Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra távirányítós bemenetválasztó, és hangerőszabályzó
Lapozás: OK   15 / 20
(#) speeedfire válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Ezt jól meg kell fontolni.
(#) DaviS hozzászólása Jún 23, 2012 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy relés hangerőszabályzót, és szerintetek egy ilyet hogy érdemesebb használni? Söntös, vagy klasszikus hangerő szabályzóként? Melyik előnyösebb? Illetve ezeket a reléket úgy kell léptetni mint egy bináris számlálót? (Nem a linkeken lévő kapcsolások valamelyikét akarom megépíteni, hanem egy teljesen újat tervezni.)
(#) kameleon2 válasza DaviS hozzászólására (») Jún 29, 2012 /

Ha úgyis újat tervezel - ne ilyen reléket használj hanem aranyozott érintkezős reedeket....... Én egyébként így csillag alakzatban rendezném el az összes reedet - jobban is hasonlít egy potméterre - ráadásul igen szépen lehetne kivitelezni, főleg ha az óramutatószerűen elhelyezett reedek végénél egy kis SMD LED is jelezné hol is állunk...... A Hifi dísze lehetne.....
(#) DaviS válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 29, 2012 /

Bontott Takamisawa relékből fogom megépíteni, ebből van nekem 17db. A söntöshöz terveztem nyákot, mert jóval egyszerűbb, de ahogy a neten néztem, a hangminőségről megoszlanak a vélemények, a változó bemenő impedancia miatt.
(#) kameleon2 válasza DaviS hozzászólására (») Jún 29, 2012 /

Átgondolva a dolgot..... reed relékkel még elektronika sem kellene, csak egy mágnes, ami a relék előtt elhalad...... ezt akár motor is forgathatja. Elegánsabb.... Én használtam sokszor relét audio jel kapcsolására..... háááááát.... Nagyon kényes az érintkezőanyagra, oxidációra.... ezért javallottam a reedet. Esetleg a Schracknak vagy az Omronnak a kisreléi lehetnek jók...... A Takamishawa nem tudom mit tud, de az biztos, hogy legalább 24V meghúzótekercsűt raknék....
(#) szamóca hozzászólása Szept 19, 2012 /

(#) emmzolee válasza szamóca hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Frankó ez is.
Nem tudod véletlenül, hogy mekkora határok között csillapít? Az a 4 relé kevésnek tűnik. Az csak 15dB. Az nem sok. Ha 2-4-8-16Db-s csillapítások vannak beállítva akkor is csak 32dB-s lenne. Ezek a -2dB-s lépések nagyok ám.
Az enyém 63dB-s az pont optimális.
(#) szamóca válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

A relék a bemenetválasztáshoz kellenek. A szabályozást PGA2310 IC végzi.(+31.5dB to −95.5dB with 0.5dB Steps) VFD kijelzés, és tanítható távvezérlése van.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
(#) emmzolee válasza szamóca hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Igen? Akkor utána nézek ennek a PGA2310 IC-nek.
(#) vicsys válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Jó kis IC. Elég korrekt a hangja. Én speciel az 5V-os változatát próbáltam ki. Bővebben: Link
(#) yagi válasza vicsys hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Ha a weboldaladat bogarászom akkor miért nem látom ezt a miniamp-ot?
Melyik menüpont alatt található?
Lehet egyszer egy ilyenre is szükségem lenne.
(#) vicsys válasza yagi hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Azért, mert a menüből kivettem. Leálltam a fejlesztéssel, mert mindenki húzta az orrát, hogy félvezetős hangerőszabályzó.... A relés változat lett a befutó, mert senki nem fanyalgott. Tény, hogy egy komolyabb/high end rendszeren simán lehet hallani 1-2 orto különbséget a passzív és aktív cuccok között.
(#) yagi válasza vicsys hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Igen, valóban így van, én is ezért választottam a reléset, viszont azért ahhoz már berendezés is fül is kell hogy valaki azt mondja erre az IC-s hangerőszabályzóra hogy nem jó. Szerintem nagyon sok mindenki épít olyan erősítőt amiben ez bőven elférne, anélkül hogy észrevenné a különbséget.
(#) vicsys válasza yagi hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Pontosan így van. Hozzáteszem, hogy azt is tudni kell, hogy mire kell figyelni. Nálam a Mozart varázsfuvoláján jött elő. A fúvósok konkrétan szőrösen szóltak, szinte recsegtek. A rezesek meg karcoltak. Persze, szintetikus tucc-tucc-on nem lesz ilyen és +18dB-es mély-magas kiemelés nagyon jó lesz!
(#) emmzolee válasza vicsys hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

ÁÁÁ.
Most már tudom honnan volt ismerős nekem.
(#) emmzolee válasza vicsys hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Igen ezek a részlet vesztés tipikus jelei.
Ha egy erősítőből kikötöm a potit és behelyettesítem egy fix ellenállás osztóval (két-két ellenállás) Ugyanekkora különbség lehet + irányban. Ezt persze autóhifinél szoktam, ahol a fej szabályozza a hangerőt. Nagyon hatásos olcsó tuning. Nem is értem miért használják még mindig ezeket a sz..r szénréteg potikat a gyári cuccokban.
(#) Kovidivi válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Ezt a potikikötős kísérletet méréssel is alá lehetne szerinted támasztani? Nem értem, hogy milyen fizikai paraméterek lehetnek olyan mértékben különbözőek egy poti és egy ellenállás között, hogy már beleszól a hangba. Bár ez már filozófia inkább, de mégis érdekelne a mérés.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
(#) emmzolee válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Nézd én vagyok olyan tapasztalt, hogy meghallom. Nem tudom méréssel bizonyítani, mert nem szoktam megmérni. Talán a vezetők zaja lehet a felelős.
Alapvetően a két alkatrész között annyi a különbség, hogy az egyik egy szén réteg ellenállás, szén közép érintkezővel. Ennek a hangja nem a legjobb. Nem is beszélve egy potméter együtt futásáról, ami mivel mechanikus dolog a poti, nem szokott pontos lenni. A neves poti gyártók is 3%-tól fölfelé adják meg a két csatorna egyformaságát, azaz az együtt futását.
Ezt szoktam én kivenni és helyettük beteszek Beyschlag (fémréteg ellenállásokat, amik össze vannak válogatva) Ezeknek a hangja köztudottan jó. Az együtt futásuk tökéletes.
A hangzásbeli különbségek: Több részlet, nagy mértékű nyugodtság, nem annyira kristályos, érces, rezgős hangzás. Lehetne még szavakat találni a hangképre, de szerintem ennyiből le lehet szűrni.

Ha mégis technokrata módon akarsz a dologgal foglalkozni, beteszek egy linket.

Bővebben: Link

Nem tudom olvastad-e. Itt írnak az alkatrészek hangjáról és okairól. Ez lehet meg fog győzni.

Nem az ebben való hitem győzött meg arról, hogy milyen anyagokat használjak a cuccaimhoz, hanem az amit tapasztaltam.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
(#) emmzolee válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Ja igen annyit még szerettem volna mondani, hogy az erősítőm miután megépült sokáig poti nélkül hallgattam, mert nem volt egy normális potim. Ez nagyon idegesítő volt, mert sokszor hangos volt. Elő vettem gyorsan egy potit és az erősítő elé kötöttem. Olyan érzés volt, mintha a zenekartól el vették volna a fizetésüket és egy vastag függöny is a zenekar és közém került volna. A hangszer csoportok is foltokká lettek. Sz.. volt. Azonnal kivettem és megépítettem a Rénesféle relés szabályzót. Kánaán lett. Még egy bemeneti buffer nem ártana, de hova siessek jó így is.
Olyan ellenállást vehet bele az ember, amit csak ki tud fizetni.
(#) fricihun hozzászólása Okt 15, 2012 /

Sziasztok.
A kérdésem több témában is elférne, itt teszem fel mert talán itt előbb kapok rá válasz. Na szóval van egy 5.1 hangfalam amit villámkár ért. Már eredetileg se győzött meg a hangja, mert a mélynyomó nem tudta kiszolgálni az 5 szatellitet, egyszerűen kevés volt, szinte nem is volt mély hang. Az 5.1 rendelkezik távirányítóval, bemenetválasztás és hangerőszabályzásra alkalmas. A kijelző mögött van egy panel amin gondolom az infra vevő és a kijelző vezérlése található, innen egy 7-8eres szalagkábelen megy hátra a jel az erősítőhöz, meg a 6 csatornás előfokhoz, ami valami mikrokontroller féleség lehet.

Ki szeretném cserélni az erősítőjét és egy új mélynyomót szeretnék hozzá készíteni nagyobb erősítővel. Ezekkel az ismeretekkel rendelkezem ezt meg tudom valósítani, építettem már erősítőt. Előfoknak 3db LM1036 IC-t gondoltam, kérdésem az lenne, hogy vajon használható lenne-e az infrás bemenetválasztó és hangerő szabályozó az új erősítőben is? Arra tippelek, hogy ezek a vezérlők nagyjából azonos elven működnek és így egy másik előfok is vezérelhető vele.
(#) szamóca hozzászólása Dec 20, 2012 / 1

(#) Moszkvai válasza szamóca hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Nagyon ötletes!!
(#) tomekah hozzászólása Jan 26, 2013 /

Hello emberek! Van egy házimozim jack bemenettel. Több jelforrásom is lenne. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e egy olyan elosztó készítése, melybe bekötöm a jelforrásokat, és távirányítóval vezérelhetem, melyik jelet továbbítsa. Kezdőnek való leírást írjatok, ha írtok majd.
Válaszaitok előre is köszönöm.
(#) vicsys válasza tomekah hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

(#) tomekah válasza vicsys hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Köszönöm Most lehet hogy hülyén veszi magát ki majd amit írok. Szóval, ezt valahol meg lehet csináltatni? Mert én ehhez nagyon kezdő vagyok
(#) szamóca válasza tomekah hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Ettől egyszerűbben nem lehet elkészíteni. Adj fel hirdetést az apróban, ha nem éri el a tudásszinted az elkészítéshez szükségest. Vagy az Ebay-en veszel egyet.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) tomekah válasza szamóca hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

köszöntem válaszaitok
(#) magery válasza vicsys hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Szia!

Az encoder kiolvasásának a forráskódját meg tudnád osztani? Már egy ideje programozom a PIC-et, de valahogy sehogy sem akar összejönni a kiolvasás. Hol kettőt ugrik, hol egyet sem. Ha pedig lassan tekerem semmi sem történik.

Köszi.
(#) melorin hozzászólása Szept 29, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék a végfokomhoz építeni egy távirányíthatós hangerőszabályozó áramkört.
Bemenetválasztó nem kell. Sztereo lesz az egész 1 bemenettel.
Van hozzá Arduino 2db, egy PGA2310 és 2db OPA827, 2x13VAC trafó.
Nem tudom mennyire igaz, de a PGA elé kéne építeni egy alacsony kimeneti impedanciás műveleti erősítős buffert, ezért vannak az OPA827-ek. Tényleg kellenek? És akkor a PGA után nem kell már?
Tudnátok segíteni a dolgot összehozni?
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
(#) melorin hozzászólása Okt 8, 2013 /

Arduinohoz senki nem írt még kódot a PGA2310/11 IC-hez? Mindenhol csak PIC-eket látni.
Következő: »»   15 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem