Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)

Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   52 / 120
(#) kistehenke válasza gery20 hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Helló!
40cm hk-audio, szövet szegéllyel. Nincs szakadás észre vettem volna. Maga a szegély hangos pf.
(#) lacek29 válasza Levi Jr. hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

Köszi szépen.
(#) Levi Jr. válasza kistehenke hozzászólására (») Feb 10, 2013 /

ó*vatosan fejtsd le a széleket, még gitár hangszórónak való átalakításhoz jó lehet, én vevő vagyok rá... Ha lefejtetted, akkor új szélet kell rá szerezni, lehetőleg szintén szövetet, ilyet tudok Neked küldeni. Üdv!

*ó=Ó
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
(#) golem hozzászólása Feb 11, 2013 /

Sziasztok!
a hangszóró 2000 től a széleket hogy tudom meg rendelni mert azt nem tudom a kosárba be tenni?
(#) telnagyapo válasza golem hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

elérhetőség: hangszoro@t-email.hu
06-22-329-954
(#) jani1987 hozzászólása Feb 13, 2013 /

Talán most ferde szemmel fogtok nézni, de a haveromtól hoztam egy hangszórót, amire csak ennyi van írva: 200FW54L és 4ohm-os. Na már most: a membránja nem tudom miből volt de leginkább a nemezre hasonlított. Mivel sérült volt, ezért a szélét leszámítva úgymond kidobtam és a helyére rajzlapból vágtam neki egy darabot azon céllal, hogy majd egy gitár erősítőben használnám. Valószínűsítem, hogy impregnálni is kellene, hogy jobban bírja az igénybevételt. A kérdés: mit használjak erre a célra? A terv szerint csak lefújtam volna egy lakkspray-vel.
(#) telnagyapo válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

l*ehet kapni folyékony gumit: folyékony gumi , bár még nem próbáltam, de szerintem járható út. Ha valaki bővebbet tud jelezze.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
(#) sound.man válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Impregnáló szert lehet kapni. Vagy valami általános ragasztó megteszi, bár én a membránt nem szoktam impregnálni csak a textil peremet. Viszont sokan használnak impregnálásra vízzel jól felhígított fa enyvet. többször átkenni, hogy beszívja a dolog. Ez is járható út. Amúgy szerintem érdemesebb venni egy normális membránt, ha 12" kb 1000Ft és legalább nem, bocsi, hogy ezt mondom, de gány munka mert rajzlap az nem membrán.
(#) jani1987 válasza sound.man hozzászólására (») Feb 14, 2013 / 1

Mintha én lennék a minden tudó. Ezért kérdeztem, hogy jó ötlet-e egyáltalán.
(#) kistehenke válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Ha már mindenféle kép te akarsz membránt akkor ne rajzlapból ,Vastagabból kb mint a füzetborító. Ha kész van több soron fújd lakkal amíg magába szívja,Puha anyag ide nem jó hisz az a cél hogy merev legyen. Amúgy meg vegyél egy normális papírt bele mert csak bajod lesz vele ,ha egyáltalán megszólal.
(#) Levi Jr. válasza kistehenke hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Nézeteim: nézzük a DIY hozzáállás oldaláról a dolgot: jó lehet a rajzlap is, de több rétegben kell festeni, a szórás a legjobb felületkezelés erre. A lengőszerkezetnek a hatásos megmozgatható levegőtömeg növelése érdekében alacsony súlyúnak kell lennie (ezt pl. korrekt, részletes katalógusadatokban meg is tudod találni, mint pl. SAL 50100 - mozgó tömeg címszó, hogy ez ne terhelje a mozgatóerőt, nevezetesen a tekercs-mágnes kölcsönható erőt. Ha rajzlapból szeretné valaki a lengőt gyártani, akkor mindenképpen törekedni kell legalább két réteg maradéktalan, "profi" egymásraillesztésére, mert: a mechanikai strapabírás elengedhetetlen, a megmozgatott levegőtömeg növekedésével arányosan. Kis teljesítménynél a mechanikai erők nem hatnak olyan mértékben vissza a membránra, hogy az a levegőtehetetlenség miatt torzuljon, de ez nagy teljesítménynél korántsincs így, ezért KELL merevíteni, vagy eleve merített, gyártott mebránnal dolgozni. A másik, hogy a membránok, közepes teljesítményig, nem véletlenül exponenciális görbületűek, ennek az akusztikai illesztettség miatt lehet szükség; aka jobban "leszakad" a szabad tér felé, a rezgés, nem torzul akusztikailag a papírról leválva az áramlás. Ezt a görbült papírt csak áztatva (merítéshez hasonló eljárás), és újraszárítva tudod megoldani, sablonnal. Mivel egy membrán egy előttemszóló jól megvilágítva a dolgot, olcsónak mondotta, ezért valóban nem biztos, hogy érdemes saját membránt használni, inkább a tekercstest, és egyebek terén próbálj "újítani" saját technikát. (Ne kerüljön többe a hús, mint a leves !!) Van, amikor alkatrészekből gyártani (késztermékből) egyszerűbb, mint alapokból újat kreálni. Pl. Bicaj összeállítás is. Ammen. Ha eszembe jut valami, akkor kiegészítek.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
(#) telnagyapo válasza Levi Jr. hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Ez így igaz. Mindamellett ha megvan minden alkatrész és tuti a dolog, akkor is egy rossz ragasztással el lehet rontani a dolgot. Nekem sikerült! Gyári vidi hangszóró, gyári perem. Csak egy kicsit jobban meghígítottam a ragasztót a kelleténél, eredmény: már kis hangerőnél borzalmas zörgés. A membrán és a perem közti rossz ragasztás eredményeként önálló életet élt a membrán és a perem is!! Ezt a hibát ne kövessétek el!
(#) jani1987 válasza telnagyapo hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Nekem 2 komponenses uverapid 20 ragasztóm van.
(#) karpi válasza Dj Decybell hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Az attol fugg .Altalaban a "current dumping" -nak becezett csillapitasrol lenne szo .

Leegyszerusitve, a tekercsben az elmozdulas hatasara aram keletkezik ami ellentetes iranyu az erositobol jovo arammal igy "lefogja " (tight bass) a lengotekercset vagis a membrant nem "engedi" hogy nagyokat lengedezzen.
Az erosito kimeno impedanciajatol is fugg a dolog .
Pld. gitarerositoknel a vegfok nem kozos kolektoros kapcsolas hanem kozos emitteres kapcsolas igy a kolektorrol "nagy impedanciarol" hajtjak meg a hangszorot ami igy jelentossen "ugralhat " a kis csillapitas voltan es jo kis "punch" hatast adja .
Ilyesmire szamitanak a melyhangsuharzoknal hogy ne legyen tul csillapitiot bqasszus hanem "bugjon/kongjon" egy kicsit .nem HiFi-rol van szo haben elektronikus zenerol ahol maga a hangszoro es a doboz is "hangformalo " eszkoz.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) Dj Decybell válasza karpi hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Sajnos nem vagyok beljebb...
Vagyis direkt "közös emitteres" végről hajtották???
Ugyanazzal az erősítővel, kisebb és nagyobb érzékenységű hangszórót tesztelve miért áll fenn a különbség?
(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Bezart a szovegszerkeszto a modositas kozbe es mar nem irta ki amit meg hozzaadtam a szoveghez .
A hangszorok membranjaban a nagy csillapitatlan lengestol/ugralastol frekvenciaosztas keletkezik ami meg melyebre viszi a hanghatast .A basszus nem lessz olyan "pontos" de nem is az a cel .
(#) Dj Decybell válasza karpi hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

(#) karpi válasza Dj Decybell hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Valami aram visszacsatolas es feszultsegvisszacsatolas kombinacio azt irta a cikben hogy lehet nagyon instabil a dolog ezert mind halogattam a dolgot ..emlekezve mannyit bajlodtam az elso epitett tranzisztoros erositokkel azok kesz hangfrekvencias oszcillatorok voltak ..hehe .
Szoval ido kell hozza az sajnos nem nagyon van ..Igy lemondtam a 200W-os 8x12" es cuccrol es egy Blue Marvel Eminence hangszorot hajtok meh ugy 70W-os MOSFET erositovel ami jol "dobalja" a membrant a tulterheles miatt ..remelem birja sokaig a jo kis hangszoro jo hangossan szol .Igy megjon az a "nyuzott" gitarhang amivel jol lehet jatszani es jol szol.
Pld a VOX AC30 hires gitarerosito nyitott hatu doboz ket Celestion Greenback nagyhatasfoku hangszorora 30W elektromos erot adnak es nincs visszacsatolas a vegerositoben ! Pontossan hogy az emlitett nemkivanatos csillapitasokat elkeruljek .Ugye a nyitott doboz "egy plusz " a problemaban mart nem csillapitja a mely tartomanyt es jokat ugralhat a hangszoro plane a doboz also hatarfrelvenciaja alatt . Persze nagyon oszetett a doboz erosito stb tervezese .

SPL kulombseg = erzekenyseg kulombseg .Erzekenyebb hangszoro tekercseben a magneses terben valo kimozdulas miatt magyobb aram keletkezik ami leegyszerusitve elenntetes irangyba "visszahuzza " a lengotekercset .Szoval visszatartja a kilengest , minnel nagyob jelet adok a hangszorora aranyossan annal negyobb lessz ez a csillapito aram .
Mondjuk talan ugy elnagyolva hogy valami hasinlo mint amikor egy nagyon kis hermetikussan zart dobozba teszunk egy melyhangszorot ennek a kilengese le lessz "fojtva " a dobozban keletkezo vakumtol , vagis nem engedi nagyot kiugrani a membrant .valami hasonlo a hatasa a "current dumping"-na is ...
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) Dj Decybell válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Igen.
Szerintem hasznos altéma, mert egy full leégetett hangszórónak a karakterét bizonyos korlátok között újra formálhatom, és ennek eldöntésében segít. Biztosan másnak is megfordult ez a buksijában csak nem kérdezte meg.

A javításnak szerintem két formája van: Bármi áron létrehozni-visszaállítani az eredeti hang-karakterisztikát, vagy a másik esetben (ide tartozom én is) a lehetőségekhez mérten ízlésre "hangoltan" összerakni, mivel olcsóbb a sérültet 'magunkra' építeni, mint eladni gyáriként és megfelelőt venni...
(#) kistehenke válasza Levi Jr. hozzászólására (») Feb 15, 2013 / 1

Teljesen így van! A szaktárs maga szerette volna elkészíteni a membránt rajzlapból ami elég gyenge ,csak annyit írtam hogy erősebb kell oda. Lengő hordozóról nem írtam .
Személy szerint én egy percet sem kínlódanék vele,még csak nem is gondolnék rá. De attól még megpróbálhatja.Hangszóró készítés topikban van is rá példa.
Új anyaggal jó dolgozni az biztos.
(#) jani1987 válasza kistehenke hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Eddig alig volt pénzem bármire, de most hogy dolgozok már lesz miből belefektetni a projektbe.
(#) Levi Jr. válasza kistehenke hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Azért egy teljesen saját dolgot létrehozni saját kútfőből, nme rossz dolog, főleg, ha a kínszenvedés ezzel eredményt is hoz. Ezek azért szerintem értékes dolgok, mint szándék.
(#) Reedly hozzászólása Feb 16, 2013 /

msteve nevű fórumtársat ajánlani tudom a hangszórójavítás terén, nekem nagyon korrekten javított hangszórókat.
(#) Dj Decybell hozzászólása Feb 17, 2013 /

Ha már 'nagyon' egyedi építésnél tartunk, miért nincsenek üvegszálból, vagy szénszálból membránok? Tömeg-merevség arányuk sokkal jobb a papírnál. Formába illesztés, lakk átfordít lakk és kész.

Mi a véleményetek? Tudom egy papír membrán csak ezerpénz... Attól eltekintve???

Pl ezt találtam:
1m Szénszövet 160g/m2
Kiszerelés: 1m/1.2m2
Legkisebb rendelhető egység: 1
Termék kód: CF 160_1
Ár: 5.880 Ft + ÁFA
(#) Levi Jr. válasza Dj Decybell hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Hát ezért...fajlagosan egy építéshez ez kissé drága. Én az üvegszövetből sajátlakkozást részesíteném előnyben. Mindent be lehet könnyen szerezni és nem is nagy munka.-
(#) telnagyapo válasza Dj Decybell hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Szerintem jó gondolat. El tudom azt is képzelni hogy jobb mint a papír. Miért nem gondolt erre más is?
(#) Dj Decybell válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Az üvegszálnak nem néztem utána tömegét tekintve.
A karbon és a szénszál ugyanaz. (:
(#) kistehenke válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Ismerős a helyzet
Egy idő után rájön az ember hogy kár gányolni. Nekem volt egy csomó bontott alkatrészem ,de általában újat építettem be így kidobtam.(4 futónyi cuccot!) Én legalábbis ritkán használok bontott alkatrész .Hangszórónál általában a szegély és pille az kuka.
(#) kistehenke válasza Levi Jr. hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Én nem beszélek senkit róla.Azt tudom hogy én nem fogok membránt gyártani.
(#) kistehenke válasza telnagyapo hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Merevségben lehet jobb,de hangzásban nem biztos! Én legalábbis papír párti vagyok, a mostani papírok már elég jók és erősítettek.
Következő: »»   52 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem