelvezeték, bekötöd, ha nem megy megfordítod bajt nem okoz.
gondolom V:+5v, C:clock, D:data, mégegy C nem tom
azt a csavarozosat meg kötheted a földre, árnyékolás
(#) Rafaell válasza pipi hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Holnap megbütykölöm a cuccost. Azt már látom rajta, hogy az elko + lábánál van a V.
Az elko - lábánál pedig lehet, hogy az mégsem C hanem G akar lenni (tehát GND).
A másik meg a D=Data és C=Clock ami egyértelmű...
Rengeteget segítettél. Köszönöm szépen.
(#) Rafaell válasza pipi hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Mégsem volt átalakitóm, de találtam egy ps/2 egeret és átnéztem egy másik billentyűzetet és bekötöttem.
Elsőre működött! Köszike mégegyszer.
(#) potyo válasza Rafaell hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Az AT és a PS2 billentyűzet elektronikailag ugyanaz. Az átalakító csak két csatlakozó összekötve néhány szál dróttal.
(#) danca hozzászólása Ápr 28, 2010 /

Nekem kellene valami olyan kapcsolási rajz ami a nyilakat dekódolja decimálisba, így: fel-1, le-2, balra-3, jobbra-4.

Előre is köszönöm!
(#) vilmosd válasza danca hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Hali
Esetleg ez: 74ls148. 8 nyomogombrol BCD kodra alakit.
Udv Vili
(#) danca válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Szia Vilmosd
A 78LS148-cal az a gondom, hogy hogyan kössem be a PS/2 csatlakozóra?
A billentyűt nem lehet szétszednem, viszont PIC, AVR tudásom sincs (sajnos).
(#) vilmosd válasza danca hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Hali
Azt nem modtad hogy milyen billentyuzetet akarsz figyelni. A PC billentyuzet kezelese nem egyszeru dolog mert az adatatvitel soros formatumu. De nezzel szet a neten. Talahatsz sok megoldast. Ezek altalaban uC-s megoldasuak.
Nem tudom mire akarod hasznalni, de nem lenne egyszerubb csinalni kulon egy tasztot es az emlitett 74LS148-al dekodolni?
Udv Vili
(#) szabics válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Anno egy pic volt a billenyűztre akasztava az figyelte a billentyű scankódját. Ha jól emlékszem kilencbites adat jött be. Azután én döntöttem el a szoftverben, hogy mit kezdjen vele. Pl a jobbra, balra nyil az irányt váltott, a fel- le meg a bólintásra adott utasitást a motor vezérlőben.. Kiskamerát mozgatott. Valahol megvan a tesztprogram vagy töredéke.. . A számok meg arra készették a vezérlőt,( Pic) hogy annyi impulzust adjon ki mint amennyi az értéke.
(#) danca válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Szia Vilmosd
Utánaolvastam ennek, igazad van, érdemes egy tasztot csinálni, de nem fogom az ic-t használni, hanem kivezetek öt vezetéket és jól is van így (legalább nem kell tápellátás).
De azért köszönöm a segítséget!
(#) koga2 hozzászólása Máj 6, 2010 /

Üdv adott egy jamaha t200 multimdia billentyüzet.
Az vele a gond hogy amikor becsatizom a gépbe akkor felvillannak a ledek meg minden de a gombok mégsem reagálnak csak néha de össze vissza például a backspace kikapcsolja a gépet mint a power gomb.
De ez még csak az eleje tehát minden össze vissza megy rajta mi lehet a gond?
Kontakthiba kizárva.
(#) zolijee hozzászólása Máj 28, 2010 /

Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy tud e valaki olyan programot vagy valamilyen megoldást ami pc billentyűzet sebességét lelassítaná arra gondolok ha megnyomok egy gombot betudnám e álítani hogy egy bizonyos időre reagáljon ?pl:2mp vagy 2.5 mp re reagáljon vagy több az most mindegy ha valaki tudna ilyet kérem szépen jelezze
előre is köszönöm
(#) zenetom hozzászólása Aug 7, 2012 /

Hali!
Ennél a billentyűzetnél: Keypad 12-10 mind a 9 kivezetést fel kell használni?
Szerk.: közbe rájöttem hogy igen, mert 7 kivezetés a billentyűkombinációkért, a maradék 2 meg a világításért.
(#) Xhunter hozzászólása Dec 27, 2013 /

Azt szeretném megtudni, hogy lehetséges-e egy hagyományos Din5 (régebbi típusu) billentyüzetet átalakítani valahogyan rs232 (serial) csatira. Az interneten lehet találni ps2/serial billentyüzetet és serialos egeret is. Az egyik ithoni gépemen kimult a ps2 és usb is csak 2 van rajta ezért gondoltam megpóbálom. Szép projektnek indult...

Itt azt írják, hogy a 4-es pinen az egér küld egy azonosítót:
ezt köthetem a data pinre a 2-es és 3-assal egyetemben, vagy ennek csak a 7.-el kell kapcsolódnia? ....de akkor melyik szálon küldődik az azonosító, ha a 2.,3. csak ez után aktiválódik? Tudtommal a parabola beltériknél alkalmazott null-modem kábelek esetében nem kell aktiválni, ott csak 3 pin van bekötve.
A 7-es pin a vcc, az 5-ös a gnd ez ok.
Viszont a clock-ot kössem a 8. pinre?
Igazából azt sem tudom mire jó az 1. pin a serialon
...sajnos hiányosak az ismereteim.
Egyáltalán alkalmas-e egy ilyen régebbi billentyüzet az ilyen átkötésre?

Légyszi segítsetek!
(#) Feri007 hozzászólása Dec 27, 2013 /

A billentyűzet un. scan kódokat generál, egyet a gomb lenyomásakor és másat feleresztéskor.
ASCII-vá alakitani, hmm, nem lehetetlen, de elég költséges (munkában és/vagy anyagiakban)
Pl. egy PC, egy terminál programmal "átalakitja".
(#) Xhunter hozzászólása Dec 27, 2013 /

Ergo a billentyüzet a továbbiakban is ASCII-n kell, hogy kommunikáljon?
Nem oldható meg a felismerés egy serialos egér lapkájával, a kommunikáció pedig softosan?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem