Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Kipróbáltam, kicsit kevesebb, de ez már nagyon penge, főleg úgy, hogy ez még csak kábelen lógva van, nincs még beépítve, úgy biztos még jobb lesz. Köszönöm a tippet mindkettőtöknek (nagysasy, Dj Szabcsa). Mindenkinek ajánlom, nagyon jó sub filter, de inkább nagy vonaljel bemenetű fetes erősítőkhöz. Tl072-vel szebb mélyeket ad mint ne5532-vel.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
Csatlakozom én is. Az Ne5532-vel szerintem szebbek a mélyek. Nekem is van ezzel szerelt erősítőm és szebben szól a mély mint a tl-el.
Úgy látszik ez is relatív, amit leváltottam sub filter, az tl074, el működött, majd két évig volt benn, és megszoktam a lágy mélyeit, mikor bekötöttem ezt, furcsa volt, valami hiányzott, túl feszes kemény az ne5532 nekem, kicseréltem tl072-re, úgy megszünt ez a hiányérzet. Amúgy ez teljesen szubjektív úgylátszik, kinek melyik.
Így van, le is írtad, hogy neked mi az ami tetszik és ez magyarázza is.
Arra nem tudok véleményt mondani hogy szélessávban alkalmazva milyen, se a tl072-re, se az ne5532-re, mert csak nyitott végeket használok, csak a mélyvváltóval van tapasztalatom, hát ott jobban tetszik, de lehet, ha betenném huzamosabb időre, és hagynám sokféle forrással kibontakozni, megváltozna a véleményem.
Na 2db lm 833 van, azt még nem próbáltam, de többen dícsérték. lehet két db szerzek még és azt is kipróbálom.
Mindenkinek a saját ízlése válogatja kinek ez kinek az. Ki milyenhez áll közelebb.
Pl nekem semmi bajom a fetes erősítőkkel tetszik a hangjuk is, de a tranyós és az ic-s erősítőkre sem panaszkodom (még). Mindegyikből építettem mert kíváncsi voltam a hangjukra. Nem mondom hogy nincs különbség dehát ízlések és pofonok.
Ez így van! Mindegyiket lehet szeretni valamiért. Fetesben mondjuk ez az actrk nmos 400 (múlt héten megnéztem milyen szélessávban) nagyon nagy erő van benn, de én csak bulira vagy subnak használnám, mert ezek a fetek (irfp450) inkább kapcsi tábokba lettek tervezve. Az ic-ek közül a tda 7294 azért lepett meg mert félelmetes tiszta hideg, és mégis lágy mélyekre képes fetes vég. A 2sk ... ezek a toshiba direkt audio célu térvezérelt tranyói meg egy másik kategória. Igazából rengeteget fel lehetne sorolni. Szerencs ez a bőség (tranyós-fetes, ic-be hibrid-monolit, és egy másik kategória csöves), mert így mindenki ízlését ki lehet szolgálni.
tlo72-re gondolsz? Arról én is olvastam. Szerencse itt nem jön ki.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
Ezt a műterhelést a múlt héten építettem. Méregettem a 30kg os 5 csatornás végfokomat, hát egy kicsit mellbevágott a fogyasztásmérőn látott érték, a szkópon az volt amire számítottam.
A deck 5db hídalt tda7294-et tartalmaz, 5 külön 300W-os trafó és egyenként 20000µF szűrés. +/- 35V-ról megy 8ohm terhelésre. 139,5W amit gyönyörüen sinusban folyamatosan bír, itt még nem vágja a tetejét, a fogyasztásmérő 270W-on állt folyamatosan. Még csak 1khz-en mértem. Két oldalt terhelve már 550W vett fel. Tehát ha mind az öt menne kb 1350W felvett teljesítményen menne...
Heló!
Én most jutottam hozzá egy ilyen végfokhoz hibásan, de le vannak kopva a feliratok, úgyhogy nem tudom, hogy hány wattos, oldalanként 4-4 pár BD249D és 250D van benne. A 600-asban mennyi volt? A hiba jelenség a következő: Bekapcsoláskor mindkét csatornán világít az overload led, a baloldalin pedig a protekt is. Belsejében első ránézésre találtam mind két végfokban 2-2 olvadt ellenállást de még nem ástam bele magam túl mélyen, úgyhogy nem tudom mi a pontos hivatásuk. Esetleg van valami tipped hogy mi lehet vele? Előre is köszi üdv.: Laci.
Szia!
A 600-as ban 4Db bd249D és 4Db bd250D van és olyan +-60-68 volt körül kéne méri a tápot. Képet rakhatnál fel róla. Mind a két végfokban ugyan azok az ellenállások égtek el? Üdv:Gyuri A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
Üdv Mindenkinek!
Lenne egy Telefunken tr 500 as típusú rádiós erősítő.Sajnos hibás kicsapja a biztiket.Nem az enyém de megtetszett és érdeklődnék hátha valaki többet tud róla,érdemes lenne -e megvennem? Várom válaszotok! Előre is köszönöm !!! Üdv.:Tomsa
Netes képek alapján nem mai darab és alig lehet hozzáférni én nem kínlódnék vele. Ha életre is keltenéd egy teljes kondenzátorcserét is igényelne..
Hali.:Tomsa! Tr 500 hifi az egyik legszebb hangú készülék én évek óta használom.Több házi bulit is végig csinált.Modul rendszerű viszonylag könnyű javítani az elő fokozatban tényleg ki kell az összes elkót cserélni azokhoz nehéz hozzá férni.De megéri ,ha veri a biztiket akkor valamelyik végfoknak annyi. De könnyen javítható.Ha kell segítek.Üdv:sun
De csak akkor lenne ennyi a teljesítmény felvétel, ha színuszt hallgatnál rajta, és azt is folyamatosan maximális kivezérléssel.
De a zene nem ilyen "agresszív". Mondanak sok féle értéket, de valahol egy "normál" zene 30-50% átlaggal veszi csak igénybe a rendszeredet. Az 5db 300VA-es trafó is kicsit túlméretezett, de ebből nem szokott baj lenni.
Amit sose fogok tenni! Szeretek mindent túlméretezni, a 10 db Tda is 56cm bordán van 3db höfokszabályzott ventilátorral. Láttam pár remek munkád, és Te se spórolod ki az anyagot!
Egy kérdésem lenne, hogy hidalt tda esetében milyen dc védelmet lehet alkalmazni?
Én nem vagyok avatott értője az elektronikának, de ha már rákérdeztél elmondom mit gondolok. (Javaslom Reloop-al is konzultálni, mert nagy tudású szakember, akinek sok tapasztalata van a témában.)
Kétféle megoldást tudok elképzelni: 1. A mellékelt rajz szerint, csak az IC2-t "figyeled". Ez félmegoldásnak tűnhet de nem az. Ha az IC2 betegszik meg, és kijut a DC a kimenetére, akkor azt eleve figyeli a védelem. Ha az IC1-nek lesz baja, akkor az R9-en keresztül az is elbillenti IC2-t, amit figyelsz. Tehát elvileg teljes a védelem. 2. Másik lehetőség ha nem törődsz azzal híd, vagy nem híd. Minden egyes híd-elem kimenetét külön figyeled. Viszont nem könnyű azt megmondani, milyen kombinációban jó a védelem reléit "közösíteni". Általában egy normál sztereó rendszernél közös védelem van, ha bármi rossz, akkor old mindkét csatornán egyszerre. De egy sokcsatornás rendszernél már életképes lehet mindnek külön védelmet adni, ami függetleníti őket a többi csatornától. Szerk: lemaradt a rajz, pótoltam. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
Sziasztok!
Van egy 2*100W-os házi építésű erősítőm. (2x4-8 Ohm ) És mellé 4 pár hangfal. Jobb oldal: Bal oldal: -6 Ohm -6 Ohm -8 Ohm -8 Ohm -8 Ohm -8 Ohm -8 Ohm -8 Ohm Nos,ezeket hogy kössem rá az erősítőre hogy nem legyen semmi gond? Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
Párhuzamosan kettő-kettő, és úgy sorosan a másik két-két darabot hozzá. Picit hülyén fogalmaztam, de nem tudom máshogy le írni.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
De jó pofa rajz! De amúgy nem így gondoltam. Mingyárt le rajzolom, hogy ártláthatóbb legyen ha megengeded, használom a "hangfalaidat és az erősítődet is". Csak közbe szarakszok az egérrel ...
Köszönöm szépen!
Én így gondoltam. Nevezzük a felső négy 8 ohm -os hangsugárzóidat felsőknek az alsókat pedig alsóknak. A felsők sorba vannak kötve így eredő impedanciájuk 16 ohm -lesz / oldal. De mivel van még négy alul azok is ugyan így vannak bekötve azoknak az eredő impedanciájuk 14 ohm. A 14 és a 16 ohmot ha párhuzamba kötjük akkor ha jól számolom 7.4 az eredő impedancia. Vagyis az erősítőd ekkora terhelést lát maximum szóval minden probléma nélkül, kényelmesen így használhatod, ha sztereó kimenetre szeretnéd kötni.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
Nagyon szépen köszönöm!! ++ Kellemes hétvégét!!
Igazán nincs mit. Amúgy, ha jobban megnéztem volna a tiéd is ugyan ez, csak más sorrendbe van ábrázolva. No mindegy.
Sziasztok!
Volna nekem egy TDA7294-es IC-vel futó mono erősítőm. Elég nagy hűtőborda van rákötve, és a borda elvan szigetelve egy vékony műanyag fóliával a bordától. (nekem azt mondták hogy ezt így kell) Kb 20perces üzemeltetés után észrevettem hogy a hűtő borda az szinte semmit sem melegedett, míg az IC rendesen felmelegedett. Kérdés: mit tegyek hogy a bordák jobban szívják el a hőt az IC-től? (Mellesleg egy kis processzor ventilátor is rá van irányítva az IC-re) Válaszokat előre is köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |