Fórum témák
» Több friss téma |
Még amikor vettem a 330k/2W-sakat abból hármat/oldal párhuzamosan bekötnél hogy 110k-legyen jó lesz úgy? Mert mondtad hogy picik legyenek de ezek egyenként 2W-osak és 6db ot használnék fel, vagy inkább keresgéljek kissebbet, bontottat?
Nos ott tartok, hogy a bizti helyére bedobtam egy 230V/100W-os égőt és indításnál teljes fényerővel, majd amikor a relé meghúz kb addigra el is alszik szép lassan és a kimeneten folyamatos 190Vdc-van ugyebár ez így oldalanként 2x95Vdc-t jelent, gondolom felkúszik ez 100-110V-ra is ha kiveszem az égőt és egy 10A-es biztit rakok be. Hát megnézem így is.
Csak nem megint füst gomolyog és azért lett ekkora csend...?
Én meg azt várom, írjon valaki valamit hogy ne így hanem inkább úgy csinláljam. Amúgy a táp jól megy, csináltam rá egy kis segédtáp kimenetet de szerintem kevés lett a két menet csak +10V lett rajta és kéne +12 és +18, nem akar a végpanel segédtáp nélkül beindulni és zárlatként érzékeli a táp a véget, közbe meg nem is zárlatos. De leírtam a többit a koppanásgátlós témába.
Na jó ez a főtrafóról való 2 menet/segédtáp-variácó nagyon nem jön be! Túl lassú a végnek a védelméhez, addig meg viszont szépen a kimenetet rácsatolja a földre és így a táp addig el se indul (teljes fényerővel világít az égő), vagyis magyarul a kis 12 és 18 voltok nem jelennek meg a főtápról-segédtápként, hogy feloldják a tiltást és induljon a kör. Viszont ha külső kis 12 és 18V-os trafóról indítom a reléket akkor a táp addig megvárja azt, majd csak utánna indul be ő, így hallható lesz szerintem egy brumm.
Annak mi értelme hogy a kimenetet a földre csatolja?
Nem tudom, de átellenőrizgettem, hogy mi történik amíg üresbe van és meghúzott állapotban is. A hangszóró kimenet + ja egyenlő a földdel kb 2 másodpercig amíg be nem húz a relé, de ahhoz hogy behúzzon kell neki 12 és 18V is (2db relé van) de ahhoz hogy 12 és 18 V előteremtődjön, ahhoz külső kis trafókra van szükség. Mert amíg be nem húz addig teljes fényerővel világít az égő, Sec kimeneteken 0.00Vdc és a kis 2 menetes segédszekunderen is 0.0 V van szóval nem tudom a fő táppal behuzatni a reléket, de viszont külső segítséggel behúzás után se történik semmi, csak annyi hogy megszakad a föld kivezetése a hangszóró kivezetésből.
Amúgy meg nem értem ha zárlatos a végpanel akkor elvben annak a betáp csatlakozójánál nem kéne mérjek semmi ellenállást vagy igen? Mert 120k ohm körül van a két szekunder betáp között. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
Valami rajzot nem tudnál erről csinálni? Mert nem igazán értem mi mivel hogy van.
Gyorsan összedobtam most egy nagyon egyszerű halmazrajzot arról miről is van szó. Van 2 tápegység, az egyik kapcsitáp a másik meg csak egy simán 2 trafóból összedobott és egyenirányított kis 12 és 18Vdc-sek. A kapcsin eredetileg csináltam egy +12V szekunder leágazást (nem az 50Hz-es kistrafóról ami az IC-t hajtja) hanem a ferritről, pontosan azért, hogy ne kelljen segéd kistrafókat alkalmazni a relékhez előerősítő, venti meg ilyenek. De viszont ha a 2x100Vdc-t rákötöm a végerősítő Ut bemeneteire akkor egyáltalán semmi feszültség nem jelenik meg a kis 12V-os segédszekunderén se így nem tudom elindítani a reléket hogy meghúzzanak. Ezért kellett a két kis szutyerák trafó, de ha azokat is ráteszem akkor a is létrehoz magának egy földet nevezzük AGND-nek a kapcsitáp is létrehoz egyet ugyebár a két szekunder és az egyenirányítás között és ez menne a hangszóró - kivezetésére. Nem tudom most mi a fene van már. Mit keres a hangszóró kimeneten a GND, amíg meg nem húz a relé fene tudja... A végerősítőt nem én csináltam nem tudok róla kapcsirajzot mutatni.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
Ha a segédtápról behúznak a relék és akkor indítod a nagy tápot akkor is folyamatosan világít az izzó? Egy ekkora feszültségről működő erősítőnek a nyugalmi áramfelvétele is szép nagy teljesítményfelvételt jelent, így lehet hogy az izzó ki sem tud aludni akkora áram van a primer oldalon. Le kellene mérni az erősítő áramfelvételét mindkét ágban.
Igen a segédtápról behúznak a relék és az égő nem halványul, full fényerővel ég.
Én is erre gondoltam, amúgy picit halk sercegő hang van jelen a kimeneten, az áramfelvétele mind két ágban közel azonos 0.64-0.65A szigorúan izzóval méricskélve.
Sziasztok!
Egy 30V-os nyomtató tápot szerettem volna 12V kimenetűre alakítani. A szabályozása úgy volt megoldva, hogy a kimeneti fesz egy optora került, ami egy 27V Zeneren keresztül volt földelve. Ezt a Zenert 12V-ra cseréltem. Halk csattogás hallottam, a kimeneten 10V körüli fesz volt, később az eredeti Zenerrel sem ment. Mit rontottam el? Azt gondoltam, a kisebb Zenerrel hamarabb szabályoz vissza, kisebb lesz a fesz. Pár tápot már sikerült így átalakítani. Üdv:Zoli
Kicsit le kellett volna tekerni a szekunderből szerintem...
Nézd meg, hogy az optó és a zéner épp -e még. Valószínűleg az optó megadta magát. Nem volt sorbakötve véletlenül még egy ellenállás?
Ha ilyen nagyot változtatsz, akkor sajnos a menetszámon is módosítani kell, mert különben nagyon alacsony kitöltési tényezővel fog menni a cucc, és általában a kitöltési tényezők határai korlátozva vannak a vezérlő IC-ben.
Akkor nem csoda ha nem alszik el az izzó. Ez két végfok árama? Én kicsit sokallom, ettől persze még lehet normális ez az áramfelvétel. Ha mások is ezt mondják akkor jöhet az izzó nélküli teszt is.
Okés, köszi a választ, dél körül hazajövök és akkor ki is próbálom addig persze várok válaszokat még...
Autós végfokból javítottam már olyat aminek a nyugalmi árama 700mA volt gyárilag. De ezt a 650mA-t akkor is sokallom, a 2-300mA még elmenne. Meg kell nézni azt a végfokot, talán lehet azon lejjebb venni.
Igen be lehet lőni rajta. Érdekes, hogy nem lett elállítgatva pedig... Amúgy ez okozhatja, hogy full fényerővel világít az égő, és ez okból kifolyólag egyik szekunderen se jelenik meg mérhető DC feszültség?
Nem lehet hogy az erősítőben is eldurrant valami?
Az is lehetséges. Így ezek után nem tartom kizártnak.
Erősítő nélkül a tápot próbáltad már? Akkor mit csinál? Először tegyük rendbe a tápot, utána köss rá csak bármit is.
Hát úgy próbáltam a tápot, hogy a kimenetére rádobtam 1 db 100-as égőt és fél erővel világított, plusz az áramkorlátként használt másik 100-as égő is fél fényerővel elkezdett világítani ilyenkor. Üresbe, (a kimenetére nem teszek semmi terhelést) ha csak az áramkorlátként használt égőt nézem akkor kb 1 másodperc alatt elsötétül kb addigra be is húz a relé.
Vedd lentebb a végfok nyugalmi áramát, 100-200mA-re, halványulni fog az égő, és köss rá valami jelet, hogy szól e rendesen kis hangerővel.
Először mérd meg hogy a 100W-os égő terhelésekor mekkora a kimeneti feszültség és ha az rendben utána játsz csak az erősítővel addig semmi értelme. Egyszerre 2 felé figyelni felesleges. Először az egyik egység működjön rendesen.
Továbbra is áramkorlátként bent hagytam a másik 100-as égőt is a biztosíték helyén és úgy kötöttem egy másikat is a két szekunder közé így a kimenet lecsökkent 100V-ra. Ilyenkor mind két égő kb felén világít. Üresben égő nélkül a szekunderek közt 195Vdc-t mérek.
Elvileg a tápod jónak néz ki ki kellene most már élesben is próbálni biztosítékkal és egy 100W-os égő terheléssel.
Biztosítékkal próbálva simán natúrba is ugyan úgy felkúszik 190-192V körül megáll, egy db 100W-os égővel próbálva leesik 182V-ra. Kevés vagy sok ennyi zuhanás?
Nem sok viszont tovább terhelve innen már nem szabad sokat esnie.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |