Fórum témák
» Több friss téma |
A hangkártyás LC mérő az ún. három voltmérős impedancia mérés elvét használja. Az egyik voltmérő, ami a generátor feszültségét méri, az nincs, mert hiszen ezt a feszültséget mi magunk állítjuk be, tehát ismert. A soros ellenálláson, és a mérendő impedancián megmérjük a feszültség abszolút értékét, ebből számolható az impedancia abszolút értéke, és ebből a mérőjel frekvenciájának ismeretében számolható az induktivitás. ill. kapacitás értéke. És a kondenzátoroknak nem polarizáltaknak kell lenniük. Tehát elkók nem használhatók.
Hát, köszi a segítséget, de az érdekel még hogy miért a hangkártyára kell kötni, olyan érdekes számomra hogy pont arra.
Ja és 1µF-os kerámiakondit mivel tudom helyettesíteni, csakmert HEStore-n nincs.
1 µF -os kerámia kondi nem létezik, ne is keress. Fólia kondenzátort kell alkalmazni. Az elkó használata azért nem korrekt, mert az elkónak polarizációs egyen feszültségre van szüksége, az pedig itt nincs.
Azért kell a hangkártya kimenetére kötni, mert az helyettesíti a mérőfeszültséget előállító hang generátort. A feszültség mérés a hangkártya vonal bemenetén történik. Mivel maga a mérés analóg, és a PC nek a hangkártya az egyetlen analóg csatlakozási felülete, azért csatlakozik ide.
Most már tiszta, köszi a segítséget, megépítem minél hamarabb.
Csak ritkán használnám, ellenállást és induktivitást mérni. Azért tetszik hogy ez egy egyszerű kapcsolás.
A kapcsolás egyszerű, de a hozzá tartozó program nem az. Mindenesetre stabil mechanikai kivitelben készítsd el.
Idézet: „...1 ľF -os kerámia kondi nem létezik, ne is keress...” Azért ez egy kissé erős. Létezik, és kapható is. Lomexben pl. 22µF-ig van kerámia kondi! Amúgy az adott kapcsolásban valóban fóliakondit a célszerübb alkalmazni.
Azzal nem lesz gond, ha kell le is ragasztom ragasztópisztollyal Kézzel rajzolt "vastagvonalas" nyákra építem. Köszi a segítséget.
Üdv mindenki, megépítettem az RLC mérőt, de nem tudom hogy kell használni, valaki aki tud segíteni, annak nagyon megköszönném.
Ha R-re állítod, ellenállást mér.
Ha L-re, akkor induktivitást, és ha C-re, akkor kapacitást (kondenzátort).
Ez eddig stim, de nem működik... Én vagyok ennyire béna hogy ezt nem tudom összerakni? pedig mindent ugy csináltam ahogy le van irva...
Nem igazán lehet elrontani... Ha minden úgy van, ahogy kell, akkor működnie kell. A hibát nem írtad le, akkor főleg nem tudom... De ha a programmal van gond, akkor olvass vissza, mert leírtam, hogy nekem mi volt...
Nem tudom mi van vele, nem csinál semmit. Elmondom mit csináltam: megépítettem a kapcsolást, rákötöttem egy 4 eres(a 4. ér nem lett bekötve) árnyékolt kábelre ahogy kell, rákötöttem a gépre(a line in(kék) és a hangszóró kimenetre(zöld)) ügyeltem arra hogy melyiket melyikbe dugom, elindítottam a progit, ellenállásmérésre kapcsoltam, és rákötöttem egy 10k-s ellenállást. de ekkor nem jelzett semmit(próbálkoztam mindennel[szerintem] állítgattam is de semmit nem írt csak azt hogy line in level low. Ez mit jelent?
Mivel nem ismerem a témát alaposan, így csak egy gyors tipp, ezért is írom OFF-ként. A géped audiobeállításaiban nincs valami gubanc esetleg?
Megmentetted a kapcsolást: a Line-in és még sok más némítva volt. Köszi a segítséget.
szerk.: vagy lehet mégse, semmi, de azért még próbálkozok.
Figyeltem a beállításokat miközben elindítottam a progit, automatikusan letiltja a line-in -t mikor elindul. Nem tudom mi lehet vele...
Hali!
Azt szeretném kérdezni, hogy elektrolit kondenzátort is lehet-e tekercs mellé rezgőkörbe tenni? És mondjuk egy hangkártyás oszcilloszkóppal beazonosítani a frekvenciát és így a kapacitást meghatározni?
Nem nagyon. Elektrolit kondenzátor működéséhez szükséges, hogy egyenfeszültség legyen rajta. Létezik polarizálatlan elkó is, de egy ilyen kondenzátornak nagyon kicsi a jósága, így rezgőkörökbe nem igazán alkalmas.
Hangkártyás oszcilloszkóppal (már ha a működési frekvencia tartományába esik) pontosan meg tudod mérni a frekvenciát, priódus idő méréssel. De találhatsz a .net -en LC mérő kapcsolást is ami a hangkártyát használja. Maga az áramkör elég egyszerű. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
Van egy kb. 10mH tekercsem és egy 0.92uF+10MOhm-os mikrosütőkondim. Párhuzamosan kötöm őket és direktbe rárakom a hangkártya bemenetre. De nem mutatja a kalkulált 1700Hz értéket, csak az 50Hz látszik, de az akkor is ott van mikor csak a mérő zsinór van rajta.
Hogyan kellene rákötnöm őket? A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
Álljon meg a gyászmenet. Ahhoz hogy egy rezgőkör rezonancia frekvenciáját lássad, azt két módon tudod elérni a PC szkópoddal.
1. Készítened kell egy oszcillátort a rezgőköröddel, és annak a frekvenciáját láthatod a szkópon. 2. Ha a szkópodnak van generátor kimenete, és azt tudod használni a spektrum analizátorral együtt, (tracking generátor) akkor egy ellenállásból, és a rezgőkörödből készítesz egy freszültség osztót, akkor a spektrum analizátor felrajzolhatja az osztód frekvencia menetét. A felrajzolt hupli csúcsa, vagy soros rezgőkör esetén a minimuma a rezgőkör rezonancia frekvenciája. Ehhez olyan PC szkópodnak kell lennie, ami ezt tudja.
1. Esetben ha jól értem akkor valami hasonlót kell készítenem mint egy rádióadó, mert az a kis jel ami kijön alapból a rezgőkörömből mérhetetlen.
2. Esetben meg ha jól sejtem akkor körülbelül erről a kapcsolásról beszélünk: Link. De mondjuk, ha erre a kapcsolásra rárakom az LC rezgőkört. Akkor ha végigzongorázom a frekvenciákat, akkor a sajátján mutatja a legnagyobb értéket? Gondolom ehhez a kapcsoláshoz sem jó az elektrolit kondenzátor, ha esetleg találnék tantált az megfelelne, mennyire térhetek el az 1µF-os értéktől?
Egy oszcillátorból akkor lesz rádió adó, ha antennát kapcsolsz rá. Ha ezt nem teszed, semmi probléma, az oszcillátor jele lehet akármekkora is, akár V nagyságrendű. Egy rezgőkörből nem jön ki semmi, ha nem gerjeszted valamivel.
Amit linkeltél, arra gondoltam. Ez azonban csak egy RLC mérő, megmutatja az alkatrészek értékeit. Ezekből számolhatod a rezonancia frekvenciát, de az alkalmazás azt nem méri. Erre az eszközre a rezgőkört nem kapcsolhatod rá, mert mérési hibát kapsz, csak az alkatrészeket külön külön. A tantál kondenzátor is polarizált kondenzátor, ahogy az elkó is, ráadásul sokkal érzékenyebb a polarizáló feszültség meglétére. Fólia kondenzátort kell használnod. Bővebben: Link Az induktivitás, és a kondenzátor értéke együttesen határozza meg a rezonancia frekvenciát, így amennyivel eltérsz, annyival fog a rezonancia frekvencia is eltérni. Számolás
Ekkor mondjuk frekvencia mérésre elég lenne ez a kapcsolás amit rajzoltam, nem bolondítaná meg a hangkártyámat? A jelgenerátort beállítom, hogy menjen végig 1Hz-10kHz-ig és ha a tartománybába esik a rezgőkör frekvenciája, akkor ott nagy kitérést fog mutatni a spektrumanalizátor.
Álltalában ezt használom, van benne jelgenerátor, spektrumanalizátor isLink. De ezen kívül is van még egy pár.
Ezen az elven akkor lehetne mérni Kondenzátort és tekercset is. Mondjuk beteszek egy 10kOhmos ellenállást és megnézem, hogy melyen frekvencián jön vissza az 50% jelerősség. És akkor a 10kOhm-ból meg a frekvenciából kiszámítható a kapacitás vagy az induktivitás. Szerintem amit fentebb belinkeltem, az is valami hasonló csak én itt most elhagytam a kondikat. De azoknak szerintem elhanyagolható az ellenállása kiló Hertzes tartományban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |