Fórum témák
» Több friss téma |
A sípolás az mechanikai probléma,valami be tud rezegni.
A tekercsek nincsenek kiöntve műgyantával az feltünt, de nem gondoltam hogy ennyit számít. Hosszútávon ez nem okozhat problémát?
Sziasztok! Nekem egy DC-AC konverter ill. átalakító kéne. Ami 230VDC -ből 230VAC -t csinál. ;
Tud valaki kapcsrajzot róla? Előre is köszi.
Ezt inverternek hívják, és van neki saját topikja is: Bővebben: Link
Üresjáratban amiatt van 1-2Hz kattogás mert nem tud finomabb szabályozást létrehozni az alacsony terhelés miatt így ki-be kapcsolgat. Azzal nem kell foglalkozni. A gyári tápok is szokak sercegni kattogni.
Szkóppal lenne jó megmérni a tekercs áramát. Ha visít akkor tuti nem csak 50kHz-es a tekercs árama (már ha tényleg 50kHz-en megy az oszcillátor) hanem van valami alacsonyabb alapharmónikusa is ami a hallható tartományba esik.
Szkópot még nem akasztottam rá, mert néhány percem volt csak siettem melóba. A digitmultival mértem a frekit a FET G-S lábán, de nagyjából ennyit is vártam(az időzítő kondiból kiindulva). Ezt az alapharmónikust mivel lehetne megszüntetni? és mitől állhat elő hallható mértékben egy ilyen alapharmónikus? Ha esetleg nem zavaró mert zárt helyen lesz akkor érdemes egyáltalán foglalkoznom vele?
Elsőre azt tippeltem volna hogy a kimenő L-C tag beoszlillál és a szabályozás emiatt folyamatosan játszik a kitöltéssel. De írtad hogy ilyen elemekkel ment az előző táp jól.
Mekkora árammal terheled?
Csak egy 47Ohmos műterhelést akasztottam most rá, az olyan 0,5A. Ami azóta változott az a nyákterv és a tekercs kivitele. Holnap megpróbálok betenni az áramkörbe egy régi fajta tekercset. Egyébként a hatásfoka jelenleg kb. 85%.
Nah megszületett a megoldás. A tápágakba és a kimenetre is betettem a 100nF-ot ami ugyan be volt tervezve de a tesztek alatt nem volt bent, továbbá a visszacsatolásra menő ellenállásosztó felső tagjára párhuzamosan tettem egy 10nF-ot és megszűnt a sípolás. 3A terhelésen egészen minimálisan lehet hallani de 2A alatt egyáltalán nem. A freki maradt 50kHz. Valószínűleg a nyákterv is közrejátszhat benne, mert a szabályzás visszavezetése a tekercsek alatt megy el itt összeszedhet némi zavart, a sípolás szerintem a szabályozás frekvenciája volt.
Hello!kaptam egy autos invertert egy carpoint 600W-ost.
annyi a baja hogy a +ki volt vezetve a dobozra és hozzáért - fetes.esetleg nincs meg valakinek a kapcsolása? Köszönöm.
Sziasztok!
A legegyszerűbb módon szeretnék galvanikusan leválasztott tápot csinálni egy LCD panelmérőnek 12V-ra. Ilyen kapcsolást nem találtam ezért rajzoltam egyet amit csatoltam is. A műszer fogyasztása max 10mA. Ebben a formában szerintetek működőképes a kapcsolás?
Üdv!
Én még régebben erre NMA0512 típusú DC-DC konvertert használtam. Ez 5V-ból állít elő 12-t, majd egy diódát, egy ellenállást,egy 9V-os zenert és kondit kötve utána ment a panelmérőre. Ezek galvanikusan szigeteltek! Ez a legegyszerűbb, bár drágább talán. (nekem bontásból volt akkor). Ma nem is nagyon kapható, ahogy most néztem, RA-1212D van helyette, ami neked jó lenne. (Van többféle ki- ill. bemenettel) RET-nél: http://www.ret.hu/Page.aspx?pageid=8&code=74-01-93&mfnb=1 Üdv! Tomi U.i.: ja és kis méretű az áramkör! DIL tokos!! Esetleg régi számítógépes hálózati kártyákon, vagy modemeken szokott lenni azt hiszem 9V-os, bár kicsit nagyobb tokozásban!! A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
Szia!
Köszönöm az ajánlást! Ez valóban egy egyszerű megoldás lenne, de az ára és beszerzése nem éri meg a hajszát hiszen akkor már el is vész az egyszerűsége. Van itthon pár ilyen kicsi fazékmag úgyhogy avval szeretném megoldani (keresztmetszete: 0,314cm2). Trafó meghajtást legegyszerűbb (és legolcsóbb) módon 555-tel lehet csinálni azért gondoltam rá. Hasonló kapcsolásokat már láttam mint amit rajzoltam, csak teljesen más alkalmazásra. Inverter, gyújtóhoz szikracsiholó, villanypásztor, stb. Ilyen kis áramokhoz és mini fazékhoz nem láttam még. Frekvenciával és menetszámokkal vagyok csak gondba.
A PC tápokban levő sárga gyűrűmag alkalmas lehet step up vagy down táphoz?
Már készítettem vele tápot de valamiért melegedett, de nem a tekercs hanem a vasmag. Lehet alkalmatlan bár ugyanilyen "hatás" éri eredeti helyén is vagy túl lett gerjesztve.
Alkalmas. Ha melegedett a mag, akkor vagy túl magas volt a frekvencia, vagy túl kevés a menetszám.
Szia! Ezt már szeretem! Rövid, tömör és lényegre törő. Köszönöm! A második kapcsolást nekem találták ki úgyhogy azt építem meg.
555 tipura figyelj, nem mindegy a bötű előtte
Üdv!
DC50-48V->DC230-220V-ot hogyan tudom megoldani a legjobb hatásfokkal?
Sziasztok!
Új vagyok a fórumon és ez az első hozzászólásom, ezért kíméljetek ha lehet mert még nagyon kezdő vagyok. Terepi munkán, talajvíz szivattyúzáshoz használok egyszerre 3db 12 V-os, 36W-os szivattyút, amiket 12V-os akkumulátorokról üzemeltetek. A kábel (2x1,5mm2) 20m hosszú és mérések alapján úgy 17-18 V kell ahhoz, hogy a szivattyúkoz 12-13V jusson el. Gondolkodom azon, hogy készíttetek egy szabályozható buck-boost konvertert, amivel tetszőlegesen le- vagy felszabályozhatom az éppen rendelkezésemre álló akkukat. A bemeneti feszültség mondjuk legyen 6-24V, a kimenet meg 3-24V (ez állítható legyen, esetleg egy kijelzővel, hogy lássam mennyi a Vkimenet). Hordozhatónak kéne lennie és mondjuk bírjon 12A-t. A kérdésem az lenne, hogy ez kivitelezhető-e? Ha igen, akkor hol találhatnék ehhez hasonló kapcsolási rajzot, illetve milyen IC-re kéne alapozni az egészet? Ha nem, akkor miért nem? Mint említettem, kezdő vagyok az elektronikában (sőt, inkább azt mondanám, hogy érdekel a téma, de még nincs sok közöm hozzá). Előre is köszönöm a segítséget.
Kivitelezhető. Pont ebben a topicban talán még rajzot is találsz. De én inkább a kábelt cserélném vastagabbra, kisebb lesz a veszteséged, eljut a feszültség, nem elfűti az energiát...
Ha pedig lassítani kell a motoron akkor egy pwm szabályozó NE555-el és egy fettel. A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
Köszönöm a gyors választ. Sajnos a kábelvastagság adott, de ezen már én is elgondolkoztam. A motor lassítása az nagyon hasznos lenne, de (és itt most lehet, hogy hülyeséget írok) a szivattyú leírásában azt olvastam, hogy tartani kell a 12 V-ot, mert alacsonyabb feszültségnél jelentősen lerövidűl a szivattyú élettartama. Mint írtam, nem értek az elektronikához, szóval egyelőre ez a "pwm szabályozó NE555-el és egy fettel" még nem mond semmit. A motor lassítása ebben az esetben, hogyan történik? Lehet, hogy ez már egy másik topicba illő kérdés, de igazából csak azt szeretném tudni, hogy a lassítás nem tenné-e tönkre a szivattyút? Köszi.
Azért csak megpróbálnék vastagabb (vagy párhuzamos) kábelt. A DC motor szabályzása topicban találsz magyarázatot, megoldást.
Hello!
Lehet másképpen lenne érdemes gondolkodni. - 3db 12V/36W-os szivattyú áramfelvétele 9A. Ez 108W-ot igényel. - A kábel ellenállása kb. 0,45ohm. Ami 4V feszültségveszteséget okoz 9A mellett. A kábel vesztesége kb. 33%. - Ha a feszültséget átalakítóval emeled 4V-al, akkor az áram 9A marad, de a teljesítmény igény a feszültséggel együtt nő 144W-ra. A hatásfok ekkor átalakító vesztesége nélkül max. 75%. - Azt írod, hogy 12V-os aksikat használsz. Ha mód lenne két aksi soros kapcsolására, akkor 24V-ról táplálhatnád a rendszert és "csak" feszültség csökkentő kapcsolásra lenne szükség. - Ha az átalakító hatásfoka 90%, akkor a 24V-on szükséges teljesítmény kb. 120W lenne. Ez 5A áramot jelentene. A kábel feszültség vesztesége ekkor, 2,3V-ra csökken. Ez 9,6% veszteséget jelent a kábelen. - Tehát szerintem célszerűbb lenne a 24V-os táplálás, és a StepDown átalakítót a szivattyúk mellé építeni be. A 9A-ról 5A-re csökkenő áramfogyasztás, még az aksik kapacitásának növekedésével is járhat. üdv!
Hello!
Köszönöm a részletes hozzászólást. Eredetileg a 24V-os tápláláson (két 12V-os aksi soros kapcsolásban) gondolkodtam én is, de aztán elkezdtem olvasgatni a step-up/step-down átalakítókról...Az a helyzet, hogy logisztikailag egyszerűbb nekem egy aksival mászkálnom a terepen, mint kettővel. Beismerem, hogy a hatásfok valóban rosszabb ha emelem a feszültséget, viszont sokkal kényelmesebb megoldás. De nem akarnám kizárni a 24V- táplálás lehetőségét, ezért szeretnék a step-up és step-down átalakítót. A szivattyúk kialakítása miatt nem hiszem, hogy az átalakítót közvetlenül a szivattyúk mellé lehetne építeni. Ezeket a szivattyúkat 50mm-es átmérőjű kutakban használjuk, így elég szűkős a hely, ezért mindenképpen a "felszínen" kellene az átalakító (már csak azért is mert a szivattyúk mellől nem tudnám szabályozni). És ha még egy pwm szabályzó is bekerül majd a műszerdobozba, amivel lassíthatom majd a szivattyúkat (ez meg a talajvíz mintázásánál segítene) akkor teljes lesz a kép. Már csak egy kapcsolási rajz kellene ![]()
A fesz. fe és le alakírltásával pont azt a teljesítményt veszted el, amit nyertél. Ezert kell akksikat sorba kötni, minél többet. Lehet az több kisebb Ah-s is, pl. egy dobozban, vagy hátitáskában. Amit Proli mond, az jó ötlet!
Igen igen, proli007 hozzászólása valóban hasznos a számomra (értékeltem is), de mint írtam a feszültség átalakítót nem tehetem közvetlenül a szivattyúk mellé. Ezért úgy gondolom, de lehet, hogy nincs igazam, a kábelen így is úgy is 9A folyik majd, ezért számolni kell a kb. 4V kábel feszültség veszteséggel. Nem szép dolog ilyet mondani tudom, de számomra nem feltétlenül a hatékonyság a fontos, hanem, hogy pl. 12 és 24V-ról is tudjon működni a rendszer. Aztán lehet, hogy a végén tényleg a vastagabb kábel fog nyerni, de nem a step-up/step-down rovására.
Szia!
Rosszul tudod. Ha dupla akkora feszültség folyik a kábelen, akkor fele akkora áram kell azonos teljesítményhez. Fele akkora áram, fele annyi veszteséggel jár. Ezért emelném a feszültséget akár 48V-ig is, hiszen a DC-DC átalakítónak szinte mindegy, mi a bemenő feszültsége. Majd mérlegeled a dolgokat, és döntesz, ahogy szeretnél.
Csak halkan. A feszültség nem folyik, az van. (illetve volt
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |