Fórum témák
» Több friss téma |
Reset láb környéke hogy néz ki?
Bemenetnek használom, 10k-val van Vdd-n. (Másik ugyanolyan tipusú Pic-kel semmi gond, kettővel is próbáltam, egyszer még párhuzamos égetővel progiztam, és azóta ilyen.) Tehát szerintem fizikailag sérült, de mi vajon?
Nagyon köszönöm, erre rá nem jöttem volna!
Bár most is kapok még warningot (Warning: end of file not at end of a line; newline inserted ), de látom, hogy mit nem tudtam. Most kísérletezek. Az is baj,h a szubrutinos file-ban használok a másikban deklarált változót...
Ahol deklarálod, ott kell egy ".global név", ahol pedig hivatkozol rá (a szubrutinban), ott pedig kell egy ".extern név". Utána mennie kell...
Sziasztok. Nyáron szeretnék megtanulni PICet programozni. Tudnátok valami jó könyvet ajánlani ami az alapoktól egész jó szintig elmegy és érthető?
Szia!
Magyar nyelven szerintem a legjobb az apróhirdetések között a 2.kötet Bővebben: Link, de sokat tanulhatsz icserny kolléga weblapjáról ( keress rá a felhasználók között! ), valamint ezen a területen használni kell az angolt és a net tele van ilyen jellegű dolgokkal, példaprogramokkal! A "biblia" mindenesetre az adott mikrovezérlő adatlapja ( de ez csak angolul van! ) ! Viszont itt egy nagyon jó fórumra találtál, ezt is olvasd végig, nagyon sokat lehet belőle tanulni! Jó tanulást! Steve
Nyálazd végig ezt a topikot, mert már sokszor és sok mindent ajánlottunk a kezdéshez! Például itt is.
Csak kíváncsiságból kérdem, mert én nem jöttem rá. Miért írja az adatlap, hogy UART-nál a TX lábat bemenetnek kell állítani? Aztán írja megjegyzésként, hogy automatikusan átállítja kimenetnek. Akkor miért kell bemenetnek állítani?
Idézet: „In order to configure RC6/TX/CK and RC7/RX/DT as a USART: • SPEN bit ( RCSTA<7> ) must be set (= 1) • TRISC<7> bit must be set (= 1) • TRISC<6> bit must be set (= 1) Note: The EUSART control will automatically reconfigure the pin from input to output as needed.” A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
Ha bemenetnek van állítva, akkor letiltod a kimeneti meghajtót. Valószínűleg így könnyebb neki kapcsolgatni.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
Közben olvasom a PortC I/O táblázatban az RC6/TX lábnál:
Idézet: „Asynchronous serial transmit data output (EUSART module); takes priority over port data. User must configure as output.” Na ezen aki elmegy... Átlag user gondolom nem foglalkozik vele, hisz megy így-is úgy-is, csak engem izgatott a dolog. Szerk.: vagy elírták az adatlapban (amin nem csodálkoznék, mert találkoztam már ilyennel). A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
Szia!
Ennek is története van... Nézz át több adatlapot, sokféle megoldást fogsz találni. Az egyiknél kimenetnek kell állítani a Tx lábat, a másik esetben az (E)USART engedélyezése máris kimenetként kezeli. Az elsőnél a Tx láb normál bemenetnek is használható, ha az aszinkron adás nem kell az eszközben. A másodiknál könnyebb az usart programozása. Néhány EUSART -nál a Tx és az Rx negálható is, de van olyan ahol csak a Tx.
Szia!
Szóval akkor ez inkább ilyen lehetőség féle, ha bemenetként akarnánk kezelni a Tx lábat.
Szia Hp41c!
Programmal kapcsolatban, most már a mértékegység kijelzése jó, de viszont a beállítás menü nem jól dolgozik, 1 ohmos állításnál nem 1.000 tól kezd hanem nagyon nagy értéktől 4.500. Lehet vele valamit csinálni? Én próbáltam de nem sikerült. Köszi
A CGRAM-ba betöltők bizonyos adatokat az lehet hatással a program többi működésére is?
