Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem nem vészes a memória igénye. Egyébként bármilyen nem túl magas és nem túl alacsony hőmérséklet mérésére alkalmas. Én pl. kinti és benti levegő, kazán csövein víz, hőpumpa csövein gáz illetve cseppfolyós halmazállapotú hűtőgáz hőmérsékletét mérem velük.
Potyo listáját kiegészítve még nagyon messzire is el lehet vezetni biztonságosan.
Ha megfelelő PIC-et választasz, akkor a Flowode program is simán belefér.
Üdv!
PC-vel Soros porton keresztül szeretném összekötni a DS18B20-as hőmérőmet, egyelőre sikertelenül. Külső tápos megoldással próbálkozom, a felhúzó ellenállás az adatlap szerinti 4k7, Vdd: 5 V (4 db 1,2 V-os NiMH akku). Mielőtt elkezdtem írni hozzá saját programot, szerettem volna látni, hogy egyáltalán működik-e a kapcsolás. 2 külső programmal is teszteltem (DS18B20_logger, Digitemp), de sajnos egyik sem talál eszközt a soros porton. Soros port monitor sem mutat semmilyen kommunikációt. Milyen javaslatotok lenne a további hibakeresésben? Más tápegység, másik PC hátha a soros port döglött?
Szia! Tudnál nekem segíteni?
Én is több 18b20 szeretnék használni egy vonalon, de én micropascalban irok olvasok. Ha egy olyan folyamatábrát tudnál küldeni, amit le tudnék programozni micropascalban, az nagyon jó lenne.
Bővebben: Link
Ez esetleg segíthet...
Köszi! Átnézem őket, bár első ránézésre vannak számomra nem teljesen világos lépések.
A soros port csak akkor látja, ha valamilyen program ezt a protokolt adja ki és fogadja rajta. Tehát a próbálkozásaid között van amelyik ilyen akkor látnia kell a gépednek. A soros portot egy bevált működő soros porti eszközzel tesztelheted legegyszerűbben.
Esetleges hibás bekötéssel való próbálkozás, nem ad új lehtőséget. Próbáld másik szenzorral is... A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2012
Üdv!
Természetesen a bekötés volt rossz. Az itt talált parazita táplálással és a digitemp programmal sikerült életre keltenem a szenzort, most már küldi az adatot a számítógépnek.
Nézzétek át legyetek szívesek a kódot! 2db 18b20 van bekötve és 00,0 a mutatott eredmény
ha egy senzorra mérek és a ciklusok nincsenek benn, akkor jó a mérés.
Probaltad-e mar egymas utan a kettot? Tehat a JOL mukodo egesz rutint hol az egyikre hol a masikra lakalmazni?
Pontosan hogyan vannak bekotve? Mekkora drottal?
Külön külön mind a kettő jó, csak a kettő egy vezetéken nem akar mérni. és gőzöm sincs hogy mi a gond!
Nem a vezeték a problémás. Gondoltam, hogy nincsenek meg a szenzorok azonosítói, de kiírattam, megvannak.
Ha használod a match rom parancsot akkor minek a skip rom?
Ha több érzékelő van egy vezetéken akkor a match rom azonosítja a sorozatszáma alapján, ha közben kiadod a skip rom parancsot akkor nem fogja tudni melyiket olvassa be.
basicben eligazodsz? Küldök egy tesztprogramot isis szimulációval ha kell.
Első ránézésre te a két hőmérőt két külön lábra tetted. Az RA4-re és RA5-re. Így viszont már nekem nem jó, mert nekem 1 vezetéken van a kettő. Sőt ha működik akkor 5 18b20 lesz rajta.
Azért írtam, hogy a kommentek nem mindenütt jók. A szimulációban 1 lábon vannak a hőmérők és a program is 1 lábon kezeli.
Hát nem igazán igazodok el rajta, de közben az motoszkál a fejemben, hogy alighanem a kiírás szervezésében leledzik a hiba. De ennek a kibogozása holnapra vár.
Sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni.
Az alábbi linken található módon nekiálltam egy Raspberry Pi-re alapuló hőmérőt barkácsolni. http://logout.hu/cikk/raspberry_pi-s_tapasztalataim_2_resz/teljes.html A DS18B20 -vel szuperul működik a hőmérő, de a DS18B20P verzióval vannak gondjaim. A DS18B20-al müködő kapcsolás elkészítése után egyszerűen a DS18B20 mellé, azzal párhuzamosan bekötöttem a DS18B20P-t. Bemásolom alább a terminálom tartalmát, látható, hogy a DS18B20 mellet a 2db DS18B20P IC-t is felismeri a kermel driver ez a dmesg -el lekért kernel logban is látszik, viszont a hőmérsékletértéknek 85000 értéket kapok mindkét DS18B20P-re. Bekötési gondra nem tippelnék mivel a kommunikáció a CRC=YES miatt jónak tűnik. Mi lehet a gond? Előre is köszönöm a segítséget!
Megoldódott!
a kód helyesen:
Gratulálok!
Én most a teljes ds parancskészletet próbálom asm-ben megcsinálni.
Ez már a világvége edition.
Felbontást beállítottad? Régebben programoztam ilyet, arra emlékszem, hogy volt több változata, és volt amelyikben eltért a regiszterek felépítése. Adatlapokat nyálazd át, hogy mi a különbség, ha van.
Közben a másik témát zárolták, úgyhogy bemásolom ide:
A DS18B20P, gondolom itt a p a par szót takarja, ami itt azt jelenti, hogy csak parasite power módban képes üzemelni! Ekkor csak 2 eres kábel kell, a szükséges áramot az adatlábon szerzi be az ic. Emlékeim szerint ennek köszönhetően a parancsok is eltérhetnek! Tehát az inicializálásnál szinte biztosan, a kiolvasásnál nagy valószínűséggel más parancsok kellenek majd! DS18B20 adatlapja DS18B20PAR adatlapja A kettőt összehasonlítva elég szembetűnő! A DS18B20 14 oldalán és a DS18B20PAR 12 oldalán látható ábrák különbözősége!
Köszönöm a tippet, bár nem teljesen értem, mivel a driver elvileg hibátlanul kommunikál az IC-vel, mivel rendesen felismeri és az ellenőrzőösszeg is jónak tűnik.
Ugyan nem rágtam át magam mindkét IC adatlapján, de nekem elsőre az lenne a triviális, hogy csak a táplálásban különbözik a 2 IC. A kommunikációban és a parancsokban miért változtattak volna rajta? Egyébként úgy láttam, hogy a "sima" DS18B20 is alkalmas parazita táplálásra, ilyenkor a GND és a +V lábat össze kelle kötni.
Az a P jel a végén csak a tokozást jelenti, nem? Arról nem írtál, hogy P-PAR, mert olyan is van. A program helyesen kezel 2db simát?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |