Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Témaindító: A Jani, idő: Ápr 17, 2006
Témakörök:
Szia! A műveleti erősítőre gyanakszom, érdemes lenne kicserélni.
Értem csak az a baj hogy nincs szivem szétberhelni mert van még rá garancia de visszont németországból lett hozva :/ lehetséges hogy hirtelen elnémuló,felhangosodó zene meg ugye ahogy kontaktozott a bemeneti kábel ugy pattogott sokszor stb. Lehet hogy ezek is ártanak a végfoknak?
Sziasztok!
Bár nem búgással kapcsolatos a kérdésem, de hangszóróhoz kapcsolódik, remélem itt tudtok segíteni. PC-hez Dyras Cinemax 5.1 ALDS-430 típusú szettet használok. Valahogyan túlfeszt kapott és szétment a végfok ic-m. A típusára sajnos sehol nem akadok rá, az ic pedig szétdurrant, így nem is tudom kicserélni (5 lábasról van szó). Doboz, papír megvan, de nincs semmi utalás benne. Ha esetleg a típusát valaki leírná, vagy hogy mivel lehetne helyettesíteni az hatalmas segítség lenne. Válaszokat előre is köszönöm! Sziasztok! A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
Szia! 99%, hogy TDA2030, adatlap: Bővebben: Link, de azért kövesd vissza a lábakat. A tápot és a hangszórót (kimenetet) könnyű beazonosítani, de a bemenet sem nagy feladat. Esetleg mérj tápfeszültséget.
Szia!
Nagyon szépen köszönöm!!! Ma már nem, de holnap meló után nekifekszem a dolognak!! Köszi még egyszer! Szia!
Sziasztok!
Van egy házimozierősítőm, pioneer vsx-d711. régebben karaokiztunk vele, úgy, hogy a számítógépről ment a midi zene egy vivanco MX 510 keverőbe. a keverőbe ment még a mikrofon vezeték. a keverőből két vezeték rca csatlakozással a házimozierősítőbe. az erősítő jelei max 200mA, de úgy állítottam be, kb középszinten, hogy ne torzítson/de a mikrofon nem kizárt hogy adott nek, vagyis nem tudom. mostanában hallgatnám a zenét a számítógépről, inetrnetről, és brummog a rendszer. akkoriban nem brummogott. de azt hozzá kell tennem, hogy műholdas internetről ment régebben, mostmár kábelinternet van bekövetve. a kérdésem, hogy a nagy amper az analóg részen kiüthetett e valamit, de azt hozzá kell tenni, hogy digitálisan, tehát a házimozi hang tökéletesen működik. vagy a kábel-tv-internet miatt földhurok alakult volna ki? mert a tv is azóta, ha nézem a házimozit a dvd lejátszóval a tv csíkozódik, ha kihúzom közben az antennát a tv-ből megszűnik a csík. az földhurok lenne a kábel tv miatt? A fő kérdésem amúgy az lenne, hogy a házimozierősítőn kimehetett e valami amitől brummog, de ez nem érinti a digitális részt, gondolok itt arra, hogy a dvd vel lejátszott hang teljesen rendben van. amúgy észrevettem még valamit a rendszeren. a számítógépről játszottam a zenét a házimozierősítőre. bedugtam a vezetékeket pl a házimozi cd csatlakozójába, aztán váltogattam a csatornákat, és áthallatszott minden analóg csatornára, pl.CDR/TAPE, CD, TV/SAT, VCR/DVR, VIDEO, AUX. ezután átdugtam az AUX-ba, aztán váltogattam a csatornákat, de akkor nem hallatszott át sehova.
Szia! Vagy földhurok, vagy árnyékolatlanság amit kábelhiba is okozhat. Az áthallás biztos készülékspecifikus, nem gyanakodnék meghibásodásra.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
Helo! készitettem képeket a belsőségről és a két oldaból az egyiknél találtam egy sárga szinű elkót aminek a tetején ilyen sárga megszáradt akármi volt tetején sajnos elfelejtettem akkor lefényképezni de utolag is látszodik valamennyire a képen.szóval lehetséges hogy megdöglött de viszont nem látszik a nyákon semmi és nincs is megpuposodva :/
Sziasztok, Segitséget, vagy tanácsot szeretnék kérni. Van egy őslények kora beli
Q-TEK SDJ-3400SE típusú keverő pultom. Sajnálatos módon eléggé zajossak a csatornák. És az eq csatik is. Tudna valaki mondani rá valamit, hogy mit lehetne tenni ennek a búgó súgó hangnak a megszüntetése érdekében? Gyári keverőnél létezhet ez a föld-hurok? Vagy más gond lehet? Esetleg valami zajszűrő áramkör létezik, amit megépítve utolag beépítenék és az megszüntetné? Köszi előre is.
Eredeti gyári formában aligha létezhet egy belsö földhurok. Renegeteg keveröt adtak el ebböl világszerte. A google pillanatok alatt sok 100-t talál Argentinától Indiáig.
Söt egyes források még dicsérik az EQ-t meg a hangját. Szoval nem hiszem, hogy gyárilag tul rossz lenne a saját kategoriájában. Inkább azt kellene tisztáznod, hogy most mitöl sug-bug.
Szerinted milyen lehetséges okok okozhatják?
por kizárva teljsesen tiszta belül. esetleg még az RCA kábel árnyékolási problémára gondolo, de ma kipróbálom vastagabb autóhifis RCA-val.
Esetleg neked vagy valakinek valami ötlet, hogy kapcsolási rajzot hol találhatnék ehhez? Sajnos ezen a téren Google nem az én barátom.....
Szio. Igen sajnos akkor is nagyon magas a súgás ha minden RCA kábelt kihúzok. Találtam a neten valami autómatikus zajzár nevű áramkört, nem tudom azzal lehetne e kezdeni valamit?
Azt egyenlöre felejtsd el.
Inkább keresd meg a zaj okát. Zárd rövidre a bemeneteket majd hallgasd meg, majd egyenként távolitsd el a rövidzárakat. Lehet, hogy valamelyik bemenet lett kilöve (zajos). Huzd le a potikat, ha ekkor is zajos akkor meg a kimenet. Nem lehet az a szerkezet tul bonyolult, szerintem aránylag könnyen meg lehet keresni a zaj okát. (Ha valoban zajos, vagy csak annak hiszed - mert némi zaja minden ilyen kütyünek szokott lenni). Idézet: „a tv is azóta, ha nézem a házimozit a dvd lejátszóval a tv csíkozódik, ha kihúzom közben az antennát a tv-ből megszűnik a csík.” Tehát földhurok alakult ki. Vegyél egy leválasztót a kábelre.
Szia! Arra esetleg lenne ötleted, hogy ugye amit linkeltél az 18 wattos, a hangfalszett dobozán pedig 5x5W (szatellithangszórók) és 25W (mélynyomó) van írva (leírás mellékelve). Nem lesz gond, ha csak 18W-os az ic? Bocs, csak tényleg nem vagyok teljesen otthon a témában, és inkább megkérdezem, minthogy valami nagyobb baja legyen. Köszönöm előre is. Szia!
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
Szia! Ugyanebben a családban van a TDA2030, TDA2040, TDA2050 is. Hogy neked melyik kell a következő szempontok alapján kell eldönteni: tápfeszültség, táp terhelhetősége, hangszóró impedancia. Először mindenképp ellenőrizd a lábkiosztást, hogy a tápfesz, a kimenet és a bemenet jó helyen vannak-e. A 3 IC lábkompatibils egymással. Elsődleges szempont a tápfeszültség lesz, ezt a régi IC-t kiforrasztva is könnyen meg tudod mérni. Sorrendben 36, 40, 50V-os tápot viselnek el MAXIMUM. Az adatlapok segítségedre lesznek mindenben, de ha sikerült a méréseket elvégezni én is segítek.
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszod! Újra!
Hali adott egy kábeltv fejállomás, másik helységben helyi adás a mellete lévőben. Brummos. Ha csak a videojel van bekötve, akkor nem zúg. Ha már a hang meleg ere is be van test nélkül egyből zúg, testtel együtt is. Ha csak a video jel van bedugva és a hang meleg része a testhez érintve akkor is zúg, pedig egy normál erősítő bekötésekor a testre érintve elkellene némulnia.Kb 5méter vezeték van bekötve. Próbára volt közös fázisra kötés is villany hálózatilag semmit sem ért. Következő lesz a képet kamera technika álltal használt ballun trafóval bekötöm UTP vel.
Ötlet esetleg?
Szia!
Esetleg mérj, vagy méress földelési ellenállást. EPH. elkészítése, vagy ellenőrzése sem ártana. A stúdiók és központi elosztó hálózatoknál, illik önálló (saját) földelést kiépíteni és ennek a csillagpontjához illeszteni minden berendezést! Leírásod alapján, a videó kábellel összekötött berendezések közötti zaj nem éri el a hallható zaj, vagy a zajzár küszöbértékét. (A kábel ellenállása miatt.) Viszont, mély, morgó hangot és elkenődő, elmosódó, fakó képet produkálhat. Ezért, maximum, csak átmeneti megoldás lehetne a leválasztó alkalmazása.
Sziasztok.
Szombaton, zenélni voltam a saját hangrendszeremmel. És olyat tapasztaltam amit eddig csak itthon. Az egész rendszer zúgott búgott. Azt tapasztaltam ki, hogyha a keverőt kikötöm a rendszerből akkor tökéletesen jó az egész. Ha a keverő megmarad és a laptopot kötöm ki a rendszerből akkor is jó. Ha mind a kettő be van kötve normálisan akkor pedig zúg és búg. Ha a keverőn a bemeneti jelet leveszem teljesen és a mastert feltekerem akkor kevésbé csinálja. De ha a bejövő jelet normálisan 0dB körülire veszem és a masteren veszem fel a hangerőt (mint azt szokás) Akkor zúg. Ha a laptopnak a töltőjét kihúzom az áramból, de a jelet a laptop adja akkor is jó. Eddig ezt tényleg csak itthon csinálta mert rossz volt a földelésünk. Az meg lett csináltatva normálisan és tökéletesen működik. Szóval én arra gondolok, hogy ahol zenéltem ott is ez lehetett a probléma. De viszont ezen a helyen szoktak bulik lenni, de akkor normális lejátszók vannak nem laptop, és ezért nem jelentkezik szerintem ez a probléma. De az lenne a kérdésem, hogy azt hogy lehetne kiküszöbölni az én részemről. Van-e olyan megoldás amit és be tudnék vetni, ha épp más helyen is felmerülne ez a probléma. Köszönöm a segítséget.
Szia! A laptopod tápja vagy csatlakozik az érintésvédelmi földre (a dugó kialakításán megfigyelhető), vagy a kapcsoló üzemű tápján keresztül áthallatszik a fázis. Az utóbbin a dugvilla megfordítása segíthet - sok reményt nem fűznék hozzá.
Az érintésvédelmi földön kialakuló földhurok kezelhetőbb. A laptop tápot abba az elosztóba dugd be ahová a hangosítás - szintén védőföldeléses - csatlakozója került. Nem látok kockázatot abban sem, ha a laptop töltőnek kerítesz egy földeletlen aljatot.
Értem. De az a gond, hogy amikor itthon volt ilyesmi probléma akkor akármelyik laptopra kötöttem a rendszert akkor is ugyan ezt csinálta. Ott csak egy laptop volt nálam így nem tudtam kipróbálni másikkal.
Szóval inkább a második lehetőségre gondolnék, a földhurokra. És én is a földeletlen aljzatra gondoltam. És akkor szerinted a rossz földelés okozhatja ezt, vagy nálam van a probléma?
A földelés nem rossz, csak két különböző helyről vett érintésvédelmi föld között természetes módon kialakul pár mV - jellemzően búgó - feszültségkülönbség. Ez mit-sem ront az életvédelmi funkción, viszont az audio-vizuális eszközöket zavarja - mint tapasztaltad is.
A témában számtalan hozzászólás leírja ezt a jelenséget.
Ha mindkettő külön van földelve, akkor is földhurok lesz, ha egy elosztóba dugod őket. Le kell választani a jelet, régi 56k-s modemek csatolótrafióival, egyszerűen meglehet csinálni.
Amúgy ezért nem jó az erősítők nulláját leföldelni. A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
Még azt meg tudná mondani valaki, hogy mit kapcsolt az a kapcsoló amelyre az van írva, hogy Lift - Gnd? Mind a 2 végfokon van ilyen kapcsoló. Mióta megvettem őket Lift-ben vannak, sosem kapcsoltam át, de valami szerepe csak van, ha oda van rakva
Vissza térve ehhez, hogy földeletlen dug aljzatot csinálok a laptopnak, akkor ez megoldaná a problémát? Mert nem tudom ezt így kipróbálni, mert itthon tökéletesen működik. Csak akkor van baj, ha olyan helyre megyünk ahol ez kialakul.
A LIFT az emelést jelent. Gondolom felemeli a GND -t a védőföldről.
És ha mondjuk megint jelentkezne ez a probléma, ha átkapcsolom akkor esetleg változna valami?
Hali!
Építettem egy olyan 2.1 hangrendszert,amiben összesen 5 erősítő és 3 aktív sávszűrő van. Szükség volt két trafóra,egy több kivezetéses toroid látja el az erősítőket két külön tápon keresztül,a három aktív szűrőt (jobb,bal,sub) pedig egy normál szimmetrikus 11V-os trafó. Tehát van összesen 2 trafó,3 tápegység,3 szűrő és 5 erősítő. Hogy kell egy ilyet csillagpontosítani?Elég sokat olvastam a témáról a napokban,de sehogy nem tudtam kiűzni a brummot. Az erősítők bemenet nélkül csendesek,de ahogy rákötöm a szűrők kimenetét,egyből jön az 50Hz. Fontos még,hogy nem fémházban van,hanem a mélynyomó ládájában,és a védőföldet is lekötöttem,hogy egyelőre ne kelljen az abból adódó esetleges problémákkal foglalkoznom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |