Fórum témák
» Több friss téma |
Hello Schneyolo!
Velemenyem szerint, ha parhuzamosan teszed fel a ket szivattyut, meg veletlen se kapsz 36m3/h teljesitmenyt, mivel nem teljesen idealisak -fizikai ertelemben- a korulmenyek. Maximum 30 m3/h-t ha elersz, azert egyeltalan megeri meg egy valtozot a rendszerbe beiktatni, tobb hiba es tobb tomitettlensegi lehetoseg. Egyebkent ha jo a 28m3-es szivattyud a 8m3-es amugy is elenyeszo szivassegeseg gyarapodast tud eloidezni. Masik kerdesedre, nem rontjak egymast, mivel mind a ketten azonos terbol dolgoznak. Maximum akkor rontana egymas hatasfokat, ha az egyik joval gyengebb (magasabb a veg-vakuuma) es akkor az erosebb szivattyut visszaveti a gyengebb. Ehhez jo lenne tudni a torokban mert vakuum erteket mindket szivattyud eseteben. Remelem segitett a meglatasom.
Szeretnem erdeklodni, hogy a hideg katodos ( cold cathode) helyett valaki hasznal Bayerd-Alpert tipusut (meleg katodosat)? Merestartomanya kb 10-3 tol 10-9-ig mTorr terjed atlagos merooraval.
Én inkább kipróbálnám a sorba kötést, persze a vákuumtér felé a 28-as majd kifelé a 36-os így egymást segítik és ha nem is duplájára, de kb felével megnövelik a teljesítményt. De csak ha a hajtásszimering állja a fokozat vákuumát.
Valaki próbált már kompresszorolajat rotációs vákuumszivattyúba?
Kedves Laslie74!
Nincs 36-os szivattyuja, csak 28 es 8 m3/h teljesitmenyu van. A ket erteket osszeadva jonne a 36, ami szerintem csak fizikai peldaban fordulhatna elo, elmeleti uton.....
Én most is azt használok 100-as kompresszor olajat. MOL Kompressol a márkája.
Ha sorba kötöm a szivattyúkat, akkor a végvákuuma fog emelkedni a szívásteljesítménye nem.
Sorba kötésnél a vákuum megoszlik a két szivattyú között. A megadott maximális légszállítás csak a kezdeti terheletlen állapotra érvényes. Elektronikai analógiával egy nagy bemeneti ellenállású elemként viselkedik, ha sorba kapcsoljuk őket akkor csökken a köztes állapot átlépéséhez szükséges idő. A végvákuum nem lesz sokkal nagyobb, mert azt a konstrukció szabja meg, illetve csak esetleg kicsit.
A szivattyúk össze-visszakötögetése távoli analógiával olyan, mintha egy laposelemet, és egy 6V-os akksit akarnál összekötni. Az eredmény csak sokkal rosszabb lesz, mint a jobbik eszköz paraméterei, sőt bántják is egymást rendesen.
Sziasztok!
Nem tudom mennyire él még ez a topik, de megpróbálkozok a kérdésemmel. Sikerült üzembe helyezni a termoelektromos vákuum mérőmet, így végre nem csak találgatom, hogy mekkora vákuumot sikerült elérni. Egy üveg csövet szeretnék kivákuumozni gázkisülési kísérletekhez. A cél az lenne, hogy olyan légritkítást tudjak elérni, amikor már a katódsugárzás miatt jelentkezik az üveg falának zöldes fluoreszkálása. A szivattyúm akár 1 militorr alatti értéket is tud, így elvileg a cél elérhető. Viszont a rendszer többi elemét kellene úgy összehoznom, hogy ezt az értéket valóban el is tudjam érni. Az eddigi kísérletek alapján viszont ez nem tűnik egyszerűnek. Amikor kb. 1.5 méter hosszú 8mm átmérőjű pneumatika csövet használtam a szivattyú és a cső összekötésére talán az 500 militorrt sem sikerült elérnem. Mivel felmerült a gyanúm, hogy a hosszú, vékony cső lehet az egyik probléma, kipróbáltam egy sokkal rövidebb darabbal is. Ekkor sikerült lemennem 200-300 militorr közé. Ez után a vékony csövet kicseréltem egy lényegesen nagyobb belső átmérőjű gumi csőre. Ezzel sikerült eddig a legjobb eredményt elérnem, kb. 70 militorrt, de ez még mindig sok. Az üvegcső csatlakozása viszont továbbra is elég kis keresztmetszetű, kb. 4mm a csonk belső átmérője. A kísérletek alapján arra jutottam, hogy nagyon nem lényegtelenek a cső keresztmetszetek, tehát valószínűleg itt van a probléma nálam. Ezért nem tudok lejjebb menni a nyomással. Arra lennék kíváncsi, hogy milyen átmérőjű csővel illetve csatlakozó csonkkal lehet érdemes próbálkoznom, ha szeretném elérni az 1 militorr nyomást?
Persze, nagy átmérőkre van szükség. Sima pvc csövekkel én is csak 200ubarig mentem le az 50ubaros klímás szivattyúval. Most ez milyen szivattyú? 1mtorr alá már kéne egy második lépcső is, azt tudom, hogy az én 2 lépcsős rotary vane szivattyúm, ami nem működik, kb 15mm-es szívócsonkkal rendelkezik, szóval ez a méret a minimum, e felett kínosan lassú a vákuumozás.
De jó, hogy van még itt valaki.
![]() Az enyém egy Edwards 2 lépcsős rotary vane szivattyú. Leírás szerint tudnia kell 0.001 mbar-t vagyis 1 ubar-t. Gyárilag ezen is 20mm belső átmérőjű szívócsonk van NW25 csatlakozással. Mivel ehhez nem tudtam csatlakozni, ezért a gyári tartozék műanyag tömlőcsonk van most rajta, de ez csak kb. 8mm belső átmérőjű. Akkor te is meg tudod erősíteni, hogy bizonyos keresztmetszet alatt nem vagy csak nagyon sok idő alatt lehet lemenni mondjuk 10 mtorr alatti nyomásra? Mert ha így van akkor első körben a cső illetve csatlakozó csonk keresztmetszeteket kell növelnem.
Fejőgépekben van aki otthonvan vákuumszivattyú témakörben? Pl mi okozhatja azt hogy egy grafitlapátos vákuumszivattyú igen rövid idő alatt (kb 40 óra) üzemidő után elkoptatja vagy egész egyszerűen eltöri a grafitrudakat és lehet úja cserélni?
Mert fejni csak grafitlapátcsere után lehet, utánna rohamosan csökken a szívóteljesítmény. Valami tipp hogy mit tudnék vele csinálni, vagy mi okozhatja ezt? Majd mellékelek képeket is. Meg mégegy kérdés, hűtőgép kompresszor fejőgéphez megfelelő lehet? Ha igen akkor hány kell belőle hogy megfelelő legyen a szívás?
Sziasztok!
Időközben úgy alakult, hogy felszabadult pár vákuumtechnikai eszközöm, alkatrészem. Elsősorban minőségi és keveset használt cuccokról van szó, például acél erősítésű elővákuum cső, Edwards vákuum csap kf25-ös csatlakozókkal és elsősorban kf25 csatlakozókkal ellátott alu vagy rozsdamentes alkatrészek. Illetve van egy digitális Phillips Convectron Pirani Bővebben: Linkmérőm/vákuumkapcsolóm is 10-4mBar alsó méréshatárral Amennyiben valakit érdekelnének az alkatrészek, megválnék tőlük, előzetes egyeztetés után!
Itt van a vákuumszivattyúról a kép.
Szia LGY, írd meg bővebben kérlek és segítek, ha tudok. Szívótorok, elővákuum csonk mérete, applikáció, fűtés teljesítmény? Vagy igazodsz a kapható modellhez?
Szia Sendi, fotózd le, hogy melyikről van szó, küldök Neked egyet!
Szia,
párhuzamosan még véletlenül sem azsbad kötni! Akkor átszívja a 28-as a 8-as ból az összes olajat és megszűnik a kenés, károsodhat mindkét szivattyú. Mert ha nem is egyforma típusú olajod van a két szivattyúban, akkor a 28-asban keveredő olaj is okozhat kárt a 28-as mechanikájában. Sorbakötésnél ugyan ez a helyzet. Sorba csak diffúziós, turbó vagy ion szivattyú köthető, természetesen a végén egy megfalalő teljesítményű elővákuummal.
Sőt én is meg tudom erősíteni! Illik a szivattyú szívócsonkjának keresztmetszetével szűkítés nélkül felmenni a kamráig! Ez alapszabály. Ha a szivattyú torkon szűkítetek rögtön, akkor inkább vegyél egy kisebb teljesítményű szivattyút.
Szia,
van rajta folyadékgőz csapdád? Mert ha nem, akkor nem szárazon futnak a lapátok...
Szia akika,
a link nem működik. Ha még megvan vakami, szívesen vennék egy listát és megbeszéljük. Előre is köszi!
Rendben, elnézést kérek!
Üdv!
Szívesen állítok össze listát arról, hogy milyen alkatrészeim és műszereim vannak! Mi érdekelne inkább? Vákuummérő,szivattyú vagy vákuumrendszer alkatrészek?
Az a gond, hogy a szivattyú csonkja kb. 20 mm átmérőjű, de a cső csatlakozását (amit le szeretnék szívni) fizikalilag képtelenség ilyen nagyra készíteni. Most kb. 8 mm a belső átmérő, de ennél nagyobb nem fér el. Mit lehet ilyenkor csinálni? Azt írod, hogy vegyek kisebb teljesítményű szivattyút. Miért probléma, ha nagy a teljesítménye?
Egyébként mostanában le tudtam menni kb. 15-20 mTorr-ra. Ez olyan 2-3 Pa, ha jól számolom. Szeretnék lemenni 1 Pa alá, de elég nehezen akar összejönni. Van egy olyan gyanúm, hogy a felhasznált anyagok nem alkalmasak ilyen kis nyomásra. Meg tudná ezt valaki erősíteni vagy cáfolni? A szivattyú és a cső összekötésére egy gumi csövet használok. A csatlakozó csonk sárgaréz. A csövet lezáró sapkák pedig aluminiumból vannak. A tömítések szilikon gumiból lettek kivágva. Ezek az anyagok jók lehetnek 1 Pa alatti nyomásra vagy ne is gondoljak rá? Az is érdekes dolog, hogy amikor elkezdem vákuumozni a csövet, akkor mondjuk le tudok menni 50 mTorr-ra. Viszont ha feszültség alá helyezem a csövet, és járatom egy darabig, utána egyre kisebb nyomást tudok elérni. Valószínűleg a hő és az intenzív részecske áram kitisztítja a csőben lévő idegen anyagokat. Viszont egy idő után vissza szennyeződik. Tudja valaki ennek az okát? Mit lehetne tenni ennek elkerülésére?
akika, vannak még az eladó cuccaidból? Engem inkább szerelvények érdekelnének. Elzáró csap, visszacsapó szelep, vákuum szabályzó szelep meg ehhez hasonlók. Lehet más is, csak most hírtelen ez jutott az eszembe.
Tisztelt Kollegák, segítséget szeretnék kérni. A vákumszipim egy régi Leibold cm30 vákummérővel müködik, illetve müködött mostanáig. Egy csattanás kiséretében levágta a kismegszakítót. A javításához keresnék hozzá kapcsolási rajzot, és ha lehetek maximalista, a hozzá való thermókeresztzes mérőfejhez. Egyben, eladnám vagy elcserélném a korábban használt NDK (Ilmenauban készült) rotációs szivattyúmat, aminek egy baja van, hogy háromfázis kell hozzá.
Üdvözlettel, Tombor József HG5TMB
Szia pajtás. Felhívhattál volna a vákuumérőddel..... Ugyan nincs rajzom, de tudom, mi van egy ilyenben.... Ha aktuális még, válaszolj akárhova
üdv istván
szia Velence!
Ha aktuális a vákuummérő bajod, válaszolj... üdv István
Szia
Az a lényeg, hogy a szivattyútól minél hosszabban vastag, és VÁKUUMcsővel csatlakozz a leszívandó térhez. A mezei gumicsöveknek óriási az adszorpciója, idő kell, hogy megszabaduljon a felületén megtapadt gázoktól, és főleg a víztől. A rotációsok akkor működnek jól, ha folyamatos üzemben használod azokat, és a GÁZBALLASZTOT ZÁRD EL kb 5 perc után! Tudni kell, hogy a rotációsok a víz és oldószergőzt szinte alig szívják. üdv István A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2013
Rengeteg mindent lehet tenni, szerintem az eros gaz kibocsajtas "outgassing" csokkentesere. Az a kerdes, hogy neked milyen eszkozeid, lehetosegeid vannak. Pl a benne levo vizet ( vizpara), tudod e csokkenteni? Tudod e felmelegiteni az uveg csoved falat? Van e esetleg szaraz Nitrogened? Probald meg egy hosszabb szivocsonkkal, ami oblos kb fel meteren es utana szukul az uvegcsoved atmerojere. Azt nem irtad, milyen hosszu az uvegcsoved.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |