Fórum témák
» Több friss téma |
Quad elé milyen értékű hangerő poti lenne jobb 2x20k vagy 2x50k? Köszi.
Szia.Megnéztem,kicseréltem az összes tranzisztort bc560c-re..ill a bc182 is új... A bc560c szerintem jól van beültetve. A szerintem jól van beültetve,azt jelenti,hogy pont úgy kell beültetni mint a bc212-t csak fordítva.. A probléma ugyanaz mint a másik panelnál.. +oldalon nagy tápfelvétel.. csak itt a kimeneten ott a tápfeszültség is,a végtranzisztorok (to3 nincs beforrasztva..) Csak a bd242 van a helyén csillámmal,és úgy ahogy kell...
A BC tranzisztort ha alulról nézed és úgy áll mint egy "C" betű, akkor felül van a kollektor, középen bázis és alul emitter.
A rajzon fel van tüntetve a TR1, 3, 4, 7 bázis feszültsége a pozitív táphoz képest. Nálad melyik ponton van jelentős eltérés? Kérlek mérd meg!
Hangerő potenciométernek mindig azt a legkisebb értéket választom, melyet a jelforrás még elbír. Az alacsony ellenállás révén a jelkábel által összeszedett zavarok nagyobb mértékben lesznek elnyomva. Általában 10k-t használok.
De ezzel együtt csökken a bemeneti érzékenység is, ha jól tudom. Vagy tévedek?
Quadnál, szerintem jó az 50k, én mindig 47k-t használok, nulla zajjal a kimeneten. Szerintem oda jó a 47k.
Ha a forrás kimeneti impedanciája azonos a potenciométer ellenállásával akkor az eredő érzékenység a felére csökken. A ma használt készülékek pár 100 ohm kimeneti impedanciáját figyelembe véve 10-20-50k potenciométer ellenállás elhanyagolható veszteséget eredményez.
Akkor tartom szélsőségesen nagynak a potit, ha közép-állásban brummosabb az erősítő, mint a végállásokban. Ebben közre játszik a potenciométer utáni fokozat bemeneti ellenállása és az összekötő kábelen felvett zaj is. Az alacsony értékű potit azért szeretem különösen, mert fog valamennyit az erősítő "súgásából". Szerk.: az invertáló bemenetről hajtott Quad405-re az utóbbi megjegyzés természetesen nem vonatkozik. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
Tuti,hogy valamelyik tranzisztor szórakoztat orrvérzésig,mert a mai napon mértem már a kimeneten "- 23v " ,aztán cseréltem ki az összes bc-s tranzisztort..
Vedd ki a Tr4-et, megint zárlatot mutat. Lehet nem is a tranyó csinálja, hanem valahol átvezet. (vagy következetesen rosszul van beültetve)
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
E - C , C - E szakadást mutat a műszer.. (tr4)
Áram alá helyezve az erősítőt Tr4 nélkül hogyan viselkedik?
0 - "+" +43,6v 0 - out -38,4v Nem mintha változtatna a tényeken,de az r30 - r31 könyékén olvadt az ón..
Tr4 nélkül R30-31-nek jég-hidegnek kell lenni.
Két lehetőséget látok. Egyik Tr7 hibás. Másik, valamilyen NYÁK hiba folytán Tr7 bázisára így Tr4 nélkül is áram kerül. Mérd meg Tr7 bázis-emitter feszültségét!
Délután volt a probléma az ónnal.. r30 - r31-en . Mérem,a bázis emittert tr7-en..
r30 -r31 hideg,tr7 B-E 0v 0 - B +43,1v 0 - E +43,4v
Ha B-E 0V, akkor testhez képest is egyformát kellett volna mérni. Sajnos a hálózati feszültség ingadozása miatt így nehéz kiértékelni az eredményeket.
A Tr4-et vissza kéne tenni, és ismét mérni Tr1,3,4,7 bázis feszültségét úgy, hogy a pozitív mérőcsúcs a pozitív tápon van. Ennek a mérésnek megfelelően vannak a rajzon is a bázis-feszültségek feltüntetve. Erre az előbb erősen gondoltam, de elmulasztottam részletesen kifejteni.
A mérést holnap tudom megcsinálni már,elpakoltam,mert kellett a hely.A mérések 0 - bázis értékek a legutóbbi képen amit feltöltöttem. De akkor holnap megmérem újra,ahogyan mondtad. + tápon a piros,a fekete a bázisra.. Erősen gondolkodom egy másik kapcsoláson.. de a tápom már készen van,van 200w-ra elég hűtőbordám (BEAG APT 100),60.000 mikrónyi kondenzátorom.. Szóval feladta a leckét ez nekem nagyon...
Az APT 100-as borda nem elég 200W-ra. Vagy több APT100-as bordád van?
2db komplett van,és arra a hangerőre amire építeném,elég lenne bőven.Nem pufogni akarok 24 órában,hanem kiporolni a hangfalamban a pókokat.. Látom képben vagy Texas-ban is..
Texas-ban? Hogy értve? A 200w-ot félre értettem, hirtelen azt hittem meg akarod építeni a 2*200w-os quadot, nem is értem miért, de gondolom te 2*100w-ra gondoltál 2 komplett APT bordára, az több is mint elég.
Te a hűtőbordát nézted be,meg a 2x200-at,én meg a Doncso-t és Reloop nevet kevertem.. Vasárnap van..
Kérdésem a következő lenne.Van 1db torroid trafóm. 150w az egyik,csapolások 2x9v és 2x 12v 2x 24v. Az lenne a kérdésem,ha rakok egy egyenirányító kockát,és 2db jó képességű elkót,akkor mennyi lesz a pufferolt feszültségem? Magyarul 9.. 12.. 24.. x gyök kettő,ha jól tudom,de nincs számológépem ami tudná. Köszönöm előre a választ.
Egyszerüen megszorzod 1.4-el,
ez jó közelítés. |
Bejelentkezés
Hirdetés |