Fórum témák
» Több friss téma |
Szia Ghost
![]() ![]() Amugy azt számoltam hogy 4x15 ledre az előtét ellenálás igy 10 Ohm lenne. ha jól számoltam persze. Tápfeszültség: 12 V LED nyitófeszültsége: 3.7 V LED-ek száma: 60 db LED-en átfolyó áram: 15 mA és ez jött ki: Számított ellenállás: 9.22 Ohm Szabvány ellenállás: 10 Ohm Ellenállás min. teljesítmény: 8.1 W remélem jól számolt a program ![]() Amugy raktam ide sima képpel is ahogy mondtad ![]()
Szia !
A 60db LED 15mA-el szamolva 900mA-t vesz fel, S a szamitott ellenallas erteke -helyesen- 9.22Ohm. --------- Idézet: „...hogy értetted hogy kössem vegyesen...” Mondjuk koss 3-3db-ot sorba, majd ezen 3as csoportokat parhuzamosan. Igy az ossz aramfelvetel 300mA lesz, es 0.9V-t kell eldisszipalni. R=3Ohm P=0.27W tehat egy 0.5W-os ellenallassal megoldhato.
Értem már mire gondoltál
![]() ![]()
A "Sok lúd disznót gőz" elvvel mi a helyzet? Inkább sok kis ellenálláson kellene "elfűteni" a fölös energiát, mintsem egy nagyon... ( "Gondolom én... " : Hofi Géza. )
Én nem csinálnék külön panelt a ledeknek, mert csak kínlódás kimaratni a panelt és kifúrni.
Megoldásom az volt, hogy fogtam egy darab műanyagot (vagy inkább a műszerdoboz egyik oldalát) a ledek elrendezését papírra kinyomtattam a műanyaglapra ráragasztottam a lyukakat kifúrtam aztán beültettem a ledeket és a ledek lábait lehajtogatva alakítottam ki az áramkört. A 24 ledet soros párhuzamos rendszerben kötöttem és 100 Ohm-os ellenállást is beiktattam. A próbadarab problémamentesen évek óta üzemel, melegedés vagy meghibásodás nélkül. Holnapra lefényképezem a panelemet hátulról. Addig is itt az arzenálom A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
Szep gyujtemeny!
Az a (maszek)fenyhid, nagyon tetszik! ![]() S latom hasznalod is oket, ahol torveny is szabalyoza birtoklasuk.
Fonyod, neked hogy jött ki 24 ledre 100 Ohmom ellenálás, mikor nekem jött ki 60 ledre csak 10 Ohm
![]() ![]() ![]() Idézet: „...hogy jött ki 24 ledre 100 Ωom ellenálás, mikor nekem jött ki 60 ledre csak 10 Ω...” Mondjuk vett 3db 3.3V nyitofeszultsegu ledet es sorba kototte oket es a 100 Ohm-os ellenallast is. Igy nyugodtan csatlakoztathatja a 12VDC-re, mert a sorostag mindegyiken 21mA aram fog folyni. S ezen sorositott egysegek vannak utanna parhuzamba kotve. Peldaul....... A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
Jajj... valóban igazad van Ghost,, jobban elolvastam a dolgot és rájöttem magam is hogy hülyeséget írtam
![]() ![]() ![]()
Sziasztok
![]() ![]() ![]() Bővebben: Link Az egészre amit ráfordítottam 2780Forint. 2x48 led. Ám Ghoost köszi a tippet a vegyeskötésre ugy gyártottam le a dolgot ![]()
Üdv valaki nemtudna egy komplett kapcsolást küldeni egy FBI os villogóról ami teljesen tökéletesen működik ? előre is köszönöm
Szia!
Lapozd kicsit at a forum ezen temajat es egybol talalsz megfelelot magadnak. Sokunknak sokfele mukodik. Te milyet szeretnel? Ilyet esetleg?
üdv igen ilyet kerestem , néztem is ezt , de sehogy nem jöttem rá , hogy miért van rajt 3 (-) kivezetés ?
köszi szépen a választ !!
ha valami kérdésem van fordulhatok hozzád ?
Azert van a forum
![]()
A keresést légy szíves folytatni a billentyűzeteden, nevezetesen a nagybetű-váltó irányában! Ha már megtaláltad, akkor pedig használd bátran! Hidd el, sem nem szúr, sem nem éget, sem más módon nem bánt ám...
Üdv
Nagyon szépen köszönöm a segítséget megépítettem a kapcsolást és tökéletesen működik ! Köszi szépen mindenkinek !
Üdv
Még azt szeretném megkérdezni , hogy egy egy oldal mennyi ledet bír el , pl kék színűből? Előre is köszi !
LED szín: KEK
Nyitófeszültség min.: 2.48 V Nyitófeszültség max.: 3.7 V Nyitófeszültség tip.: 2.8 V Hullámhossz min.: 450 nm Hullámhossz max.: 500 nm forras A BD242 -ez van a vegeken- adatlapja szerint 3A-t tud. Terheljuk csak 1.5A-el es a LEDeket kossuk vegyes kapcsolasba. 4darabot sorba egy 47R ellenallassal [17mA-el szamoltam], majd ebbol a comobol 85db kotheto ossze a 1.5A-ig. Ez bizz 340db LED-et jelent oldalankent ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
Hello! Csak azt felejtetted el, hogy a béta 1,5A mellett, 25..30 között van. Vagy is a meghajtó tranyó kollektorából a BD bázisára menő ellenállást kb. 220ohm-ra kel cserélni.. üdv!
Elvi kerdesnek vettem a dolgot.
Nem hiszem hogy valaki is megepitene tobb mint 300db LED-bol a fenyhid 1 oldalat. De termeszetesen koszonom a pontositast. ![]() Csak tanulaskepp kerdeznem, hogy a Hestore oldalan levo adatlapbol hol derul ki a beta erteke? S abbol, hogy szamolando a Idézet: erteke? [R9; R13?] „meghajtó tranyó kollektorából a BD bázisára menő ellenállás” A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
Hello!
- Nem az a fránya adatlapot kell nézni, hanem a MOTOROLA-t kellene, ha lenne, de a MOSPEC-nél van karakterisztika hozzá. Pld.. (Hfe) De a fasirton is van egy adat 1A-hoz. - Nem értéke, hanem pozíciója.. üdv! A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
A pontos idezett igy ment
![]() -S abbol, hogy szamolando a „meghajtó tranyó kollektorából a BD bázisára menő ellenállás” erteke? A ket pozicioszam hivatott jelezni, hogy errol a kettorol beszelgetunk? A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
Ja bocs. Nem gondoltam, hogy ez gondot jelent..
- A béta(h21 v. Hfe) az Ic/Ib. Vagy is a kollektoráram és a bázisáram hányadosa. ebből már látható, hogy a szükséges kollektoráramot kel a bétával osztani, és kapod a bázisáramot. Ib=Ic/béta. - Ekkor már csak a bázisellenállásra jutó feszültséget kell kiszámolni. Vagy is a tápból ki kell vonni a maradék feszültségeket. A meghajtó tranyó maradék kollektor-emitter feszültségét, és a végtranyó bázis-emitter feszültségét. URb=Ut-Uce-Ube. De mivel az Uce itt pár száz mV lesz, és a bázis-emitter feszültség is itt 600..700mV, a 12V táp mellett akár el is hanyagolható. - Így a bázis ellenállás Rb=URb/Ib. És már meg is van a bázisellenállás (maximális) értéke. - Most vagy a legkisebb adatlapi bétával számolunk, vagy a számítottnál kisebb bázisellenállást teszünk bele. (De egyszer már tüzetesen leírtam, a tranyók kapcsolóüzemű használatánál..) üdv! A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
Szia Proli007!
Koszonom ismet a kimerito valaszt. Az emlitett forum tema oldala meg nem volt a monitoromon megjelenitve.
Szép Napot Mindenkinek !!
Azt szeretném megkérdezni , hogy valaki esetleg nem tudja a BD438 as Tranzisztort mivel lehetne helyettesíteni ? Előre is köszönöm !
Hello! Ez alkalmazási kérdés is. De olyan PNP tranyóval, ami tud 45V feszültséget és 4A áramot. mint pld. a BD246.. (Bár ennek tokozása más, ha egy készülékben kell cserélni az gond lehet. Új áramkörnél természetesen nem..) üdv!
Helló!
Szeretnék valami ilyesmi villogót építeni: http://www.youtube.com/watch?v=DdaFcSDqcaU Valaki tudna ehhez kapcsolási rajzot ill. beültetési rajzot?
Szia, ha elkezdesz visszafelé olvasgatni becsületesen, akkor találsz itt a topicban elég rajzott ám
![]() Csak ahhoz lapozd át a topicot kérlek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |