Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   352 / 782
(#) Gelez válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2013 /

A 12V tehát csak a szekunder menetek csökkentésével oldható meg? Le kellene szedni mondjuk a felét? Nem próbáltam még ilyen beavatkozást, szokott ez működni ezeknél a gyári tápoknál? Ez egy lexmark nyomtatóé volt, kis fekete kocka ami kihúzható a nyomtatóból.
(#) lorylaci válasza Gelez hozzászólására (») Feb 7, 2013 /

Valószínűleg érdemes lenne módosítani a menetszámarányon. (kevesebb menet, nagyobb huzalkeresztmetszet)
De ez nehéz lesz, mivel valószínűleg szendvisben van tekerve (primer fele, szekunder, primer második fele).

Ha terhelésnél nélkül is működik a dolog, akkor valószínűleg nem lesz baj. (Terhelve nagyobb kiötlési tényezőt kell adnia úgyis) De az is lehet hogy burstol, vagyis ki-be kapcsolgat, mert túl kicsi a terhelés.
(#) Gelez válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2013 /

Akkor kisérletezem majd terhelt üzemmel.Esetleg a kisebb kitöltési tényező miatti problémák nem orvosolhatóak egy LC szűrővel?
Amúgy mire illik ilyenkor vigyázni? Jártam már úgy, hogy a fesz vagy áram emelése során meghalt a tranzisztor. Ilyenkor telítésbe ment a primer és túl nagy lett az árama? Gondolom az eredeti teljesítményt nem nagyon lehet túllépni.
(#) barabasattila86 hozzászólása Feb 8, 2013 /

sziasztok! Van egy kapcsolóüzemű tápegységem a kimenetén 50V kellene legyen de csak 4.5 van és kattogó hangot ad ki kb. 1s -os szünetekkel. Van benne egy MOSFET ami nagyon megegszik. Csatolok képet is hozzá!
(#) lorylaci válasza barabasattila86 hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Idézet:
„kattogó hangot ad ki kb. 1s -os szünetekkel”

Ez biztosan egy beépített védelem rövidzárra, vagy túlterhelésre.
Nézd meg, hogy a szekunder oldalon a dióda és a kondi épp -e. Nem zárlatos -e, vagy nincs -e egyéb zárlat.
Van ott egy To-92 tokú IC, az valószínűleg egy TL431 lesz, ami a vezérlést csinálja, ellenőrizd le, hogy nem az hibás -e.

Apropó, én látom jól, vagy a primer oldalon tényleg nincs egyáltalán elkó? Ez akkor vagy egy elektronikus ballaszt akar lenni, vagy intgrált PFC+Flyback, vagy valami kaki?
(#) voodoo válasza barabasattila86 hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Lehetséges zárlatos a trafód, de részletesen minden diódát és kondit érdemes átvizsgálni a FET-en kívül. Valószínünek tartom hogy beázott valamikor.
(#) kadarist válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Szia!
Igen, ez egy LED ballaszt, a kimenetre oda is van szitázva, hogy LED+, LED-.
(#) barabasattila86 hozzászólása Feb 8, 2013 /

Igen ez egy LED tápegység, a To-92 tokozás az egy fázisjavitó, és azzal nincs gond mert kicsieréltem és ugyis csinálja, lehet h. a szekunder oöldalon lesz a bibi mert a primer oldalon mindent kimértem már.
(#) voodoo hozzászólása Feb 9, 2013 /

Amúgy utólag is köszönöm mindenkinek főként Ge Leenek, lorylacinak és kokozo-nak akik kezdő létemre segítettek és kitartottak a táp építesem mellett hónapok óta szinte majdnem minden nap!
Működik.
(csak az erősítővel van most valami) no mindegy, folyamatban van az is.
(#) emmzolee válasza voodoo hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

Akkor remélem látunk képeket is
(#) voodoo válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 9, 2013 /

Igen rakok fel mindenképp, de akkor már ha kész lesz az erősítő is, de talán minyá neki ugrok aztán össze dobom már, úgyis rá érek azt megmutatom mert a táp már bentvan a helyén.
(#) proksa1 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Csinálok egy LLC konvertert egy aktív mélyládához, a végfoknak 2x110V-ra van szüksége. ESR kondiból 80Vosokat tudok beszerezni legnagyobb feszültségűt, a szekunder oldalon is összerakhatok 2dbot sorosan, párhuzamos ellenállásokkal kiegyenlítve?
(#) lorylaci válasza proksa1 hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

2x110V ? Mekkora teljesítményű végfok ez, mert szerintem ez gyanusan egy >1kW kategória.
Nem feltétlen szükséges LOW-ESR kondi, nyugodtan használhatsz símát is, csaknézd meg hogy mekkora búgóáramot tud. (becslés: a búgóáram a terhelő áram kb haramda)
(#) Zupp87 válasza voodoo hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

[OFF]Hát IC nélküli kapcsolóüzemű táp azért erősen sokféle létezik mechanikus alkatrészek nélkül is Gondoljunk csak pl. az RCC flyback konverterekre, amik még stabilizált kimenetűek is..
(#) Zupp87 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Apropo Laci: tegnap böngészgettem a Fairchild honlapját, és ilyen IC-kre akadtam: FSFR1600-FSFR2100. Elvileg ezek kompakt, FET-tel egybepakolt LLC konverter IC-k, csak MO-n nem igazán találtam eddig kaphatónak. Esetleg a Fairchild nem csinál olyat mint pl. a Texas vagy a Linear, hogy küldenek mintadarabot?
(#) kadarist válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Szia!
A Fairchild nem küld mintát, de egy kevés pénzért itthon is megveheted: Bővebben: Link
(#) Zupp87 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Pedig néztem az FDH-nál, de nem találtam. Elég vacak keresője van, vagy csak én vagyok bamba Egyébként az FSFR1700 csak 890Ft, szemben az FSFR2100 2000Ft feletti árával.
(#) _vl_ válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Vacak a keresőjük. A hu.farnell.com-on érdemes keresni, ott van parametrikus szűrő is (bár sokszor rossz kategóriába van besorolva a termék), aztán ha megvan a termék, akkor úgy megtalálod az fdh-n is.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
(#) proksa1 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

600Wot tud 8 ohmon ez a végfok, de 4 ohmra nem terhelhető. Egy kb ETD39 nél picit nagyobb magot fogok használni, egy gyári 600Wos LLC-s tápból való, STW20NM60 FET-ekkel(ezt hajtotta az az IC aminek az adatlapját belinkeltem pár oldallal előrébb). Jobb lenne soros kondikból összerakni ha szabad úgy, mert sokkal olcsóbbra jön ki és kissebb helyen elfér. Mert utánna 200Vos kondi van amit be tudok szerezni, az viszont már nagyon felesleges. Vagy nagyon kerülendő ez a soros megoldás?
(#) (Felhasználó 46585) válasza proksa1 hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

És nincs 150 V-os kondi?
(#) proksa1 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Nincsen. Ennyire rossz ez a megoldás? Hol lehet 150Vos kondit kapni? (farnellnál van de mire pár kondi ideér több lesz a leves mint a hús)

Nincsen. Ennyire rossz ez a megoldás? Hol lehet 150Vos kondit kapni? (farnellnál van de mire pár kondi ideér több lesz a leves mint a hús)
(#) (Felhasználó 46585) válasza proksa1 hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Kontha, Lomex, Sos, stb. Ha házhozszállítás van, akkor sajnos tényleg drága.

Idézet:
„600Wot tud 8 Ωon ez a végfok, de 4 Ωra nem terhelhető.”

Igen, de hogy a táp stabil maradjon, neked az LLC konverter tagjait a csúcsteljesítméynre kell tervezned, ami 4 Ohm esetén 3,3kW. Hiába lesz az átlagos felvett teljesítmény 4 Ohmon kisebb mint 1kW.

Az STW20NM60 ide baromi kevés lesz, esetleg teljeshídbal lesz jó.

Ne soros kondizz, léteznek 150V-os kondik, LOMEX pl
(#) lorylaci válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Szerintem relatíve gyenge FET van bennük. De tény, hogy be van integrálva minden, így nagyon kis helyet fogyaszt.
Sajnos a Fairchild csak regisztrált nagyvásárlóknk küld mintát.

Egyik helyen sincsen 150Vos kondenzátor legalábbis a kereső nem hozza elő. Holnap felhívom őket. Az átlagteljesítmény 2-300W lesz szerintem csak, egyenlőre megépítem ezzel a FET-tel ha 100-105V-ra visszaesik a 110V az még belefér.

Ha 8 ohmon 600W a csúcsteljesítmény akkor 4 ohmon miért 3,3kW? ott szerintem csak max 1200W nem?

D osztályú végfok fog járni róla és egy subot hajt.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013

P=U2/R
Szóval ha 110V a tápfeszed és 4 ohm a terhelőimpedancia (amim ondjuk gakran csak 3) az nekem 3kW felett van.

Te szerintem a maximális torzítatlan teljesítményre gondoltál.
Ha te 600W környékére tervezed a tápot az a csúsokban nem 100V-ra hanem kb 50V-ra fog visszaesni, feltéve ha nem kapcsol be a táp védelme.

Ne 150V hanem 160V kondikat keress, az van bőven!
(#) proksa1 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Mivel D osztályú a végfok ezért nem engedem teljesen kivezérelni (mondjuk 80%os modulációs mélységet tudhat) és a hangnak is jót tesz a dinamikus tartalék. Ha a P=U2/R-el számolok és mivel csak 8ohmra lesz terhelve akkor valóban kijön 1,5kW gyakorlatilag akkor erre kell méretezzek. Az IRS mennyire tud meghajtani 80-100kHzen egy 35N60C3 FET-et? Ez a legnagyobb FETem ami van.
(#) Ge Lee válasza proksa1 hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Ha alul méretezed a tápot (pláne D osztályú végfokhoz) abból nem sok jó fog kisülni (hidd el nekem, túl vagyok már ezen...). Hiába kevés az átlagteljesítmény, ha a csúcsokban lefullad (vagy lekapcsol) a táp, illetve tortyog a végfok. Ahogy Laci is célzott rá, 110V-on 4ohm az 27,5A->3kW. Az az LLC-s megoldás csak szívás lesz, de hát igazán abból tanul az ember. Csinálj egy hidat, ahhoz tökéletes lesz az STW.
(#) lorylaci válasza proksa1 hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Egyet kell értenem GeLee-vel, a 4ohmra feltétlen egészhídra lesz szükséged.
Azonban oda a GeLee féla egész híd sem a legjobb (mivel nincs visszacsatolás, annak a tápfesze is esni fog ilyen csúcsoknál). Persze egyszerű, és az igazán jó megoldások már jóval bonyolultabbak lennének annál.

Másik: ha lekorlátolod a kivezérlést, azzal a maxot lekorlátoolod, így a dinamikát is. Hol lesz akkor dinamikus tartalék?

Ha 8 ohmra tervezel, akkor 1,5kW csúcsokra még jó lehet az LLC konverter.

Sajnos az IRS2795x meghajtó kapacitása önmagában kicsi az általad említett FEThez, azonban ha visszalapozol láthatod, hogy NPN-PNP párral kiegészítve nagyon jól meg tudja hajtani. Azt is vedd figyelembe, hogy a FETen a DS feszesés figyelése miatt a védelmed bekapcsolhat egy zenei löketnél, ha nem elég alacsony a FET Rdsonja. (ahogy én számolom IRS27952-vel jó lesz az általad választott fesz 1,5kW-ra)
A LOMEXban kapható FMMT549 az általam teszteld egyik legjobb PNP ilyen célra. (és olcsó, de amúgy egy MMBT2907A is jó) NPN-nek meg MMBT2222A-t ajánlom. Lényeg hogy a gate meghajtást rá kell segítened, mert különben túl sokat disszipálna az IRS.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
Következő: »»   352 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem