Fórum témák
» Több friss téma |
Ellenállások is szoktak megszakadni a végfokban, diódák is. A végtranyókat nézd meg E-K irányban is, nem-e vezet (zárlat).
Köszi, hogy segítesz. Szerencsére semmi sincs elégve a panelon.Találtam itthon BD243 C tranyót. Sajnos BD 244 C nincs itthon, úgy hogy azt vennem kell. Így már nem biztos , hogy " egyformák" lesznek. A boltban mit kell mérnem rajta ? A multiméteren van tranzisztor mérő. Ha a megfelelő helyre bedugom a BD 243-at , akkor 62 mutat. A BD 244 -esnek is ennyi lenne jó ? A panelen a gyári meghajtók BD 137 és BD 138.
BUÉK mindenkinek !! A végfokhibás AIDÁmba találtam itthon egy BD243 C és BD 244 C tranzisztort. Megmértem a multiméterrel és az egyiknek 62 , a másiknak 320 a bétája. Hát ez eléggé eltér. Ennek ellenére bele tettem és szépen működik. Semmi torzítás vagy melegedés. A végfokpanelon található egy kis poti. Azzal mit tudok állítani ? Kell e egyáltalán állítanom rajta ?
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2013
Azzal a "kis potival" állítsad be a tápfeszültség felét a kicsatoló kondenzátor + lábán! Az a nagy kék kondenzátor a modulon. Beállítás előtt cseréld ki a "kis potival" sorbakötött ellenállást 33k-ra, mert enélkül nem fog menni!
Próbáltam állítani a potin és azt , amelyiket javítottam , be lehet állítani 25,5 voltra. Tápfesz :51 V. A gyári oldalt 24,7 voltig tudtam állítani. Akkor azt mondod , hogy a VR20-as , ami gyárilag 22 K , tegyek bele helyette 33 K-t. Szerintem a kicsatoló kondit is ki kellene cserélni , mert 2200/25V van benne.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
A kicsatolókondit feltétlen cseréld ki 2200µF 63V-os kondenzátora, mert oda igen meredek a 25V-os kondenzátor. Az, hogy megfelelően működik, az csak a Mchanika Művek-nek köszönhető! Sok rejtélyes meghibásodás oka, hogy átvezet a kicsatoló kondi.
Szia! Még tegnap ki cseréltem a kondikat 63 voltosra. Kicseréltem az ellenállást is 33 K-ra. Mindkét oldalon beállítottam a fél tápfeszt . Köszönöm szépen.
Ha jelentősen akarsz javítani a végfok hangminőségén, akkor privátban írd meg az email címedet és elküldöm a megoldás képeit! Két ellenállást kell más értékre cserélni és egy helyen kell nyákot vágni. Igazából 5 perces munkával nagyon jelentős javulás érhető el!
Tudom ez nem pont a Videoton 5320A S rádió erősítő fóruma, de sehol nem találom a kapcsolási rajzát. Megtudnátok mondani hogy a tápja milyen feszültséget ad neki ?
Egyébként van othon nekem is egy cleopatra nagyon nagy becsben tartom mai napig hibátlanul működik . De most az 5320nak kellene megtudnom milyen a tápja Köszi a segítséget előre is
TCA 940? +21 V
Tiszteletem !
Nincs meg valakinek egy összetettebb kapcsolási rajz amin a hangerős szabályozó rész is fönt van ?
Szia
Ezen rajta van. Az Am/Fm hiányzik róla, de ha kell azt is el tudom küldeni full szerelési és beállítási javaslattal. Régi szervízkönyv. Üdv
Nagyon szépen köszöntem , gyakorlatilag a potméter értékére voltam kiváncsi ?
Hoztak egy ilyen készüléket javítani és a hangerő szabályozó potméter a ludas , sajnos javitani nem lehet mert oly annyira kopott hogy a tisztítás sem segitett , ezért kellene cserélni viszont ezek a régi potméterek már nagyon régen nem kaphatóak ezért kellene megoldást találni ide hogy ez a kőkorszaki egyéb iránt szép állapotú készülék továbbra is kiszolgálja a tulajdonosát .
Én javasolnám, hogy töltsél néhány percet az interneten hátha találsz még ilyet. Tapasztalatból mondom, kb. másfél hónapja vettem egyet, '89-es, vadi újat ebből az 5 pólusú megoldásból.
Apropó, azt ugye tudod, hogy az 5 pólus az aktív loudness-t szolgája. Tehát, ha egy normál potit szerelsz be, akkor más lesz a hangszín karakterisztikája. Ez is tapasztalat(is). Üdv
Sajnos tudom a loudness -el tisztában vagyok a linken 100K - a potméter ... Az volt itthon és /bontott / ötlábú természetesen és azzal sem tetszett a tűl hirtelen elérte a Max hangerőt attól független hogy az a potméter is recsegett .
/ A 100K -ból van egy pár darabom./
Én egyszer javítottam egy potmétert . A csúszkás érintkezőn hajlítottam. Így nem a megszokott és ki kopott grafit részen haladt, hanem néhány tizeddel mellette. Egyik ismerősöm pedig grafitport és műszer olajat kevert össze és azzal törölte át a grafit pályát. Elmondása szerint hibátlan lett az így javított potméter. Persze egy új lenne az igazi , mert így 20-30 évig biztos nem lenne vele baj .
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
Üdv! Van egy EA 6380-S erősítőm. Kicseréltem a kivezérlésjelzőknél az összes elko-t, plusz az alaplapon 4 picike kondit (1uf, 2.2uf). Azóta a jobb oldala nem szól az erősítőnek (vagyis feltekerve a a hangerőt hallatszik nagyon halkan), viszont ha benyomom a mono gombot, akkor megszólal a jobb oldal is, de ha a phono bemenetet használom (lemezjátszó), akkor szól mind a 2 oldal sztereóba. Szabályzó modult cseréltem, mert van itthon egy, de azzal sem változott semmit. Előerősítő nélkül is meg vele is ugyan ez a probléma, csak phono-nál jó. Valaki tudna segíteni?
Ohmmérővel nézd át a bemenetválasztó kapcsolókat és rálelsz a hibára!
Hát amennyire tudtam átnéztem, de nem találtam hibát, vagy lehet rosszul néztem.
Átforrasztgattam a kondikat amiket beraktam és végre megszólalt, viszont elromlott mind a 2 végfokozat, tehetetlen vagyok.
Ezt hogyan sikerült előidézned?
Amit leírtam előzőleg. Amint jött a zene, leégett, izzottak a huzalellenállások, aztán a bal oldal is megadta magát. A jobb oldallal mindig is volt/van/lesz probléma...Ha nem örököltem volna már rég eladtam volna.
Te milyen végtranyákat raktál bele? BD243/244-ből ma már csak hamisat lehet kapni. BD911/912 sokkal jobb alternatíva. A nyugalmi áram beállító tranyót és az ellenállásait feltétlen mérd meg. De a 25V-os kicsatoló kondi is tud érdekes hibákat generálni. E helyett feltétlenül legalább 63V-ost tegyél be.
BD911-912 Ezek mind benne vannak, teljesen fel van újítva, minden egyes elko ami létezik benne zsír újra van cserélve. Nemrég csináltam, eddig olyan szépen ment, teljesen hibátlanul, kívül is teljesen hibátlan azért sajnálom, szinte múzeumi darab. A kijelző áramkörben meg az alaplapon voltak pici kondik, amiket eddig nem cseréltem, de már megbántam...
Hát... akkor mérni, mérni és mérni
Sziasztok Zoli vagyok! Szükségem lenne a segítségetekre! Van egy Videoton RA 6380 S Cleopatra típusú erősítőm és eltekertem a balanszot teljesen a bal hangszóróra ,azóta folyamatosan kivágja a biztosítékot hiába cserélem. Biztosíték helyére tettem egy csavart ( jó nagy hülyeség volt) és a bal oldali végfokot egyből kisütötte.. Szerintetek mi lehet a megoldás a problémámra?? Ha most veszek egy új végfokot azt ugyan úgy ki fogja sütni... Válaszotokat előre is köszönöm!!!!
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
A bal oldali végfok modul végtranyói lettek zárlatosak, azért vágta ki a biztit! Ha csavart tettél bele, akkor szerintem a nyáklap is elszenesedhetett 1-2 helyen. Ehhez szerintem a Balansznak semmi köze sem volt... Ha a nyák egyen maradt, akkor még menthető! Csak 1 tranzisztor kivételével az összes tranzisztort és pár ellenállást kell cserélni. Ha újjáépíted, akkor a kicsatoló kondenzátort 63V-os típusra cseréld!
Üdv mindenkinek!
Tegnap kaptam egy ilyen csodát ) Azzal kérdéssel fordulnék hozzátok , hogy hogyan tudom a magnó bemenetet össze kötni Jack csatlakozóval (erősítőként szeretném használni) azaz melyik szálat hova kössem, mert sajnos nincs hozzá konkrét átalakítóm és a környéken nem is lehet kapni. A segítséget előre is köszönöm. ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |