Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok !
Rátaláltam erre a kapcs táp építés témakörre, most a 246. oldalnál tartok az olvasásban, egy olyan kérdésem lenne, hogy a skori féle önrezgőt ha próbálni akarom, hogy beindul e óvatosságból elsőre mennyi a minimális feszültség igénye, hogy elinduljon a betáplálásnál a 230V helyett ha adok neki vagy 30-40V AC-t arra elindulna ? Csak hogy lássam mennyi frekivel megy, pl. Már szét főztem PC trafót tegnap este a nagy hófúvás közben, meg eredetivel akarom próbálni plusz tekercset készítve hozzá. Összeütöttem egy L mérőt is, azt az 1 tranzisztoros 1nF kondis mérőt, bár az nyilván nem a legpontosabb, de csak mutat majd valamit kb. Meg építek egy jobbat is közben elkezdtem azt is. Üdv a csapatnak. Béla.
Igen akkora betápfesz a próbához elegendő lesz.
Köszönöm, ha odáig jutok, a panelt készítve összerakva, beszámolok az izgalmas fejleményekről. Most a trafót akarom tekerni, meg méricskélek, a panelt elvileg hétvégén meg tudom csinálni hozzá.
Szia!
Köszi szépen, akkor az nem nyert, látszik sokat kell még tanulnom a témában.
Sziasztok!
Beszerzéssel kapcsolatban kérnék egy kis segítséget. Tudtok valami helyet ahol tartanak IRS27952-t? A HQ-ban láttam egyedül amit ismerek, de ott sincs raktáron és azt mondták ne is számítsak rá a közeljövőben. A 3M-es sárga szalag az ez? Bővebben: Link Vacilálok még a kapton szalagon is, de az sem olcsóbb. Hétfőn beszélek még az Elmatit Kft-vel (itt ajánlotta valaki), de ha a farnell-től kell rendelnem IRS-t, akkor úgyis mindegy.
Szerintem linkeld be a kapcsolást, amelyik tápra gondolsz! Ha a kapcsolásban valami 320VDC-re van méretezve, pl. zenerek előfeszítő ellenállása, tranzisztoroknál ellenállások, akkor nem valószínű, hogy 50-60VDC-ről is ugyanúgy fog működni, ha szerencséd van, akkor talán hasonlóan. A telefon töltőkre is 110VAC-230VAC van írva. Igaz, még nem próbáltam, hogy 40VAC-hez mit szólna, de én nem tenném. Próbához jobban járnál, ha egy izzót sorba kötnél a betáppal (pl. arra gondolok, hogy van egy tranzisztor, ami nem kap elég áramot, és ezért nem zár le/nyit ki, így bármi történhet...). Kis teljesítményű tápnál 10-20W-os izzó is megteszi, nagyobb teljesítménynél 40-60W-os.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
Az IRS27951 van a TME-ben is. A Farnellban (vagy FDH) mindekettő kapható!
Mindkét szalag drága tekercsben a normál szigszalaghoz képest, azonban ne felejtsd el, hogy egy tekercs nagyon sokáig elég, mert sokkal több van rajta mint a normál szigetelő szalagon.
Az a HQ-ban is van, bár ott jóval drágább, de nekem 2-es kell, mert a védelem miatt.
Igen, én is úgy számoltam, hogy kb egy életre elég lesz. Csak az amit linkeltem 3M, az az a fajta ami jó lehet nekem? Adatlapja szerint igen, csak biztosra akarok menni.
Többféle van igen, és ez jó lesz neked. 5,5kV az átütési szilárdsága, ami nagyon jó, szóval ha jól tekered, akkor biztonságos lesz.
30...40V ACról csak akkor fog indulni ha van rajta terhelés is, mert önmagában a trafó nyugalmi árama, ekkora feszültség esetén még kicsi lenne a rezgés fenntartásához. A freki is lehet más, ezért érdemesebb névleges feszülségről indítani, de egy izzólámpával (230V 60W) korlátozni az áramot a kísérletek alatt (esetleg leválasztó trafó is haszos lehet, ha ilyesmivel kísérletezel)
Sziasztok megépitettem ezt a kapcsolást müködik is csak aza bajom, hogy két ellenálás (27k6w és a 6,8k2) elléggé melegszik szerintetek mi okozza?
Hát az, hogy áram folyik rajtuk, emiatt veszteség keletkezik, ami hő formájában nyilvánul meg. De ez természetes, úgy helyezd el, hogy tudjanak hűlni.
Az okozhassa, hogy a 2db 1000uf250v-os elkók helyett csak 440uf-es elkók vannak?
Szia aza lényeg, hogy eléggé melegszenek kézzel nem lehet őket megfogni.
Ja, én igen de szét is szedtem...most a Ge Lee félén ügyködöm ez elég jónak ígérkezik...
Szia miért szedted szét? És milyen az a Ge Lee féle tudná linket vagy rajzot küldeni?
Mert nem hozta amire számítottam...,vagy mert rosszul raktam össze nem tudom.Mindenesetre szar hatásfokkal dolgozott,melegedett nekem is rendesen...rövidzárat sem szerette meg rádióként is elég jól funkcionált...aztán megcsináltam annó helyette a cimó félét na az jó volt.
2kW de van egy másik rezós kivitel is itt a topicban az talán még jobb is.
Ás ez acimó féle merre van? Én is néztem ezt a 2KW-ost de nem nagyon van megadva minden adat a trafóról.
Az összes adat ott van a rajzon a trafóról! De ennyi tudással ne ekkora fát akarjál kidönteni kezdésnek!
SZÁMOLD KI, OHM TÖRVÉNY!
Van a primer oldalon 320V tápfeszed, az IC-nél van 15V, akkor a maradék 305V mind az ellenálláson esik: P=U2/R=3052/27000=3,4W, ami egy 5W-os ellenállásot kb 70C-ra melegít fel. A szekunder oldlaon meg van 2x35V tápfezsed, ami egy-az-egyben rámegy, szóval: P=702/6800=0,72W, ami egy 2W-os ellenállást kb 60C-ra melegít fel. Könyörgöm, ha az Ohm-törvény nem megy, akkor ne kapcsolóüzemmel kezdjél! Ez már általános iskolás anyag! Ha ilyen alap dolgot nem tudsz, akkor most hagyd abba, mert hamar áramütésben fogsz meghalni! A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
Milyen táp topológiát tudnátok ajánlani egy LiFe akkumulátor töltéséhez?
A lényeg a CW/CC karakterisztika, pontos feszültség szabályozás 57.6V kell, elvileg 36A is lehetne de 10A is elég.
Szóval 500-2000W. A pontos szabályozás miatt mindenképpen PWM ajánlott. Én egy ZVS fázistolásis teljeshidat ajánlanék mondjuk egy texas UCC28950 IC-vel, és a szekunderen 150V-os szinkronegyenirányító FETekkel. (LOMEXben kapható az FDP2532 tuti lenne ide)
A szekunder oldali folytónak egy Coilcraft lapostekercses induktivitást. Tekintettel, hogy a terhelés folyamatos, ide illene egy PFC is, ami mondjuk egy egyfázisú CCM, IR115x IC-vel. (a SiC diódák ára egész szépen megy le, mindössze egy ilyen elég lenne)
Ha elég a 8-10A is, akkor a legegyszerűbb egy izmosabb PC tápot átalakítani. Pontosan be tudod állítani a kimenő feszt, és áramot is.
Azt hiszem ha két kisebb PC táp 12V szekunderét sorba kötném, primer párhuzamosan, akkor a 2db 12V os tekercsen graetz híddal egyenirányítva meglenne a feszültség.
Érdemes belefogni? A gyári 5A-es 20000Ft. |
Bejelentkezés
Hirdetés |