PS2 csatlakozót hogyan szoktunk próba nyákba ültetni? Ennek a nyamvadt csatlakozónak: http://www.hestore.hu/prod_10027776.html például nagyon olyan a mechanikai kiképzése, hogy nem szeret beleférni próba nyákba. 2 csatival kellene felszerelnem egy pic-et. Jó lesz bármelyik. Aki talált már normális csatlakozót, vagy akár tud eleve ps2 csatival szerelt pic-es áramkört, dobjon róla egy postot plz. (Digilent és hasonló helyeken találtam nyákra szerelve csatlakozókat, de mindegyik ilyen 90 fokos kiképzésű - talán valami uext vagy arduino vagy nem tudom, mihez tervezhették.)
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
köszi a válaszokat
Üdv, itt vannak pl ezek:
https://www.sparkfun.com/products/8651 https://www.sparkfun.com/products/8652
Jók lesznek, köszönöm.
Sziasztok.
Asm-ben programozok. Hogyan lehetne az adatokat növekvő sorrendbe rakni? Kerestem itt is meg a google-ban is de nem találtam semmit. Lehet rosszul kerestem. Válaszokat előre is köszönöm.
Sziasztok
Szeretnék egy kis segitséget kérni, van egy ASM programom és nem tudom hol lehetne letiltani az egyik programpontot (nem kell). Ebben tudna valaki segiteni esetleg?
Szia!
Nézd meg a feltételes fordítási direktívákat ( ifdef, ifndef ) az MPLAB helpjében benne van ! szerk.: Remélem jól értettem a kérdésedet és nem a program "szerkezetéről" kérsz felvilágosítást ( azt látatlanban csak a "putnoki halottlátó" !)?! A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
Az MPLAB-al én már összevesztem mert nem értem, azért is érdeklödtem hogy tu e valaki segiteni (ránézne esetleg) mert total nem értem.
Szia!
Idézet: „Az MPLAB-al én már összevesztem ...” Ha nem megy valami, elolvasom a leírását és / vagy a súgóját. Segíteni akkor tudok, ha szöveges állományt töltesz fel... Befordul a kipontozott rész:
Nem fordul be a kipontozott rész:
Lehet tovább bonyolítani:
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
Ok de hiába olvasom a leírást vagy a súgót, nem megyek semmire föleg hogy a program maga ami el van számomra bonyolitva.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen irányban induljak. A feladat: Adott számú impulzus kiadása, változó frekvenciával, de feltétlenül darabra pontosan. Pl: 8563 db impulzus, 0Hz-ről indulva, 1mp alatt folyamatosan emelve 1kHz-ig, ezen a szükséges ideig folytatni, majd a végén 1kHz-ről 0-Hz-re "lassítva" az ütemet, befejezni. A frekvenciának, változás egyenletességének nem kell halál pontosnak lennie, a lényeg, hogy a végére pontosan a szükséges 8563 db impulzus hagyja el az adott kimenetet. A kérdés: - Simán programozzam le ciklusokkal és változó időzítésekkel - Lehet/érdemes-e Timer/PWM/Comparátor vagy egyébb perifériákkal megoldani? Köszönom előre is! A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
Az impulzusok számát egy változóba tárolnám és a pwm kimenet éleit számolnám. Ezután egy feltételt adnék ami a tárolt és a beszámolt impulzusokat hasonlítja össze. Ha elérte vagy átlépte a kívánt értéket, a PWM-et le lehetne tiltani. Szerintem.
Ilyesmire gondoltam én is. Csak mivel még nem használtam PWM-et, nem ismerem pontosan a lehetőséget, pl. hogy a frekvenciát tudom-e az adott séma szerint menet közben változtatni.
Illetve a letiltást gondolom megszakítást okozó komparálással kéne csinálni, hogy véletlenül se lépjük túl a db. számot. Kérdés, hogy tud-e ilyet a PWM? A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
Szerintem meg csak időzítés kérdése a pwm leállítása. Lehet a pwm-et változtatni menet közben is, ez meg csak sebesség kérdése. Ilyesmit még nem csináltam, de könnyen tesztelheted.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |