Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   5 / 137
(#) hapro válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Szia!

Ismerős....
Mintha láttam volna valahol.
Hát a lustaság ekkora úr. Néha....

köszönöm

üdv.:

Zoli

(#) hapro hozzászólása Szept 29, 2007 /
 
Sziasztok!

van egy érdekes kérdésem (vagy csak nekem érdekes)

Földelési problémáról van szó, illetve valamilyen fölhurok féleségől.
A helyzet az, hogy JLH 10W-ost átdobozoltam, abszolút dual-mono-ra építettem meg. Ami közö benne az a 230V táp aljzat, de már két kapcsoló van rajta, és így tovább mindenből kettő.
Összeraktam, teljesen jól működik, viszont búgott. A hűtő bordát rákötöttem egy 100nF-os kerámia kondival a hálózati aljzat testjére. A helyzet valamelyest javult, de maxra tekert potinál rádió hullámokat vett a gép. És most jön az érdekesség.
A búgás teljesen megszünt meg ez a rádió hullámok vétele is, miután az RCA aljzat testjét összekötöttem egy-egy 2,2µF-os MKT kondival az ellenkező oldali végfok audio bemenetének test csatlakozójával. Ha sajátjával kötöttem össze akkor maradt a búgás, ami valamelyest mérséklődött akkor.

Ha valamelyikőtöknek van ötlete, hogy ez mitől lehet vagy egyáltalán mi lehet ez a jelenség, akkor írja meg.
Amit nem értek benne, hogy miért az ellenkező végfokkal kellett összekötni a brumm mentesítéshez.
Ja és még valami, nincs benne poti, az RCA-ról azonnal a végfokra megy a jel.

üdv.:

Zoli

(#) Dióda válasza hapro hozzászólására (») Szept 29, 2007 /
 
Dobj egy fotót a belsejéről és megmondjuk mi a gubi.
Nekem is full dual mono de nekem semmi gond nincs vele és nekem sincs poti csak az rca és csókolom.
(#) hapro válasza Dióda hozzászólására (») Szept 29, 2007 /
 
Szia!

csatolva küldöm a képeket róla. Amit látsz a tápegységből jobbra és balra piros fekete vezetéket, azok még plusz puffer kondik, azt hiszem a többi abszolút világos lehet. A tápegység egy két tranzisztoros stab tápegység. Majdnem olyan, mint amit a szerző ajánl hozzá az eredeti cikkben. A hűtőlemezen egy darab fekete vezeték van az közvetlenül a hálózat testjére van kötve.

szóval a kérdés, az, hogy a brumm, miért úgy tünt el, hogy a bemeneti RCA testjét egy-egy 2,2µF-os MKT kondival kellett a nyákon lévő ellenkező oldali végfok audio bemenet testjéhez kötni?

Érdekesen állhat a cucc, mert van egy rétegelt lemez doboz, amit egy "L" alakú alu lap fed be, ami egyben a tető és a hűtőborda is. kb 90-100 fokra melegszik fel. Évek óta így megy, szóval abszolút probléma mentes, viszont ez a fordított bektés elgondolkodtat.
Ha számít ez, akkor a végtranyók jelenleg 2N3055, ami cserélve lesz MJ15003-ra. A másik két tranyót is cserélem majd, mert két különböző van bennük az Tr1 helyen. 4700µF kicsatolás. Hát röviden ennyi. Ja meg 1µF becsatolás. De lehet hogy ezt kicserélem, és kipróbálom úgy, valamelyik fórumban olvastam hogy valaki 10µF-ot használ ide becsatolásként. Egy próbát megér.

üdv.:

Zoli

ja és köszi a segítséget.

(#) sturbi hozzászólása Szept 29, 2007 /
 
Ha csak az egyik erősítő 230 V-ját kapcsolod be, akkor is van brumm ?
(#) Dióda válasza hapro hozzászólására (») Szept 29, 2007 /
 
A sárga és szürke vezeték ami a képen látszik mármint az elsőn az mi lenne?
Kicsit furcsálom hogy az kondira megy a testről vagy nem?
Ráadásul ilyen hosszú vezetékelés nem is csoda ha minden rádiót befog.
De ahogy látom ez a kompenzáció nélküli ami rossz elrendezés esetén gerjedhet , ergo be kell építeni a kompenzációt is.
(#) hapro válasza Dióda hozzászólására (») Szept 29, 2007 /
 
Szia!

A sárga és a szürke vezeték az ami megy az RCA testjére egy 2,2µF-os kondival.

És akkor is van brumm, amikor csak az egyiket kapcsolom be.

hát ezt a mondatot nem értem:
"Kicsit furcsálom hogy az kondira megy a testről vagy nem?"

majd átnézem azt a kompenzációs részt is, aztán ha rászánom magam, beépítem azt is. Egyébként meg így is tökéletesen működik, csak érdekelt volna, hogy ez mitől lehet. Ha így maradna életem végéig, akkor se esnék kétségbe. Majd meglátom mi lesz a helyzet, a tranyók cseréje után, mármint a kedvemmel...


üdv.:

Zoli

(#) Dióda válasza hapro hozzászólására (») Szept 30, 2007 /
 
Én is azt akartam mondani hogy nézz át mindent a vezetékeket tessék elrendezni.Apropó mekkora puffer van?Elég kicsikének látom azt a tápkondit.Jahh meg amit akartam mondani hogy nagyon szép a paneled de a tápr jobb lett volna ha a végtranzisztroroknál csatlakozik.Így most az egész negatív a panelen nagyáramú ez a jelföldnek nem tesz jót sőt az erősítő bemeneti fokozatának sem.
(#) hapro válasza Dióda hozzászólására (») Szept 30, 2007 /
 
Szia!

tehát ha jól értem akkor a nyák tervezénél a tápot sokkal közelebb kellett volna vinnem a végtranyókhoz. A vezetékeket már elrendeztem, Amit pedig látsz a ápot azon csak 10.000µF van, de mint írtam, az a vezeték ami kilóg belőle jobbra és balra is, azon még van egy-egy 10.000uF+6.800uF, de ez a kettő hamarosan le lesz cserélve egy 22.000µF-osra, szóval oldalanként 32.000µF-lesz, a mostani 26.800 helyett.

Esetleg kipróbálom, hogy a negatív tápot egészen közel teszem a végtranyókhoz.

érdekelne még a véleményetek arról, hogy több évig össze-vissza alkatrészekből volt megépítve, egy ugyanilyen nyákon, , a végtranyók is olyanok voltak amilyen épp akkor volt itthon, még véletlenül sem egyformák, szóval típusra is különbözők, de asszem hogy 2N változatai voltak benne. Alacsonyabb tápfeszről ment(kb.:27V a mostani 35V), és a két csatornához volt összesen 31.000µF pufferelés. Mégis valahogy annak ahangja mély dúsabb volt, ennek amostaninak amiben meg 2n3055 van, a közepe és a teteje lényegesen precízebb, sőt talán nekem túl precíz a régi után. Viszotn ezek a 2n-ek valami olcsó szar gagyi fajták. Lehet hogy ezek miatt mélyszegény (mármint a végtranyók miatt)? A többi alkatrész pontosan ugyanaz mint a régiben. Sőt kicsit hidegebb is a hangja , vagy lehet hogy csak a precizitás növekedése miatt érzem annak?

üdv.:

Zoli

u.i.: köszi a segítséget.
(#) hapro hozzászólása Okt 30, 2007 /
 
Szia Dióda!

Átépítésen esett át a végfok, végtranyók cseréje, meg egyéb, az segített a fentebb említett problémán, hogy a táp negatívot egyszerűen a lehető legközelebb csatlakoztattam a végtranyókhoz a nyákon. Így mindjárt el is lehetett hagyni mindenféle szűrő kondit amik a brumm ellen küzdöttek szakadatlanul.
szóval köszi az ötletet.

üdv.:

Zoli

(#) Dióda válasza hapro hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Nincs mit én alapból úgy terveztem meg az enyémnek a nyákját ami kisértetiesen olyan elrendezésű lett mint a kapcsolásirajz.Néha emberek beleesnek abba a hibába hogy mint itt is van a jlh-nál hogy ha a betáptól megyünk a bemenet felé a kapcsoláson annál jobban csökken az áramfölvétel és a bemenethez érve szinte már semmi nincs.Ezt akkor rontják el ha arról az oldalról próbálják meg táplálni ugyanis az egész test végig nagy áramterhelésell fog működni ami a bemeneti fokozatnak nagyon nem tesz jót illetve sokkal rosszabb kialakítani a jelföldet.Erre csak azt tudom mindenkinek mondani hogy paneltervezésnél tessék odafigyelni hogy a rajzon sorban a táp felől jövő alkatrészek úgy is legyenek elhelyezve a panelen mert különben bosszankodás van belőle hogyha rossz helyre kerül a betáp és a testelés is.Amugy örülök a sikerednek és remélem megosztod velünk az észrevételeidet a hangjával kapcsolatban.
(#) hapro válasza Dióda hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Szia!

A hangjával kapcsolatban...?
Hát már vagy 8 éve hallgatom, és a JLH topicban épp mostanában fejtettem ki egyik forumozónak, a tapasztalatomat vele kapcsoaltban. Kezdetben volt egy videoton tottva aztán építettem egy QUAD-ot, hát annak egy csoda volt a hangja a Videotonhoz képest, aztán meg építettem néhány IC-set, hát arról ne beszéljünk, és a QUAD után jött a JLH, ott megint egy akkora ugrásban volt részem hangminőség terén, mint Videoton és QUAD között ha jól emlékszem Ra6383 típusú volt a Vidi csoda.
Amikor először meghallottam a JLH-t hát nem nagyon hittem a fülemnek, hogy az én hangfalaimból jönnek ki ezek a hangok..?? Aztán rá kellett jönnöm, hogy igen, majd ahogy melegedett, a közép és magas tartomány mégjobban tisztult, és a mélyei is megjöttek, nem mintha addig nem lett volna tekintélyes neki.
És ezek a jó tulajdonságai a mai napig ámulatba ejtenek. És még most is vannak olyan pillanatok amikor rácsodálkozok, hogy húúú, de k..urva jó hangja van.
na hát így rövide ennyi volt az ömlengésem róla. Szóval csak jót tudok mondani, és egyéb legendákat .

Csak még anno megépítettem és most próbáltam jobbá tenni reszelni rajta egy kicsit, átdobozolni, jobb és szebb tápot neki, dual monora megcsinálni, új nyákba építeni, mert az első változat az enyhénszólva a mostanihoz képest katasztrófa

Most épp Hiraga van soron. Az aktuális folyamat az alaktrész beszerzés...sok pénz (meg minden)..
de a 40db 22.000µF-os kondit már megvettem hozzá.

üdv.:

Zoli
(#) vendelkiraly válasza Skori hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Sziasztok!

Én egy nagyon hasonló kapcsolást akarok megépíteni, amit a Hobby Elektronika 2001/11 számában találtam a sok kis kapcsolás rovatban. Ez is egy A osztályú HF végfok. 2N3055-tel a kaopcsolás kisértetiesen hasonlít a JLH-hoz. Megpróbálom csatolom ezt a kapcsolást meg a leírását. Mi a véleményetek róla? Minden hozzászólást szívesen fogadok.
Előre is köszi nektek!
Nagyszerű, hogy van ilyen honlap én még csak most regisztráltam és csak ismerkedek.
(#) Parázs Gábor válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
2N3055-ket cseréld ki valami izmosabb darabra.
(#) vendelkiraly hozzászólása Nov 22, 2007 /
 
Valaki ismeri az általam feltett kapcsolást? Szerintetek érdemes vele foglalkozni? Dióda te mit szólsz hozzá?
Válaszotokat várom.

Köszi!
(#) vendelkiraly válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Üdv Gábor!

Te ismered a kapcsolást?
Mit javasolsz A 2N-ek helyett?
Szerinted mekkora táp kell valójában az írásban 70W szerepel az nem kevés a nagy hőleadás miatt?
(#) lamalas válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Szia!

En ugyan nem epitettem meg ezt a kapcsolast, de a 69-es A osztalyu JLH-t igen. Ez a kapcsolas gyakorlatilag azon alapszik (majdnem ugyanaz) kiveve hogy az aramgeneratort a T2-es tranyo alkotja. Hogy megeri-e vele foglalkozni azt neked kell eldontened Hogy megkonnyitsem (vagy megnehezitsem) a dontesed ime nehany tanacs/tapasztalat a JLH alapjan:
- mivel A osztalyu kapcsolasrol van szo, szamits a nagyon kicsi hatasfokra, azaz kis kimeno teljesitmeny mellett nagy teljesitmenyt vesz fel az aramkor
- emiatt nagy teljesitmenyu egyeniranyito(k) es trafo(k) szuksegesek a tapegysegbe ha megbizhato es biztonsagos mukodesu erositot akarsz kesziteni
- a termelodo nagy ho miatt nagymeretu hutobordak szuksegesek a vegtranzisztoroknak
Ha ezek a dolgok adottak es nem riasztanak el akkor ehhez a kapcsolashoz lenne 1-2 tanacsom:

1. a C1-es csatolo kondi ne elektrolit kondi, hanem valamilyen pp folia vagy MKT, stb. legyen! Az erteke nem annyira kritikus, de 1µF ala ne nagyon menjel. Ha nagyobb az nem baj.

2. a C5-os kicsatolo kondit erdemes osszerakni mondjuk 3-4db 2200µF-os kondibol (parhuzamosan kapcsolva) es esetleg veluk parhuzamosan kotni egy 10µF koruli szinten pp v. MKT, stb. kondit.

3. a 2N3055-ok maradhatnak vegtranyonak, birniuk kell ezt a terhelest ha megfeleloen nagy hutobordara vannak szerelve. De ha nem bizol meg bennuk akkor hasznalj MJ15003-as tranyokat. Azok joval dragabbak de nagyon bika felvezetok!

4. Ehhez az erositohoz en min. 300-350W-os trafot ajanlanek de ha nagyobb van az nem baj

5. Vedd figyelembe, hogy ez az erosito csak 8ohmra fogja leadni a kb. 20W-ot. Ha kisebb v. nagyobb impedanciaju hangsugarzoval terheled akkor kisebb kimeno teljesitmenyre szamithatsz.

Mas hirtelen nem jut eszembe, de kezdesnek talan ez is eleg info. A felvezetok tipusaval lehet sokat kiserletezni ha akarsz, de sztem inkabb epitsd meg a rajzon feltuntetett tipusokkal es ha vmiert megsem sikerul az erosito akkor nem buksz sok penzt rajta. Sok sikert!
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Köszönöm szépen a tanácsokat. Én eddig még csak TDA-as erősítőt építettem, ilyet, vagy ehhez hasonlót még soha. Semmi tapasztalatom sincs az A osztályú erősítőkkel kapcsolatba. De már elegem van a TDA-ból és gondoltam csinálok valami "izmos" tranzisztoros erősítőt, ami szépen is szól. A 2N3055-ről csak jókat hallottam és a kezem ügyébe került ez a kapcsolás.
Engem egyedül csak az a 300-350W-os táp rémiszt meg. Én kb. 200-250W-ra gondoltam. Ebbe az erősítőben a táp kerül a legtöbbe. Meg nem is olyan könnyű 40V-os 300W-os trafót szerezni, arról nem is szólva, hogy az ember két csatornába gondolkozik, tehát 2*40V egyenként 300W kell.
Hogy-hogy ekkora teljesítményű trafó kell? A leírásba csak 70W-ot írnak.
A 8 ohmtól való eltérés is zavaró lehet, mert a teljesítményt valóban csak úgy adhatja le maximálissan, tehát ha nincs hozzá megfelelő hangszóró semmit se ér az egész.
Köszönöm szépen a segítséget és az ötleteket.
Azért még nem adom fel és várom a további hozzászólásokat. Hátha többet megtudok a kapcsolásról.

(#) lamalas válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
Sokan alabecsulik es lenezik az ICs erositoket, koztuk a TDA-kat is pedig nem kellene. De mind1, ez itt OFF. Visszaterve erre az A osztalyura: az a 70W inkabb az egy csatorna altal felvett teljesitmeny es nem a szukseges trafo teljesitmenye. Ha Te ekkora trafot szansz 1 csatornanak az nagyon keves lesz ... a trafo szegeny nagyon meg fog izzadni! Azert javasoltam a 300W-nal nagyobb trafot (sztereo erositohoz!) hogy a trafonak ne kelljen "szenvednie". Nem szeretunk ugyanis hatarertekeken uzemeltetni semmit az elektronikaban. Mindig erdemes tulmeretezni a dolgokat, persze csak esszel! A halozati trafo uresjarasi feszultsegenek egyebkent nem kell 40V-osnak lennie. Elegendo mondjuk 30-32V koruli szekunder fesz. Egyebkent 200-250W-os trafo is elmegy de az ala ne menj ha nem muszaj. Mit szeretnel meg egyebkent tudni errol az erositorol?
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
Még a C6-os pufferkondi érdekelne. ott 22000µF van megadva. Attól mennyire lehet eltérni. Persze gondolom minél nagyobb a kondenzátor annál jobb. Illetve még az ellenállások teljesítménye is fontos lehet. Itt már nem mindehova elég az 1/4W-os ellenállásérték. Ja és a két trimmerpotméter azok nem fognak "megsülni"?
Ha sikerül megfelelő tápot szereznem megépítem csak simán nyák nélkül. Azt hiszem maradok a 2N3055-nél, mert így is ki kell nyitnom a pénztárcámat a trafó és a két nagy elektrolit kondenzátor miatt.
Igazából ezekre vagyok kiváncsi, ill minden jótanácsot szívesen fogadok mindenkitől, aki már épített hasonló erősítőt.
Ja a TDA-val nincs semmi bajom, az nagyon jó, pusztán a kiváncsiság és az "összehasonlítás vágya" vezérel.
(#) lamalas válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
A pufferkondi maradhat 22000uF, nem szukseges nagyobb ha megfeleloen epited/huzalozod az erositot. Viszont arra a pontra ahol a tapfeszultseg becsatlakozik az erositobe tegyel egy 100nF-os folia v. keramia hidegito kondit! Az ellenallasok nyugodtan lehetnek akar 1/4 wattosak is, de en szinte mindenhova 1/2Wosakat hasznalok ha a hely nem kerdes. Az R8, R9 lehet esetleg 1W-os is de nem muszaj. A vegtranyokat esetleg erdemes lehet betara osszevalogatni illetve magasabb betaju peldanyokat keresni, hogy a meghajto fokozat ne "izzadjon" tulsagosan. A trimmerpotik nem fognak megsulni, emiatt ne aggodj.
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
Úgy néz ki tudok szerezni 40V szekunder feszültségű 140VA-es transzformátort a 20W-os A osztályhoz. Ez talán elég lesz egy csatornának, sőt még 2x10000-es kondenzátort is tudtam egész olcsón "bugázni", majd megépítem és kiderül, hogy bírja-e. Ezen a linken valaki már megépítette, sőt még rendes tápot is csinált neki. Én csak simán egy egyenirányító hidat gondoltam, meg a 20000µF-ot, ja és persze a 100nF-os hidegítőt a kapcsolásba. Amit írtál, hogy a 4700µF-os kimenő kondenzátor helyet tegyek 3-4 2200-asat párhuzamossan az pontosan miért kell? A 10µF-os MKT értem de a 2200-asokat nem.
Te milyen egyenirányítást és "szűrést" javasolsz a táphoz. A sec feszültségem 40V lesz. Ha esetleg van valami jó ötleted légyszi írd meg, vagy rajzold le és képként tedd föl.
Egyébként köszönök szépen minden segítséget és javaslatot. Majd csak összejön a dolog.
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Nov 28, 2007 /
 
Elkészült az erősítő, már csak a trafóm, és a 10000µF hiányzik, de péntekre az is meglesz. Egyenlőre, csak "kartonnyákra" készítettem el a kapcsolást próba verzióba, ha beválik, majd csinálok neki rendes nyákot, egyébként néha a légkábelezés sokkal jobb. Az alsó összekötő vezetékek nem tudom, hogy bírni fogják-e a terhelést, de szerintem egy nyáklapon lévő szélesebb csíkú rézfólia keresztmetszete sem nagyobb, mint a képen látható rézdróté. Kíváncsi vaok a véleményetekre!
(#) lamalas válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 28, 2007 /
 
Probanak jo ez a kialakitas is, de a hutoborda kicsi lesz a 2A-es nyugiaramhoz! Probald ki 1A-el es ha sikerul jol beallitani az erositot, azaz hosszu idon keresztul is stabil az aramkor, nem maszkal el a munkapont es nem gerjed ill. tetszik a hangja akkor csinald meg normalis NYAKra is. De mindenkepp nagyobb hutobordak kellenek ha 2A ny.aramot akarsz beallitani!
(#) hapro válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 28, 2007 /
 
Szia!

Csak annyit tennék én is a vélemények sorához, hogy szerintem is k..urva kicsi ez a borda a 2A-es nyugalmi áramhoz. Azt gondolom, hogy olyan beállításokkal max 15-20 percet üzemeltetheted és utánna megfőzöd a tranyókat, főleg ezeket (erről a típus és márka kombinációjáról rossz tapasztalataim vannak).
1A-es nyugalmi árammal, 36V-os feszültséggel üzemelő JLH-m 4 tranyójának van egy 5mm vastag ALU lemez, ami egyben a doboz teteje is 1760cm2 felülettel, ezen van még egy 30cmX10cmX5cm-es borda és így a tranyók tok hőmérséklete 90 és 100fok között van pár óra zene hallgatás után. Mire a hűtő felület teljesen átmelegszik, egyenletesen eloszlik rajta a hő (máramennyire tud egy ekkora felületen), addigra az ALU hőmérséklete sincs 65-70fok alatt.

Szóval mindenképpen nagyobb hűtőfelülettel építsd meg.

üdv.:

Zoli

(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Nov 28, 2007 /
 
És én még azt hittem, hogy elég nagy lesz a hűtőborda...
Köszi, hogy szóltatok, majd próbálok keríteni, valami nagyobb bordát. De egyenlőre megpróbálom így kipróbálom, persze csak pár percig, nehogy elfüstöljön.
Ventillátoros hűtéshez mit szóltok? Ha mondjuk a tranzisztor fölé szerelnék egy 12V-os PC házhűtőt? Persze annak nagy a zaja és az A osztálynak pont az a lényege, hogy "csendes" legyen de ideiglenes megoldásnak lehet, hogy jó lenne. Pesten tudtok valami jó hűtőborda lelőhelyet?
(#) bbatka válasza vendelkiraly hozzászólására (») Nov 28, 2007 /
 
Ha kisebb feszültségről járatod (7-8V), kisebb fordulaton akkor szinte nincs is zaja.
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Nov 30, 2007 /
 
Segítség!!!!

Összeraktam az erősítőt. Beállítottam az A pontra a tápfesz felét. Aztán nagy nehezen az áramerősséget is sikerült belőni, kb. 1,3 A-ra. Aztán jöttek a bajok, ráadtam a terhelést, azaz rákötöttem a hangszórót. Aztán elkezdett füstölni a két 100 ohm-os ellenállásom. Elvileg 0,9W-os ellenállások (az eladó szerint). Aztán megnéztem nem mentek tönkre, csak elkezdtek füstölni. Ráadtam még egyszser a delejt, akkor meg a trafóm primer oldalán lévő 800mA-os biztosíték füstölt el. A tranzisztoroknak még nem volt idejük nagyon melegedni, arról nem tudok beszámolni.
Várom az ötleteket és javaslatokat. Kérem segítsetek!
Köszi szépen.

Vendel
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Nov 30, 2007 /
 
Beállítottam az A pontra a fél tápfeszt. A másik potival kéne a nyugalmi áramot beállítani, de azt most hogy? rákössem a hangyszórót vagy anélkül? Ha nincs rákötve akkor nincs terhelés de az árammérő ilyenkor mutat egy értéket, aztán szép lassan lemegy a "mutató" nullára (digi. multiméter).
Próbálgassam elősször nagyon kis árammal úgy, hogy rákötöm a hangszórót? Vagy most mit értünk nyugalmi áramfelvételen? Elvileg 1,7A -ert kéne belőni nyugalmi áramnak a P2-es trimerrel.
(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Dec 2, 2007 /
 
Megszólalt az erősítő. Miután kicseréltem a 2N3055-ös tranyókat egy másik gyártmányra. CDIL gyártmányú tranzisztort senkinek se ajánlok, két garnitúra 2N3055-öt kidobtam belőlük. Most úgy néz ki a dolog, hogy működik, de az áramerősséget még nem állítottam nagy értékre, mert félek, hogy elszáll a rendszer. Egyébként a fő gond az, hogy az én trafóm 40V sec. feszültségű, azt egyenirányítottam + 20000µF pufferkondi. És 58V-ot mérek az erősítőn, az A ponton pedig ennek a felét. Ez már vsz. túl sok és minden eltolódik. Fogok építeni hozzá egy áramkorlátos feszstabilizátort 40 voltra, az majd talán segít az ügyön.
A tranyók hűtése a képen látható. A jó öreg LM317-el szabályozom a ventillátorok feszültségét.
Az erősítő így kb. fele annyi árammmal is nagyon szépen szól 8ohm-os hangszóróval.
Következő: »»   5 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem