Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sörkollektor és elektronika
Lapozás: OK   20 / 24
(#) nagy hoho válasza HeZ hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Ha van belőle oda haza kb 7,5 m2 okkor érdemes kínlódni vele.
Nem tudom mi a gond a sörös dobozzal. Van egy kiforrott konstrukció, Több százan csináltak már ebből kollektort. És a doboz ingyen van! Ez a lényeg. Miért költene bárki is réz lemezre.
Én két kollektort építek az egyik már készen van csak az üveget kell rátennem. Kifúrtam, alját levágtam 500 db sörös dobozt kb 3 óra alatt. Nem vágtam el a kezemet, minden ujjam meg van. Végül a topik címe SÖRkollektor...
(#) HeZ válasza nagy hoho hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Az okok egyszerűek: a rézfólia a legjobb hővezető anyag (ezüst és szén nanocső után) és épp van itthon (kb 20 m2), ellenben a sörösdobozzal, amiből egy sincs, nemhogy 500, mivel inkább bort iszom. Az alapelv ugyanaz a fémfólia cső-levegő hőcserélés, függetlenül a topic elnevezésétől.
(#) nagy hoho válasza HeZ hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Ha van otthon akkor hajrá! Hogy fogsz belőle csövet készíteni nem tudom. Egy bádogos talán, és egy csövet két darabból. Mivel a falvastagsága hasonló a sörös dobozéhoz a hővezetése jobb, alkalmas kollektornak. Nem tudtam, hogy ez Nálad hegyekben áll.
Ami bonyolítja a helyzetet, hogy a sima cső nem lesz jó. A sörös doboz azért ideális mert a nyak résznél kissé beszűkül és 14 doboznál lassítja a légáramlást, így van ideje a levegőnek felmelegedni.
(#) zsoltee0001 válasza HeZ hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Akár mennyire is televagy ilyen réz lemezzel én másra használnám, több okból is:
-Nehéz meghajlítani cső alakra.
- több mint 2x vastagabb mint a doboz, lomha lesz, gondolj bele: kisüt a nap-beborul-kisüt a nap-beborul, a doboz másodperceken belül reagál.
Mert azért valljuk be, a napocska nem arról híres, hogy folyamatosan száz ágra süt.
- a réz belseje korróziónak van kitéve, szulfátosodik, hőátadó képesség romlik, a doboz viszont vékonyan ki van lakkozva, nem korrodálódik.
-Amit nagyhoho is írt, egyenesen áramlik a levegő, nem jönnek létre pici turbulenciák.
-Nem tudom hogy milyen környéken laksz, de ha híre menne, hogy rézből van, esetleg veszélybe kerülne bizonyos társádálmi körökbe
(#) antikzsolt válasza nagy hoho hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Jó elég csak 1x hibázni azt megvan a baj. sőt ezt a technikát nem ismertem hogy szikésen vágjam le az alját. eszembe sem jutott. Most hogy láttam már már biztosan hogy én is megúszom nagyom sárülés nélkül.
(#) antikzsolt válasza HeZ hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Nem lehetetlen. csinálsz egy légterelőt amit leszigetelsz. oldalt és alul. a légterelőbe teszel valamit ami turbulenciát okoz. Pl sarokvas. De csak max a negyede magasságot foglalja el. Máskülönben túlságosan leszűkül. És erre megy rá a rézlap. És a réz korrózió ellen én meg nem tudok semmit tenni. És az bizony elégé mérgező. Sőt nem kellene nagyon reklámozni sem hogy miből van mert a fémkereskedők hamar megtalálnak éjszaka.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
(#) SirLeslie hozzászólása Dec 19, 2012 /

Sziasztok!

Meg szeretném kérdezni, hogy valaki épített a jelenlévők közül sörös dobozok helyett alulemezből készült verziós kollektort? Számomra ez a verzió szimpatikusabb... de láttam már feketére festett szúnyoghálós/fém-hálós megoldásút is. Ezek elkészítése - szerintem - sokkal kevesebb munkával járna. Tehát a kérdés: érdemes elkészíteni ilyen és hasonló alternatív kivitelűeket?
(#) antikzsolt válasza SirLeslie hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Könyebb elkészíteni de drágább és tehetetlenebb is. Tehát lassaban melegszik fel ami pont nem tesz jót a hetékonyságban. Na meg az alucső piszok drága néz utánna. nagyok sok méter cső kell hozzá.
(#) SirLeslie válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Nem csöveket szeretnék hajlítani, hanem például ilyesmit szeretnék elkövetni ami ebben a hozzászólásban látható. Lenyűgöz az egyszerűsége
(#) fehertigris hozzászólása Márc 11, 2013 /

Sziasztok! Készítettem egy sörkolit,amivel meg is vagyok elégedve,viszont a ventilátorral nem.Sajnos 220v működő ventilátort tettem bele ami,igen kevés levegőt hajt.Most szereztem egy autó-ventilátort,ami nagyon szép légkeringést biztosít,csak az a gondom,hogy 12v-ra működik és nincs mivel működtetnem.Mit tanácsoltok,vegyek egy akkumulátor töltőt?
(#) fano válasza fehertigris hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Inkább szerezz egy számítógéptápot, szerintem az jó lesz
(#) kameleon2 válasza fehertigris hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Egy trafó és egy graetz + doboz. Vagy akku+ napelem, akkor ingyen van az energia is. Mekkora teljesítményű a ventillátorod?
(#) fehertigris hozzászólása Márc 14, 2013 /

A ventilátor lassúbb fordulatnál 45w,gyorsabbnál 60w.Találtam itthon egy akku-fúrópisztoly töltőt,amin ez állt 70w 2000VA.Beleszereltem a tápegységet,ventilátort és a hőfokkülönbség kapcsolót egy faládába,jelenleg működik.Remélem így is marad.Már csak attól félek,hogy a szénkeféket sűrűn kell majd cserélnem
(#) kameleon2 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Sziasztok! Csak ötlet: Nyomdai nyomólemezzel próbálkozott már valaki? Kvázi ingyen van, mert úgyis kidobják és nagyon vékony anyag, csak csövet kell formázni belőle, ami szerintem akár popszegeccsel is menne.
(#) zsoltee0001 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Helló
Anyagát tekintve nem rossz, mondjuk kell egy sablon amire rátekeri az ember, szegecs helyett pedig hőálló sziloval össze ragasztani a széleit.
Ki kell próbálni.
Üdv
(#) kameleon2 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Nyomdász barátom van, csak mechanikailag nem mindenre vagyok felkészülve - főleg nem lemezmunkákra. Azaz alapanyagot szívesen kerítek, maximum bartelezünk . Egy lemezt azonnal tudok adni. Ha jó, indulhat a tömeggyártás Sablonként én egy akkora rudat, vagy csövet tudnék elképzelni, amekkora a végleges hosszúságú cső lenne. Az, hogy mekkora átmérő az ideális - mert itt nem vagyunk a sörösdoboz méretéhez kötve - gondolom igényelne némi okoskodást. Például lehetne olyan átmárőjű is, ami valamilyen szabvány csőhöz azonnal igazodna, így a csatlakozások kialakítása is egyszerűbb lehetne. Nem tudom milyen előny - hátrány származna a sok kisebb, vagy a kevesebb nagyobb átmérőből?
(#) nagy hoho válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

A sörös doboz beszerzése nem okozott gondot. Nyomólemezt nem tudnák szerezni. Milyen méretekben van? Milyen vastag az anyag? Bádogos gond nélkül meghajtja pillanatok alatt.
(#) kameleon2 válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Szia! Nekem éppen a sörösdoboz a probléma, mert nem iszom ... Apósom jó fogyasztó, de van egy rossz szokása és összeroppantja ivás után a dobozokat Nyomólemezhez nem kell bádogos, mert iszonyúan vékony anyag kézzel szépen, mint a papírt meg lehet hajlítani Inkább az a kérdés, mivel lehetne a meghajlított lemezt jól rögzíteni. Ragasztás is jó lehetne, de gyanítom a 200 fok nem teszi ezt lehetővé, kibomlana. ezért gondoltam szegecsre. Az nem hiszem hogy gond, ha át kell lapolni, mert az illesztések lehetnek hátul is, sőt akár a rögzítés része is lehetne. megoldás lehetne a visszahajtás is, mint a kályhacsöveknél. Hőálló ragasztó jó lehet még, vagy utóbbi kettő kombinációja. Lemérem és megmondom, nálam mekkora van, mert csak mintába hoztam, de úgy A3-nál valamivel nagyobb méretű lehet. Úgy emlékszem van még nagyobb is belőle. Az egyetlen hátránya, hogy mint a sörösdobozon, felirat van , de úgyis lefesti az ember feketére. Ha valakit zavar, akkor terpentin.. nagyon megfelelő anyagnak tűnik és úgyis a hulladék között végezné. Én előlapnak hoztam mintaként.
(#) BarnaPili válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

A nyomólemezt össze lehet falcolni,mint az esőcsatorna esetében.Így elég a tömítésről gondoskodni,vannak szilikonok amik majd 300 fokig hőállóak.
(#) Peter65 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Szia! A használt nyomólemezt nem ajánlom. A nyomdai festékek gőzei nem egészségesek. Elvileg le lehet mosni, a gyakorlatban szerintem nem annyira. A nyomdában is veszélyes hulladékként kezelik, nem dobhatják csak úgy ki, és elvileg nem adhatják oda akárkinek. Viszont a nyomólemezek készítésekor gyakran keletkeznek selejtesek. Ezekből kellene kérned, ezek még nem festékesek. Régebben nekem is sikerült kapnom néhány ilyet. Szerintem a sörös dobozhoz képest túl vastag, de ha ez van, akkor építkezz ebből.
(#) zsoltee0001 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Hasznos felület szempontjából lényegtelen az átmérő, a levegő átfújásából viszont nem.
Szerintem a sörösdoboz átmérő az eléggé ideális, nem nagyon mennék lejjebb.
Úgy kellene meghajlítani, hogy a két széle kb fél centi fedéssel találkozzon, ide jöhetne a hőálló szilo.
Fontos, hogy a szilonak, csak tömítési feladata legyen, ne az húzza össze a lemezt.
Viszont amit nem értek, ezek a lemez táblák mekkorák is?
Mert ennek akkor lenne értelme, ha a csöveket nem kéne toldozgatni, mert az már hibalehetőség.
Arról nem is beszélve, hol van olyan gép amivel 1,5 méter hosszon atompontosan össze lehet hengerelni egy lemezt és ki az aki megcsinálja?
Üdv
(#) zolika60 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Te is összetudod pontosan hengerelni, ha rátekered egy megfelelő átmérőjű műanyag csőre. A mérete változó, de ha jól tudom csak a szélessége, a hossza bármekkora lehet, mert tekercsben van.
(#) Mengyán válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Én sem iszom... Viszont az 55-ös út mellett egy kb 20-25km-es szakaszon 3 kamion pihenőben annyit szedtem össze, hogy bőven kifutott egy kolit. (Nem álltam meg egynél, 4-hez van itthon dobozom. ) Nem tudom, hol laksz, de biztos jársz valamilyen egy vagy két számjegyű út környékén. Ott keress olyan pihenőket, ami leginkább autóbusz öbölre hasonlít, de jóval nagyobb annál. Könnyen fel fogod ismerni a környékén lévő szeméthegyről. Én a fák között szétdobált dobozokat kerestem, azok voltak a legjobb állapotban. Másik ötlet, ha segítesz a Teszedd akcióban. Akkor még mások is segítenek dobozt keresni. Többektől hallottam, hogy a sörös dobozokra vigyázni kellett, mert volt, aki gyűjtötte. Vajon mire kellett neki!?
(#) kiralysa hozzászólása Márc 30, 2013 /

Üdv elkészült a kis kollektorom ezt ablak mögé gondoltam lakásba probàja volt 2fokból 46-8 fokig melegített folyamatosan
(#) proli007 válasza kiralysa hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Hello! Nem ártana írásjeleket használni és elolvasni ami írsz. Mert itt elég összevisszaság van. üdv!

Üdv. Sajnálom a pontatlanságot. Csak szerettem volna bemutatni a kollektoromat a kollégáknak.
proli007 Látom Pakson dolgozik az erőműben. Én a százhalombattaiban.
*
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2013

Nem kiabáltm,nem szokásom.
(#) Moderátor hozzászólása kiralysa hozzászólására (») Márc 30, 2013

Pedig a szabályzatban is benne van, ha csupa nagybetűvel írsz, az azt jelenti, hogy kiabálsz.

Akkor elnézést kérek
(#) kerasy hozzászólása Ápr 14, 2013 /

Szép napot kivánok.Azvolna a kérdésem,hogy vane valakinek Nógrád megyében már müködö sörkolektora amit meglehetne nézni müködés közben mert engem érdekelne .
Következő: »»   20 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem