Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   224 / 400
(#) Doncso válasza Bencze.k hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Én inkább magamról beszéltem, és arról a quadról amit láttál. Viszont láttad volna az én első erősítőmet. (júúúúj) Szóval teljesen jó ez első erősítőnek. Majd a következő átgondoltabb lesz, így fejlődik az ember. De azért ez sem rossz, és lényeg a hobbi, az építés öröme és a tanulás.
(#) 769gregory válasza Bencze.k hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Én az első Quadomat úgy csináltam, hogy egy összeütött fadobozban volt a trafó, és fémdobozban az egyenirányítás, és a végfok. Működött, bulikon szépen ment, de ma már én sem így készíteném.
(#) Bencze.k válasza 769gregory hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Mint mondtam,a következő nem így lesz.. Ameddig nincs értékelhető "siker",ill értékelhető tárgyi tartalma,addig nem vagyok hajlandó egy forintot beleinvesztálni.Az már haladás,hogy van 4db BD-s tranzisztor,és 6db ellenállás a 600db másik tartalék alkatrész mellett a ládámban.. De amit nagyon sajnálok,hogy nem tudok saját magam nyákot csinálni.. Sem nyomtatni,sem maratni.. maratószer van,de nyomtató nincs.. Lay programmal sem boldogultam.. nem tudom letölteni..
(#) 769gregory válasza Bencze.k hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Az alkotós Quadokhoz itt a fórumon minden elérhető (kapcsrajz, nyák pdf-ben, beültetés). A nyomtatás nekem sem ment először, mert rossz volt erre a nyomtatóm (festékpor régi volt benne). Elvittem a reklámujságot (ALDI) lapokban a netcafe-ba, ott rányomtatták [lézerrel](többet is csináltattam biztonság kedvéért), aztán otthon vasaltam rá.
Maratás az nem lehet nagy gond, de a fúrás, ha nincs jó fúró, megfelelő tokmánnyal, akkor macerás.
Sikeres élesztést!
(#) neck32 hozzászólása Feb 15, 2013 /

Sziasztok!
Tegnap élesztettem a quad-omat. Bekapcsolás után azonnal kiéget az R25-ös (75ohm)-os ellenállás és a hangszóró is csak búgott. +-45V-ról hajtom és a segítségeteket szeretném kérni, mert nem tudom, hogy mi lehet a hiba.

A válaszokat előre is köszönöm.

DSC_0006.jpg

(#) Alkotó válasza neck32 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Egy súlyos hibát látok a képen, mégpedig hiányoznak belőle a végtranyók és a két BD is. Ezek hiányában aligha várható megfelelő működés.
Illetve nem kötünk egy élesztés alatt lévő erősítőre hangszórót.
Nem az alul lévő 1kR-ok fognak melegedni (nem kell oda 5W), hanem a felső 560R-ok, méghozzá nagyon ha csak 2W-osak.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) Doncso válasza neck32 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Hát de ennek hiányzik a fele...
(#) neck32 válasza Doncso hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Ez a kép még a befejezés előtt készült, elnézést hogy nem írtam, de hirtelen ezt tudtam feltölteni. Most bent vannak a tranzisztorok és így produkálta ezt a hibát

Fél információból nem tudunk segíteni.
Sziasztok, van egy motorom és nem megy.......... ja elfelejtettem mondani , hogy nincs benne motor
Lassan tényleg írni fogok egy " hogyan élesszünk végfokot" mert elkopik a billentyűm (szerintem másnak is) annyiszor leírtuk már. 20 ohmos védő ellenállások a tápágakba, bemenet rövidre zár, kimenetre egy fesz mérő, semmi más, esetleg a primer körbe egy 60-as izzó, na és így. Tápot adva neki, pedig méregetünk, stb.
(#) neck32 válasza Doncso hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Az élesztéskor betettem egy 10W-os 18ohm-os ellenállást mind 2 tápágba. Terhelés nélkül nem volt jelentősebb melegedés sehol, csak miután kiforrasztottam a védelmet és rátettem egy hangszórót (8ohm 250W) és ezután füstölt el az R25. Jelet nem adtam neki. Remélem hogy ezeknek az információk tükrében tudtok segíteni.
(#) Doncso válasza neck32 hozzászólására (») Feb 15, 2013 / 1

A védelmet egyáltalán nem kell kiforrasztani, inkább 20 ohm legyen. Azzal is kitünően tud szólni az erősítő, persze nem teljes hangerőn, de tesztelni jó. Üresen kimenő feszt kellene mérni a kimeneten.
(#) reloop válasza neck32 hozzászólására (») Feb 15, 2013 / 1

Üdv! A 75 ohm akkor ég el, ha a 0,091 ohm ellenállás szakaszán szakadás van. Lehet ez forrasztási hiba is.
(#) neck32 válasza reloop hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Köszönöm a segítséget, mindjárt kimérem.
A 0,091ohm-os ellenállás helyett én egy zománcozott réztekercset tettem bele, nem lehet hogy az a baj?
(#) reloop válasza neck32 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Azzal csak megszüntetted az áramkorlátozót. Miért tekerted tekercs formájúra?
Szerk.: élesztésnél köss pár száz ohm ellenállást a hangszóróval sorba. Attól még hallod ha szól de nem fog füstölni ha hiba van. Sőt a hangszóród is megmarad

Itt nálunk vidéken nem lehet hozzájutni ilyen ellenálláshoz, netről meg egy 20Ft-os alkatrészt nem éri meg lerendelnem. Ha jól emlékszem van 1-2 bontott orion végfokpanelem megnézem, hátha van rajta egy közeli értékű ellenállás. Esetleg ha nincs mit tudnék oda berakni vagy helyettesíteni?
(#) neck32 válasza neck32 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Találtam 2db békebeli 0,8ohmos 1W-os ellenállást az egyik dobozba, az jó lesz?

Ilyen értékű ellenállást más erősítőben nem nagyon találni. Ha volna ellenállás huzalod abból lehetne készíteni.

A közel nagyságrendnyi eltérés sajnos nem megengedett. Túl kis áramnál korlátozna.

Kicseréltem az ellenállásokat és kb 2 perc után az egyik 560/2W ellenállás megolvasztotta még a forrasztást is
Vannak itthon 470/10W-os remix ellenállások azokat berakhatom helyettük?

Mekkora a tápfeszültséged és milyen ellenállásokat cseréltél ki?
Érdekes ugyan ezt csináltuk végig Bencze.k kollégával, kikeresem a kezdő posztot, onnan tudod követni a teendőket.
Szerk:. A második képen látható az égett 75 ohm. A tünetek is azonosak.

A tápfesz. 45VDC és a R26-R27-es ellenállások melegednek de nagyon és azok helyére szeretnék betenni 470/10W-os ellenállást ha jó lesz

Berakhatod ha elfér, de az is borzasztóan forró lesz. A kimeneten ott a pozitív táp azért a rendkívüli melegedés. Olvasgasd a kolléga esetét. Áramkorlátozó, élesztési szabályok, mérési ábra ezekre szükséged lesz. Ha lehet nem írnám le az egész litániát.

Most ott tartok, hogy tettem rá terhelést, nagyon halkan búg, de az új 75/1W-os R25 megint füstöl.
Pedig átforrasztottam a környezetében lévő pontokat. Megnéztem a kapcsolási rajzot és ott 40V-ot írnak tápfesznek nekem meg 45-47 van. Ez lehet a gond?

Írta reloop, hogy Bencének ugyan ez volt a problémája, és nem szeretné még egyszer leírni, néhány oldalt visszatekersz, és végigolvasod. Csak okosabb leszel tőle. A táp +-50v-ig teljesen jó. Lapozz vissza és olvass egy kicsit. Nyugodtan lehet méregetni, próbálkozni.

Kiforrasztottam a 75ohmos ellenállás szomszédságában lévő BC212B tranzisztort és a multi azt mutatja, hogy C-B 0, B-E 1. Végigolvastam a régebbi hozzászólásokat és nekem nem derült ki konkrétan, hogy miért melegedett a Bence ellenállása és hogy mivel lehet orvosolni azt.
(#) neck32 válasza neck32 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

És a BC212 nélkül nem melegszik az ellenállás, de a hangszóró továbbra is halkan búg.

Úgy vélem a panel átforrasztásától javult meg, és a buzgón végzett tranzisztor cserék okozták a további problémákat.
Első lépés: a transzformátor primer körébe izzót, az erősítő tápágaiba ellenállást kell beiktatni, hogy az áramfelvétel ésszerű keretek között maradjon.
Második lépés.
Magyarázat a méréshez.
(#) djhans hozzászólása Feb 15, 2013 /

Ma éleszettem a kis 2x40W-os quadomat. 75W-os izzó volt a trafó primerjében. Bekapcsolom, izzó rendben elalszik. Védelem LED-je világít, relé nem húz. Rámérek a kimenetekre, 13V az egyik végfok kimenetén. Nézegetem, rámérek a tápokra, nem kapott negatív tápot. Gyárilag szakadt volt a negatív ági bizti. Csere után tökéletesen működik.

Megmértem a BC212-re eső feszültségeket C=29V B=2,3V E=2,5V van a földhöz mérve. Szerintem a 0,091ohm-os ellenállás hiánya a gond, mert csak 0,3ohm-os ellenállás találtam és ha jól tudom neki kéne az áramot korlátolnia.

Lehet ám csinálni két ellenállással is jó közelítő értéket. 0,1 ohm és 10 ohm párhuzamos kapcsolása 0,099 ohm eredőt ad.
Következő: »»   224 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem