Fórum témák
» Több friss téma |
Bocs,hogy meg szólalok. Előfordul,hogy gerjed valahol az erősítő és minél hosszabb a kábel a kimeneten annál jobban szór,mert a kimeneti kábel antennaként működik. Csak egy lehetséges változat.Próbálj a kimenetére egy RC tagot próbaként.Vagy a meghajtó tr hez.
Szia! Milyen igazad van! A teszt panelnél végeztem ilyet, de ott nem egészen ez volt a hibajelenség. Itt próbára beraktam az 1nF-ot a visszacsatolásba és csak rosszabb lett tőle, ez elterelte a csillapításról a figyelmemet.
Gyanítom a panel tervben a bemenet bázis ellenállását túl közelre helyeztem a feszültség-utánhúzó kondenzátorhoz. Az állítva beültetett ellenállást azért úgy raktam be, hogy a hosszú lába legyen a hidegítő kondenzátoron. Bővebben: Link
A panel mintát nézve ,látom mindenki elköveti azt a hibát,hogy elég vékony réz sávokat marattok.Legalább a föld és a pozitiv vezetőket hagyátok vastagabbra(szélesebbre)
Ebben az alkalmazásban 12V a tápfeszültség és 32 ohm a terhelő impedancia. A tápágon 140mA nyugalmi áram folyik.
Igen de könyen hajlamos a gerjedésre a Class A .
Egyre erősebb a gyanúm, hogy ez az erősítő a kimenetről hajlamos a zajt összeszedni.
A panel kapott némi árnyékolást. Az eredeti rajz szerinti R-C elemeket beforrasztottam. Ezek hatása teljesen közömbösnek bizonyult. A zaj érzékenység annál nagyobb minél kisebb a bemenet lezáró ellenállása, és minél szorosabb visszacsatolás. A zaj nagyon hasonlít arra, amit a kis térerejű FM sztereó adások hátterében lehet hallani, valamint elektromos fogyasztók ki/be kapcsolásakor pattan a hangszóró. Valami jót is írjak a projectről. A kimenetre fejhallgatót kötve, tudja azt a ritka szolgáltatást, hogy a műsor nem csak a hangszórók közötti képzeletbeli tengelyen jelenik meg, hanem érzékelhetők valamelyest a térbeli koordinátái. Ez így leírva nem sokat mond, viszont az eddig általam használt és igen jónak tartott fejhallgató erősítőkhöz képest a hatás döbbenetes.
No, ez az, amiért én nagyon ritkán használok fejhallgatót, abból se valami márkás van.
A zenekar a két fülem közt a fejem közepével ívelten játszik... ![]() Nem pedig a térben előttem... De nem a JLH-val próbáltam eddig. Nagyon jó kis holmi ez.
Tegnap beszéltem az egyik barátommal elmondtam a problémádat szerinte vezetékelési, vagy földhurok hibád van.
Próbáld ki csak az egyik oldalt úgy is fenn áll-e a hiba ?
Igen, fenn áll a hiba mikor egy csatornát helyezek áram alá, a bementet rövidrezárom és a tápfeszültséget akkumulátor szolgáltatja.
Természetesen itt nem egy durva hibáról van szó. Hangsugárzóból 1m-nél kisebb távolságról hallatszik, főleg a fejhallgatást zavarja. Szerk.: a jelzaj viszony javítása érdekében megpróbáltam a fejhallgató számára ellenállás segítségével leosztani a jelet. Ettől a zavaró hatások teljesen elmúlnak, viszont sajnos odavész a térérzet. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
Akkor most már csak egy különbség van én a 2000-es változatott készítettem el te és Orbán Józsi is az eredeti 69-es változatott probáld meg valahogy betteni azt az egy ellenálást a bemeneti tranzisztor bázisához hátha ennyit jelent .
Mellékelem a rajzot és a NYÁK képét.
A NYÁK-tervhez képest a visszacsatolást változtattam, és fixen építettem be ellenállást a 2k2 poti helyére, mert mértem a végtranzisztorok bétáját és ebből ki tudtam számolni. Megépítve. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
Amit látok különbséget:
Az enyémben az első tranyó bázisosztója felül 100kOhm, alul egy 220kOhm trimmer és a bázisra innét 100kOhm. Vagyis az én osztóm kisebb áramú, emiatt valószínűleg jobban érvényesül a szűrőkondi - 100µF - hatása. Azon kívül az elején van a felülvágó szűrő és a közbenső gerjedésgátló, valamint a hangszóró kimenet RC tagja is rajta van.
Az említett R-C elemeket próbára beforrasztottam, de hasztalan.
Előfordulhat,hogy nagyon közel van a két végfok egymáshoz ez is okozhat galibát.De a 2000 változatnál ilyet nem tapasztaltam.Na persze sok minden okozhatja ,lehet jó földelés és monden gond megszűnik.
Az enyémen valami átok ül. A mobil telefon úgy tüttürűzik rajta, mintha direkt arra lenne fejlesztve
![]()
Most, hogy a tápot említed, megmozgattam a kényelemes (félméteres) bekötő vezetékeimet és meglepő hatással voltak az éteri hangokra. Teszek rá egy kis helyi tápszűrést, bár ilyen ajánlást még nem láttam.
A tápszűréstől szabadult el igazán a pokol. Átalakult világvevő rádióvá
![]() Be kellett lássam Class-A- kollégának van igaza ![]() A T2 (BC301) kapott egy 27pF bázis-kollektor kapacot, és kész! Az összes felsorolt nyűg egycsapásra megszűnt. Köszönöm a fórumtársak szíves közreműködését! Most épp fejhallgató van rákötve, úgy néz ki reggelig le se teszem ![]()
Én is akartam béta mérést a meghajtón de igaziból itt kell nagy béta vagy a vég tranzisztoroknál. - Kérdezném ,milyen végtranyót használsz.
...ja és a tranyó (meghajtó) lábai menyire ülnek a panelon és milyen hosszú ,vastag vezetékeket használsz .
Végülis mit javítottál a tápon ami a javulást okozta ?
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
Igen! A lehető a legrövidebbre kel hagyni mindenfajta vezetékezést. Ezzel nagyon sok problémát elkerülünk. - Ez alap szabály!
Bedeszkáztam
![]() A fejhallgatós viselkedésről már írtam. Kalapot emelek Hood előtt, hogy ez 4 félvezetőből kijön. A TDA-s cuccok úgy nézem pihennek most egy keveset. A tápszűrés 4700µF - bőven elég. A 15VA trafó épp csak langyos, magasabb nyugalmi áramhoz természetesen izmosabb példányt kell választani. Rég örültem ennyire erősítőnek. ![]()
Sziasztok lassan készen lesz az én JLH erősítőm is, gondoltam megosztom veletek az örömömet
![]()
Nem "apróztad" el a hűtést. Szokatlan megjelenés, de garantáltan hatékony. (Szerintem túlzásba is vitted, de mint tudjuk a hűtés és a gazdagság tekintetében nehéz a "túlzást" értelmezni.)
Egyébként ilyen bordám volt itthon, kár lett volna elvágni vagy szét szabdalni
![]() Külsőre meg már akartam valami nem hétköznapit csinálni, ez sikerült. (persze még lakkozás meg apróságok hátra vannak) A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
Ténylegesen érdekes kialakitás n na mondom pont én , szép de tapasztalatból mondom nyugodt lelkiismerettel szétlehetett volna darabolni a bordát ennek az erősítőnek nem sok hűtőfelület kell .
Hu a trafó meg igencsak túl-on túl van méretezve az is sokkal kevesebb amire szügség van , az én példányom nem szentirás de csupán egy 150-es toroid van benne és az is bőven elég neki .
Szeretem jóval túlméretezni, egyrészt tudom, hogy ilyen szempontból pénz kidobás egy-két ember szerint. De mégis csak magamnak csinálom így legyen benne tartalék.
Szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített a megépítés folyamán. Szükség volt rájuk
![]()
Nagy előnye, hogy az egyenlítő mentén is lehet üzemeltetni
![]() Az egyedei kivitelhez gratulálok! |
Bejelentkezés
Hirdetés |