Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Időzítő
Témaindító: Mekkmester, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Igen. Köszönöm.
A FET-et mivel helyettesíthetem, ha nem kapok ilyen típust?
Hello! Gyakorlatilag bármelyikkel, ami elbírja a relé áramát. (Mert azt nem írtad mennyi) üdv! proli007
Sziasztok, utolsó évemet húzom az elektroteknikai teknikus képzésen és a vizsgatárgyamnak egy dobozt találtam ki, melyet egy időzítővel ellátott zárral szeretnék kombinálni, esetleg pénz spórolás céljából. Elméletben úgy működne, hogy: Beállítok egy bizonyos idő intervallumot, a dobozt lezárom, az időzítő elkezd a megadott értéktől 0-felé számolni, és ha lejárt az időzítő kinyílik a doboz. Abban az esetben ha áram szünet lenne, a doboznak zárva kéne maradnia, illetve ha újra kap tápot, az időzítő ugyan onnan folytatná a számolást( esetleg azt megoldani hogy, ebben az esetben és csak egy 4-6 számjegyű kód megadásával kilehetne nyitni a dobozt)-huh egyre bonyolultabb- A lényege hogy 3*2 7 szegmenses kijelzőn szeretnék beállítani idő intervallumot, az első 2 kijelzőn a napot, a 2. kettőn az órát, a 3. 2őn pedig a percet egy 12 gombos keypaddal, melynek pl.: a csillag lenne a léptetője( a 6-1 v 1-6 kijelzőig) a kettős kereszt pedig az OK, vagyis amivel beállítom azt az értéket melyet 0-9-ig megadok a nyomógombok segítségével. Szeretném ha lenne rajta 2 LED egy piros és egy zöld ami jelzi, hogy az időzítés éppen működésben van e, ill nem (zárva van e éppen a doboz vagy nincs). A tápellátást egy adapterrel oldanám meg. Ha esetleg tudnátok benne segíteni pár jó ötlettel, kapcsolási rajzal, esetleg feltételezéssel (pl.: És mivan ha .... ? ), annak nagyon örülnék, és remélem nektek is tetszik az ötlet. Köszönöm a segítségeteket előre is.
Hello!
Nem kioktatás képen írom, de ezt a feladatot, elsősorban NEKED kell megoldani. Ha végzős vagy, akkor már jártas vagy hardver építésben, mikrokontroller programozásában. Vagy is elkezded az elképzelésedhez a hardvert tervezni, kiválasztod a procit, alkalmazott eszközöket, majd azt felteszed. Ha ez már valamit mutat, a szoftvert megírni, és ha ott már valami megy-működik (mondjuk a visszaszámláló óra), vagy elakadtál, akkor segítenek a PIC vagy AVR topikban. Tápfesz kimaradása esetén, az időt el lehet menteni az EEPROM-ba. majd innen visszatölteni. Bár megjegyzem az idő akkor is telik, mikor nincs táp.. üdv! proli007
Ez a feladat, szinte ordít egy mikrokontrollerért. Ebben az irányban van valamilyen programozási ismereted? Proli mester jól írta, a PIC vagy AVR topicban folytatható...
Az egész hardver egy piccel és egy rtcc icvel megoldható , az rtc mondjuk memória elemmel ellátva áramszünet esetén is mérné az időt , a pic meg elvégezné a többi feladatot.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
Köszönöm a gondolatokat, egyébként még nem tanultunk a hardver építésről.
Üdv!
A fent nevezett időkapcsoló, időzítő 8 különböző funkcióval bír.Mivel nyelveket nem beszélek és magyar leírást nem találtam hozzá, itt kérnék egy kis segítséget, hogy pontosan mi is az a 8 féle funkció amit szabályozni lehet vele. A translator fordítása nem az igazi... Angol nyelvű leírás Köszönöm a segítéget előre is!
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy adott egy 12V os relé és szeretném, hogy az autó kp zárjának a nyitó vagy záró impulzusa (ez mind1 melyik) meghúzza a relét és 5-6 mp ig meghúzva is tartsa, majd ezután elengedjen.... Kérlek titeket, valami egyszerű kapcsolást vagy valami egyszerű rajzal segítsetek nekem !
Ha a "H"-nál földet kötsz be, akkor 5,6s hosszú magas szint fog megjelenni a kimeneten.
kapcsolási rajz Ha földelés helyett magas szinttel szeretnéd vezérelni, akkor egy inverter (kapu) fog kelleni a kettő közé. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013
Ja ez is kellhet: 555 IC lábkiosztása
Sziasztok! Szeretné építeni egy olyat hogy ha lenyomom a gombot akkor pl: 3 perc múlva kigyúlad egy led(vagy egy zümmer csipogna kb 3mp-et. Persze az időzítést jó lenne állítani egy potméterrel 1-2-3 percre. Olyan m.vibrátort már csináltam hogy gomb lenyom aztán led világít majd led elalszik attól függ hogy a potméter mennyire lett állítva.De itt az ellenkezője kéne hogy nem csipog(nem világít) majd kb 3 perc múlva csipog vagy világít kb 3 mp-et. Ehhez milyen kapcsolás kel? Ha tudtok ilyet megköszönném. Üdv.
Sziasztok! Látom már egy ideje pókhálósodik ez topik, ezért gondoltam , hogy itt teszem fel a kérdésem, egy időzítő áramkör építésével kapcsolatban.
Tulajdonképpen egy már sok helyen emlegetett szivattyú utókeringető kapcsolásra lenne szükségem, akár 555-el is. Pár napja böngészek a neten, de nem találok megoldást a problémámra. A fellelt kapcsolásokkal az a problémám, hogy ha jól értelmezem azoknál a késleltetés gombnyomásra indul, ellenben én azt szeretném elérni, hogy a nyomógomb helyett, a termosztát záróérintkezőjét használva az időzítő kimenetén képes legyen elindítani egy relével a keringetőszivattyút , majd a termoszát kikapcsolása pillanatában induljon el a késleltetés, úgy 1-10 perc beállítható intervallummal, és a relé elengedése természetesen a késleltetési idő letelte után történjék meg. Semmi faxni! ![]() A hozzáértő szakik segítő kezére várva: Maradok tisztelettel: J.
Hello!
Semmi gond, használhatod a monostabil kapcsolást, csak újraindíthatóvá kell tenni. Vagy is a kapcsoló zárása alatt az időzítő kondit is kisütött állapotban kell tartani. De nem írtad, hogy milyen hosszú időzítést szeretnél. üdv! proli007
Szia!
Köszi, a gyorsaság félegészség! ![]() Mindennel egyetértve mosolyogva bólogatok, hogy igazad van! Ha szépen kérem , meg tudnád mutatni nekem rajzon, hogy pontosan melyik kapcsolásra gondoltál, mert én ma már annyit láttam hogy éjjel kondival fogok álmodni , mondjuk szerencsésebb, mintha ellenállással! ![]() Ami az időt illeti, az meg hát ott van.1-10 percre gondoltam. de az majd a kísérletek alkalmával úgyis eldől, mit kíván a rendszer. Köszi, J. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
Hello!
Én az 555-öt maximum 1percre szoktam használni. 10 percre, sokkal célszerűbb egy számláló alkalmazása. Pld. CD4060. Azzal ez a feladat, simán megoldható. üdv! proli007
Na ilyen 16 lábúval szerelt áramkört eddigi böngészésem során még sehol nem láttam
![]() Bővebben:ilyesmire gondoltál? Itt mi történik, ha reset gomb, mondjuk órákig nyomva van, a számlálás az elengedés pillanatában kezdődik? Mert az lenne a király! J.
Hello!
Igen ilyesmire, csak így nem jó, mert fordítva működik. Vagy is amikor a számlánc törölve van, akkor minden kimenet L szintű, és ekkor kell a relének húzni. Ha órákig nyomva van, akkor órákig törölve van. ennyi.. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2013
...hogy miért nem értek én így az elektronikához?
![]() Biztosan itt is igaz a mondás, hogy "gyakorlat teszi a mestert"! A legmesszebb menőkig megbízom a tudásodban. Megpróbálom összerakni, örülni nem lesz majd nehéz, főleg ha működni fog! Mindenesetre köszönetem a gyors segítségért, jó olyan helyre járni, ahol az "úttörő ahol tud segít" Még egyszer köszi, ha akad kérdésem közben zavarlak majd .... ha hagyod! ![]() Jóéjt! J.
Sziasztok!
Van egy infrakapum és egy szirénám. Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehetne megvalósítani azt, hogy mikor áthaladt valaki az infrakapun, akkor a sziréna 10 másodpercre megszólaljon? Köszi! Mp
Hello!
Pld. 555-ös monostabil kapcsolással. De azt is tudni kell, milyen jelet ad ki az infrakapu, mekkora a tápfesz és mekkora a sziréna áramfelvétele. üdv! proli007
2 vezeték jön ki az infrakapuból, lényegében ha látja egymást a kettő, akkor rövidzár,ha nem akkor szakadás. 12V-os tápegységem van, a sziréna áramfelételét sajnos nem tudom.
Hello!
Megrajzoltam. A bemeneten a Led igazából nem szükséges, de jelzi hogy az IR kapu "zárva van", van 12V tápfesz a szirénánál. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget!
Szeretnék még 2 amatőr kérdést feltenni: 1., D1-el párhuzamosan 1 és 2 között mi van? 2., A szirénának fixen rá kell kötni a 12voltot? vagy miért van külön a 12-13? Lehet triviális kérdések még kezdő vagyok, köszönöm a türelmedet!
A 12-13 a relé érintkezője, ami 'párhuzamos' a saját védő-diódájával.
Hello!
Amit nem ismersz fel, az csak egy 12V-os relé. 1-2 között a behúzó tekercse, 12-13 között a zárókontaktusa (NO)van. (A számozását ne nézd, minden relének más lehet, én így számozom a lábakat. A relé tekercsen csak azért van +- jel, mert vannak relék, amiben a védődióda - ami jelenleg itt a D1 -, benne van a relébe. Azt nem mindegy hogy kötöd be. De azok általában Reed relék.) De fogalmam sincs neked milyen reléd van. Gondoltam az áramkört ugyan arról a 12V-ról táplálod, mint a szirénát szeretnéd. De egyáltalán nem kötelező. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
Köszönöm szépen a segítséget, így már világos!
KÖSZÖNÖM!!! Megépítettem, 100%-ig arra képes amire szükségem van! Sőt, kicsit feljebb lapoztam és elolvastam a CD4060 , BIBLIÁDAT és végre sikerült választ kapnom arra is , hogy miért csak nyolcat villan a led tizenhat helyett Q4-en! ![]() ![]() Még egyszer nagyon köszönöm az odaadó segítségedet, és a tudást amit általad sikerült magamévá tennem! További jó munkát , és jó egészséget kívánok! Üdv: J. "Olyan nincs hogy valami nem sörnyitó!" ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
Szaisztok!
Nekem lenne egy nagy problémám.... ![]() Amikor ráadom a gyújtást, a helyzetjelzők világítanak az autón egyből, ez egyszerű megoldás, ahogy a nyákon is látszik majd, viszont amikor a motort beindítom, akkor úgy kellene működnie, hogy amit az olajnyomás gomba testre kapcsol, tehát létrejön a teljes olajnyomás, akkor elindul egy időzítő, ami 3-4sec múlva kapcsol egy relét, ami felkapcsolja a tompítottakat. Így kellene működnie az áramkörnek. Én visszarajzoltam az áramkört, és azt szeretném megkérdezni, hogy valaki megnézné nekem, hogy ez így működik-e? Az alkatrészek: 3db smd tranzisztoron 6cw felirat, és a 4-iken FFp felirat. Ha jól gondolom előbbiek NPN tanzisztorok, az utóbbi pedig PNP darlington? Mellékelek pár képet segítség képpen. Az én rajzomon nem szerepel a helyzetjelzőket kapcsoló relé, mert az most nem lényeges, csak az időzített relé tekercse van rajta. Köszönöm a válaszokat előre is! A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
Sziasztok!
Valamiért nem látom az utolsó hozzászólást.... Tegnap írtam egy hozzászólást, és most úgy látom a téma keresésnél, hogy proli kolléga válaszolt rá, de nem látom sehol sem.... Miért lehet ez? |
Bejelentkezés
Hirdetés |