Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagy számú logikai kapu megvalósítása hardware-n.
Témaindító: eugene, idő: Márc 14, 2013
Témakörök:
Adott egy szoftveresen generált 640 bemenetes (bites) logikai hálózat, 256 kimenettel. A logikai operandusok száma egyszerűsítések után ~430 ezer, a hálózat így asszinkron és hazárdmentes. Szoftveresen szimulálva minden jól is működik, szükségem lenne ennek a hálózatnak valamilyen formában hw-re ültetése.
Ha FPGA-ban gondolkodok, a kapuk száma miatt csak a drágább FPGA-k jöhetnek szóba, a HW-ből pedig több darab is kéne (egyelőre pár tíz darabban gondolkodok, de én örülnék a legjobban ha betelíthetném vele a nappalit, így FPGA-ra rövid úton rámenne a gatyám). Logikai kapuk hardware-re ültetése terén nem sok tapasztalatom van (max ~100 kapuig kézzel, de ez itt nehezen jöhet szóba), tudtok alternatívát javasolni FPGA helyett, illetve, hogy a gyakorlatban egy ilyen megvalósításnak milyen módjai szoktak lenni? Érdekelnek "logikai kapu szintetizáló" cégek nevei is, hátha náluk találok hasznos infót (lehetőleg Magyarországról), vagy bármi egyéb ötlet, javaslat. Köszönöm.
Az FPGA-nál csak drágább megoldásokat tudok javasolni.
Ill. ha nagyon lassú is jó (mondjuk 1kHz/1ms alatt sebesség), akkor egy/több sok-sok lábú mikrokontrollerrel szoftveresen is lehet ilyen hálózatot szimulálni. Amúgy szerintem FPGA esetén is gond lesz az I/O vonalak számával. Vagy szét tudod bontani több részfeladatra, vagy BGA tokozású IC-t kell használni, ott meg még a panel és a beforrasztás is drága játék lesz.
Általában a technológiák neve mi szokott lenni ami nem FPGA (kicsit jobban beleásnám magam)?
ASIC-ról olvastam többet de nem sikerült egész pontosan megfogalmaznom magamban, hogy konkrétan mi is az, csak hogy anyagilag nem fogok túl jól kijönni vele ha csak pár tíz darabban gondolkodom. A bemenetek és kimenetek számát tudom csökkenteni, ha átcsoportosítom.
Van pl. olyan, hogy megtervezed a saját IC-det, és legyártatod, ez kb. az ASIC.
Itt a kulcskérdés az, hogy mennyibe kerül a tervezés, és milyen bizonyossággal tudod előre leszimulálni, hogy hogyan fog működni a még le sem gyártott IC, lévén egy gyártási "próbálkozás" irdatlan pénzbe kerül (és időben sem kevés). Mivel a mai csíkszélességek mellett nagyon komoly meló megtervezni egy IC-t (rengeteg paramétert kell nézni, hogy tuti működő chip legyen belőle), ezért már 10-15 évvel ezelőtt is az volt a gazdaságos átlagos esetekben, ha az adott technológiához igazított könyvtárból ollózta össze a kuncsaft, hogy mit is szeretne. De még így sem hiszem, hogy ezres darabszámnál ez olcsóbb tudna lenni, mint az FPGA (és a könyvtárat sem ingyen biztosítja a gyártó).
Sziasztok!
Én csak kicsit olvasgattam a témában, de nekem a CPLD jutott eszembe a sok kapuról. Mondjuk ha jól tudom, ezek bonyolultságban általában az FPGA-k alatt vannak, de talán érdemes elgondolkodni rajtuk legalább annyira, hogy elvesse az ötletet valaki, aki jobban ért hozzá. Szerintem amúgy nem nagyon oldható ez meg egy nagy központi IC-vel gazdaságosan. Ahogy _vl_ is írta, ennyi I/O vonal elég sok. Megkérdezhetem, hogy nagyvonalakban mi is lenne ez?
Ez érdekes feladat, de kicsit jobban leírhatnád, miről van szó, hátha több ötletet tudunk adni.
Sebességfüggő is, de mondjuk CPLD-kkel meg lehetne csinálni, hogy a sok-sok bemenetből (néhány) soros adatfolyam legyen, amit könnyebb feldolgozni, kimenetnél meg szintén. De amíg nem tudunk részleteket, nem lehet okosat mondani.
Tényleg. Ha szoftveresen generált az egész hálózat, akkor jól összefoglalható szabályok alapján kell működnie. Ha bizonyos feladatait gyorsan is kell végeznie, akkor is lehet olyan része, aminél ez nem olyan fontos, így a megoldását le lehet egyszerűsíteni. Akkor aztán arra a részre jöhet _vl_ mikrovezérlős soros táplálású megoldása.
Persze ez annyi alapján csak elv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |